Rethymno Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yoğun Orta Çağ mimarisinin yanı sıra uzun kumlu plajlara sahip bir şehir olan Rethymno, Yunanistan’ın diğer hareketli tatil noktalarından uzakta sessiz ve sakin birçok koya sahiptir. Şirin köyler, tatil yerleri, Arnavut kaldırımlı sokaklar, görkemli Venedik mimarisi, kemerler, Ortodoks ve Katolik kiliseler hep birlikte Rethymno’nun hareketli tarihsel sürecine işaret eder bir şekilde harmanlanmıştır. Muhteşem plajların yanı sıra tarihi değerleri de bünyesinde barındıran Rethymno’da Bizans döneminden kalma kiliseler ve arkeolojik alanlar dikkat çekmektedir. Yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı şehirde Venedik ve Türk hâkimiyeti dönemlerinden kalma izler halen iyi bir şekilde korunmaktadır.
Girit’in en iyi korunmuş tarihî merkezlerinden biri olan Rethymno’nun tarihî kent merkezindeki hâkimiyetin ağırlığı Venedik mirasına aittir. Venedikli fatihler Kandiye ve Hanya arasında ticaret bağlantısı kurmuşlardır. Ardından kendi piskoposluklarını da geliştirmişler ve böylelikle bölgede büyüme gerçekleşmiştir. 1645 ile 1669 yılları arasında gerçekleşen Girit Savaşı’nın ardından Osmanlı bölgeye hâkim olmuş ve Rethymno, Resmo adı ile bir sancağın idari bir merkezi konumuna getirilmiştir. Osmanlı burada yaklaşık üç asır boyunca varlığını korumuştur. Kentteki Venedik döneminden kalma kale Rethymno Fortezza Girit’te günümüze kadar gelen en iyi korunmuş kalelerden biridir. Diğer önemli tarihi yapılar arasında ise Neratze Camii, Büyük Kapı, Piazza Rimondi ve Loggia sayılabilir.
Rethymno ana geçim kaynağı turizm faaliyetleri olan bir şehir olduğundan, konaklamak, sakin bir yaz tatili geçirmek ve ilginç tarihi yerler keşfetmek için birçok olanağa sahiptir. Özellikle zeytinyağı ve Akdeniz ürünleriyle de ünlü olan Rethymno’nun kumsalları ve tarihi mimarisi görülmeye değerdir. Kandiye ve Hanya’dan daha az popüler olan Rethymno’da daha dingin bir yaz tatili geçirmek mümkündür.
Rethymno Nerededir?
Rethymno, Yunanistan’ın en büyük, Akdeniz’in ise beşinci en büyük adası, Yunanistan’ın on üç idari bölgesinden biri olan ve Ege Denizi’nin güneyinde konumlanan Girit’te yer almaktadır. Girit’in üçüncü büyük şehri olan Rethymno, Girit’in dört idari bölümünden biri olan ilin merkezidir. Şehir, popüler turizm merkezleri Kandiye ve Hanya’nın arasında yer almaktadır.
Rethymno’ya Nasıl Gidilir?
Rethymno, Kandiye ve Hanya’ya yakın mesafede konumlandığından öncelikle bu büyük şehirlere ulaşım sağlayıp ardından Rethymno’ya geçiş yapmak mümkündür. Rethymno Kandiye’ye 80, Hanya’ya ise 56 kilometre mesafededir. Kandiye ve Hanya’da havalimanları mevcuttur. Hanya’daki havalimanı Kandiye’dekinden daha küçük olduğu için daha az yoğundur. Fakat iki havalimanında da birçok havayolu şirketi hizmet vermektedir. Bu havalimanlarından Rethymno’ya otobüs ile kolayca ulaşım sağlamak mümkündür.
Girit’teki halk otobüsleri ile Kandiye ve Hanya’dan Rethymno’ya ulaşım sağlamak mümkündür. Yolculuk Kandiye’den 1 saat 30 dakika, Hanya’dan ise yaklaşık 60 dakika sürmektedir.
Girit’e feribot ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Yunanistan’ın başkenti Atina’dan hareket eden feribotlar Hanya ve Kandiye limanlarına gelmektedir. Yunanistan’ın birçok seyahat acentesinden feribot bileti temin etmek mümkündür.
Rethymno’da Kalınacak Yerler
Rethymno’nun antik kent bölgesinde birçok önemli yapıya yakın konumda konaklamak için oteller hizmet vermektedir. Eski taş yapılarda bulunan oteller arasında, Venedik Kalesi’ne, Rimondi Çeşmesi’ne ve Loggia gibi önemli tarihi anıtlara yakın konumda bulunanlar yer almaktadır. Rethymno kent merkezine yakın konumda butik oteller, muhteşem süit odalara sahip tesisler bulmak mümkündür.
Rethymno’ya birkaç kilometre mesafede bulunan konaklama yerleri de mevcuttur. Kırsalda yer alan bu otellerden bazılarında yüzme havuzu da bulunmaktadır.
Rethymno’da Görülecek Yerler
Venedikliler tarafından şehri korumak için inşa edilen Fortezza, alçak bir tepenin üzerine oturtulmuş bir kaledir. 1540 ile 1570 yılları arasında Venedikli korsanların Türk korsanlara karşı bir siper olması amacıyla inşa ettikleri Fortezza’nın yapımında 100 bin tane Giritli zorunlu bir şekilde çalıştırılmıştır. 1646 yılında Türkler tarafından fethedilen Fortezza, üç asırlık Osmanlı hâkimiyeti döneminin ardından yalnızca dış duvarları ile ayakta kalabilmiştir. İçerideki az sayıdaki bina halen restore edilmektedir. Şehrin her noktasından görülebilen Fortezza’ya çıkarak Rethymno’nun panoramik manzarası izlenebilir.
Kalenin girişinde Arkeoloji Müzesi yer almaktadır. Küçük bir müze olmasına rağmen Neolitik dönemden Roma dönemine kadar olan sergi ilgi çekicidir. Burada Minos tanrıçasının heykelciği görülmeye değerdir.
Neratze Camii ise en başta Aziz Meryem’e adanmış bir Venedik kilisesi ardından Augustinian Manastırı olmuştur. 1657 yılından itibaren Türklerin hâkim olmasıyla birlikte ise Gazi Hüseyin Paşa tarafından camiye çevrilmiştir. 1925’te Girit’in Osmanlılardan alınmasından sonra yapı Agios Niolaos’a adanarak Hıristiyan kilisesine dönüştürülmüş fakat hiçbir zaman kilise işlevi görmemiştir. Bugün burada konserler düzenlenmekte ve müzik eğitimi verilmektedir.