Girit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

crete-02.jpg
 

Yunanistan’ın en büyük adası olan Girit Akdeniz’deki beşinci büyük adadır. Hem tarihi hem doğal güzellikleriyle bilinen, yılın tüm mevsimlerinde turistlerin uğrak noktası olan Girit’te Minos uygarlığına ait kalıntıları, Bizans’ın izlerini, Türk ve Venedik eserlerini görebileceğiniz gibi Avrupa kıtasının en büyük palmiyelerle çevrili kumsalında güneşlenebilirsiniz.

Tatil sezonu Nisan ayından Ekim’e kadar sürer. Girit adasına seyahat etmek için en güzel zaman Eylül ve Ekim aylarıdır. Havalar yazın yaşanan sıcaklıkların biraz altında olsa da daha az turist kalabalığının bulunması ve sezon dışı olarak kategorize edilmesi gereğiyle daha uygun fiyatlı oteller sizi Girit adasına çekecektir. Sıcaklıklar bu dönemde ortalama 24-28 derece arasında değişir ve akşamları ceket giymeniz gerekebilir. Girit’i kış tatili için düşünüyorsanız ortalama sıcaklığın 11-17 derece arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Avrupa’nın en eski medeniyeti Minoslar’ın yerleşkeleri adanın çeşitli kısımlarında bulunur. Girit, Avrupa’nın en eski medeniyetinin merkezi olarak kabul edilir. Minos topluluğu MÖ 3500 ila 1400 yılları arasında adaya yerleşmiştir. Knossos’taki en ünlü Minos yerleşkesi olarak değerlendirilen palas yapısı keşfedildikten sonra mimarı ve inşaat alanında birçok ilkin gerçekleştirildiği yeni yapılar da bu adada keşfedilmiştir.

Adanın kuzeybatısında bulunan Hanya kentinde Venediklilerin etkilerini görmek mümkündür. Bu bölgeye seyahat ettiğinizde otele dönüştürülmüş Venedik tarzı villaları, limanı, dar alışveriş ve restoranların bulunduğu sokaklarını görebilirsiniz. Bir zamanlar Venedikli tüccarların ikamet ettiği binalarda konaklayabilirsiniz.

Tanıtım Videosu:

 

Girit Nerededir?

Yunanistan’ın 13 idari bölgesinden biri olan Girit, Ege Denizi’nin güney sınırını belirlemektedir ve Yunanistan anakarasından 160 kilometre kadar güneyde bulunmaktadır. Dağlık bir araziye sahip adanın 8000 kilometrekaredir.

Girit’e Nasıl Gidilir?


 

Girit’te havalimanı mevcuttur. Pek çok Avrupa şehrinden buraya günlük uçuşlar düzenlenmektedir. Türkiye’den Girit’e aktarmalı uçuşlar ile ulaşım sağlanmaktadır.

Devamını Oku

Girit’e Ne Zaman Gidilir?


 

Girit’te Akdeniz iklimi hâkimdir. Yazları sıcak kışları ılıktır. Tatil sezonu Nisan başından Ekim’e kadar sürer. Yaz aylarında çok fazla turist bu bölgeye seyahat ettiğinden kalabalık olmaktadır. Yaz mevsiminde sıcaklıklar 24-28 derece arasında değişir ve akşamları ceket giymeniz gerekebilir.

Sonbahar/Kış turizmi tercihinizi Girit’ten yana kullanmak istiyorsanız adanın bu mevsimdeki sıcaklıkları da 11-17 derece arasında seyretmektedir. Kasım ayından mart ayına kadar olan tenha sezonda tüm müzeler, arkeolojik alanlar, anıtlara pazar günü girişler ücretsizdir. Bu mevsimde Girit’e seyahat ediyorsanız bunu da göz önünde bulundurmalısınız.

Müze ve ören yerlerinin çoğu pazartesi günleri ve resmî tatillerde kapalıdır.
 

Girit’te Nerede Kalınır?

Akdeniz’in en büyük adalarından biri olan Girit, konumu nedeniyle her daim güneş gören bir adadır. Bu sebeple deniz turizminden oldukça yararlanır. Dünyanın dört bir yanından gelen turistlere bu Yunan adası hem temiz bir deniz keyfi hem de eğlenceli bir gece hayatı sunar. Adanın bir şehrini merkez alarak günübirlik diğer şehirleri gezebilir, her geceyi başka bir şehirde geçirebilir veya her şey dâhil konseptli tesislerden çıkmadan dinlenerek bir tatil geçirebilirsiniz.



 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Girit otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz. 

Devamını Oku

Girit Otelleri

Yunanistan’ın en büyük adası olan Girit, aynı zamanda tüm Akdeniz’in de en büyük adalarından. Coğrafi konumu sebebiyle neredeyse tüm yıl boyunca yüksek sıcaklıkları gören ada, hem keyifli ve huzurlu bir tatil arayanlara, hem de eğlenceli vakit geçirmek isteyenlerin adresi oluyor. 


Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Girit otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Girit’te Gezilecek Yerler


 

Hem doğal güzellikleri hem de köklü tarihi ile bölgenin turizm cennetlerinden biri olan Girit’te turistik olarak ilginizi çekebilecek birçok yer bulunmaktadır. Adada geçirmeyi planladığınız gün sayısına göre görmek istediğiniz yerleri planlamanız gerekmektedir. En eski Avrupa uygarlıklarından kabul edilen Minoslar’ın ve Venedikli tüccarların adaya bıraktığı mimarı eserler görülmesi gereken ana noktaları oluşturmaktadır.

Girit'te denize girebileceğiniz destinasyonlar arasında Rethymno, Damnoni, Preveli ve bir zamanlar Hippie'ler tarafından çokça tercih edilen Matala bulunuyor.

Devamını Oku

 Girit Şehir İçi Ulaşım

yoldasin_girit_genel.jpg
 

Girit’te toplu taşıma sadece otobüs ile sağlanmaktadır. Otobüs erişim ağları çok gelişmiş olduğundan adanın tüm noktalarına ulaşım kolaylıkla yapılabilmektedir. Otobüslerde kullanılan bilet fiyatları diğer Avrupa şehirleri ile karşılaştırıldığında nispeten uygundur.

Adanın kuzeyindeki şehirleri birbiriyle bağlayan saat başı otobüsler ve daha az kişinin yaşadığı küçük kasabalara giden otobüsler kolaylıkla bulunmaktadır. Girit’te otobüs ile seyahat etmeden önce mutlaka binmek istediğiniz yönün hareket saatlerini kontrol edin. Resmî tatillerdeki hareket saatleri normal bir hafta içi gününden farklı olacaktır.

Kandiye: Bu kentte üç adet otobüs durağı vardır. Station A: Marinaya yakın olan duraktır buradan bineceğiniz otobüslerle Hanya, Resmo gibi diğer şehirlere seyahat edebilir, adanın batı ve güney batı kısımlarına gitmek için aktarma yapabileceğiniz duraklara geçebilirsiniz. Bu durağın yanında bulunan duraktan şehir içi ve Knossos’a giden otobüsler kalkar. Station B: Tüm diğer destinasyonlara gidebileceğiniz otobüsler buradan kalkar.

Hanya: Otobüs istasyonu ulaşmanız için Halidon sokağının ucuna çıktığınızda meydandan sağa dönmeniz gerekmektedir.

Resmo: Otobüs istasyonu kalenin batısında kalmaktadır.

Bunun dışında turistler için şehir turları düzenleyen otobüsler de mevcuttur.

Girit’te araba kiralayabileceğiniz gibi özel taksilerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Adada şehirlerarası ulaşım bir çevreyolu vasıtasıyla yapılmaktadır. Küçük koy ve kasabalara ulaşmak için ara yollara girmeniz gerekebilir.

Taksiler ile alakalı bu adada bilmeniz gereken şey yoldan gecen taksileri durduramayacağınızdır. Taksiler sadece duraklarından yolcu almaktadır ve randevu usulü çalışırlar. Taksi kullanmak için otelden ya da bulunduğunuz mekândan rica ederek taksi çağırttırabilirsiniz.
 

Girit Mutfağı

cretan_cuisine-1024x683.jpg
 

Girit mutfağı doğal kaynaklardan elde edilen gıdalardan oluşur, hayvansal gıdalardan çok ot ve yeşillikler üzerine kurulmuş bir beslenme düzeni hakimdir. Genel olarak restoranlarda mevsimlik ürünler ile hazırlanmış menüler ve yemekler bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Girit’te Alışveriş

crete-shopping.jpg
 

Yunanistan’ın en büyük adası unvanına sahip Girit’te alışveriş çok eğlenceli ve kolaydır. Adanın çeşitli bölgelerinde yer alan alışveriş caddeleri kozmetikten giyime, hediyelik eşyadan ayakkabıya birçok çeşit ve marka seçeneği bulundurmaktadır. Dünyaca ünlü markaların genellikle şubelerini açtığı yerler Kandiye, Resmo ve Hanya gibi büyük şehirler olsa da butik mağazaları bu şehirler dışında yerlerde hatta minik kasabalarda bile bulabilirsiniz.

Girit’teki yerli mağazalardan alışveriş yaparak hem özel ve geleneksel ürünleri bulabilir hem de sevdiklerinize cüzdan dostu hediyeler alabilirsiniz. Girit adasında da ülkemizdeki gibi pazarlık yapılabilir.

Kandiye’deki en ünlü alışveriş caddelerinden olan Daedalus caddesi, Dikaiosinis caddesi, 25 August Caddesi’nde ünlü markaların mağazalarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Adanın başkentinde uygun fiyatlı ve yüksek kaliteli giyim ve ayakkabı alışverişi için Kalokairinou Caddesi’ndeki mağazalara göz atmayı unutmayın.

Hem yetişkinler hem çocuklar için eğlence ve alışveriş tutkularını birleştiren Talos Plaza alışveriş merkezinde birçok mağazanın yanı sıra kafeler, restoranlar ve odeon sinemaları bulunuyor.

Turistik alışverişin yanı sıra yerli Girit halkına ve yaşamına karışmak istiyorsanız her şehirde haftalık olarak kurulan pazarları da gezmenizi öneririz. Haftanın çeşitli günlerinde kurulan pazarlarda adada üretilen, organik meyve ve sebzeleri, baharatları, reçelleri edinebilirsiniz.
 

Girit’te Gece Hayatı

Crete-Nightlife.fp1469024774820fp.jpg
 

Yaz, kış demeden canlı olan Girit’in gece hayatı da çok renklidir. Adanın dört bir yanında eğlence mekanları gece kulüpleri ve diskolar bulunmaktadır. Bunlar haricinde sık restoran ve kafelerde kahvenizi yudumlayabilir, çeşitli canlı müzik performanslarının gerçekleştirildiği tavernalarda kulaklarınıza şenlik Girit melodilerini dinleyebilirsiniz. Girit adasındaki mekanlar genellikle 23.00 gibi dolmaya baslar, bu saatten önce beğendiğiniz mekanda yerinizi alarak geceye tam gaz başlayabilirsiniz.

Girit adasında herkesin zevkine göre bir eğlence bulması mümkün. Çılgın partilerden yerli müzisyenlerin çaldığı butik barlara, geleneksel Yunan gecelerini deneyimleyeceğiniz tavernalardan tasarım ödüllü kafelere gecelerinizi dolu dolu geçirebileceğiniz bir yer Girit.

Hanya şehrinde ana caddelerde olduğu gibi ara sokaklarda da eğlence dünyasına adım atmanızı sağlayacak birçok bar ve gece kulübü bulabilirsiniz. Çılgınlarcasına eğleneceğiniz bir gece geçirmek istiyorsanız gitmeniz gereken bölgeler Malia, Stalis ve Elounda. Bu yerlerde çoğunlukla dans edebileceğiniz kulüpler ve barlar bulunmaktadır. Bu mekanlar genellikle gece yarısından sonra 2-3’e kadar açıktır.

Adanın başkenti Kandiye’de geçireceğiniz bir gecede modern ve geleneksel mekanlardan tercihinizi yapabilirsiniz. Malia, Stalis ve Hersonissos gece hayatının en canlı olduğu bölgelerdir. Daha sakin bir gece geçirmek istiyorsanız soft müzik türlerinin çalındığı lounge barları ve tavernaları tercih edebilirsiniz.
Resmo’da limandaki sayısız kafe-barlarda oturarak çayınızın keyfini çıkarabilirsiniz. Yaz mevsiminde açılan şehrin kulüpleri pop, house, latin ve diğer tarzlarda müzik çalmaktadır.

Adanın neredeyse tüm bölgelerinde hizmet veren çeşitli tarzlarda müzikler çalan ve turistlerin ilgisini çeken mekanlardan biri de The Jolly Roger’dir. Girit’in Sissi bölgesinde bulunan bu mekân deniz kenarında içkinizi yudumlarken canlı müzik performanslarını dinleyebileceğiniz, çeşitli günlerde ingilizce dilinde quiz geceleri düzenleyen popüler mekanlardan biridir.

Gouves bölgesinde bulunan Baraki Bar, turistlerin göz bebeği olan eğlence mekanlarından bir diğeridir. Güler yüzlü çalışanları ile kalpleri kazanmış bu barda Giritli grupların canlı performanslarının tadını çıkarabilirsiniz. Bu barda adadaki en iyi kokteyllerin yapıldığını söyleyenler de vardır.

Deniz kenarında tatilinizi tam anlamıyla yaşayabileceğiniz beach barlar Girit adasında çok tercih edilen mekanlardandır. Malia, Hersonissos, Amoudara gibi bölgelerde bulunan sahil kenarı barlardan Dolphin, yunan mutfağının müthiş lezzetlerini müşterilerine sunarken her tür müziğin çalındığı sizi dünyanın tüm bölgelerine götürebilecek bir atmosfere sahip.

Sahil kenarındaki barlardan bir diğeri olan Kahula, kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği seçeneklerine sahip olmasının yanı sıra geceleri bir bara dönüşüyor ve soğuk bira ve kokteyllerinizi yudumlayabileceğiniz bir mekân haline geliyor. Denize girip güneşlenirken acıktığınızda bir şeyler yemek için bu restoran-barı ziyaret edebilirsiniz.

Kokkini Hani bölgesinde deniz kenarında olan bir başka mekân olan The Whisky Bar da hem turistler hem de Giritliler tarafından tercih edilen bir eğlence mekânı olarak karşınıza çıkıyor. Geniş seçenekler bulunan menüsünün yanında, içki hazırlamadaki ustalığıyla bilinen barda ailenizle öğle yemeği yiyebileceğiniz gibi rahatlatıcı bir gece geçirebilirsiniz.
 

Girit’te Festivaller

agron680.jpg
 

Geleneksel Festivaller – Patates, Şarap, Peynir, Turunç Meyveleri, Çömlekçilik üzerine çeşitli festivaller ağustos ayının ortasında başlar ve tüm adada devam eder.

The Kazanı Festivali – Rakı Damıtma Festivali olarak bilinir. Genellikle üzümün hasatı yapıldıktan sonra Ekim ve Aralık ayları arasında gerçekleşir. Bu festival toplumda önemli ve merkezi bir yere sahiptir, çünkü rakı veya tsikoudia, Girit kültüründe hayati bir rol oynar.

Anogeia - The Hyakıntheia – Üç gün süren bu etkinlik Giritli Aşk Azizi Aghios Hyakınthos için düzenlenmektedir. Her yıl temmuz ayında düzenlenen festival için değişik temalar seçilir. Genellikle Girit müziği ve halk geleneklerinin harmanlandığı görülmeye değer bu etkinliklerde geleneksel peynir yapımı da usta eller tarafından gösterilir. Festival ziyaretçileri dansları ve gösterileri izlerken Rakılarını yudumlayarak özel girit tatlarının tadını çıkarabilir.

Resmo – The Carnaval – Ocak-Şubat aylarında bulunan birçok etkinliği ile yıllardır turistlerin ilgisini çeken karnaval hem yetişkinlerin hem çocukların için eğlenceli tatil geçirmelerini sağlıyor. Çeşitli atölyeler, gösteriler ve son gün gerçekleştirilen geçit töreni ile ilgi çeken etkinlik 1914 yılından beri Yunan kültürünün bir parçası niteliğinde tüm ülkede kutlanıyor.

Houdetsi - Müzik Festivali – Adanın yeni yeni düzenlemeye başladığı müzik festivali turistlerin ilgisini şimdiden çekmiş durumda. Önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek olan festival Ağustos ayının başlarında gerçekleşiyor. Birçok Girit sanatçısı ve müzisyeninin sahneye çıktığı festivalde, deneysel ve geleneksel müzikler duymak mümkün.

Kandiye – Yaz Festivali – Tiyatro, müzik, dans ve görsel sanatlar gösterilerinin düzenlendiği etkinlik yerli sanat gruplarına da yer veriyor. Temmuzdan eylüle tüm yaz süren gösterilerin çoğu Nikos Kazantzakis ve Manos Hatzidaki isimli açıkhava tiyatrolarında gerçekleşiyor.
 

Girit Resmi Tatiller

Aydınlanma Günü – Acı Su Yortusu (6 Ocak)

Son Karnaval (23 Subat)

Temiz Pazartesi (27 Subat)*

Ulusal Bağımsızlık Günü (25 Mart)

Güzel Cuma (14 Nisan)*

Paskalya (16 - 17 Nisan)*

İşçi Bayramı / Mayıs Günü (1 Mayıs)

Kutsal Ruh Pazartesisi (5 Haziran)

Meryem’in Göğe Kabulü (15 Ağustos)

Ohi (Hayir) Günü (28 Ekim)

Noel (25-26 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Girit İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 112

Polis: 112

Girit Türkiye Dış Temsilcilikleri

T.C.ATİNA-PİRE BAŞKONSOLOSLUĞU

Telefon

+ 30 210 672 9830 / + 30 210 672 1153 Acil: +30 694 656 48 70

e-Posta: [email protected]

Adres

Vasileos Pavlou 22,

Paleo Psihiko 15452

Athens-Greece

T.C.RODOS BAŞKONSOLOSLUĞU

Telefon

+30 22410 23362

+30 22410 23595

Acil: 0030 694 65 85 302

e-Posta: [email protected]

Adres

GENIKO PROKSENIO TOURKIAS CONSULAT GENERAL DE TURQUIE

Iroon Politechniou 10 – 12 ; 85100 RHODES/GREECE

Girit Para Birimi

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Girit adasında para birimi olarak Euro kullanilir. 1 Euro yaklaşık 3,8 Türk Lirasıdır.

Girit Resmi Dili

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Girit’in resmi dili Yunancadır. Adanın turistik olması nedeniyle İngilizceyi, tarihteki nüfus değişimlerinden dolayı Türkçe’yi çokça duyabilirsiniz.

Girit Saat Farkı

Yunanistan (GMT +2) ile Türkiye (GMT +3) arasında 1 saat zaman farkı vardır. Girit Türkiye’ye göre bir saat geridedir.

Girit Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 12oC
    • Şub 12oC
    • Mar 13oC
    • Nis 16oC
    • May 20oC
    • Haz 24oC
    • Tem 25oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 23oC
    • Eki 19oC
    • Kas 16oC
    • Ara 13oC

Kısa Kısa

Nüfus: 623,065 / Dil: Yunanca / Para Birimi: Euro (EUR) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün