Çıralı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı olan Çıralı, Olympos Beydağları Milli Parkı sınırları içinde yer alır. Kemer ilçesi Ulupınar bölgesinde bulunan Çıralı’nın 3 kilometrelik sahili, koruma altındaki Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanıdır. Denizden itibaren yumuşak bir eğimle yükselen kumsal, iki ucunda kayalıklarla sınırlanmıştır. Çıralı sahilinin kumu, ince taneli ve yüksek kalitelidir. Kuzeyinde sadece kış aylarında akan bir dere yatağı bulunur. Ulupınar adını taşıyan dere, antik Olympos kentinin içinden geçerek köye gelir ve güney ucunda denize ulaşır. Bu doğal yapı, kumsalı Olympos ve Çıralı olarak ikiye ayırır.

Çıralı, Ulupınar deresi ve kanyonu, Likya yolu, Olympos, Yanartaş, sedir ormanları, yaylaları ve hem 1. hem de 2. dereceden doğal, tarihi sit alanlarını koruma statüleri sayesinde; etrafındaki pek çok bölgede karşılaşılan büyük çaplı turizm ve yapılaşmadan korunabilmiştir.

Akdeniz'in en temiz turistik bölgelerinden biri olan Çıralı sahili 3.2 kilometre uzunluğundadır. Kumsalın genişliği ise 50-100 metre arasında değişmektedir. Bu kumsalın en önemli özelliklerinden biri, Ulupınar deresinin denize döküldüğü yer olmasıdır. Bu sayede Çıralı’nın tuzlu suyunda yüzenler, doğal bir duş görevi yapan Ulupınar’da Akdeniz’in tuzlu sularından arınabilirler.

Devamını Oku

Çıralı ile İlgili

Çıralı Nerededir?

Antalya Kemer'e bağlı Çıralı, Antalya'nın batısında, Kaş yolu üzerindedir. Antalya ile arası 70 kilometre, Kemer’e uzaklığı ise 35 kilometredir. Antalya’dan batıya 70 km ilerledikten sonra, yolun sol tarafında “Çıralı 7 km” yazılı bir tabela karşınıza çıkar. Bu tabeladan saptıktan 5 dakika sonra Çıralı'ya ulaşmış olursunuz. 3 km uzunluğundaki Olympos sahili ile Yanartaş Dağı arasında yer alan Çıralı, Beydağları Milli Parkı içinde yer almaktadır.

Çıralı’ya Nasıl Gidilir?

1447061386569.jpg

Antalya-Muğla D-400 karayolu üzerinde bulunan Çıralı’ya özel aracınızla gidecekseniz, Antalya'dan Kumluca-Kaş istikametine devam etmelisiniz. Tekirova’yı geçtikten sonra, karşınıza “Çıralı 7 km” tabelası çıkacak. Bu tabeladan sola dönüp, virajlı ama çam ağaçları arasında ve eşsiz bir manzaraya sahip 7 kilometrelik yolculuğu tamamladığınızda, “saklı cennet” Çıralı'ya varmış olacaksınız.

Otobüsle gidecek olanlar, Antalya otogarına indikten sonra Kumluca, Finike, Demre, Kaş ya da Patara’ya giden minibüslerden herhangi birine aktarma yapabilirler. Bu minibüslerden Çıralı kavşağında inip, (Çıralı kavşağında inmek için otobüs şoförünü önceden uyarınız.) Çıralı dolmuşlarıyla köye ulaşabilirler. Yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürmektedir.

Uçağı tercih edenler ise, Antalya hava alanından Antalya otogarına gelmeliler. Buradan Kumluca, Finike, Demre, Kaş ya da Patara’ya giden minibüslerle Çıralı'ya ulaşabilirler.

Çıralı’daki bazı otel ve pansiyonlar, müşterilerini hava alanından karşılıyorlar. Ancak bu hizmet için işletme personellerine bilgi vermek gerekmektedir.

Çıralı’nın bazı merkezlere uzaklığı şöyledir:

* Antalya-Çıralı: 70 km (Yaklaşık 1 saat 15 dakika kadar sürmektedir.)

* Ankara-Çıralı: 620 km (Yaklaşık 9 saat sürmektedir.)

* İstanbul-Çıralı: 800 km (Yaklaşık 11 saat sürmektedir.)

* İzmir-Çıralı: 525 km (Yaklaşık 8 saat sürmektedir.)

Çıralı’ya Ne Zaman Gidilir?

hb_b_17155422_l-b.jpg

Çıralı’da tipik Akdeniz iklimi hâkimdir. Kışın ısı neredeyse hiç sıfırın altına düşmez. Oldukça uzun bir bahar dönemi yaşayan Çıralı’da, yaz doğal olarak çok sıcaktır. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık ortalama 45 derecede seyreder. Ama bu dereceyi aştığı da olur. Yıl boyunca ziyaret edilebilecek bir iklime sahiptir.

Çıralı’da Nerede Kalmalı?

Sessiz, sakin ve huzurlu bir tatil yapmak isteyenlerin tercih ettiği Çıralı’da, çok katlı ve bol yıldızlı oteller yok. Buradaki seçenekler, küçük butik tarzı oteller, pansiyonlar ve bungalovlardan oluşur. Masmavi denizin kenarındaki Çıralı Plajı’nın hemen yanında bulunan tesislerin çoğu, başta narenciye olmak üzere, çeşit çeşit meyve ağaçlarıyla bezeli bahçelerin ortasında konumlanmıştır. Begonvillerin sarıp sarmaladığı bir balkonda ya da verandada oturup dalından muz ya da elma koparıp yemek; Çıralı’da tatil yapanlar için günlük rutinin bir parçasıdır.

Çıralı’daki tesislerin hemen hepsinde duş, wc, klima ve wi-fi bulunur. Tesisler, talep edildiğinde misafirlerine havaalanından servis imkanı sunmaktadır. Ayrıca doğa yürüyüşleri için rehber ve dileyenlere ücretsiz bisiklet hizmeti de verilmektedir.

Çıralı’da Gezilecek Yerler

Kentin kalabalığından kaçmak isteyen herkesi kucaklayan Çıralı, muhteşem doğası, temiz denizi, konuklarını mitolojik dönemde geziye çıkaran efsaneleri, antik kentleri ve caretta caretta’larıyla hem sakin, hem de sıra dışı bir tatil seçeneği. Köy içinde araç kiralayabilir ya da tekne turlarına çıkabilirsiniz.

 

 

Devamını Oku

Çıralı İçi Ulaşım

Köy içinde araçla ulaşılabilecek bir nokta yoktur. Eğer özel aracınız yoksa her yere yürüyerek gitmeniz gerekiyor. Ancak mesafeler oldukça kısa. Rahat bir sandalet, şapka ve gözlük yeterlidir.

Çıralı Mutfağı

kalamarin-faydalari.gif

Çıralı’nın kendine özgü bir mutfağı yoktur. Plajın yanında sahil restoranları, bahçeli kafe ve fast-food türü restoranlar mevcuttur. Buradaki restoranlarda, taze levrek ve çupra bulabilirsiniz. Ayrıca kalamar ve gözlemelerin tadına bakmayı ihmal etmeyin. Çıralı’nın en popüler tatlısı ise kavun dondurması. Restoranların deniz ürünleri, alabalık, güveçte kalamar yahnisi, et çeşitleri ve zeytinyağlıları, yöresel ürünlerle hazırlanmaktadır.

Çıralı’daki kafe ve restoranların önemli bir kısmını yerel halk işletmektedir. Konaklama tesislerine ait olan yerler de vardır. Bu nedenle, menülerde çoğunlukla yerel ürünlerle yapılan lezzetler sunulmaktadır.

Popüler restoranlar

Olaender Restoran: Ulupınar Çıralı olan sahibi Cemal Demir’in özel soslarıyla lezzetlenen balıkları, mutlaka tatmalısınız.

Azur Aida Restoran: Hem deniz ürünleri hem de geleneksel Türk yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Üstelik denize sıfır konumdadır.

Karakuş Restoran: Özellikle zengin kahvaltısı ve fırından yeni çıkmış ekmekleri nedeniyle tavsiye ediliyor.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Çıralı’da Alışveriş

yoresel-lezzetler-kumluca-da.jpg

Köyde hediyelik eşya ve cam işi satan birkaç küçük dükkan bulunuyor. Kumluca'daki renkli köy pazarında, yöreye özgü ürünler ve el işlerinden örnekler bulabilirsiniz. Ama daha büyük bir alışveriş için Kemer’e gidebilirsiniz.

Çıralı Gece Hayatı

Çıralı’da hareketli bir gece hayatı beklemeyin. Zaten insanlar buraya sessiz ve huzurlu bir tatil için geliyorlar. Hava kararınca herkes şaraplarını ya da biralarını alıp sahile iniyor ve yıldızları seyrediyor. Yine de Çıralı’daki ağaç evleri kurucusu Kadir Kaya’nın barı ve diskosu günün ilk ışıklarına kadar açıktır. Ayrıca ana cadde üzerinde birkaç adet bar da var.

Bir diğer popüler seçenek de Yanartaş’a çıkmaktır. Çıralı’ya 4 kilometre uzaklıktaki Yanartaş’a ana cadde üzerinde tur düzenleyenlere adınızı yazdırarak gidebilirsiniz. Bu turlar turistleri Yanartaş’ın kapısına kadar götürüp, oradan merkeze geri getirmektedirler. Ancak minibüsten indikten sonra da, 15 dakika kadar tırmanmak gerekiyor. Bu yüzden gündüz sıcağında gitmek Akdeniz’in sıcağında oldukça sakıncalıdır. Zaten turlar da akşam 8 gibi başlıyor. Dağa fazla ışığın olmadığı bir yoldan tırmanılacağı için, fenere ihtiyaç duyulur. Tabii Yanartaş’a çıkmışken sucuk-ekmek yemeden dönmek olmaz. Bu ritüeli yerine getirmek isteyenlerin, yanlarında sucuk, ekmek ve içeceklerini de götürmeyi unutmamaları gerekiyor.

Çıralı Festivaller

Çıralı Denizkaplumbağası Festivali (Haziran)

Çıralı-Yanartaş Ateş Festivali (Temmuz)

Çıralı İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Orman Yangını: 177

Polis: 155

Belediye: 444 0 297

Çıralı Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 4oC
    • Şub 6oC
    • Mar 10oC
    • Nis 15oC
    • May 20oC
    • Haz 26oC
    • Tem 30oC
    • Agu 30oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 19oC
    • Kas 13oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Nüfus:  / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün