Olimpos’un Tarihi

Olimpos ya da Olympos’un kuruluşu, Helenistik Dönem’e rastlamaktadır. MÖ 300’lerde inşa edilmeye başlanan Olimpos, eski Yunancada “Ulu Dağ” anlamına gelmektedir. Olimpos ismi, dünyada 20’den fazla dağ ve tepeye verilmiştir. Yunanistan’ın kuzeydoğusunda bulunan, eski Yunan tanrılarının evi sayılan Thessalian Tepesi, en ünlü Olimpos Tepesi’dir.

Likya’nın en önde gelen yerleşimlerinden biri olan Olimpos’a Likya’nın MÖ 167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde rastlanmaktadır. Büyük İskender’in fetihlere başladığı ilk yıllarda, Olimpos’a yakın liman şehri Phaselis’te kış mevsimini geçirdiği bilinmektedir. Olimpos, Phaselis’ten sonra gelen ikinci önemli liman kentidir. Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlaşmaya başladığı dönemde piskoposa ev sahipliği yapan Olimpos, MÖ 1. yüzyıldan itibaren korsanların saldırılarına maruz kalması sebebiyle önemini yitirmeye başlamış ve sakinleri şehri yavaş yavaş terk etmiştir. 11. ve 12. yüzyıllarda Cenevizliler, Venedikliler ve Rodos Şövalyeleri tarafında yeniden inşa edilen kent, Haçlı Seferleri döneminde ticaret limanı işlevi görmüştür.

Antik kentin günümüze kadar ulaşmış olan kalıntıları orman içinde yer almaktadır. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bu kalıntıların büyük kısmı ağaç ve çalılarla örtülmüş bir haldedir. Kalıntılar arasında en çok dikkat çeken Kaptan Eudomus’un Lahiti Antalya Müzesi’nin kazı çalışmalarında ortaya çıkarılmıştır.

Olimpos’un ortasından geçen dere, kenti ikiye ayırmaktadır. Kentin akropolü, mezarların üzerinde bulunan yüksek tepede yer almaktadır. Buradaki kalıntılar, Orta Çağ’da kaleye dönüştürülmüş surlara aittir. Ören yerindeki Roma dönemi tiyatrosu, bazilika ve hamam görülebilecek ilgi çekici yapılar arasında sayılabilir.

Olimpos Nerededir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin güneyinde, Antalya ilinde yer alan Olimpos, şehrin güney sahillerinde yer almaktadır. Beydağları - Olimpos Millî Parkı sınırları içinde yer alan Olimpos, Antalya şehir merkezine yaklaşık 85, Kemer’e ise 28 kilometre mesafededir.

Olimpos’a Nasıl Gidilir?

Antalya’ya Türkiye’nin birçok noktasından ulaşım sağlamak mümkündür. Antalya’dan Olimpos’a gelmek için ise yaz aylarında hizmet veren minibüslerden faydalanılabilmektedir. Antalya Otogarı’ndan Kumluca-Fethiye yönüne giden otobüs ve minibüsler Olimpos kavşağına kadar götürmektedir. Bu noktadan binilecek minibüsler, kıyı şeridine kadar inmektedir.

Özel araç ile Olimpos’a ulaşmak için ise Antalya-Kumluca kara yolu kullanılmaktadır. Antalya’dan Kemer istikametine doğru gidilirken, Kemer ve Tekirova geçildikten sonra Çıralı ve daha sonra Olimpos tabelaları gelmektedir. Antalya kent merkezi ile Olimpos arası 85 kilometredir. Bu yolun 74 kilometresi ana yol, 11 kilometresi ise ara yoldur. Özel araç ile bu yolculuk süresi        1 saat 30 dakika sürmektedir. Aynı yol otobüs ve minibüs aktarmalarıyla yaklaşık 2 saat sürmektedir.

Olimpos’ta Görülecek Yerler

Olimpos Antik Kenti’ni, deniz tarafındaki güney girişinden gezmeye başlandığı zaman, sağ taraftaki dik yamaçta bulunan Akropol ve anıtsal mezar görülmektedir. Sol tarafta ise, dere yatağının üzerindeki Antik Dönem’den kalma tarihî köprü göze çarpmaktadır. Derenin karşı tarafında ise Bizans Dönemi’ne ait bazilika yer almaktadır. Geriye dönülüp patika izlendiği zaman, Roma tapınağı görülmektedir. Tapınakta heykel kaideleri bulunmaktadır. Patikanın ilerisi ise antik su yoluna açılmaktadır. Su yolunun sonunda anıtsal mezar ve iki adet kaya mezarı yer almaktadır. Yolun sonunda varılan tepe noktasındaki Akropol’den manzara tadını çıkarmak mümkündür.  

Olimpos’un sahili de muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Fazla uzun olmayan kumsal, masmavi ve soğuk bir deniz suyu ile buluşmaktadır. Caretta caretta’ların yaşam alanlarından biri olan bu kumsal, nesli tükenmekte olan bu canlılara yakından tanık olma imkânı sunmaktadır.