Olimpos'ta Mutlaka Yapılması Gerekenler

Ne zaman Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında dolaşan bir turistle karşılaşsam, yolculuk nereye diye sorduğumda “Olimpos” içerikli cevaplar alıyorum. İkinci popüler cevap ise Olimpos’a gidiyorum oluyor : ) Yaklaşık 15 günlük bir Türkiye turuna çıkan neredeyse her turist Olimpos’a uğramadan turunu tamamlamış sayılmıyor. Türkiye ile ilgili gezi kitaplarına da baktığımda uzun bir Türkiye turuna Olimpos’u mutlaka dâhil ettiklerini gördüm.

Bu ilgi sizleri şaşırtmasın. Zira kurulduğu Helenistik dönemden bu yana Olimpos çok zengin, bereketli ve birçok milletin uğruna savaşlar verdiği bir uygarlıkmış. Büyük Likya birliği günlerinde Olimpos 3 oy hakkı olan ve önde gelen bir kentmiş. Romalı tarihçi Cicero da Olimpos’u zenginlikler ve sanat eserleriyle dolu bir kent olarak tanılamış. 

Geçen yıllar içerisinde özellikle korsanların hedefi olmuş Olimpos. Osmanlı döneminde de tamamen hayalet kent halini almış. Olimpos aslında son zamandaki popülaritesinin başlangıcı da 1986 yılında Kadir Kaya’nın Kadirin Ağaç Evleri’nin temelin atmasıyla başlıyor. O zamanlar Olimpos Antik Kenti’ne yakın yerlerde yerleşim de olmadığı için elektrik hattı bile yokmuş. Geçen 28 yıl içinde şimdi Olimpos Antik Kenti’ne yakın her yer ağaç evlerle dolu ve dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin uğrak noktası olmuş durumda.

OLİMPOS’TA MUTLAKA YAPILMASI GEREKENLER

  • Hemen hemen tüm tesislerde geceleri yakılan ateşin etrafında oturun, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle kaynaşın : )
  • Bir gece muhakkak Kadir’in Ağaç Evlerinde yer alan Olimpos Öküz Bar’a gidin.
  • Mutlaka gün doğumunu izleyin! Gökyüzünün berraklığı, doğanın güzelliği sizi kendine hayran bırakacak.
  • Faselis ve Kekova’ya yapılan yat turlarına katılın. Batık antik kentlerin üzerinde yüzme keyfini yaşayın.
  • Enerjiniz varsa sabah erken kalkın ve balık avına katılın.
  • Antik kenti layığıyla gezmeyi unutmayın. Özellikle iç bölgelerde yer alan Roma hamamını gezmeden Olimpos’u görmüş sayılmazsınız.
  • Olimpos sahilinden denize girdiğinizde ileride bir kaya mağarası var. Oraya kadar yüzüp bu gibi suyun tadını çıkarabilirsiniz.
  • Olimpos denizinin ortasında bulunan kayadan denize artistik atlayış yapanları izleyin, cesaretiniz varsa siz de deneyin : )

OLİMPOSUN SÖNMEYEN ATEŞİ CHIMERA: YANARTAŞ

Olimpos’a gitmişken Chimera Yanartaş’a uğramadan dönmek olmaz. Burası Olimpos’a çok yakın ve mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesi. Chimera efsanesine göre Korith prensi Argos Kralı’nın karısı Sthenetonia’ya aşık olur. Bunu öğrenen Argos Kralı da Büyük Likya Kralı’na Konrith prensinin öldürülmesi gerektiğini yazar. Bir soyluyu direk idam edemeyeceğini bilen Büyük Likya Kralı Kornith prensini Chimera isimli aslan başlı, keçi kuyruklu ağzından ateşler saçan canavarı öldürme görevini verir.

Tek başına bu görevinden sağ salim dönemeyeceğini bilen Kornith prensi uçan at Pegasus’u yakalar ve bu atın manevra gücü sayesinde Chimera’yı öldürmeyi başarır.

Günümüzde gördüğümüz dağdan fışkıran ateşler de ölen Chimera canavarının bizlere mirasıdır : ) Bilimsel açıdan bakıldığında ise bu ateşler dağın altında sıkışmış olan gaz kütlesinin yer kabuğundaki çatlaklardan sızıp atmosfere karışmasından başka bir şey değil : )

CARETTA CARETTA FAKTÖRÜ

Olimpos tatilini en keyifli yapan ayrıntılardan bir tanesi de Caretta Caretta faktörü. Olimpos’a Mayıs ve Ağustos ayları arasında giderseniz de Çıralı sahilinde koruma altına alınan Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanlarını görebilirsiniz. Bu dönemde koruma önlemleri dâhilinde yumurtaların üstü kafeslerle kapatılıyor. Bu dönem boyunca da Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF-Türkiye) çalışanları ve gönüllüleri tarafından düzenli olarak sahilde devriye geziliyor. Bu muhteşem doğa olayına tanıklık etmek istiyorsanız sabah 6.00 sularında Çıralı sahiline gitmenizi şiddetle tavsiye ederim.

SULU ADA: SAKLI CENNET

Size Olimpos’un hemen dibinde Maldivler’e taş çıkartacak güzellikle saklı bir cennet olduğunu söylesem sırrımı tutar mısınız? Allahtan sadece deniz yolu ile ulaşım sağlanabiliyor ve saklı cennet bu sayede bozulmadan günümüze kadar gelmiş. Burayı Olimpos’ta tur yapan şirketlerin çoğu da bilmiyor zaten. Sadece tur üzerine çalışan büyük bir işletme var, onlar bu adaya sefer düzenliyorlar. Bembeyaz kumları turkuaz denizi Maldivler’e gitmeden yaşamak istiyorsanız buraya uğramadan tatilinizi bitirmeyin.

OLİMPS’A GİTMEDEN ÖNCE!

  • Olimpos’ta ATM yok. Dolayısıyla para stoğu yapmanızı öneririm.
  • Olimpos’ta eczane de yok : )
  • Olimpos şık giyimin ve topuklu ayakkabının abes karşılanacağı ender yerlerden. Dolayısıyla hiç zahmet edip valizinizi parti kıyafetleriyle doldurmayın.
  • Telefon çeker mi gibi endişeniz olmasın. Bütün operatörlerin baz istasyonları burada mevcut.
  • Deniz kıyısına giden yol çok düzgün değil ve genelde toz kalkmasın diye tesis sahipleri tarafından sulanıyor. Yani çamur faktörüne karşı dikkatli olun, yanınıza sağlam ayakkabı alın.
  • Olimpos Antik Kenti’ne ve dolayısıyla plaja giriş ücretli. Fakat plajkart alarak giriş fiyatlarını da ucuza getirebilirsiniz.

http://www.traveling-lady.com/homepage/