Ali ve Nino Heykeli

Ali ve Nino aşk heykeli, Gürcü heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından yapılan 8 metrelik, 26 ayaktan oluşan hareketli bir çelik heykeldir. İlginç görünümlerinin yanı sıra hikayesiyle de dikkat çeken bu heykeller, her yıl binlerce turistin ilgisini çekmektedir. Gürcistan'ın Batum kentinde bulunan iki figür, Azerbaycanlı yazar Kurban Said'in 1937 yılında yazdığı ünlü romanındaki bir Müslüman çocuk olan Ali ve Gürcü bir prenses olarak temsil eden Nino'yu anlatır. Trajik hikâye, sevgililerin Sovyet Rusya istilası ile ayrılmasıyla biter.

Bu romantik heykel, Batum gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Heykeller, her gün saat 07.00'de hareket etmeye başlar ve belirli aralıklarla açı değiştirerek kısa bir an kucaklaşır ve sonra ayrılırlar. Heykel 2007'de tasarlandı, ancak şehre 2010'da kuruldu.

Heykel, haraketli bir mekanizmaya sahip. Kadın ve erkeğin dev heykelleri, ışıklandırma, müzik ve dans gibi hareketler bu yeri ziyaret eden herkesi şaşırtmaktadır. Tüm bu otomatik performans yaklaşık on dakika sürüyor başlangıçta metal gövdeler genellikle parlak ışıkları yansıttığından güneş ışınlarının açısına göre renk tonlarındaki değişikliği görebilirisiniz.  Ali ve Nino yavaşça birbirine yaklaşırlar ve birleşirler daha sonra tekrar yaklaşmak için birbirlerinden uzaklaşırlar. Bu İşlem her on dakikada bir tekrarlanır. Bu gelen ziyaretçilere büyüleyici bir manzara sunmaktadır ve sonsuz aşk ve sadakat hakkında büyük mesajlar içermektedir:

Ali ve Nino karakterlerinin anlatıldığı hikâye trajik bir hikâyedir. Genel anlamda bahsetmek gerekirse; savaşan ailelerin aksine, Ali ve Nino‘nun arasında başka bir güç vardı. Azerbaycanlı bir Müslüman olan Ali, Gürcü prensesi Nino‘ya âşık olur, ancak ne yazık ki, bir araya geldiklerinde savaş durumundan dolayı Ali öldürülür. Hikâyenin yazarı tam olarak bilinmemektedir. Ancak takma adı Kurban Said olarak bilinmektedir. Bu bilinmeyen yazara rağmen roman bölgede edebi bir klasik haline geldi ve Azerbaycan'ın ulusal romanı olarak kabul edildi.

“Aşk Heykeli” olarak da bilinen bu dev metal sanat eseri, istiflenmiş bölümlerden yapılmış iki şeffaf figürden oluşuyor. Her gün saat 19: 00'da, iki şekil birbirine doğru hareket edip ve metal bölümlerin birbirlerinin arasından geçerken birleşmesini izleyebilirsiniz.

Aynı zamanda bu yapı en ilerici ve modernist - Gürcistan'ın 20. yüzyıldan kalma binası dünya şaheseri olarak kabul edilmiştir. Gürcü bir kadına âşık olan ancak ülkesini işgal eden Rus ordusuna karşı savunmak için ölen bir Azeri gencinin öyküsünü anlatan bu heykel, Batum'daki kalıcı yerini bulmadan önce Venedik ve Londra'ya gitmiştir. Bu yapıya konu olan hikâyenin bir film dahi bulunmaktadır.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Batum, Gürcistan

Ziyaret (Açılış-Kapanış) gün ve saatleri: Hep açık