Quito Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ecuador-1458346_960_720.jpg

Ekvador, Güney Amerika kıstasınının kuzey batısında bulunan bir ülkedir. Komşuları Kolombiya ve Peru’dur. Güney Amerika’nın yüz ölçümünün büyük bir bölümünü oluşturan Brezilya ile komşu olmayan iki Güney Amerika ülkesinden biridir.

Resmi dili İspanyolcadır ama ülkede İngilizce ve yerel dili Quichia da konuşulmaktadır. Türkiye’nin üçte biri yüz ölçümüne sahip Quito 3 milyona yakın nüfusu ile Ekvador’un başkentidir. Oldukça eşsiz olan bu şehir deniz seviyesinden 2.800 metre yüksekliktedir. Bolivya’nın başkenti La Paz’dan sonra deniz seviyesinden yüksekte bulunan ikinci başkent kabul edilir.

Para birimi Amerikan dolarıdır. Para birimi Amerikan doları olsa da madeni paraları farklılık gösterir. Amerikan dolarının ağırlığı ve ölçüsüyle aynı olan ama üzerindeki sembollerin farklı olduğu kendi madeni paraları vardır. Aynı zamanda Amerikan dolarının madeni paraları da ülkede geçerlidir.

Ekvador bayrağı 1860 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Kolombiya ve Venezuela gibi sarı, kırmızı ve mavi renklerinden oluşur. Bu ülkelerin bayraklarının aynı renge sahip olmasının nedeni, bu üç ülkenin farklı devlet olmasına rağmen köklerinin aynı milletten gelmesidir. Aynı zamanda sarı renk ülkenin zenginliğini, mavi renk ülkenin doğal güzelliğini, kırmızı renk ise özgürlüğü, bağımsızlığı ve bağımsızlık için dökülen kanı simgeler. Ortasında ise And kondoru tarafından taşınan ülkenin arması vardır; gücü ve cesareti temsil eder.

1500’lü yıllarda İspanyollar tarafından sömürge altına alınan Ekvador İspanyollara karşı ayaklanan ilk ülke olmuş ve Pinhincha Savaşı’nda İspanya’yı mağlup ederek bağımsızlığını kazanmıştır. 1819 yılında İspanyol sömürgeciliğine karşı çıkmak amacıyla kurulan Büyük Kolombiya Cumhuriyeti, Venezuela, Kolombiya ve Ekvador’u kapsar. Çok uzun sürmeyen bu birlik 1830 yılında dağılmıştır. Bağımsızlığını kazandıktan sonra 131 yıl içinde 48 cumhurbaşkanı değişmiştir. Yöneticilerin sık değişmesi dolayısıyla ülkede istikrar yoktur. 1941 yılında Peru ile aralarındaki anlaşmazlık savaşa dönüşmüştür. Ekvador kötü eğitilmiş, sayıca az ordusuyla Peru karşısında zayıf durumdadır. Peru’nun gücü karşısında Ekvador savaştan çekilmek durumunda kalmıştır. 1970’li yıllarda kötü idare edilen ülke 1990’ların ortasından itibaren Ekvador hükümetinin gücü oldukça azalmıştır. Günümüzde GüneyAmerika’da temsili demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Bu ülke hakkıdna bir ilginç bilgi ise 1906 yılında dünyada idam cezasını kaldıran ilk ülke olmasıdır.

Doğal kaynaklar bakımından oldukça şanslı olan Ekvador; kaliteli kahve ve kakao ağaçlarının yetiştirilmesi açısından oldukça elverişli bir ülkedir. Aynı zamanda dünyanın en büyük muz ihracatçısıdır. 1970’li yıllarda yabancı şirketler tarafından Ekvador’un petrol kaynakları keşfedimiştir ve And Dağları boru hattının inşası ile Ekvador, Güney Amerika’nın ikinci büyük petrol ihracatçısı olmuştur.

İnka zamanında Ekvator çizgisinin Ekvador’dan geçtiği keşfedilmiş ve yüksek rakımı sebebiyle güneşe en yakın şehir olduğu için dünyanın merkezi ilan edilmiştir. Şehir ismini yerel dillerinde dünyanın merkezi anlamı taşıyan Qutio’dan alır.

Şehirdeki yapıların çoğu sömürge zamanında inşa edilmiş ve günümüze gelmiştir. 1978 yılında UNESCODünyaKültürelMirasAlanıListesi’ne alınan ilk iki şehirden biri olan Quito, geçtiğimiz yıllarda diğer şehirlerine oranla çok turistik bir yer olarak görülmese de son yıllarda turistlerin ilgi odağındadır. Quito şehri birkaç volkan ile çevrelenmiştir ve dünyanın ikinci büyük aktif volkan olan Cotopaxi; Quito sınırları içerisinde bulunur. CotopaxiDağı’nı güneşli bir günde rahatlıkla görebilirsiniz.

90 güne kadar vizeden muaf olan Türk vatandaşları için Quito’ya direkt uçuş bulunmasa da aktarmalı uçuşlarla gitmeniz mümkündür. Pahalı olmayan bu ülkede şehir içi ulaşımını da sağlamanız kolay olacaktır. Yeni şehir gece hayatı ile daha canlıyken, eski şehir Ekvador kültürüyle daha iç içe ve sessizdir. Tercih ettiğiniz gezi tarzına göre yeni şehir ve eski şehir kısmında konaklama sağlamanız mümkündür.

Quitomodern hayat ile geleneksel hayatın ikisini de barındırmaktadır. Eski şehir kısmında daha çok kültürel etkiyi yaşarken yeni şehir kısmında daha çok gece hayatı ve yeni yaşam tarzının keyfini çıkartabilirsiniz. Eski şehirde farklı tarzlardaki kiliseleri ve Bağımsızlık Alanı’nı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu gezinizde Quito’nun kültürünü keşfederken aynı zamanda Dünya’nın merkezini ziyaret edebilir, müzeleri gezebilirsiniz. Geziniz sırasında kültürünü daha iyi öğrenmek için yerel pazarlara gidebilir, çeşitli yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

Bu gezinizde Ekvador’un tarihini, kültürünü, yemeklerini keşfedeceksiniz.

Tanıtım Videosu: