Peru Hakkında Temel Bilgiler

Güney Amerika'da bulunan Peru'nun sınırları kuzeyde Ekvadorve Kolombiya'yla, doğuda Brezilya'yla, güneydoğuda Bolivya'yla, güneyde Şili'yle ve batıda Büyük Okyanus'la çizilmiştir. İspanya Krallığı'ndan bağımsızlığını 1821'de kazanan bir ülkedir.

Dünyada yaygın olmayan bir çeşitliliğe ve servete sahip olan bir ülkedir. Önde gelen özellikleri Kolombiya öncesiden kalmış olan arkeolojik mirasları, İnka İmparatorluğu'nun merkezine ev sahipliği yapmış olması, mutfak kültürleri, heybetli sömürge mimarileri ve ekolojik turizm için cennet niteliği taşıyan doğal kaynaklarıdır. Doğal zengin kaynaklara ve ziyaret edilebilecek birçok mükemmel bölgesi olmasına rağmen yoksulluk oranı nüfusun yüzde 25,8'ini kapsamaktadır. Şehirlerde çoğunluğu İspanyollardan oluşan zengin kesim yaşamaktadır. Güney Amerika'daki İspanya İmparatorluğu’nun ve İnka İmparatorluğu'nun baskısı altında kalmış olmalarından kaynaklanan bir milliyetçiliğe sahiptirler.

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Peru’nun Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Başkanlık sistemiyle yönetilen üniter, anayasal Cumhuriyet Peruözerk yapıda 26 bölgeye ayrılmaktadır. Bununla birlikte 195 eyalete (provincias) bölünmüştür ve 1828 ilçeye ayrılmıştır. Başkenti Lima'dır. Büyük şehirleri: Trujillo, Arequipa, Callao, Chiclayo ve Iquitos'tur.

Peru Nerededir?

Güney Amerika'da bulunan Peru'nun sınırları kuzeyde Ekvadorve Kolombiya'yla, doğuda Brezilya'yla, güneydoğuda Bolivya'yla, güneyde Şili'yle ve batıda Büyük Okyanus'la çizilmiştir.

Peru’ya Nasıl Gidilir?

Peru'ya Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız aktarmasız uçuş bulunmamaktadır. Fakat Başkent Lima'ya en az bir aktarmalı uçuşlar bulabilirsiniz. Yolculuk 15 saat ile 30 saat arası sürebilmektedir.

Bir diğer ulaşım yolu ise Kolombiya ve Brezilya'dan Amazon Nehri'ni kullanarak Peru'ya seyahat etmektir. Brezilya'dan yapacağınız bir seyahatin yaklaşık 10 saat süreceği öngörülüyor.

Peru Vizesi

Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Peru’ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Aynı durum hizmet, hususi ve diplomatik pasaport sahipleri için de geçerlidir.

Peru’ya Ne Zaman Gidilir?

Peru'ya gitmek için iklime değil öncelikle hangi bölgeye gidileceğine karar vermek gerekmektedir. Peru’nun başkenti Lima yazın yağışlıdır ve yüzde 85 oranda nem bulunmaktadır. Sierra bölgesi de kuru bir iklime sahiptir. Havanın sıcaklığı sürekli olarak değişim göstermektedir. Peru hava durumunun en çok yağış aldığı zaman nisan ayıdır.

Peru Kültürü

Genellikle Perulular sıcakkanlı ve arkadaş canlısıdırlar. Yardıma ihtiyacınız olduğunda sormaktan çekinmeniz gerekmemektedir. Turistik yerler ve Lima dışında İngilizce nadir konuşulan bir dildir, bu yanlış yönlendirilmenize sebep olabilir. O yüzden yanınızda bir sözlük taşımak hayat kurtarır. Gitmeden önce birkaç İspanyolca kelime öğrenmek daha rahat bir seyahat geçirmenizi sağlayacaktır.

Şehrin içinde güvenilir bir şekilde taksi ve otobüsleri kullanabilirsiniz. Taksi sadece araba anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda bisiklet ve motosiklet de kiralayabilirsiniz. Peru'da iki tür taksi bulunmaktadır. Bir tanesi resmi olan boyanmış ve üzerinde "SOAT" etiketi bulunanlar ve bir diğeri ise sadece "TAXI" etiketi bulunanlardır. "TAXI" yazanları İspanyolca konuşamıyorsanız yerlilere bırakmanız sizin için daha iyi olacaktır. Minibüsler (micros) çok yaygın olarak kullanılmaktadır. El işaretiyle durdurmanız gerekmektedir ve ineceğiniz yerde seslenmezseniz durmayacaklardır. İnmek için "Bajo!" (BAH-ho) veya "Esquina baja!" (s-KEE-nah BAH-ha) demeniz yetecektir. Ancak microslar çok da güvenilir değillerdir.

Merkezlerde ve turistik bölgelerde ATM’ler bulunurken küçük kasabalarda kartınızın kabul edilmeme olasılığı çok yüksektir. O yüzden yanınızda çok miktarda olmamak kaydıyla nakit para taşımanız gerekmektedir. Pazarlık yapmak ise oldukça yaygındır.

Turist polisleri yeşil tişört yerine beyaz tişört giymektedirler ve herhangi bir sorun yaşadığınızda iyi bir İngilizceyele size yardımcı olacaklardır.

Şehirde gezerken değerli eşya bulundurmamak gereklidir. Yerlilere "indio" veya "indios" kelimelerini telafuz etmek hoş karşılanmamaktadır, bu yerliler tarafından aşalayıcı olarak algılanmaktadır. İnsanların fotoğrafını izin almadan çekmek sıkıntı yaratabilir.

Peru Mutfağı

Peru; Asya, Afrika, Avrupa ve diğer etnik gruplar tarafından, Kızılderili ve İspanyol geleneklerinden etkilenmiştir. Bu da geniş bir mutfak yelpazesine sebep olmasını sağlamıştır.

Temel gıda maddeleri pirinçtir ve birçok yemeklerinde pirinç kullanırlar. Et geleneksel bir Peru yemeğidir. Tavuk, domuz, koyun ve sığır eti yaygındır. Mutfaklarında sığır yüreği gibi birçok sakatat sıklıkla kullanılır. Anticucho (şişte ızgara sığır kalbi) bir Peru yemeğidir ve yol kenarlarındaki büfelerde bile bulabilirsiniz. Arroz con pollo (tavuklu pilav) ve arroz con pato (ördekli pilav), ají de gallina (hafif acılı, kremli Chili-soslu tavuk eti), rocoto relleno (sığır eti ile doldurulumuş paprika biberi), lomo saltado (soğan ve paprika ile kızartılmış sığır dilimleri ) Peru mutfağında et ve tavuk yemekleri deyince ilk akla gelenlerdir.

Balık ve deniz ürünleri deniz kıyılarında ve orman bölgelerinde sıkça bulunabilmektedir. En ünlü yemeklerinden biri olan ceviche taze çiğ balık veya deniz ürünlerinden yapılan bir yemektir. limon suyu ve ekşi soğan ile marine edilerek servis edilir.

Bunların yanı sıra Peru çok geniş bir patates skalasına sahiptir. Papa a la huancaina (acılı peynir soslu patates dilimleri) oldukça lezzetli bir yemektir. Carapulcra (kurutulmuş patates ve etten güveç), papa rellena (içi et, sebze ve birçok baharatla dolu olan patates formuna getirilmiş patates püresi) bu yemeklere örnektir.

Peru yemekleri oldukça baharatlı ve ağırdırlar. Eğer mideniz hassassa dikkat etmeniz gerekmektedir. Perulular tatlılarıyla oldukça övünürler ancak bu tatlılar oldukça şekerlidir.

Eğer vejetaryenseniz, şehirlerde vejetaryen restoran bulabiliriniz.

Eğer mısır seviyorsanız, rengarenk mısırları sizi çok mutlu edecektir.

Peru yerel üretilmiş birçok biraya sahiptir. Arequipeña, ,Barena ,Brahma ,Crista ,Cusqueña ,Franca ,Pilsen Callao, Pilsen Trujillo bunlara örnektir. En popülerleri ise Crista ve Cusqueña'dır. Happy Hour çoğu ülkeye göre burada farklı işlemektedir. Fiyatlar duvarlara yazılarak daha aşağıya indirilmektedir. Peru'da neredeyse her zaman Happy Hour'dur ve böylelikle tasarruf etmemeniz için hiçbir neden yoktur.

Inca Kola ise Peru'nun ürettiği parlak sarı renkli bir koladır. Yakın zamanda Coca-Cola bu içeceği satın almıştır. Emoliente popüler içkilerinden birisidir. Birçok bitkinin karışımından yapılır ve bir parti sonrası içkisi olarak satılır. Genellikle sıcaktır ancak soğuk da alınabilmektedir. Peru dünyaya en çok organik kahve üreten bölgedir. Koka çayını, coca yapraklarından yapılmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken başka bir unsur ise yediğiniz yemekler ve içtiğiniz sudur. Genel olarak çeşme suyu kullanılmaktadır ve bu suyun birçok hastalığa kapı açma riski çok yüksektir. Yiyeceğiniz salatanın o suyla yıkandığı veya içeceğiniz içerisindeki buzların o suyla yapıldığını unutmamak sağlığınız için yararlı olacaktır.

Peru’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Peru'da el yapımı ürünler çok yaygındır ve hediyelik eşyalar beklenene göre oldukça ucuzdur. Bunların en başında Alpaka yününden ürünler, tekstil ürünleri ve duvar halıları gelmektedir. Taş, ahşap ve kabak oymaları ise oldukça yaygın görünen hediyelikler arasındır. Gümüş ve altın takılar ise aksesuar takmayı sevenler için güzel bir hatıra olacaktır. Pan flütler ve deri davullar hediyelik eşya almak için güzel bir fikir olabilir. Peru'nun iki yerel içkisi olan Pisco ve Inca Cola eve götürmek için en güzel tercihler arasındadır.

Peru'nun Festivalleri

Birçok festivale sahip olan Peru'ya giderken nerede ve ne zaman eğlenebileceğinizi bilmek sizi renkli bir maceraya sürükleyebilir. Şubat ve mart ayı boyunca süren “Karnaval” ülkenin en önemli festivallerinden biridir. “Karnaval” perhizden önceki son günlerde başlar. Bu festivalde haftalarca süren su savaşlarıyla, renk patlamalarıyla karşılaşabilirsiniz ve çokça dans, şölen, parti, kostüm, geçit töreninin içinde bulabilirsiniz kendinizi. Bu kutlamaların en popüleri ise Cajamarca'dadır.

Mart ayındaki bir başka festival ise Fiesta de la Vendimia'dır. Peru'nun güney kıyısında bulunan küçük şehir Ica her mart ayında geleneksel meyve şölenini gerçekleştirmektedir. Birçok geçit törenine, yarışmaya ve ayaklarla üzüm ezme şenliğine tanık olabileceğiniz bu bağbozumu festivalini şarabınızı içerek kutlayabilirsiniz.

Peru'nun en dindar festivallerinden biri olan Semana Santa, Paskalya'nın pazar gününden bir hafta önce düzenlenir. Ülkedeki en çok ziyaretçiye sahip festivaldir. Mart ve nisan ayında bu geçit törenleriyle karşılaşabilirsiniz.

Eğer haziran ayında Peru'daysanız muhakkak görmeniz gereken bir diğer festival ise Fiesta del Inti Raymi, yani Güneş Festivali’dir. Bu eski cağlardan kalma festival Cuzco'nun kuzeyinde Sacsayhuaman'da, İnka ritüelleri ve yerel danslarla kutlanıyor.

Son olarak kasım ayını renklendiren Puno Haftası’na değinmek gerekir. Bu festival İspanya tarafından keşfedilmelerinin kutlamasını ve Titicaca Gölü'nden olan İnka İmparatorluğu'nun kurucuları Manco Capac ve Mama Ocllo'nun görünümlerinin fantastik bir şekilde canlandırmalarını kapsar.

Peru’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

• Şubat/Mart her pazar Karnaval

• The Three Wise Man Day (Üç Bilge Adam Günü) (6 Ocak)

• Kutsal Perşembe (24 Mart)

• Tanrı'nın Cuması (25 Mart)

• Paskalya Bayramı (24-25-26-27 Mart)

• İşçi Bayramı (1 Mayıs)

• Bayrak Günü (7 Haziran)

• Çiftçiler Günü (24 Haziran)

• Inti Raymi Günü - Güneş Festivali (24 Haziran)

• Aziz Peter and Aziz Paul Günü (29-30 Haziran)

• Ulusal Bağımsızlık Günü (28-29 Temmuz)

• Virgen de la Asuncion ( Maria Miraci) (15 Ağustos)

• Santa Rosa de Lima (30 Ağustos)

• Donanma Günü (24 Eylül)

• Angamos Savaşının Yıldönümü (8 Ekim)

• Tüm Azizler Günü (1 Aralık)

• Tüm Ruhlar Günü (2 Aralık)

• Meryem Ana Günü (8 Aralık)

• Noel Arifesi (24 Aralık)

• Noel (25-26 Aralık)

• Aziz Silvestre Günü (31 Aralık)

Peru’da İklim ve Hava Durumu

Peru bölgelerine göre oldukça değişken bir hava durumuna sahiptir. Dünya üzerinde bulunan 32 hava durumunun 30'unun Peru'da görülebildiği söylenmektedir. Bu çeşitliliğin sebebi And Dağları ve iki okyanus akıntısı olan El Nino ve Humboldt akıntılarıdır. Sahil kesiminde subtropikal, az yağışlı; And Dağları bölgesinde yağışlı yaz ve kurak bir kış görünmektedir. Alçak doğu bölgelerinde ise Ekvatoral iklim (yıl boyu yağışlı ve sıcak) yaşanmaktadır. Bu iklim çeşitliliği ve farklı coğrafya koşullarından dolayı Peru oldukça geniş bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. 2003'te alınan bilgilerine göre 21 bin 462 bitki ve hayvan türü yaşamaktadır. Bunların 5 bin 855 tanesi endemiktir.

Peru’nun Kısa Tarihi

İnka Krallığı 13. yüzyılın başlarında kurulmuştur. Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya, Arjantin ve Şili'yi kapsar. Peru'da bulunan Cusco şehri İnka Krallığ’ının baş şehridir. Ancak krallığın hükmü İspanya Krallığı’nın 1532'de ki fethiyle son bulur. 1821'e kadar Peru bir İspanya valiliğidir. 1821'de Jose de San Martin ve Simon Bolivar öncülüğünde bağımsızlığını kazanmıştır.

Peru’nun Ekonomisi

Peru ekonomisi Dünya Bankası tarafından üst orta gelirli olarak sınıflandırılmaktadır ve dünyanın en büyük 39. ekonomisine sahiptir. Başta altın ve bakır olmak üzere zengin yeraltı kaynaklarına sahiptir.

Çevre bölgelerde tarım ve balıkçılık önemli bir rol oynamaktadır. Hayvancılık, Sierra’da yoğundur. Alpaka ve lama yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Toplam 25 milyon hayvan (sığır, koyun, domuz, alpaka, lama) et üretimi iç gereksinimi karşılamamaktadır. Çok miktarda kahve yetiştirilmektedir. Dünya üzerinde patatesin ilk ekildiği coğrafya olarak bilinmesine rağmen ülkede patates ihracı önemli bir ekonomik gelir aracı olarak değerlendirilmemektedir. Endüstri başta Lima olmak üzere sahil şeritlerinde yoğunlaşmaktadır. Yağmur ormanları sayesinde ülke ekolojik turizme çok elverişlidir. And Dağları, Cusco ve Machu Picchu turistlere gezi imkanı sunmaktadır. Titikaka Gölü'de turizm açısından önemli bir yere sahiptir.

Ülkede koka ağacı yasa dışı değildir. Bu bitkinin yaprakları yerel halk tarafından oldukça sık kullanılır. Dünyadada Peru, koka hasatında yüzde 30'luk bir paya sahiptir. Dolayısıyla dünya koka hasatında ikinci sırada yer alır. Bu bitki yüzde 85'i yasa dışı üretimde kullanılmaktadır. Sağlık ve su sektöründe önemli ilerlemeler kaydetmiştir.

Peru’da Din ve İnanç

Peru’da halkın yüzde 81'i Katolik olduğu beyan ederken yüzde 12'si Evangelical Protestanı olduğunu söylemektedir. Kalan yüzde 7 ise antik zamanlardan kalma doğa dinleri, Yahudi, Yahova Şahitleri, Ateistler, Yedinci gün Adventisleri olduğunu ifade etmektedir.

Peru’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

T.C. LİMA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Miguel de Cervantes 504-510 San Isidro Lima

Telefon: + 51 1 204 70 00 (Central)

E-posta: [email protected]

http://lima.be.mfa.gov.tr/

Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 -13.00 )(14.00 -18.00 )

Peru'da Konuşulan Diller

estonia.jpg

Peru'nun 1993 Anayasası'na göre resmi dilleri İspanyolca, Keçuva, Aymaraca ve yerlilerin çoğunlukta oldukları bölgelerde yerli dilleridir. İspanyolca; yönetimde, eğitimde ve ticarette kullanılırken, Peru 'da en çok konuşulan ikinci dil Keçuva'yı nüfusun yüzde 13'ü konuşmaktadır ve daha çok ülkenin Orta ve Güney dağlarında kullanılmaktadır. Aymarca ise nüfusun yüzde 1,7'si tarafından konuşulmaktadır.

Peru Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type B / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 11.1oC
    • Şub 10.8oC
    • Mar 10.9oC
    • Nis 10.7oC
    • May 10.5oC
    • Haz 9.8oC
    • Tem 9.4oC
    • Agu 10oC
    • Eyl 10.2oC
    • Eki 10.6oC
    • Kas 11oC
    • Ara 11oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 31,151,643 Dili: İspanyolca, Keçuva, Aymaraca Para Birimi: Nuevo Sol (PEN) İklim: Ilıman İklim Big Mac Index: 2.93