Peru'ya Genel Bakış

Gerek doğası, gerek kültürü, gerekse tarihi ile Güney Amerika’nın en cezbedici ülkelerinden biridir Peru. Yüzölçümü 1.285.000 km2 olan Peru, idari olarak 24 bölgeye ayrılır. Demokratik Cumhuriyet’le yönetilen Peru’nun 120 kişilik bir parlamentosu vardır. Seçim 5 yılda bir yapılmaktadır.

Nüfus yaklaşık olarak 29 milyon kişi olan Peru’da halkın %70’i açlık sınırında. Asgari ücret aylık 150 $ seviyesinde. Halkın %50’si günde 2 $’la geçiniyor.

Halkın %45’i İndio yerli, %37 Mestizo, %12 İspanyol, %2 Cafuso (Afrikalı Amerikalı karışımı). Yerliler daha çok dağlık bölgede yaşıyorlar. Ortalama yaşam 70 civarında. Ülkede resmi dil İspanyolca olsa da, Reçuva ve Aymara dilleri de yaygın olarak konuşuluyor.

Peru genel olarak 3 bölgeye ayrılıyor;
1) Kıyı bölgesi,
2) And dağları,
3) Amazon düzlükleri (5500 m yükseklikteki Amazon dağları genellikle karla kaplı)

Peru’da 3 büyük doğal felaket ülkeyi tehdit ediyor;
1) Toprak kayması,
2) Deprem (Tarihindeki en büyük deprem 1746 senesinde yaşanmış)
3) Çığ.

Peru doğal madenler açısından oldukça zengin bir ülke ancak işletmeler genelde dünya devi olarak bilinen ülkelerin elinde. Dünyanın 7. en büyük Altın ve 4. En büyük gümüş üreticisi durumunda.

Dünya balık avının %15’ini Perulular gerçekleştiriyor. Ançuez, torik, tuna, uskumru, karides ve sardunya en fazla avlanan deniz canlılarından.

En değerli yemeklerini fare ve tavşan arası bir hayvan (Cochon de l’Indes) oluşturuyor. O nedenle birşeyler yerken dikkat etmek gerekli. Ulusal içkileri ise Pisco Sour denilen oldukça sert bir içki.

İnka soyundan gelen Peru’lular Coca-Cola’ya alternatif olarak Inca Cola’yı üretmişler. Rengi sarı olan bu içecek gerçekten lezzetli olsa da dünya devi önce İnka Cola’nın küçük hisselerini sonra da büyük hisselerini alarak pazarı yine kapmış.

Peru’da İspanyollar’dan kalma boğa ve horoz güreşleri de halen yapılıyormuş. Kutsal üçlemelerinde yılan, kondor ve puma yer alıyor. Yılan bilgiyi, Kondor zekayı ve Puma doğayı simgeliyor. Kondor ise And dağlarında yaşayan 10 kg ağırlığında bir Amerikan akbabasıdır.

Giyim Tarzları bölgesel bazda farklılık gösterse de, genel olarak kadınların omuzlarında büyük renkli şallar var.

Çoğunlukla bu şallar vasıtasıyla çocuklarını sırtlarında taşıyorlar. Başlarında mutlaka şapka oluyor. Köylüler düz geniş kenarlı, şehirliler melon şapka takıyorlar.Lima'da konaklayabileceğiniz ulaşımı elverişli, yemekleri ve kahvaltı servisi tavsiye edilen Aloha Terra ve Lima Backpackers gibi oteller mevcut. 

NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.