Quito Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ecuador-1458346_960_720.jpg

Ekvador, Güney Amerika kıstasınının kuzey batısında bulunan bir ülkedir. Komşuları Kolombiya ve Peru’dur. Güney Amerika’nın yüz ölçümünün büyük bir bölümünü oluşturan Brezilya ile komşu olmayan iki Güney Amerika ülkesinden biridir.

Resmi dili İspanyolcadır ama ülkede İngilizce ve yerel dili Quichia da konuşulmaktadır. Türkiye’nin üçte biri yüz ölçümüne sahip Quito 3 milyona yakın nüfusu ile Ekvador’un başkentidir. Oldukça eşsiz olan bu şehir deniz seviyesinden 2.800 metre yüksekliktedir. Bolivya’nın başkenti La Paz’dan sonra deniz seviyesinden yüksekte bulunan ikinci başkent kabul edilir.
 

Tanıtım Videosu: 

Devamını Oku

Quito ile İlgili

Quito Nerededir?

Quito, GüneyAmerika’nın kuzeydoğusunda yer alır. Ekvador’un başkenti olan şehir ülkenin de kuzeydoğusunda yer almaktadır. Deniz seviyesinden 2.854 metre yukarıdadır. Yüzölçümü 372,39 kilometrekarelik bir alanı kaplar.

Quito’ya Nasıl Gidilir?

cierre.JPG

Türkiye’den Quito’ya direkt uçak seferi yapılmamaktadır. Quito’ya gitmek için önce İstanbul’dan Avrupa’da ya da Amerika kıtasında aktarma yaparak gidebilirsiniz. Yolculuk en az 19 saat 45 dakika sürer.

Quito’ya Ne Zaman Gidilir?

ecuador-2504506_960_720.jpg

Ekvador’da mayıs ayının sonundan kasım ayına kadar olan süre kuru sezon olarak geçer ve hava inanılmaz derecede soğuktur, gökyüzü kasvetlidir. Güneş kendini ocak ayından nisan ayına kadar gösterir ve hava sıcaklığı daha fazladır ama akşamüstü yağmur banyosuna hazırlıklı olmalısınız.

Ekvador’un sahil kısmı için kuru sezon mayısın sonunda başlayıp kasım ayına kadar sürer ve soğuk geçer. Bu yüzden eğer sahilin keyfini çıkartmak istiyorsanız, şaşırtıcı bir şekilde yağmur sezonu olan kasım ayından mayıs ayına kadar Ekvador’u gezmek için en iyi zamandır. Bu dönem daha sıcaktır ve gündüzleri güneşli geçer ama akşamüstüleri zaman zaman yağmurlar görülür. Amazon’da yılın her zamanı yağmur yağabilir ama aralık ayından mayıs ayına kadar yağmura yaklanma olasılığınız daha yüksektir. Doğa yürüyüşü yapmayı planlıyorsanız aralık ile mart ayları ılık ve ıslak geçmesine rağmen daha çok akla yatkındır. Yılın genelinde günler sıcak ve güneşli olsalar bile akşamları biraz daha soğuktur. Yağmur ve doluya ansızın yakalanabilirsiniz. Ekvador’daki volkanlar kendi havasını kendileri yaratırlar. Yukarılara çıkarkenki sıcaklık havanın nasıl olacağını göstermez. Hava sıcak olabileceği gibi yağmurlu, hatta karlı da olabilir. Bu yüzden, dağa tırmanmak için ideal bir zaman aralığı yoktur.

Quito’da Nerede Kalınır?

Ekvador’un başkenti olan Quito, şehre kuş bakışı göz atılınca dağ zirveleri arasında gizlenmiş gibi gözüküyor. Bir yanda çağdaş yaşam ve akıllı binaların dizili olduğu bu başkentin koruma altındaki Eski Kent bölgesi de oldukça tarihî ve geleneksel bir tablo çiziyor. Şehrin tepesinden, El Panacillo’dan onu izler ve korur gibi konumlandırılmış olan dev Meryem Ana heykeli, neredeyse her noktadan görülebiliyor.

Şehrin etrafını saran volkanlar içinde en bilinen ve yakın olanı şehrin batısındaki Pichincha Volkanı. En son 1999 senesinde faaliyeti görülen ve şehre tehdit yaratabilen bu volkan, volkan bilimi ile ilgilenen izleyiciler tarafından sürekli bir şekilde izleniyor.

Şehirde iş hayatının sonucu olarak hafta içinde görülen hareketlilik, trafik ve gürültü; hafta sonları yerini sakinliğe bırakıyor. İspanya’nın sömürgesi olduğu dönemde dünyanın tam ortası olan şehirde İspanyol mimarların eseri olan kilise ve manastırlar yaptırılıp şehir harika bir görüntüye kavuşturulmuş bulunuyor. Bu mimarî eserlerin hepsi, günümüze kadar içlerindeki ağır süslemeler de dâhil olmak üzere korunabilmiş ve halen de ziyaret ediliyorlar.

Kolonyal Ekvador tarzı ile Avrupai Barok ve Rokoko tarzlarını sentezleyen süslü yapıların her biri oldukça ilgi çekiyor. Amerika’nın en haşmetli süsleriyle bilinen ve tabii ki Quito’da yer alan La Compania de Jesus Kilisesi de bu bölge yerlilerinin aldıkları eğitim sonrası ortaya koydukları eserler arasında bulunuyor.

 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Quito otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Quito Otelleri

Güney Amerika’da bulunan Ekvador’un başkenti olan Quito son derece yüksek bir konumda yer alıyor. Neredeyse tamamen dağlık ve volkanik bir bölgenin üzerinde yükselen şehir 2.854 metre ile dünyanın en yüksek irtifalı ikinci başşehri olarak biliniyor. Son derece gelişmiş ve modern olan kuzey ile işçi sınıfını barındıran güney arasındaki farkı görmek insanı biraz sarsabiliyor. Tarihi geçmişi çok gerilere uzanan bu değişik ve turistik başkent, UNESCO’nun bu kıtada listesine aldığı ilk Dünya Mirası oluyor.

Sömürge anıtları ve keyifli mimarî şaheserleri ile Eski Şehir bölgesi açık hava müzesi görünümünde olan Quito, her yıl pek çok turisti misafir ediyor. Trafiğin yoğun yaşandığı Quito’da, şehri gezmek için düzenlenen yaya turlarına turistlerin katılımı oldukça yoğun oluyor.

 

Şehirde süren gece hayatının bir parçasını oluşturan kültürel ve sanatsal etkinlikler, tiyatro gösterileri ve canlı performanslar oldukça ilgi çekici olabiliyor. Bunun dışında Foch Meydanı, Leon Mera ve Mariscal Sucre bölgesi gece hayatı için alternatifler sunuyor. Kafeler, barlar ve dans mekânlarına sık rastlanan bu mevkilerde içki servisi hafta sonları sabah 02.00’de sona eriyor.

Devamını Oku

Quito’da Gezilecek Yerler

Yaklaşık 1-2 gün içinde keşfedip öğrenebileceğiniz Quito’da görülmesi elzem olan en önemli yerleri sizin için derledik. Müze ve ibadethanelerin yanında halkın arasına karışabileceğiniz marketler, yerel tatların tadına bakabileceğiniz sokak yiyecekleri, Dünya’nın tam ortasında bulunmanın verdiği değişik duygu ve şehri çevreleyen volkanların manzarası size iyi ki buraya gelmişim detirtecek.

Community Hostel Quito bedava yürüyüş turları düzenler ve bu turlar da yerel rehberler Quito’nun tarihini ve şehrin kültürünü anlatırlar. Quito’daki önemli yerleri gösterir, yemek ve alışveriş için önerilerde bulunurlar. Katılmak isterseniz eğer pazartesi gününden cumartesi gününe kadar her gün 10.30 ve 12.30 saatlerinde bu turlara katılabilirsiniz.

Quito Gezilecek Yerler

Quito Ekvador’un başkenti olmasına rağmen uzun zaman boyunca turistler tarafından bilinen ya da tercih edilen bir yer değildi, Galapagos Adaları Ekvador’un en popüler bölgesiydi. Quito ise son yıllarda Güney Amerika’yı gezenlerin gezi listesine girmeye başlamıştır ve ziyaret eden turist sayısı da artış göstermektedir. Quito’daki görülmesi gereken yerlerin listesini olurşturduk. Bunların başlıcaları Meryem Ana Anıtı, Quito Muhafız Değişimi, Bağımsızlık Alanı, Bazilika, Quito Kiliseleri, Quito Eski Şehir, Dünya’nın tam ortası, Carolina Parkı, Teleferik'tir.

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Quito Şehir İçi Ulaşım

exhaust-fumes-372679_960_720.jpg

Otobüs: Quito 3 elektrikli otobüs hattına sahiptir. Bunlar Trole, Ecvia ve Metrobus olarak adlandırılır. Otobüs numarası yoktur, hangi otobüse bineceğinizi otobüsün üzerinde yazan ilk ve son durak isimleriyle anlayabilirsiniz. Otobüsler sabah 06.00 ile 09.00 arası çalışmaktatır. Ayrıca yeşil otobüsler şehrin dışındaki alanlara gider. Tüm toplu taşıma araçlarında hırsızlık ihtimaline karşı çantalarınıza dikkat etmenizde yarar vardır.

Araba: Tek yön caddeler ve trafik sebebiyle Quito’da araba sürmek değişik bir deneyim olabilir. Gece arabayı caddeye park etmemelisiniz. Şehrin her yerinde özel garajlar vardır ve akşam onlardan birini tercih edebilirsiniz.

Bisiklet: Şehrin bisiklet paylaşım programına (BiciQuito) kayıt yaptırıp bisikletleri bedavaya kullanabilirsiniz. Doldurmuş olduğunuz başvuru formu ve pasaportunuzun renkli fotokopisi ve Ekvador’a giriş damgasıyla ulaşım ajansına (Agencia Metropolitana de Tránsito on Avendia Amazonas) kayıt yaptırabilirsiniz. Bir kez kayıt olduktan sonra herhangi kiralama istasyonundan bisikleti alabilirsiniz.

Taksi: Taksilerin çoğu sarı renktedir. Trafik saatlerinde, pazar günlerinde ve yağmurlu günlerde boş taksi bulmanız zor olabilir. Taksiler yasal olarak gün içinde taksimetreyi kullanmak zorundalardır ama bazen taksiciler şehir içinde gideceğiniz yere tutacak fiyattan daha fazlasını isterler. Taksicilerin bazıları taksimetrelerinin olmadığını ya da bozuk olduğunu söylerler ama buna inanmayıp başka taksi bulmanızı ve taksimetreyi kolay görebileceğiniz yere oturmayı tercih etmenizi ve sürekli kontrol etmenizi öneririz.

Geceleri ise birçok taksici taksimetreyi kapatır ve taksi açılış miktarı ile ödeyeceğiniz fiyat değişir. Taksiye binmeden önce ödeyeceğiniz para konusunda anlaşmalısınız. İstedikleri miktar çok yüksek ise daha uygun bir fiyata indirmeye çalışın ya da başka bir taksiciyle anlaşın. Taksiciler alacakları fiyatı kişi başına değil, gidilecek yol başına alır. Taksicilerin çoğunun büyük miktar parayı bozamayacaklarını da aklınızda bulundurun ve bozukluklar taşımaya özen gösterin. Bahşiş genellikle kabul etmezler. Ayrıca tercih edebileceğiniz birçok telefon uygulaması vardır. Başlıcaları Uber ve Lyft’dir. En gelişmiş olanı ise EasyTaksi’dir.

Quito Mutfağı

passion-fruit-3519303_960_720.jpg

Sokak yemekleri Ekvador için önemli bir yer tutar ve kültürel bir deneyim yaşatır. Bu deneyimi yaşarken gıda zehirlenmesinden kaçınmak için çevrenin temiz olmasına dikkat etmenizi öneririz. Size Ekvador’da tadabileceğiniz bazı yemekleri aşağıda sıraladık. Afiyet olsun!

Quimbolitos / Humitas: Bize tanıdık gelmeyen görüntüsüyle quimbolitos / humitas, iştah açıcı ekmeğiyle mısır yaprağına sarılarak servis edilir. Bu lezzeti tadarken, yaprağı yememeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Bolones: Genellikle içinde peynir ve et ile servis edilir, kızarmış toplara dayanan bu lezzet ezilerek hazırlanmış karışımdan oluşur. Tek başına kahvaltı da yeterli bir yemek olsa da diğer kahvaltılık yiyeceklerin yanında da güzel gider.

Çarkıfelek Meyvesi (Passionfruit): Ekvador’da çarkıfelek meyvesi oldukça yaygındır. Yoğurdu, cheesecake’i hatta birasını bile bulabilirsiniz. Sıcak günlerde çarkıfelek meyveli buzlu içecek içinizi ferahlatacaktır.

Aji: Ekvador’un kendine özel acı sosudur. Birçok yemek ile servis edilir. Çeşitli türleri vardır.

Patacones: Ekvador yemeklerinden biri de patacones’dir. Muz, yağ ve tuzdan yapılan bu atıştırmalık muzun küçük küçük doğrandıktan sonra kızartılmasıyla yapılır. Genellikle aji sosu ile servis edilir ama ketçap mayonez kombinasyonu ile de servis edilebilir.

Llapingachos: Peynirli patatesli toplar genellikle kahvaltıda ve öğle yemeklerine servis edilir.

CaldoDeGallina: Tavuk çorbası olarak geçse de aslında tavuk bacağı çorbasıdır. Siparişiniz geldiğinde tek parça şeklinde tavuk bacağı ile karşılaşınca şaşırmayın.

Churrosco: Yemek sosu ile harmanlanmış ince, tuzlu biftektir. Yumurta, büyük porsiyon pilav ve patates kızartması ile servis edilir. Ayrıca salata ve avokado parçacıklı pilav da yanında bulabileceklerinizdendir. Ucuz ve lezzetli olan bu tadı neredeyse Ekvador’un Andes bölgesinin her yerinde bulabilirsiniz.

Americana Pizza: Kızarmış patateslerin pizzanın üstünde servis edilmesiyle değişik gelen bu pizza da Ekvador’dayken tadına bakabileceğiniz lezzetler arasındadır.

Merkez Market, Las Corvinas de Don Jimmy, Miskay Restaurant ve Fabiolita Ekvador’un yerel yemeklerinin tadına bakabileceğiniz yerler arasındadır.

Quito’da Alışveriş

ecuador-917049_960_720.jpg

Birçok kişinin Quito’ya gelme sebebi alışveriş listelerinde bulunan zanaatkâr işi ürünleri almaktır. El yapımı ürünler sergilenir ve birçoğu yerel üründür. Ziyaretçilere bu ürünleri alırken pazarlık yapmalarını öneririz. Modern alışveriş için Mariscal bölgesi oldukça idealdir. Mariscal, yeni şehir olarak geçer. Aradığınız her şeyi bu hareketli bölgede bulabilirsiniz. Tasarım, marka ve butik mağazaları burada bulmanız mümküdür.

Quito’nun tarihî merkezinde bulunan Mercado Artesenal de la Mariscal (La Mariscal’ın güneyi- Reine Victoria ve Juan Leon Mera’nın arasındaki Jorge Washington) bölgesi hediyelik eşya bulabileceğiniz önemli bir noktadır. Her gün sabah 09.00’dan 19.00’a kadar açık olan bu mağazalarda sevdiklerinize hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Bu bölgede Quito’ya özgü geleneksel cüzdanlar, çantalar, şallar ve hamaklar bulabilirsiniz. Pazarlığın önemli olduğunu da unutmamalısınız.

Pawque El Elegido geleneksel sanat ve takıları bulabileceğiniz bir noktadır. Sadece hafta sonları açıktır. Yerel artistler ve zanaatkârlar tarafından üretilen eserleri burada bulabilirsiniz. Takılar ve süs eşyalarının yanında en ilginç olanları ise el dokuması geleneksel giysilerdir. Quechua insanları tarafından üretilen ayırt edici incelikle ve renkli kumaşlardan şortlar, elbiseler, pantalonlar bulabilirsiniz.

Ecudorean bölgesinde klasik markaları bulabileceğiniz alışveriş merkezleri bulabilirsiniz. Ayrıca en üst katında geniş yemek seçenekleri bulmak mümkündür. Ama şunu unutmamalısınız ki Mercado Artesanal La Mariscal bölgesinde olduğu gibi burada pazarlık şansınız yoktur.

Mağazaların çoğu erken saatte açılıp gece geç saatlere kadar açıklardır. Genellikle 09.00 - 22.00 arası çalışırlar. Sadece küçük mağazalar öğle yemeği için kısa bir süreliğine kapalı olabilirler. Ekvator’da vergi yüzde 12’dir. Verginin geçerli olmadığı alışveriş seçenekleri şehirde bulmak mümküdür. En az 50 USD değerinde alışveriş yapmış olmanız ve ürünün Ekvator’da üretilmiş olması şartı vardır. Mağazaların camında “Tax Free” ibaresinden vergiyi geri alabileceğiniz bir mağaza olduğunu anlayabilirsiniz. Vergi geri ödemesi ise havalanında yapılacaktır.

Quito’da Gece Hayatı

quito-ecuador-308160_960_720.jpg

Quito büyüklü küçüklü müzikli mekânları, tiyatro ve sinemaları bulabileceğiniz kültürel bir şehirdir. Gece hayatı Foch Meydanı ve etrafında hareketlidir. Mariscal Sucre alanı özellikle dans ve içme mekânları içerir. Reina Victoria ve Pinta’nın köşeleri Quito gece hayatının en önemli noktalarıdır. Burada klüp ve barlarda içki servisi hafta içi 00.00’da, hafta sonu 02.00’de biter. Yasal içki içme yaşının 18 olduğu Ekvador’da mekâna girmeden önce genellikle kimliğinizi göstermeniz beklenir. Ayrıca Quito gece hayatı, barlarda ve klüplerde polislerin rastgele kimlik sorgulamasıyla bilinir.

Leon Mera ve Diego de Almagro büyükten küçüğe discobarlar ve klüpleri bulabileceğiniz bir alandır. Birçok bar içmek ve konuşmak üzerine tasarlanmıştır ama canlı müzik etkinliği sunan barlar da bu şehirde bulunmaktadır. Bu barlarda cuban, rock, caz ve özellikle salsa tarzı müzikler çalar.

Birçok mekân hafta boyunca sessiz olsa da doluluğun görüldüğü günler perşembe, cuma ve cumartesidir. Pazar günleri ise kapalıdır. Barlar genelde 20.00 ile 03.00 arası açıktır. Klüplerin açılış zamanı ise 20.00-21.00 arası değişirken en erken sabah 04.00’te kapanırlar. Ayrıca giriş ücreti için çok büyük miktarlar ödemeniz gerekmemektedir. Bazı discobarlar ve klüpler az bir miktar giriş ücreti ister ve bu bazen ilk içeceği kapsar, bazen ise bu miktarlar yapacağınız en az harcamayı gösterir. Bu harcama genellikle bir ya da iki içecek kadardır.

Şunu unutmamalısınız ki gece gezmeye çıkıyorsanız Quito çevresinde taksiye binmenizi öneririz. Gece dönüş yolunda bir sıkıntıyla karşılaşmamak anlamında taksiler mantıklı ulaşım araçlarıdır ancak binmeden önce gideceğiniz yere göre pazarlık etmenizi hatırlatalım.

Quito Festivalleri

Çok sayıda festivalin gerçekleştiği Quito turistlere ve genç nüfusa eğlence imkânı sunar. Quito’da gerçekleşen festivallerin bazıları şunlardır:

Quito’nun Kurtuluşu: Her yılın 6 Aralık günü kutlanan “Fiesta de Quito” festivali bir anma günüdür. 1534 yılında şehrin kuruluşunu kutlamaktır. İnsanlar sokaklara iner, dans eder ve eğlenirler. Çok büyük havaifişek gösterileri olur ve Quito’nun her yerine bu etkinliği hatırlatıcı posterler yapıştırılır. Dansçılar, müzisyenler ve şenlik her yerdedir. Karnavaldan pek bir farkı yoktur.

“Cero Latitud” Film Festivali: Cero Latitud film festivali Quito’daki en önemli etkinliklerden biridir. 100’e yakın özel dökümanlar, animasyonlar, kısa filmler ve videolar eş zamanlı olarak şehrin dört bir yanında gösterilir. Quito’nun dışında bu festival Guayaquil, Ambato ve Cuenca’da da gerçekleştirilir ve çeşitli dallarda ödüller verilir.

Kutsal Müzik Festivali: Paskalya zamanında gerçekleştirilen Kutsal Müzik Festivali, Güney Amerika’nın en geniş çaplı müzik festivalidir. Dünya çapındaki müzisyenler performanslarını sergilerler. Önceki yıllarda, 6 farklı ülkeden gelen yaklaşık 300 müzisyen 22 performans sergileme şansı bulmuştur.

Deneyimsel Tiyatro Festivali: Her yıl kasım ayında Quito’da gerçekleştirilen bu festival insan duygularının aktarılmasının yeni yollarını bulmak amacıyla düzenlenir. Bu çalışmaların yanında uluslararası artistler tarafından düzenlenen dans, tiyatro, yapım, atölye çalışmaları düzenlenir. Bu festival Teatro Nacional Sucre, Teatro Variedades, Teatro Benalcazar, Teatro Bolívar, Teatro Facultad de Artes, Plaza del Teatro, Tribuna del Sur, Plaza Foch, Plaza de Guápulo ve Tribuna de los Shyris gibi farklı mekânlarda düzenlenir.

Karnaval: Şubat ya da mart ayında, Lent’den bir hafta öncesinde, Quitolu Ekvadorlular bir araya gelir ve geleneksel karnavallarını kendilerine özgü kutlamaya başlarlar. Diğer Latin karnavallarına benzemeyen bu karnavalda insanlar su balonları, yumurtalar başta olmak üzere ellerine geçen her şeyi birbirlerine atarlar. Eski modaya uymak isteyen Ekvadorlular çiçekli yürüyüşleri severken genç Quitolular birbirlerine bir şeyler atarak eğlenirler.

Kutsal Hafta: Semana Santa ya da diğer adıyla Kutsal Hafta olarak bilinen bu etkinlik Paskalya’dan bir hafta önce DomingodeRamos’da başlar. Yerel insanlar geleneksel çorbaları Fanesca’yı morina balığıyla pişirirler. Bu hafta boyunca Katolikler et yemeyi bırakırlar. İnananlar Kutsal Cuma, Palmiye Pazarı ve Kutsal Perşembe günlerinde kiliseye giderler. Bu etkinlik ulusal tatil olan cumartesi günü son bulur ve pazar günü ile birlikte Paskalya başlar.

Bağımsızlık Günü/ Pichincha Savaşı: Bağımsızlık günü Pischincha Savaşı’nın Quito dağlarındaki zaferinin kutlandığı gündür. İspanyollar mağlup edildikten sonra politik bağımsızlık başlar. Ulusal tatildir ve Ekvadorlular için önemli bir etkinliktir. Askeri yürüyüş, top ateşleri, bayrak çekme, kültürel çalışmalar ve daha birçok etkinlik düzenlenir.

Ölüler Günü Festivali: 1 ve 2 Kasım etnik festivali olan Ölüler Günü Festivali Quito’da kutlanır. Ölmüş olan akrabaların ruhlarının ziyarete geleceği şeklinde bir inanış vardır ve bolca yiyecek ve içecek onlar için hazırlanır. Aile yakınlarının ölümden sonra geri kalan yolculuklarında rahat yaşamaları adına bu festival kutlanır.

Ağustos Sanat Ayı: Turizmi canlandırmak ve gelenekselliği korumak için yapılan bu festival Quito’da organize edilmeye başlanmış ve müzik, dans, tiyatro, film, zanaat gibi alanlarda etkinlikler düzenlenmeye devam edilmektedir. Her sene ağustos ayında çeşitli etkinlikler düzenlenir ve bu etkinliklere katılmak ücretsizdir.

Yeni Yıl: Ekvator kendine özgü Yeni Yıl kutlaması vardır ve “años viejos" (“eski yıllar”) şeklinde adlandırırlar. Bu gün ünlü kişilerin doldurulmuş mankenleri yakılmadan önce sokaklarda yürütülür. Yanmış mankenler eski yılı sembolize eder. Daha sonra erkek ve kadınlar para istemek için eve giderler. Yerli halk mankenleri tekmeledikten sonra yakarlar. Bu tören sonunda, kötü yılın bittiğine ve yeni yılın mutlu bir yıl olacağına inanır.

Uyarı: Her festivalin tarihi yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Quito Resmî Tatiller

1 Ocak: Yeni yıl

12- 13 Şubat: Karnaval

30 Mart: Kutsal Cuma

1 Nisan: Paskalya

30 Nisan: İşçi Bayramı

25 Mayıs: Pichincha Savaşının Yıl Dönümü

24 Haziran: Simon Bolivar Günü

10 Ağustos: Bağımsızlık Günü

8 Ekim: Guayaquil Bağımsızlığı

3 Kasım: Cuenca’nın bağımsızlığı

6 Aralık: Quito’nun Kuruluş günü

25 Aralık: Noel

*Yukarıdaki tatiller 2018 takvimine ait olup yıllara göre değişmektedir.

Quito İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 102

Polis: 101

Ambulans: 131

Quito Dış Temsilcilikleri

TC Kito Büyükelçiliği

Telefon: +59323331742 / 3331155 / 3330867 / 3331967

Eposta: [email protected]

Adres: Avenida Portugal E12-33 y Francisco Casanova esquina, Quito

İnternet sitesi: http://kito.be.mfa.gov.tr

Uyarı: Türk Başkonsolosluğu’nun sitesindeki resmî tatiller listesinde bulunan bazı tatil günlerinin sadece Türkiye’ye ait olduğu ve o günlerde sadece Başkonsolosluk’un kapalı olacağı unutulmamalıdır.

Quito Para Birimi

Ekvador’un resmi para birimi Amerikan dolarıdır. 1 Amerikan doları yaklaşık olarak 4,49 Türk lirasıdır.

*Kur bilgisi Haziran 2018’de güncellenmiştir.

Quito’nun Resmi Dili

Güney Amerika’nın çoğunluğunda olduğu gibi Ekvador’un da resmi dili de İspanyolcadır.

Quito Saat Farkı

Ekvador, Türkiye’ye göre yaz saati uygulamasında 8 saat geridedir, yeni düzenlemeyle kış saati uygulamasında 9 saat geridedir.

Quito Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 14oC
    • Şub 14oC
    • Mar 14oC
    • Nis 15oC
    • May 14oC
    • Haz 14oC
    • Tem 14oC
    • Agu 14oC
    • Eyl 14oC
    • Eki 14oC
    • Kas 14oC
    • Ara 14oC

Kısa Kısa

Nüfus:2.671.191/ Dil: İspanyolca / Para Birimi: Amerikan Doları / İklim: Sıcak iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün