Salihli Genel Bilgiler / Rehber
Manisa’nın Salihli İlçesi, il merkezine 74 km İzmir körfezine ise 90 km uzaklıktadır. İlçenin batısında Turgutlu, kuzeybatısında Akhisar, kuzeyinde Gördes, kuzeydoğusunda Demirci, doğusunda Kula, güneydoğusunda Alaşehir yer alır. Salihli’nin denizden yüksekliği 125 metre olup yüzölçümü 1302 km2’dir. Bölgede yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi hüküm sürer.
Salihli’den geçen Gediz Nehri üzerinde Demir Köprü Barajı bulunmaktadır. Bu baraj; tarımda sulama, enerji ve balıkçılık yönünden bölge halkı tarafından kullanılmaktadır.
Salihli’nin ekonomisi tarım, sanayi, dericilik ve ticarete dayalıdır. Türkiye'de sadece Salihli'de üretilen valeks ilçenin önemini artırmaktadır. Tarım ve ticaret ürünleri; çekirdeksiz kuru üzüm, pamuk, zeytin, tütün ve çeşitli ağaç fidanlarıdır.
Salihli’deki yerleşim prehistorik çağlara dayanır. Bölgenin çok eski bir yerleşim alanı olduğunu gösteren en önemli buluntu Salihli-Demirci karayolu üzerinde görülebilen prehistorik insan ve hayvan ayak izleridir. Koruma alanı içindeki bu izlerin 250.000 yıllık oldukları tahmin edilmektedir. Ayrıca yine bu karayolu üzerinde bulunan Tekelioğlu Köyü’nde eski Balıkhane adı verilen yerde Lidya evi ve bir ticarethane ortaya çıkarılmıştır.
Salihli'nin kuruluşu ise kentin yakın çevresindeki Sardes Antik Kenti’ne dayandırılır. Lidya devrinden Osmanlı dönemlerine kadar önemli bir şehir merkezi olan Sardes'te dünyanın ilk altın parası basılmıştır. Helenistik devirden kalma Artemis Mabedi’nde ise ilk bankacılık faaliyetleri başladığı kabul edilir. Ayrıca bu kentte dünyanın en eski yedi kilisesinden biri yer alır.
Salihli’de Gezilecek Yerler
Sardes Ören Yeri/Sardes Antik Kenti: Salihli’nin 8 km batısında, İzmir-Ankara yolu üzerinde bulunur. Burada Helen, Lidya, Pers, Roma ve Bizans döneminden kalma, Lidya Devleti’nin başkenti olan Sardes Antik Kenti’nin kalıntıları ziyaret edilebilir. 1910’dan beri yapılan kazı çalışmaları günümüzde de yer yer devam etmektedir. Bu çalışmalarla ortaya çıkarılan ünlü Artemis Tapınağı, Gymnasium, Sinagog, Roma hamamı, Kral yolu ve Akropol mutlaka görülmelidir. Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya başkenti Sardes Kenti bölgenin en önemli tarihi zenginliğidir. Bu kent dini açıdan da eşsiz özelliklere sahiptir. İncil’in Vahiy bölümünde, Hıristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan Batı Anadolu’daki yedi kiliseden birine sahiptir.
Fosil Ayak İzleri: Salihli’nin Adala ve Gökeyüp Beldeleri arasındaki Divlittepe’de bulunan fosil ayak izleri, günümüzden 26 bin yıl öncesine dayandırılır. Fransa, İtalya ve Macaristan’dan sonra bir de Salihli’de bulunan “İlk insanın ayak izleri” adı verilen bu fosil ayak izleri ilçe turizmi için oldukça önemlidir. Diğerlerinden farklı olarak Salihli buluntusunda kadın, erkek, çocuk ve hayvan izleri de bulunuyor.
Akpınar Piknik Alanı: Salihli’ye 50 km uzaklıktaki Beyler Köyü’nün hemen yanındaki doğal su kaynağı ve çevresi Akpınar Mesire alanıdır. Akpınar Mesire alanın adı Geleneksel Kavun Karpuz Festivali sayesinde oldukça tanıdık. Kavak ağaçlarının arasındaki bu cennet bahçesi, hem Gölmarmara halkı hem de çevre halkı için vazgeçilmez bir dinlenme yeridir.
Bintepeler: Salihli’nin kuzeybatısında bulunan küçük Marmara Gölü’nün güneyindeki tümülüslere verilen isim Bintepeler’dir. Bu mezar tümülüsleri Anadolu’da bulunmuş en büyük Tümülüsler olup Lidya Krallığı’nın çok büyük ve göz alıcı birer eseridir. Antik çağ tarihçisi olarak bilinen Heredot, tümülüslerin en büyüğünün 355 metre çapında, çevresi 1115 metre ve yüksekliği de 69 metre ölçülerindeki Alyattes Mezarı olduğunu vurgulamıştır.
Kurşunlu Kaplıcaları: Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Kurşunlu Kaplıcası yeşil bir vadinin içerisinde ve kurşunlu deresi kenarında yer alır. Manisa’ya 65 km ve Salihli ilçesine 6 km mesafede bulunan Kurşunlu Kaplıcalarına Salihli’ye varmadan İzmir-Ankara yolundan güneye saparak ulaşabilirsiniz. Kurşunlu Kaplıcaları’nin deniz seviyesinden yüksekliği 111 metredir. Kurşunlu Kaplıcaları’nı romatizma, cilt ve kadın hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, sinirsel hastalıklar ile ameliyat sonrası eklem ve kireçlenme gibi rahatsızlığı bulunanlar şifa ve destekleyici tedavi amacıyla ziyaret ederler.
Salihli Kurşunlu Kaplıcaları’na Nasıl Gidilir?
İzmir-Turgutlu-Ahmetli ve Sart tabelalarını takip ettikten sonra İzmir yolu boyunca devam ederseniz Salihli girişinde “Kurşunlu Kaplıcaları” yazan tabeladan sağa dönüyorsunuz. Yukarı istikametteki yolu takip ettiğinizde Kurşunlu Piknik Alanı karşınıza çıkıyor. Kurşunlu Piknik Alanı’nı geçtikten sonra ileriden sağa dönüp köprüyü geçin. Soldan devam ettiğinizde Kurşunlu Kaplıcaları’nı görebilirsiniz.