Sincan Genel Bilgiler / Rehber

Sincan, Ankara'nın en kalabalık ve metropol bir ilçesidir. Cumhuriyetin ilk yıllarında 28 hane olan ilçe, Atatürk'ün önerisi ile Romanya ve Bulgaristan'dan gelen göçmenlerin buraya yerleştirilmesiyle kalabalık bir nüfusa sahip olmuştur. Özellikle Romanya'dan gelen göçmenler yanlarında getirdikleri lale soğanlarını ekerek  Sincan'ı bugün lale ve lale bahçelerine çevirmişlerdir. Her yıl mayıs ayı içinde Lale Festivali düzenlenmektedir.
Ankara'ya 20 kilometre uzaklıkta olan Sincan, dağlık alanlarla kuşatılmış, Karyağdı ve Ayaş Dağları’nın arasında kalmıştır. İlçenin başlıca akarsuyu Ankara Çayı'dır. Sincan isminin kelime anlamı "şen ve canlı insanların yurdu" demektir. Sincan'da Antik Dönemler’e ait kalıntılar bulunmaktadır. Bunlardan özellikle Esenler Köyü yöresinde ortaya çıkarılan "aslan heykeli ve üzüm tekneleri"; İncirlik Köyünde ortaya çıkarılan "küp ve sütunlar"; Saraycık Köyünde ortaya çıkarılan "aslan heykeli" Roma ve Bizans döneminden günümüze kadar gelen kalıntılardır.
Sincan'ın kuruluşu hakkında pek bilgi edinilememiş, ancak uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda M.Ö. 5500 yılına ait Kalkolitik Dönem’e kadar olan uzantılar tespit edilmiştir. İlçe yaşayan halkı için her imkânın bulunduğu çok hareketli bir yerdir. Sincan'ın ismi 1892 yılında İstanbul-Bağdat Demiryolu hattının bu köyden geçmesiyle duyulmuştur. Yöre halkının başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bunun yanında Ankara Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan sanayi tesisleriyle "organize sanayi bölgesi" olarak önem kazanmıştır.
Sincan çok kalabalık bir nüfusa sahip olduğu için yerleşim dağılmıştır. 15 adet köyü bulunmaktadır. Bunlar, Akçaören Köyü- Anayurt Köyü- Çiçektepe Köyü-  Çoğlu Köyü- Esenler Köyü- İlyakut Köyü- İncirlik Köyü- Mülkköy Köyü-  Osmaniye Köyü-  Polatlar Köyü- Saraycık Köyü- Tatlar Köyü- Yeni Çimşit Köyü- Yeni Kayı Köyü- Yeni Peçenek Köyü' dür.

Sincan’da Gezilmesi Gereken Yerler

Sincan Harikalar Diyarı:Avrupa'nın en büyük parkı olan Sincan Harikalar Diyarı 1.320.000 metrekarelik bir alanda kurulmuş olup, 05.10.2004 tarihinde faaliyete geçmiştir. Alanın 92.000 metrekaresini kaplayan suni göletlerin içinde kayıklar ve su bisikletleri ile gezinti yapılabilmektedir. Parkın  içinde 2 adet büyük, 8 adet küçük oyuncakistan, piknik masaları, barbekülü çardaklar, Gokart pisti, kaykay pisti, model gemi yüzdürme alanı, model uçak pisti, model araba pisti,  halı sahalar, basket sahaları, mini golf sahaları, masa tenisi alanları, tenis kortları ve 5.000 kişi kapasiteli Nejat Uygur Amfi Tiyatrosu bulunmaktadır. Bütün bu hizmetler ziyaretçilerine unutulmayacak bir gün geçirtmekte. Ayrıyeten Parkın içinde bulunan trenle, bütün parkı gezerek eğlenebilirsiniz.
Ali Yakut Köyü Camii: Sincan ilçesinin İlyakut Köyü’nde bulunan bu camii 14. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Boyuna dikdörtgen yapılmış olan cami, moloz taş, kesme taş, devşirme taş ve  önemli ölçüde ahşap kullanılarak planlanmıştır. Camide iki sıra halinde dizilen üstü kemerli pencereler toplam 14 adettir. Ayrıca camide alçı, ahşap ve kalem işi süslemeler dikkat çekmektedir.
Eski Bucuk Köyü Camii: Bir yamaçta bulunan, dikdörtgen planlı, kırma çatılı, kâgir bir camidir. Caminin çatısı alaturka kiremit döşelidir. Caminin kesme taş kaplı doğu ve güney cephe duvarlarında altta ve üstte ikişer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Bu pencerelerden alt bölümde olanlar büyük, üst bölümde olanlar küçüktür.
Kötürüm Beyazıt Camii: Caminin 1300’lü yıllarda Celaleddin Beyazıt Bin Adil Bey tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Tarihi araştırmalar için ziyaret edilen bölgenin en önemli kalıntısıdır. Heyelan ve sel yatağı olarak bilinen Uluköy'e bağlı bir yerleşimde yer alan cami, bölgenin tehlikeli olmasıyla boşaltılmasıyla bakımsız kalarak bazı bölümleri yıkılmıştır.

Sincan’da Ne Yenir?

Sincan’da taze asma yaprağının ince ince doğranarak, bulgur, sıvı yağ, soğan, biber salçası, domates salçası ile pişirilip, üstüne sarmısaklı yoğurt eklenerek yapılan biciaşı mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetlerin başında gelir. Sirkeye kırılmış yumurtaların yoğurularak üzerine kızgın yağda kavrulmuş kırmızıbiber gezdirilerek yapılan çılbır, kepeği alınmış kırık buğdaydan yapılan göçelli tarhana veya göçelli yoğurt çorbası, hamur işleri, etli yemekler ve dolmalar Sincan’ın öne çıkan diğer tatlarıdır.

Sincan’a Nasıl Gidilir?

Sincan hem havaalanına hem de şehir merkezine yakınlığı ile bilinen bir ilçedir. Uçakla Ankara Esenboğa Havaalanı'na gelerek, özel araçlar, taksi veya özel otobüslerle Sincan’a ulaşabilirsiniz. Mesafe 53 kilometre olup 40 dakika kadar sürmektedir. Ankara Merkez’e gelerek, oradan minibüs, otobüs veya banliyö treni ile Sincan’a gidebilirsiniz. Sincan ulaşım problemi olmayan bir İlçedir.

Sincan’da Nerede Kalınır?

Sincan’da konaklamak istiyorsanız uygun bütçeli seçenekler sizi bekliyor olacak. Bunlardan bir kaçı: Sincan Öğretmenevi, Tarman Otel Pansiyon, Boss Hotel Sincan, The Corner Hotel ve Wyndham Ankara Hotel’dir. Bunların dışında Sincan'da günlük kiralık evler, pansiyonlar, oteller, hosteller, misafirhaneler, moteller, apartlar, konuk evleri gelenleri en iyi ve rahat şekilde ağırlamaktadır.

Sincan ile İlgili

Sincan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa