Moğolistan

Moğolistan Hakkında Temel Bilgiler

Baş döndürücü doğasıyla uzak diyarların ülkesi Moğolistan 1.564.116 kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük ülkelerinden biridir. Nüfusun büyük kısmının ülkenin başkenti Ulanbatur’da toplandığı Moğolistan’da geleneksel yaşam tarzı hala sürdürülmektedir. Mavi göklerin ülkesi olarak anılan Moğolistan’da halk kanvastan yaptıkları çadırlarda yaşar ve ulaşım aracı olarak deveyi kullanır.

Devamını Oku

Moğolistan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

fonstola.ru-101794-1.jpg

Oldukça geniş bir alana yayılmış Moğolistan genel olarak beş bölgeye ayrılmıştır. Her bölge farklı belediyelere bölünmüştür. Moğolistan Merkezi ülkenin başkenti Ulanbaturu ve en turistik bölgesi Arkhangai’yi kapsamaktadır. Çöl bölgesi olarak bilinen Gobi ülkenin güney yakasına düşmektedir. Batı Moğolistan bölgesi ise Uvs Nuur Gölü ve Tavan Bogd Dağları ile çevrilidir. Ülkenin diğer bölgeleri Kuzey Moğolistan ve Doğu Moğolistan’dır.

Moğolistan’ın ikinci en büyük kenti Erdenet halı ve bakır madenciliği ile ön plana çıkmıştır. Ülkenin diğer önemli kentleri Moğol ve Kazak kültürüne dair geleneklerin en yaygın şekilde sürdürüldüğü tarihi kent Hovd ve antik Moğol kenti Karakorum’dur.

Moğolistan Nerededir?

Doğu ve Orta Asya topraklarına yayılmış ülke Moğolistan’ın denize kıyısı yoktur. Ülkenin kuzeyinde Rusya varken, güney, doğu ve batı tarafları Çin Halk Cumhuriyeti ile çevrelenmiştir. Kazakistan’a sınırı olmamasına rağmen Kazak kültürü etkilerinin de görüldüğü ülke ile Kazakistan arasında birkaç kilometre vardır.

Moğolistan’a Nasıl Gidilir?

Moğolistan’a havayolu aracılığıyla Moskova üzerinden aktarmalı olarak gitmek ilk seçenek olacaktır. Türkiye'den Moskova’ya gittikten sonra Moğolistan'ın hava yolu şirketlerini kullanarak ülkeye geçmek olacaktır. Ülkeye gidişte öteki alternatifiniz ise Trans Sibirya treni ile seyahat etmek olabilir, yedi güren bu yolculuk ülkenin büyüleyici manzarasını görmek için büyük fırsat.

Moğolistan’a Ne Zaman Gidilir?

Kuru bir iklime sahip olan Moğolistan’da yazlar uzun ve güneşlidir. Kışların oldukça soğuk yaşandığı ülkeyi ziyaret etmek için en ideal zaman aralığı haziran ve ağustos arası dönemdir.

Moğolistan Kültürü

2015-11-04-hemen-bugun-mogolistana-yerlesmek-icin-30-harika-sebep.jpg

Moğolistan’da dini ritüeller ve kurallar önemsenmektedir. Bu yüzden ilk dikkat etmeniz gereken şey Moğolların inançlarına saygılı olmak ve bu kurallara sadık olmak olacaktır. Kapalı bir coğrafyada yaşayan Moğol halkı Batıya has kurallardan çok etkilenmemiştir. Kendilerine uzatılan bir şeyi daima sağ elleriyle ve avuçlarını açarak alırlar. Aynı şey bir şey içerken de geçerlidir. Hediye ya da ikram edilen bir şeyi geri çevirmek Moğolistan’da çok kaba bir hareket olarak karşılanmaktadır. Bir yere gittiğinizde mutlaka selam vermeniz beklenir. Islık çalmanın hoş karşılanmadığı ülkede, yaşlı insanların arkasında yürümeniz ya da kutsal kabul edilen bir şey varsa da önüne geçmemeniz beklenmektedir.

Moğolistan Mutfağı

Mongolian_Cuisine_22.JPG

Moğolistan mutfağında et temel besinkaynağıdır. En çok koyun etinin tüketildiği ülkede diğer et seçenekleri ise keçi, at, deve ve Tibet öküzüdür. Pirinç, un, patates ve soğanın çokça kullanıldığı ülke mutfağında yeşil sebzelere çok kolay rastlayamazsınız.

Devamını Oku

Moğolistan’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Moğolistan’a gittiğinizde en çok hediye seçeneği ile karşılaşacağınız kent ülkenin aynı zamanda başkenti olan Ulanbatur’dur. Pek çok antikacının olduğu ve doğal sabunun bulunduğu dükkânlardan çok orijinal hediyeler bulabilirsiniz.

En iyi hediye seçeneklerinden bir diğeri de manzara resimleri, kaşmir kumaştan kıyafetler, deve yününden yapılma battaniyeler, halılar ve el yapımı yöresel objeler olacaktır. Ikh Delguur ülkedeki en çok alternatifin karşınıza çıkacağı merkezdir. Ayrıca Juulchin Caddesi üzerinde de pek çok antikacıya rastlayabilirsiniz. Antika ürün alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey alacağınız şeyi yurtdışına çıkarma izninizin olduğuna dair sertifikanın olup olmadığıdır. Yankesiciliğin sıkça yaşandığı ülkede cüzdanınıza dikkat etmeyi unutmayın.

Moğolistan’ın Festivalleri

naadam_1.jpg

Moğolistan kültüründe üç erkek sporu oldukça yaygındır, bunlar güreş, okçuluk ve at yarışıdır. Ülke çapında düzenlenen etkinliklerin pek çoğunda spor müsabakaları da düzenlenmektedir.

Moğolistan’ın en büyük festivali Naadamdır. Aynı zamanda ulusal tatil günü olan Naadam 11-13 Temmuz tarihleri arasındadır. Ülkenin başkenti Ulanbatur’da pek çok etkiliğin düzenlendiği Naadam döneminde eski döneme ait kostümlerin giyilerek tarihsel canlandırmaların yapıldığı oyunlar da düzenlenmektedir. Naadam kapsamında yapılan güreş müsabakası sonucunda katılımcılara bir takım unvanlar verilir.

Ülkenin bir diğer önemli festivali ise Altın Kartal Festivali’dir. Ekim ayının ilk haftasonu Ölgii’de kutlanan festivalde dünyanın en büyük kartal avcıları bir araya gelir. Kokpar, Tiyn Teru gibi geleneksel Kazak oyunlarının oynandığı festivalde avcılar hünerlerini sergiler.

Kazakların yeni yılı 22 Martın kutlandığı Nauryz Festivali ise yine Ölgii’de gerçekleştirilmektedir. Pek çok konserin yanı sıra at yarışlarına da ev sahipliği yapan festivalde haşlanmış koyun eti ve at eti servis edilmesi adettendir.

Moğolistan’da Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

 

  • Yeni Yıl (1 Ocak),
  • Tsagaan Sar (8 Şubat),
  • Kadınlar Günü (8 Mart),
  • Anneler ve Çocukları Günü (1 Haziran),
  • Naadam (11 Temmuz),
  • Bağımsızlık Günü (26 Kasım)

Moğolistan’da İklim ve Hava Durumu

Mongolian-River-Outfitters.jpg

Moğolistan’da güneşli gün sayısı ortalama 250 gündür. Dolayısıyla ülkeye giderken aklınızda bulundurmanız gereken ilk şey UV ışınlarına karşı mutlaka bir koruyucu bulundurmak olmalı. Kış mevsiminin oldukça soğuk yaşandığı ülkede sıcaklıklar ülkenin bazı kısımlarında -40 dereceye kadar düşmektedir. Bu mevsimde gözlerinizi korumaya özen göstermeniz gerekmektedir. Yaz aylarında güçlü rüzgârların görülebildiği ülkede Gobi Çölü çevresinde sıcaklık 40 dereceye kadar çıkmaktadır.

Moğolistan’ın Kısa Tarihi

Absolute_Travel_Tours.jpg

Geçmişte Hunlar, Sien-Piler, Cücenler ve Göktürklere ev sahipliği yapan Moğol topraklarında Cengiz Han tarafından 1206 senesinde Moğol İmparatorluğu kurulmuştur. 17. yüzyıla gelindiğinde Çarlık Rusyası tarafından kontrol altına alınmaya çalışılan ülke topraklarında uzun yıllar süren Rus ve Çin mücadeleleri yaşanmıştır. 1912 senesinde bağımsızlığını ilan eden Moğolistan, Çin-Japon savaşlarından etkilenmiştir. Komünizm hareketini yürüten Çinlilerin yer yer işgal ettiği ülkede 2. Dünya Savaşı sonrasında Moğolistan Halk Cumhuriyeti kurulmuştur. 1961 senesinde Birleşmiş Milletler örgütüne kabul edilen ülkede ilk çok partili seçimler 1990 senesinde yapılmıştır.

Moğolistan Ekonomisi

horse-riding-mongolia-4.jpg

Moğolistan ekonomisi genel olarak tarıma dayanmaktadır. Ülkede sürdürülen diğer önemli ekonomik faaliyet ise madenciliktir. Bakır, kömür, molibden, kalay, tungsten ve altın endüstriyel üretimde büyük yere sahiptir. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 30’u besi hayvancılığı ile uğraşmaktadır. Gelir düzeyinin çok yüksek olmadığı ülke ekonomisi 2012’den bu yana önemli bir ivme kazanmıştır.

Moğolistan’da Din ve İnanç

Moğol coğrafyasında ülkenin büyük çoğunluğu, yaklaşık yüzde 97, Tibet Budizmini benimsemiştir. Ülkenin özellikle güneydoğu bölgesinde daha çok Kazak nüfus içinde Müslüman azınlık yaşamaktadır. Ülkede azınlık dini olarak sayılabilecek diğer dinler ise Hristiyanlık ve Şamanizm'dir.

Moğolistan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

PEKİN BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: SAN LI TUN DONG 5 JIE 9 HAO 100600 BEIJING/ PRC

Telefon: SANTRAL 00 86 10 6532 17 15

Faks: 00 86 10 6532 54 80

[email protected]

http://pekin.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Şanhay, Guanco ve Hong Kong Başkonsoloslukları Görev Çevreleri Hariç Bütün Çin Halk Cumhuriyeti

KARA DENİZ VE HAVA ATAŞELİĞİ

Adres: SAN LI TUNG DONG 5 JIE 9 HAO 100600 BEIJING/PRC

Telefon: 00 86 10 6532 1258

Faks: 00 86 10 6532 2682

[email protected]

Görev Bölgesi: Çin Halk Cumhuriyeti, Mogolistan, Vietnam

Moğolistan’da Konuşulan Diller

Moğolistan’ın batı ucunu saymazsak ülkede herkes Moğolca konuşmaktadır. Batı kısımda ise Kazakça konuşulur. Öğrenmesi oldukça zor olan Moğolca dili kendine has bir telaffuz biçimine de sahiptir. Sovyetler Birliği ile uzun süreli ilişkileri olan Moğolların çoğu Rusça da bilmektedir. İngilizcenin yabancı dil olarak çok yaygın olmadığı ülkede Almanca da konuşulmaktadır.

Moğolistan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -20oC
    • Şub -16oC
    • Mar -8oC
    • Nis 1oC
    • May 8oC
    • Haz 14oC
    • Tem 16oC
    • Agu 15oC
    • Eyl 8oC
    • Eki 0oC
    • Kas -10oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 3.081.677 Dili: Moğolca Para Birimi: Tögrög İklim: Sert Karasal İklim