Ulan Batur Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

Moğolistan’ının başkenti ve en büyük şehri olan Ulan Batur, Orta Asya bozkırlarının içinde yer alır. 1 milyonu aşan nüfusuyla Orta Asya’nın en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Ulan Batur Moğolistan’ın kuzeyinde Tuul Nehri üzerindeki bir vadide kurulmuştur. Moğolistan için oldukça önemli olan şehir, ülkenin kültür, sanayi ve ekonomik açıdan en önemli birimidir. Bulunduğu konum itibariyle Rusya ve Çin için de önem taşımaktadır. Rus Trans-Sibirya Demiryolu ve Çin demiryolu sistemi Ulan Batur’dan geçtiğinden, oldukça önemli bir ulaşım noktasıdır.

Eski ile yeninin iç içe olduğu Ulan Batur, Moğolistan hakkında pek çok ipucu vermektedir. Ülke tarihinin hemen hemen her aşamasının izlerini bulabileceğiniz Ulan Batur kültürel ve tarihi olarak ziyaretçilerine çok şey katmaktadır. Son zamanlarda canlanan Doğu ve Orta Asya iş imkanları dolayısıyla şehir çok sayıda gezgine ve iş insanına ev sahipliği yapmaktadır. Ulan Batur 9 ilçeye ayrılmıştır. Bunlardan 7 tanesi şehirle doğrudan bağlantılıdır. Diğer 2 tanesi ise diğer ilçelere göre şehir merkezinden daha uzaktadır ve maden kasabaları olarak kurulmuştur. Ulan Batur’un doğu yakasında bulunan bu iki maden ilçeleri Nalaikh ve Baganuur’dur. Şehir nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı ilçeler ise Sukhbahatar, Songino Khairkan, Bayanzurkh ve Bayangol’dur. Ulan Batur 40 üyeden oluşan bir şehir meclisi tarafından idare edilmektedir. Şehir meclisi üyeleri ise 5 yılda bir seçilmektedir. Belediye başkanı ise şehir meclisi tarafından atanmaktadır.

16. yüzyıldan önce Moğolistan pek çok başkent değişikliği yaşamıştır. 13. yüzyılda Büyük Moğol İmparatorluğu döneminde Karakurum şehri imparatorluğun başkentiydi. 30 yıl boyunca başkentlik yapan şehir bu statüsünü günümüze kadar koruyamamıştır.

Devamını Oku

Ulan Batur ile İlgili

Ulan Batur Nerededir?

Moğolistan’ının başkenti olan Ulan Batur, ülkenin biraz doğusunda Bogd Han Dağı’nın eteğindeki vadide bulunur. Şehir Tuul Nehri üzerinde konumlanmıştır.

Ulan Batur’a Nasıl Gidilir?

gka7-genghis-khan-airport-front.jpg

Uçak ile Ulan Batur’a İstanbul’dan aktarmasız seferlerle gidebilirsiniz. İstanbul-Ulan Batur arası 10 saatlik uçuş mesafesindedir. Şu anda uluslararası uçuşlar için kullanılan tek havalimanı Cengiz Han Uluslararası Havaalanı’dır. Ulan Batur şehir merkezinin 18 kilometre güneybatısında yer alan havaalanı günümüzdeki haline 1986 yılında yapılan yeniden inşa çalışmalarıyla gelmiştir.

Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için özel servisleri ya da taksileri kullanabilirsiniz. Servisler hakkındaki bilgileri havaalanındaki danışma masalarından edinebilirsiniz. Şehir merkezine taksi ücreti yaklaşık 20 dolar tutmaktadır. Taksiye binmeden önce pazarlık yapmalısınız.

Moskova ve Pekin’den Ulan Batur’a tren ile de ulaşabilirsiniz.

Ulan Batur’a Ne Zaman Gidilir?

uzak-diyar-ulan-batur-4.jpg

Ulan Batur karasal iklimi en sert yaşayan şehirlerden bir tanesidir. Kış mevsiminde sıcaklıklar -28 dereceye kadar düşebilmektedir. En yüksek ve en düşük sıcaklıklar arasındaki fark büyüktür. Çetin iklim şartlarına sahip Ulan Batur’u ziyaret etmek için en uygun zamanlar temmuz ve ağustos aylarıdır. Bu aylarda sıcaklıklar 18 dereceye kadar çıkabilmektedir.

Ulan Batur’da Nerede Kalınır?

723-407-bca1da3e68f43b22c99c455f6f2afe26.jpg

Ulan Batur her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan bir başkent olarak çok sayıda konaklama imkanına sahiptir. Orta Asya’nın en çok ilgi çeken şehirlerinden biri olan Ulan Batur’un geniş bir konaklama yelpazesi vardır. Şehirde kış aylarında olumsuz hava koşulları nedeniyle ziyaretçi sayısı azalsa da yaz mevsiminde yeniden hareketlenir. Özellikle temmuz ayında şehre çok sayıda turist gelmektedir. Temmuz ayını bu kadar özel kılan ise Naadam Festivali’nin bu ayda düzenlenmesidir. Ulan Batur’da büyük bir coşkuyla ve çeşitli etkinliklerle günlerce kutlanan bu festival şehrin en çok ziyaretçi aldığı dönemdir. Bunun sonucu olarak da şehirdeki konaklama mekanlarının neredeyse tamamı dolmaktadır. Ulan Batur ziyaretinizi temmuz ayında yapmayı planlıyorsanız bu durumu göz önünde bulundurmalısınız. Seyahat tarihiniz kesinleştiğinde rezervasyonunuzu önceden yaptırmanızı öneririz.

Ulan Batur’da her bütçeye ve zevke uygun konaklama mekanı bulmak mümkün. Şehirde beş yıldızlı lüks otellerde kalmak isterseniz çok seçeneğiniz var. Misafirlerine lüks hizmet sunan bu oteller yüzme havuzu, spor salonu, masaj salonu, açık büfe kahvaltı, gün içinde ve akşamları eğlenceli aktiviteler gibi çeşitli hizmetler sunuyor. Ulan Batur’daki beş yıldızlı otellerin hızla dolduğunu belirtelim. Yer bulma konusunda sorun yaşamamak için bu otellerden önceden yer ayırtmalısınız. Bu şekilde erken rezervasyon indirimlerinden de faydalanabilirsiniz.

Ulan Batur’da orta bütçeye hitap eden otel sayısı da çoktur. Bu otellerin misafirlerine sunduğu hizmetler arasında açık büfe kahvaltı, sabah sporu, Moğol mutfağının en leziz yemeklerinden oluşan zengin menülü restoranlar yer alıyor.

Ulan Batur’un lüks ve orta bütçeli otellerinin yoğun olduğu bölge Sukhabatar Meydanı’nın etrafıdır. Ulan Batur şehir merkezinin ana noktası olarak kabul edilen Sukhabahatar Meydanı’nın etrafında çok sayıda konaklama mekanı mevcut. Bu bölgedeki konaklama mekanlarından birini tercih ettiğiniz takdirde şehir merkezine ulaşmakta sorun yaşamayacaksınız. Buradaki otellerden birsini tercih ettiğinizde Ulan Batur şehir merkezinde kalacağınız için pek çok yere kolayca ulaşabilirsiniz. Ulan Batur’da gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu şehir merkezinde birbirlerine yakın yerlerde konumlandığından şehri yürüyerek gezebilirsiniz.

Ulan Batur’daki konaklama mekanlarının bir kısmı da Barış Caddesi civarında bulunuyor. Ulan Batur şehir merkezinden çok da uzak olmayan Barış Caddesi’nde de bütçenize uygun otel bulabilirsiniz. Ayrıca opera ve tiyatro binası da bu cadde üzerinde bulunuyor. Barış Caddesi civarında bir otelde konaklamayı tercih ederseniz katılacağınız opera veya tiyatro etkinliği sonrası kolayca otelinize dönebilirsiniz.

Sırt çantasını takıp maceralara atılmayı seven gezgin ruhlu insanlardansanız ve Ulan Batur’daki seyahatiniz sırasında sadece temel konaklama ihtiyacınızı karşılayacak bir yer arıyorsanız şehirdeki hostellere göz atmalısınız. Diğer misafirlerle aynı odayı paylaşacağınız hostel odalarında ücretlendirme yatak için yapılmaktadır. Eğer hostelde kalmayı tercih ederseniz hırsızlığa karşı dikkatli olmanız gerekiyor. Hostellerin bir kısmında kilitli dolaplar olmadığından özel ve kıymetli eşyalarınızı özenle korumalısınız.

Ulan Batur Gezilecek Yerler

Moğolisatan’ın başkenti Ulan Batur’da gezilecek çeşitli noktalar bulmak mümkün. Şehirde zengin koleksiyonlara sahip çok sayıda müze bulunuyor. Ulan Batur müzeleri oldukça ilginç eserler sergiliyor. Şehirde sanat ve kültüre çok önem veriliyor. Bu durumu Ulan Batur’daki çeşitli sanat müzeleri, konser salonları, opera ve tiyatro binalarının fazlalığından anlayabilirsiniz. Ayrıca özgün mimariye sahip tapınaklar da şehirde görülmeye değer yerler arasında. Asya’nın ortasında her geçen gün daha çok gelişen ve büyüyen bir şehir olan Ulan Batur’da doyasıya gezebilmek için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Ulan Batur Gezilecek Yerler

Ulan Batur’u keşfetmeye şehir merkezinde bulunan Cengiz Han Meydanı’ndan başlayabilirsiniz. Gandantegchinlen Manastırı, Ulan Batur’un en gözde ziyaret yerlerden olup mutlaka gezilmesi gereken bir manastırdır. Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi, Budist sanatının en nadide örneklerini sergiliyor. Bogd Han Kış Sarayı Müzesi, ihtişamlı mimarisi ile Ulan Batur’da mutlaka görülmesi gereken yapılardan bir tanesi. Zaisan Anıtı, savaşta ölen askerlere saygı amacıyla yapılan bir anıt olup mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden bir tanesidir. Ulan Batur Şehir Müzesi, şehrin hafızası niteliği taşımaktadır ve görülmeye değer sergilere sahiptir. Moğolistan Ulusal Müzesi, ülke tarihine ayna tutar ve birbirinden değerli tarihi eserler sergilenmektedir. Choijin Lama Tapınağı ve Manastırı, görkemli mimarisi ile Ulan Batur’da görülmesi gereken bir manastırdır. Gorkhi-Terelj Ulusal Parkı, bozkırın ortasında bulunan Ulan Batur’un kıymetli doğal güzelliklerini korumayı amaçlar ve görülmeye değer yerlerden birisidir. Uluslararası Fikir Müzesi, alışıldık müze anlayışının dışında olup hoşça keyif geçirmek için şahane bir yerdir.

Listede adı geçen yerlerle ilgili daha detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Ulan Batur İçi Ulaşım

P1350058.jpg

Ulan Batur’da şehir içi ulaşımı otobüs, troleybüs ve taksilerle sağlanmaktadır. Otobüs hatları şehrin neredeyse tamamına uzanır. Eğer uzun mesafe gidecekseniz otobüs kullanmanız uygundur. Otobüs biletleri öğrenci için 300, yetişkin için 500 Tügriktir. Otobüsler fazla kalabalık olduğundan çok konforlu bir ulaşım beklememelisiniz. Eğer 3-4 kişilik bir grupsanız ve kısa mesafe yolculuk yapacaksanız taksiye binmenizi öneririz. Bu durumda taksi hem daha ucuz hem daha konforlu olacaktır.

Otobüslerdeki bu kalabalık dolaysıyla kapkaç ve hırsızlığa karşı da dikkatli olmalısınız. Şehirde metro çalışmaları yapılmaktadır fakat henüz metro şehir içi ulaşımda kullanılmıyor.

Ulan Batur Mutfağı

01-Mongolian-Beef-Family-Garden-Chinese-Restaurant1.jpg

Ulan Batur mutfağı et üzerine kuruluş bir mutfak. Ülkedeki sert iklim koşulları dolayısıyla tarım yapılamıyor. O yüzde sebze ve meyve bulmak çok zor. Satılan sebze ve meyveler de çok pahalı çünkü ithal ediliyor. Bozkırın ortasında en etkin faaliyet hayvancılık olduğundan yemek kültürü de bundan etkilenmiş durumda. Bol miktarda tüketilen sığır ve at eti genellikle haşlanıyor ya da hamur işleriyle birlikte pişiriliyor.

Khuushuur adı verilen geleneksel yemek içine bol miktarda et konularak pişirilen hamurdan oluşuyor.

Buzz adı verilen yemek ise mantının bir değişik hali. Sadece daha büyük boyutlarda oluyor ve içine et konulan hamur bohça biçiminde kapatılıyor.

Kımız: Kısrak sütünün fermantasyonu ile edilen içecek Ulan Batur’da bolca tüketiliyor. Denemeden dönmemenizi öneririz.

Ayrıca şehirde kurutulmuşetin yeri çok büyük. Sert geçen kış koşullarına dayanabilen kurutulmuş et her evin mutfağında yer alıyor.

Ulan Batur’da Alışveriş

Ulan Batur hediyelik eşya alışverişleriniz için oldukça elverişli bir şehirdir. Şehirdeki en renkli alışveriş noktası halk arasında “Kara Pazar” olarak bilinen Naran Tuul Ticaret Merkezi’dir. Açık alana kurulu olan bu pazar oldukça geniştir. Pazarda en çok bulunan şey ise kaşmirden yapılmış eşyalardır. Türkiye’deki fiyatlara kıyasla Ulan Batur’daki kaşmir fiyatları çok uygundur. Bölgenin yöresel ürünleri arasında ilk sırada yer alan kaşmiri Kara Pazar’ın haricinde Barış Caddesi’nde de oldukça uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Kaşmirin yanı sıra Ulan Batur’da deri ürünler de oldukça meşhurdur. Deri eşyaların pek çoğunda el işçiliği uygulanmaktadır. Ayrıca şehirden geleneksel kıyafetler, okçuluk takımları gibi yöresel ürünlerden de alabilirsiniz. Ulan Batur’un hediyelik eşya dükkanlarında satılan ürünlerin pek çoğunda Cengiz Han portresi bulunmaktadır. Turistler tarafından şaşırtıcı olabilen bu durum çoğu hediyelik eşya mağazasındaki ürünlerde vardır. Şehirde bunların yanı sıra dört büyük alışveriş merkezi de bulunmaktadır. Çeşitli markaların ürünlerini ve fast food yiyecek zincirlerini bulabileceğiniz bu alışveriş merkezleri şehir merkezinde bulunmaktadır.

Ulan Batur Gece Hayatı ve Festivalleri

deepnature-1194-1473590507.jpg

Ulan Batur’un gece hayatı çok renkli ve hareketli değildir ne yazık ki. Bunun en büyük sebebi gece 12’de başlayan alkol yasağıdır. Şehirde saat gece yarısı 12’yi bulduğunda alkol satışı ve tüketimi son bulmaktadır. Bu durum da şehrin gece hayatını etkilemektedir. Alkol yasağı saatinde şehirde bulunan barların büyük çoğunluğu kapanmaktadır. Yine de gece hayatı hiç yok denemez. Şehirde çeşitli gece kulübü ve bar mevcut. Hatta bunlardan bir kısmı oldukça büyük ve lüks eğlence mekanları. Bu mekanlara girerken kıyafet ve yüz kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Ayrıca giriş ücreti de ödemeniz gerekiyor. Giriş ücretleri ise yaklaşık olarak 3000 Tögrigtir.

Ulan Batur’daki eğlence mekanları şehrin ana caddesi olan Sukbahatar Meydanı’nda toplanmıştır. Eğlence mekanlarının bir kısmı yan yanadır. Şehirde bulunan çeşitli bar ve publarda Moğol müziğinin en güzel örneklerini dinleyebilirsiniz. Ulan Batur’daki gece hayatı hafta içi yok denecek kadar sakin geçmektedir. Hafta sonu geceleri hareketlenen Ulan Batur’da gece hayatı erken bitmektedir.

Şehir merkezindeki gece kulüpleri ve barlara alternatif olarak oteller de gece eğlenceleri düzenlemektedir. Şehirde bulunan otellerin bir kısmında barlar bulunur. Genellikle otel müşterileri tarafından ziyaret edilen bu barların sayısı çok fazla değil ne yazık ki. Ulan Batur’da yeni yeni başlayan bu durum zaman içerisinde gelişecektir elbet.

Gece kulübü ve barların haricinde şehirde kültürel etkinlikler de yapılıyor. Ulan Batur şehir merkezinde bulunan Barış Caddesi’nde opera ve tiyatro binası bulunuyor. Dilerseniz etkinlik takvimini inceleyip bir gösteri için bilet alabilirsiniz. Sanatın oldukça önemli olduğu Ulan Batur’da çok sayıda etkinlik bulmanız mümkün.

Ulan Batur’da dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi de kapkaç ve hırsızlıktır. Kendinizi eğlenceye kaptırıp talihsiz bir durum yaşamamak adına dikkatli olmalısınız. Gece geç saatlerde dışarıda olmak da tehlikeli olabilir. Şehirdeki suç oranları çok yüksek olmasa da güvenliğiniz için dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatalım.

Ulan Batur festivalleri ve şenlikleri ile de ziyaretçilerine hoş vakit yaşatan bir şehirdir. Havaların ısınması ve yaz mevsiminin gelmesiyle doğada başlayan kıpırtılar Ulan Batur festivallerinin de geldiğinin göstergesidir. Şehirdeki en büyük festival Naadam Festivalidir. Ulan Batur için oldukça önemli olan bu festival bir hafta boyunca sürer. Bu hafta boyunca şehrin her yerinde yazın coşkusu yaşanır. Naadam Festivali dolayısıyla şehirdeki bütün oteller aylar öncesinden dolmaktadır. Ulan Batur’u temmuz ayında ziyaret etmek ve Naadam Festivali’ne katılmak istiyorsanız kalacak yerinizi önceden ayırtmalısınız.

Naadam Festivali: Temmuz ayında gerçekleştirilen bu festival şehrin en büyük ve en önemli festivalidir. Festival boyunca Moğolistan’a has güreşler, okçuluk ve at yarışları gibi çeşitli spor müsabakaları yapılmaktadır. Yerli halk ve turistler tarafından oldukça ilgi çeken festivale her yıl binlerce ziyaretçi katılmaktadır.

Ulan Batur Uluslararası Film Festivali: Ekim ayında gerçekleştirilen festival kapsamında dünyanın dört bir yanından ödüllü filmler ve yeni yapımlar gösterilmektedir.

Ulan Batur Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni Yıl

9 Şubat: Beyaz Ay Bayramı

8 Mart: Kadınlar Günü

1 Haziran: Anne ve Çocuk Günü

11-15 Temmuz: Milli Bayram (Naadam)

29 Aralık: Ulusal Özgürlük ve Bağımsızlık Günü

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Ulan Batur İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 103

Yangın: 101

Polis: 102

Ulan Batur Türkiye Dış Temsilcilikleri

Ulan Batur, T.C. Ulanbator Büyükelçiliği’nin görev bölgesine girmektedir.

Adres: Türkiye Büyükelçiliği 15160 Enkhtaivny Caddesi 17 Ulanbator Moğolistan

Telefon: +976 11 329 545 - 310 148 - 311 200

E-Posta: [email protected]

Çalışma Saatleri: Pazartesi- Cuma: 09.30-12.30 14.00-18.00

Ulan Batur Para Birimi

Ulan Batur’un para birimi Tögrög ya da Tügrik’tir. 1 Türk Lirası 676 Tügriktir.

Ulan Batur’un Resmi Dili

Ulan Batur’un resmi dili Moğolcadır.

Ulan Batur Saat Farkı

Ulan Batur ile Türkiye arasında 5 saatlik fark vardır. Türkiye saati Ulan Batur saatinden 5 saat geridedir.

Ulan Batur Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -20oC
    • Şub -16oC
    • Mar -8oC
    • Nis 1oC
    • May 8oC
    • Haz 14oC
    • Tem 16oC
    • Agu 15oC
    • Eyl 8oC
    • Eki 0oC
    • Kas -10oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

Nüfus:1,4 milyon / Dil: Moğalca / Para Birimi: Tögrög / İklim: Step İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün