Ulan Batur Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Moğolistan’ının başkenti ve en büyük şehri olan Ulan Batur, Orta Asya bozkırlarının içinde yer alır. 1 milyonu aşan nüfusuyla Orta Asya’nın en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Ulan Batur Moğolistan’ın kuzeyinde Tuul Nehri üzerindeki bir vadide kurulmuştur. Moğolistan için oldukça önemli olan şehir, ülkenin kültür, sanayi ve ekonomik açıdan en önemli birimidir. Bulunduğu konum itibariyle Rusya ve Çin için de önem taşımaktadır. Rus Trans-Sibirya Demiryolu ve Çin demiryolu sistemi Ulan Batur’dan geçtiğinden, oldukça önemli bir ulaşım noktasıdır.
Eski ile yeninin iç içe olduğu Ulan Batur, Moğolistan hakkında pek çok ipucu vermektedir. Ülke tarihinin hemen hemen her aşamasının izlerini bulabileceğiniz Ulan Batur kültürel ve tarihi olarak ziyaretçilerine çok şey katmaktadır. Son zamanlarda canlanan Doğu ve Orta Asya iş imkanları dolayısıyla şehir çok sayıda gezgine ve iş insanına ev sahipliği yapmaktadır. Ulan Batur 9 ilçeye ayrılmıştır. Bunlardan 7 tanesi şehirle doğrudan bağlantılıdır. Diğer 2 tanesi ise diğer ilçelere göre şehir merkezinden daha uzaktadır ve maden kasabaları olarak kurulmuştur. Ulan Batur’un doğu yakasında bulunan bu iki maden ilçeleri Nalaikh ve Baganuur’dur. Şehir nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı ilçeler ise Sukhbahatar, Songino Khairkan, Bayanzurkh ve Bayangol’dur. Ulan Batur 40 üyeden oluşan bir şehir meclisi tarafından idare edilmektedir. Şehir meclisi üyeleri ise 5 yılda bir seçilmektedir. Belediye başkanı ise şehir meclisi tarafından atanmaktadır.
16. yüzyıldan önce Moğolistan pek çok başkent değişikliği yaşamıştır. 13. yüzyılda Büyük Moğol İmparatorluğu döneminde Karakurum şehri imparatorluğun başkentiydi. 30 yıl boyunca başkentlik yapan şehir bu statüsünü günümüze kadar koruyamamıştır.