Ulan Batur Gezilecek Yerler

Moğolisatan’ın başkenti Ulan Batur’da gezilecek çeşitli noktalar bulmak mümkün. Şehirde zengin koleksiyonlara sahip çok sayıda müze bulunuyor. Ulan Batur müzeleri oldukça ilginç eserler sergiliyor. Şehirde sanat ve kültüre çok önem veriliyor. Bu durumu Ulan Batur’daki çeşitli sanat müzeleri, konser salonları, opera ve tiyatro binalarının fazlalığından anlayabilirsiniz. Ayrıca özgün mimariye sahip tapınaklar da şehirde görülmeye değer yerler arasında. Asya’nın ortasında her geçen gün daha çok gelişen ve büyüyen bir şehir olan Ulan Batur’da doyasıya gezebilmek için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Ulan Batur Gezilecek Yerler

Ulan Batur’u keşfetmeye şehir merkezinde bulunan Cengiz Han Meydanı’ndan başlayabilirsiniz. Gandantegchinlen Manastırı, Ulan Batur’un en gözde ziyaret yerlerden olup mutlaka gezilmesi gereken bir manastırdır. Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi, Budist sanatının en nadide örneklerini sergiliyor. Bogd Han Kış Sarayı Müzesi, ihtişamlı mimarisi ile Ulan Batur’da mutlaka görülmesi gereken yapılardan bir tanesi. Zaisan Anıtı, savaşta ölen askerlere saygı amacıyla yapılan bir anıt olup mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden bir tanesidir. Ulan Batur Şehir Müzesi, şehrin hafızası niteliği taşımaktadır ve görülmeye değer sergilere sahiptir. Moğolistan Ulusal Müzesi, ülke tarihine ayna tutar ve birbirinden değerli tarihi eserler sergilenmektedir. Choijin Lama Tapınağı ve Manastırı, görkemli mimarisi ile Ulan Batur’da görülmesi gereken bir manastırdır. Gorkhi-Terelj Ulusal Parkı, bozkırın ortasında bulunan Ulan Batur’un kıymetli doğal güzelliklerini korumayı amaçlar ve görülmeye değer yerlerden birisidir. Uluslararası Fikir Müzesi, alışıldık müze anlayışının dışında olup hoşça keyif geçirmek için şahane bir yerdir.

Listede adı geçen yerlerle ilgili daha detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Sukhabahatar Meydanı / Cengiz Han Meydanı

img_0224.jpg

Sukhbataar Meydanı, Ulan Batur şehir merkezinde bulunan ve neredeyse bütün yolların kendisine çıktığı meydandır. 2005 yılında meydana Cengiz Han Meydanı adı verilmesine rağmen halk arasında alışılageldik haliyle Sukhbatar olarak biliniyor. Şehir merkezi bu meydan etrafında şekilleniyor. Ulan Batur’u keşfetmek için harika bir nokta olan Sukhbataar Meydanı’na yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Meydan adını Çin işgalleri sırasında büyük mücadele veren kahraman komutandan almaktadır. Moğolların Cengiz Han’dan sonra en saygı duydukları lider olan Sukhbataar, Moğolistan’ın bağımsızlığında büyük rol oynamıştır.

Meydanda tüm ihtişamıyla hükümet binası yer alıyor. Binanın hemen önünde ise asıl adı Temüçin olan Cengiz Han’ın heykeli mevcut. Cengiz Han Heykeli’nin bir yanında Ögüdü Han, diğer yanında ise Hülagü Han heykeli bulunuyor. Şehir bu meydanın etrafında şekilleniyor diyebiliriz. Ulan Batur’un kalbi olan bu meydan geziniz için harika bir başlangıç noktası olacaktır.

Gandantegchinlen Manastırı

1686444.jpg

Ulan Batur’un en önemli ziyaret yerlerinden bir tanesi Gandantegchinlen Manastırı’dır. Gandan Manastırı olarak da anılan manastırın adı “Tam Huzurun Büyük Yeri” anlamına gelmektedir. 19. yüzyılın başlarında Ulan Batur’da yüzden fazla tapınak ve manastır olduğu biliniyor. Fakat 1937 yılında ülkedeki hakim rejim ve Stalin’in de etkisiyle pek çoğu kapatılmıştır, kimisi de tamamen yıkılmıştır. Gandan Manastırı, bu durumdan kurtulmayı başarmış az sayıdaki manastırdan birisidir. Yıkılmaktan kurtulsa da kapatılmaktan kurtulamamıştır. 1938’de ibadete kapatılan manastır, 1944 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başka Yardımcısının şehre ziyareti bahanesiyle yeniden açılmıştır.

Yapımı 1809 yılında başlayan Gandan Manastırı’nın içerisinde çok sayıda tapınak da bulunuyor. Gandan Manastırı’nın ana girişi büyükçe bir avluya açılıyor. Bu avluda çeşitli heykeller ve diğer tapınaklara giden patikalar bulunuyor. Gandan Manastırı ziyaretiniz sırasında Migjid Jarraisig Tapınağı’nı ve Dedanpovran Tapınağı’nı mutlaka görmelisiniz. Budizm için önemli bir ibadet merkezi olan Gandan Manastırı’nı 09.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi

980177.jpg

Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi, Ulan Batur’un en çok ilgi gören müzelerinden bir tanesidir. Şehir merkezinde bulunan müzeye yürüyerek ulaşmanız mümkün. Müze binası 1905 yılında Rus bir tüccar tarafından inşa edilmiştir. Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi’nin odağını Budizm sanatı oluşturmaktadır. Müzedeki koleksiyonlarda Taş Devri’nden başlayıp 20. yüzyıla kadar olan sanat eserleri yer alıyor. Müzenin en çok ilgi çeken bölümü ise 17. yüzyıldan itibaren üretilmeye başlayan Budist sanat eserlerinin yer aldığı koleksiyon. Müzede 10.000’den fazla eser sergilenmektedir. Müzedeki bölümler temalarına göre ayrılmıştır ve müzenin iki katında da koleksiyonlar sergilenmektedir.

Zanabazar Sanat Galerisi’ni haftanın her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze biletleri ise yetişkinler için 5000 Tögrig, öğrenciler için 2000 Tögrig, çocuklar için 600 Tögrig’tir.

Ulan Batur’da müzelerin çoğunda fotoğraf ve video çekimi için ayrıyeten ücret ödemeniz gerekmektedir. Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi’nde de bu kural geçerlidir. Müzede fotoğraf çekmek isterseniz 20.000 Tögrig, video çekmek isterseniz de 25.000 Tögrig ödemeniz gerekiyor.

Bogd Han Kış Sarayı Müzesi

8bogd_khaan_palace_museum_main_gate.jpg

Bogd Han Kış Sarayı, Zaisan yolu üzerinde yer alan ve günümüzde müze olarak kullanılan bir saraydır. Saray 8. Jebtsundamba Khutughtu’dan geriye kalan dört konuttan bir tanesidir. Kendisinden sonra sarayı, daha sonraları Moğolistan İmparatoru olan Bogd Han’a bırakmıştır. Yapı 1893-1903 yılları arasında inşa edilmiştir. Çin tarzının en güzel örneklerinden birisi olan sarayın bünyesinde altı tapınak mevcuttur. Her bir tapınakta birbirinden güzel Budist heykelleri, resimleri ve tangkalarını bulabilirsiniz. Budist sanatın en güzel örneklerini barındıran bu tapınaklar ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Bogd Han Kış Sarayı Müzesi, Sovyetler ya da komünist rejim tarafından yok edilmemiş az sayıdaki tarihi mekanlardan bir tanesidir. Bogd Han’ın kış mevsiminde kullandığı saray Han’ın 1924 yılında ölmesinin ardından müzeye çevrilmiştir. İçerisinde Bogd Han’ın sahip olduğu birçok mal, resim ve doldurulmuş hayvan koleksiyonu, mücevherli kıyafetleri, II. Rus Çarı Nicholas tarafından kendisine hediye edilen tören ayakkabıları gibi çeşitli eşyalar sergilenmektedir.

Bogd Han Kış Sarayı Müzesi’ni, her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücretleri ise yetişkinler için 5000 Tögrig, öğrenciler için 2000 Tögrigtir.

Zaisan Anıtı

78653117.jpg

Zaisan Anıtı, Ulan Batur’un güneyindeki bir tepenin üstüne kurulmuştur. İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen Sovyet askerlerine saygı niteliği taşıyan anıt 2003 yılında bu tepeye taşınmıştır. Daha önceleri Zaisan ve şehir merkezinin kesiştiği cadde üzerinde yer alıyordu. Tepedeki anıt, SSCB ve Moğolistan arasındaki dostluk sahnelerini tasvir eden dairesel bir yapıdadır. Bu sahnelerin arasında 1921 yılında Moğolistan Bağımsızlık Bildirgesi’ne Sovyetlerin desteğini anlatan tasvirler, 1939’da Moğol sınırındaki Khalkhin Gol’da Sovyetler tarafında yer alan Japon Kwantung Ordusu’nun yenilgisi, Nazi Almanya’sındaki zafer ve barış zamanında Sovyetlerin uzay uçuşları gibi pek çok önemli olay yer alıyor.

Anıta ulaşmak için tepeye kadar araçla çıkmanız gerekiyor. İsterseniz kendi aracınızla isterseniz de merkezden kalkan tur servisleriyle çıkabilirsiniz. Fakat araçlar belli bir noktaya kadar ulaşabiliyor. Park yerine geldikten sonra anıta ve duvarlara ulaşabilmek için biraz tırmanmanız gerekiyor. Bu tırmanışın sonunda ziyaretçileri sadece anıt karşılamıyor. Aşağıdaki vadiye kurulmuş olan eşsiz Ulan Batur manzarası ve Tuul Nehri’nin görüntüsü ziyaretçileri bekliyor. Açık alanda olan Zaisan Anıtını saat kısıtlaması olmaksızın ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Ulan Batur Şehir Müzesi

fixedw_large_4x.jpg

Ulan Batur Şehir Müzesi, şehir merkezinde yer alan ve Ulan Batur’un en çok ilgi gören müzelerinden bir tanesidir. Temmuz 1912 tarihine kadar müze binası Moğolistan Hükümet Binası olarak kullanılıyordu. 20. yüzyılın başında oldukça lüks ve seçkin bir mekandı. Daha sonraları hükümet binası olarak başka bir yer seçilince bu bina da müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Ulan Batur Şehir Müzesi’nde, şehrin ilk halinden günümüze kadar olan bütün değişimlerini görebilirsiniz. Kentin kökenine ve tarihine ışık tutan müzede eski haritalar, fotoğraflar ve çizimler sergileniyor. Müzenin en çok ilgi çeken parçası ise başkentin büyük bir tablosu. 1912 yılına ait bu tabloda şehrin simgeleri olan Gandan Manastırı’nı, Bogd Han’ın Kış Sarayı’nı ve bunlar gibi önemli birçok yeri görebilirsiniz. Ulan Batur Şehir Müzesi’nde kalıcı koleksiyonların haricinde geçici koleksiyonlar da sergileniyor. Müzenin sergi alanı olarak ayrılan bölümünde zaman zaman ilgi çekici eserler de misafir ediliyor.

Müzeyi hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti ise 1500 Tögrigtir.

Moğolistan Ulusal Müzesi

mongolia-ulan-bator-muzeu-national-istorie_tm7i.jpg

Moğolistan Ulusal Müzesi, 1971 yılında açılmış olup daha önceleri Moğolistan Devrim Müzesi adıyla anılmaktaydı. 1991 yılında Ulusal Müze adını almıştır. Şehir merkezine oldukça yakın olan Moğolistan Ulusal Müzesi ziyaretçilerini Taş Devri’nden başlayan bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Müzenin 1. katında Moğolistan’dan çıkarılan ren geyiği ve diğer hayvanların heykelleri, geyik taşları, Hun ve Uygur Döneminden kalma mezarlar gibi ilgi çekici kalıntılar sergileniyor. 2. katta ise Moğolistan’daki etnik grupları temsil eden çeşitli kostüm, şapka ve mücevher koleksiyonu yer alıyor. Burada bulunan kıyafetlerin bazıları 20-25 kg ağırlığında olup altın ve gümüş süslemelerle kaplıdır. 3. katta Moğol Ordusu’na ait zırhlar, kalkanlar ve çeşitli savaş takımları yer alıyor. Bu katta ayrıca 19. ve 20. yüzyıldan kalan el yazmaları, müzik aletleri, ev eşyaları da sergileniyor. Son salonda ise 1990’ların başından günümüz Moğolistan’ına kadar olan süreçte yaşanan siyasi gelişmeler yer alıyor.

Moğolistan Ulusal Müzesi’ni her gün 09.30-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzenin biletleri yetişkinler için 5000, öğrenciler için 2500 Tögrigtir.

Choijin Lama Tapınağı ve Manastırı

choijin_lama_temple-MAX-w1024h720.jpg

Ulan Batur şehir merkezinin ortasında bulunan Choijin Lama Tapınağı, Bogd Han’ın kardeşi Luvsan Haidab Choijin Lama’nın eviydi. Tapınağın inşası 1904 yılında başlamış ve dört yılda tamamlanmıştır. Moğolistan’da gerçekleştirilen tapınak yıkımları ve kapatmaları sırasında bu manastırın da kapatılması kararı alınmıştır. 1938 yılında kapatılan tapınak, 1942 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Manastırın içerisinde beş adet tapınak yer alıyor. Bahçeye girdiğinizde karşınıza çıkan ilk tapınak Maharaja Süm Tapınağı’dır. Ana tapınağın içinde Sakyamumi (tarihi Buda), Choijin Lama ve Baltung Choimba’nın heykelleri mevcut. Manastırdaki diğer tapınaklarda da çok sayıda heykel, oyma resim örnekleri bulunuyor.

Choijin Lama Manastırı, Jamyn Gunii Gudamj adlı bölgede bulunuyor. Manastırın girişi ise güney tarafında yer alan kapıdan yapılıyor. Choijin Lama Manastırı’nı pazar ve pazartesi günleri hariç 10.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Manastırın giriş ücreti yetişkinler için 5000, öğrenciler için 1500, çocuklar için 500 Tögrigtir. Manastır girişinde dilerseniz elektronik tur rehberini ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Gorkhi-Terelj Ulusal Parkı

destination_temp_m01ey5afrWDH45X6.jpg

Ulan Batur şehir merkezine yaklaşık 37 km uzaklıkta bulunan Gorkhi-Terelj Ulusal Parkı’na şehir merkezinden tur servisleri ile ya da kendi aracınızla gidebilirsiniz. Sadece Ulan Batur’un değil Moğolistan’ın en büyük ulusal parklarından biri olan Gorkhi-Terelj Ulusal Parkı turistlerin gözde mekanlarından bir tanesidir.

Parkın içerisinde turistik kamp alanı olarak belirlenen noktalarda dilerseniz çadır kurabilir, bozkırın ortasında kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Terelj Nehri Vadisi’nde bulunan ulusal parkın bir kısmı turistik dükkanlara ve işletmelere ayrılmış durumda. Bu alanda restoranlar, hediyelik eşya dükkanları, at ve deve kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. Kiraladığınız at ve develerle parkı dolaşmanız mümkün. Turistler için ilginç bir aktivite olan bu turlar yoğun ilgi görüyor. Parkın içerisinde ziyaretçilere açık bir de Budist Tapınağı bulunuyor. Ulusal parkta 20 m derinliğinde buzul gölü olan Khagin Khar Gölü’nü ve doğal kaplıca olan Yestii Sıcak Su Kaynakları’nı ziyaret edebilirsiniz. Parkta yüzlerce bitki çeşidi ve hayvan türü barınıyor.

Hafta sonu kapalı olan Gorkhi-Terelj Ulusal Parkı’nı hafta içi her gün dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.

Uluslararası Fikir Müzesi

DSCF8499.JPG

Ulan Batur’un en ilgi çekici müzelerinden bir tanesi de Uluslararası Fikir Müzesi’dir. Alışılmış müzelerden farklı bir konsepte sahip olan bu müzede birbirinden ilginç ve zorlayıcı zeka oyunları, bulmacalar ve oyunlar sergileniyor. Hem çocuklar hem de yetişkinler için büyüleyici bir yer olarak tanımlanan müze Ulan Batur’un doğu kesiminde yer alıyor. Müzede yerel sanatçılar tarafından yapılan oyunların ve yapbozların oluşturduğu bir koleksiyon yer alıyor. Bu koleksiyonun hemen yanında ise dünyada oynanan zeka oyunları ve bulmacaları bulabilirsiniz. Rubik küpünden el yapımı satranç takımlarına ve daha pek çok zeka oyuncağına rastlamanız mümkün. Müzeyi isterseniz kendiniz isterseniz de rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Müze rehberleri sizlere bulmacaların ve bazı oyuncakların çalışma prensiplerini açıklıyor. Müzede ayrıca Moğolistan’ın yerel çocuk oyunlarının sergilendiği ve ziyaretçilerle birlikte oynandığı bir alan da mevcut.

Fikir müzesini pazar günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzenin giriş ücreti ise 3000 Tögrig.