Ülkeler ve Batıl İnançları

1- Rusya’da çiçek vermek gibi yaygın bir gelenek vardır. Ancak çiçek vermenin de bir ritüeli vardır. Vereceğiniz çiçek sayısı mutlaka tek olmalıdır, çünkü çift sayılı çiçekler sadece cenazelere gider. Ruslara ait başka bir batıl inanç ise; sokakta yürürken biri önünüzden boş kovalar taşıyarak geçerse para kaybedeceksiniz, ama kovalar özellikle su ile dolu ise kısa sürede zengin olacaksınız demektir. 

2- Bulgaristan’da batıl inançlar çok yaygındır. Çok popüler bir geleneğe göre, bekâr bir kadın masanın kenarında oturmamalı. Aksi halde bu kadının evlenecek erkek bulmak için şansı olmayacağına inanılıyor. Ayrıca Bulgarlar, alkolsüz içecekleri tokuşturmazlar. Bardağında alkol bulunmadan bunu yapanın çirkin çocukları olacağına inanırlar. 

3-İspanyollar yılın her biri ayı için 12 üzüm yiyorlar. Saat tam 12:00’de, 12 üzümü de yerseniz, bütün yıl boyunca şanslı olacağınıza inanılıyor. İşin eğlenceli tarafı ise neredeyse hiç kimsenin bir dakika içinde 12 tane üzüm yemeyi başaramıyor olması.

4- Almanların dörtte biri soldan gelen bir kara kediyle karşılaşmaktan korkuyor, çünkü bunun uğursuzluk getireceğine inanıyorlar. Fakat pek çok ülkede olduğu gibi kayan bir yıldız görünce dilek tutmayı da ihmal etmiyorlar. 

5- 17 rakamı, Avrupalılar'da uğursuzluk getirdiğine inanılan bir semboldür. Akdeniz ülkelerinde ve özellikle İtalya'da 17 numaralı hane veya kapı numarası bulunmaz. Uçaklarda, otobüslerde 17 nolu koltuk bulunmaz. 17 rakamının uğursuzluğu Romalılar zamanından kalma.  Roma rakamlarının yer değiştirmesiyle ''VIVI'' yani ''Yaşadım o halde öldüm'' anlamına gelir. 

6- Rize´de cuma akşamı sarımsak yemek iyi değildir. Geceleri tırnak kesilmez. Kesilen tırnaklar bir kağıda sarılmalı ve "Kıyamet Günü´nde gelip beni bulun" diyerek bir deliğe sokulmalıdır. Ayağında yarası olan kadın önce komşu evine getirilir, iyileşmesi için diğer kadınlar okuyup üflerler sonra da yaralı ayağı dikenle çizerler. Yeni alınan ayakkabılar çarşamba günü giyildiğinde, çabuk yıpranacağı inancı da yaygındır. Ayrıca ölü birini borçlu yatırmak günahtır. 

7- 13 rakamının uğursuz olduğu inancının, İskandinav mitolojisinde bir öyküye dayandığı bilinmektedir. Bu öyküye göre, düzenbaz tanrı Loki, öbür 12 tanrının katıldığı bir şölene 13. olarak gitmiş ve eğlenceyi bozmuştur. Bu olayın yol açtığı kavga, İskandinavların en gözde tanrısı Balder'in ölümüyle sonuçlanmıştır. Bu inanç benzer şekilde Yunan mitolojisinde, Truva savaşının ortaya çıkış sebebi olarak da kabul görür. Zeus'un verdiği akşam yemeğine, 13. tanrı olarak davet edilmeksizin gelen savaş tanrısı Ares'in "en güzele" yazılı altın elmayı getirmesi ve üç önemli tanrıça, Afrodit, Hera ve Athena'nın tartışması sonucu çıkan savaşta Truva kenti yakılmıştır. Hristiyanlıkta ise, Hz. İsa'nın son akşam yemeğine katılan hain Yahuda'da 13. kişi olarak katılmıştır. 13 rakamının uğursuzluğunu olan inanç hâlâ öylesine güçlüdür ki, bazı kimseler 13 kişiyi aynı masaya oturtmaktan kaçınır. Bazı ünlü otellerde özellikle Amerika’da, 13 rakamı taşıyan oda ve kat yoktur. Bu katlar 12/A olarak numaralandırılmıştır, benzer şekilde bazı kadınlar ayın 13'ünde alışverişe çıkmazlar.  

8- İngilizler köpek balıği dişinin şans getirdiğine  inanır. Diş eğer boyuna takılırsa, en büyük şans o kişiyle olur.  İngiltere’ye gittiğinizde yolda boynunda diş asılı birini görürseniz bilin ki  bunun nedeni dişin şans getireceğine inanmasıdır.

9- Dört yapraklı yonca, Hristiyan aleminde kutsal bir yaprak olarak anılır. Kurutup defter arasında saklamak ömür boyu şans getirir. İrlandalılara göre vatanı kem gözlerden korur. 4 yapraklı yonca zor bulunduğu için tüm toplumlarda uğurlu sayılır. 

10- Kimi Hristiyan toplumlarının merdivenle ilgili pek çok batıl inancı vardır. Bunlardan en çok bilineni; 2 ayaklı merdiven açıkken bir üçgen oluşturur. Altından geçmek bazı Hıristiyanlarca kutsal üçlemenin bozulmasına neden olduğuna inanılır. Böylece, kutsal üçleme kırılarak şeytanla bir anlaşma içerisine girildiği söylenir ve kötü şans getirir.