Abant Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1

Abant Gölü, Bolu'nun  Mudurnu  ilçesinin 18 kilometre kuzeydoğusunda yer alan yaklaşık 1350 metre yüksekliğinde ve alanı 125 hektarı bulan bir heyelan set gölüdür.Abant Gölü'nün suları tatlıdır ve en derin yeri 18 metredir. Abant Gölü çevresindeki 1150 hektarlık kısım bitki örtüsü zenginliğinden dolayı Tabiat Parkı olarak 1988 yılında koruma altına alınmıştır. Gölü çevreleyen asfalt yol, gezinti amacıyla kullanılır. Dört adet günübirlik piknik alanı yer alır.

Abant Gölü, Batı Karadeniz bölümü dağlarının ikici sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alır. Abant Deresi’nin vadisinde bir heyelan gölü oluşmuştur. Bu gölün çevresinde 1400-1700 metreye varan tepeler vardır. Gölden taşan sular Abant Deresi ile Bolu Çayı’na dökülür.

Abant Gölü çevresindeki 1150 hektarlık kısım bitki örtüsü zenginliğinden dolayı Tabiat Parkı olarak 1988 yılında koruma altına alınmıştır. Sarı ve karaçam, meşe, kavak, dişbudak ve söğüt ağaçları ile ormangülü, ılgın, fındık, kuşburnu, muşmula, çilek, ısırgan ve çayır otları başlıca bitki türlerindendir. Ayrıca Abant Gölü’nün yüksek yamaçlarında bulunan Abant Çiğdemi ve gölde bulunan Abant Alabalığı endemik türlerdendir.

Gölü çevreleyen asfalt yol, gezinti amacıyla kullanılır. Dört adet günübirlik piknik alanı yer alır. Samat yaylası yakınlarında günde 330 çadırın kullanabileceği kamp alanı da bulunmaktadır.

Editörün Kaleminden

Abant Nerededir?

Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı olan Abant Gölü, Türkiye'nin kuzeybatısında yer alır. İstanbul-Ankara yolunun ortalarında bulunur. 5 yıl önce açılan Bolu Karayolu Tüneli ile daha fazla gezginin uğrak noktası olmuştur.

Abant’a Nasıl Gidilir?

Abant’a direkt olarak otobüsle ulaşım mevcut değildir. Bolu merkez ve ilçelerinden Abant’a dolmuş, minibüs ve taksi aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Kara yolu ile Ankara-Abant arası 225 kilometre (yaklaşık 2 saat), İstanbul-Abant arası 280 kilometre (yaklaşık 3 saat), Bolu-Abant arası 35 kilometredir (yaklaşık 40 dakika). Hava yolunu kullanarak Abant’a gitmek isteyen ziyaretçiler 230 kilometre mesafedeki Ankara Esenboğa Havaalanı’nı kullanabilirler.

Abant’a Ne Zaman Gidilir?

1

Abant Gölü yılın her mevsimi ayrı güzelliğe sahip olan bir turizm bölgesidir. Abant’ta kışın karın yağmasıyla ağaçlar ve göl bembeyaz bir örtüyle kaplanır. Yaz ve bahar aylarında ise kamp kurmak, doğa yürüyüşü yapmak mevcut aktiviteler arasındadır.

Abant’ta Nerede Kalmalı?

Abant Gölü kenarında özel tesisler ve Bolu Valiliği İl Özel İdaresi'nin konaklama tesisleri mevcuttur. Göl çevresinde bulunan Abant Palace Otel ve Büyük Abant Otel her türlü konfora ve aktiviteye sahip otellerdir. Ayrıca, özel idareye ait Göl Gazinosu ve kendin pişir kendin ye şeklinde hizmet sunan tesisler mevcuttur. Ayrıca İstanbul-Bolu yolu üzerindeki Abant sapağına dönüldükten sonra yol üzerinde pansiyon ve benzeri işletmeler görülür.

Abant’ta Gezilecek Yerler

Abant Gölü ve çevresi gezilecek yerler açısından doğal güzellikleriyle bilinir. Abant’ta turizm 1970’lerden sonra Yeşilçam’ın sık sık Türk filmlerinde kullandığı bir yer haline gelince canlanmıştır. İnsanların beğenisini toplayıp günümüze kadar turizm değerini kaybetmemiştir.

Görülmesi gereken diğer yerler: Yedigöller Milli Parkı, Seben Kaya Evleri, Yıldırım Beyazıt Camii, Süleyman Paşa Camii, Saraçhane Camii, Akşemseddin Türbesi, Orta Hamam, Yıldırım Beyazıt Hamamı.

Abant İçi Ulaşım

Abant'ın çevresini dolaşmak için üç seçenek mevcuttur: Bisiklet, at ve fayton. Bisikletinizi kendiniz getirmeniz ve trafiğe dikkat etmeniz gerekir. At ve faytonu ise Abant'tan kiralayabilirsiniz. Göle ulaşım ise şehir merkezindeki terminalden her iki saatte bir kalkan dolmuşlarla mümkün olmaktadır. Gölden Mudurnu'ya doğru giden yokuş yolu tırmanıp tepeden göl manzarasını izleyebilirsiniz.

Abant Mutfağı

Bolu ve çevresi tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleriyle de oldukça ünlü ve zengindir. Bolulu aşçıların ünü, padişah mutfaklarından Atatürk’ün mutfağına kadar uzanır. Günümüzde de ülkemizde olduğu kadar dünya mutfağında da büyük bir üne sahiptir.

Ovmaç çorbası, kızılcık tarhana çorbası, nohutlu çorba, yayla çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, çiğ börek, kabaklı gözleme, acı su bazlamacı, çantıklı pide, etli mantı, ekmek aşı, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, mengen pilavı, höşmerim, mengen kuzu güveç, kaşık atmaç, paşa pilavı, kabak hoşafı, kara kabak tatlısı ve palize yöresel tatların başında gelir.

Popüler Restoranlar

Yarışkaşı Konağı: Bolu’da yemek yemek için sık tercih edilen bir yerdir. Kabaklı gözlemesi ile meşhurdur.

Hotel Yurdaer - Mutfak Sanatları Merkezi: Hünkar beğendi ya da ördek sarması gibi lezzetlerin öne çıktığı bir restorandır.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Abant’ta Alışveriş

Abant’ta alışveriş yapmak için seçenek çok fazladır. Yöreye özgü eşyalar ve giysiler bulabileceğiniz küçük ama otantik dükkânlar bulunmaktadır. Abant Gölü girişinde bulunan Köy Pazarı’ndan yöre halkının doğal ürünlerle üretmiş olduğu dağ reçellerinden, peynirlerden, baldan, tereyağından, erişte ve tarhanadan, yöreye özgü fındık ve pestillerden alabilirsiniz.

Abant’ta Gece Hayatı

Abant’ın gece hayatı sakinliği ile bilinse de göl kenarındaki otellerin barları konukların eğlence ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Geyikli Bar, Göl Cafe Bar & Restaurant, Köroğlu Bar, Köşk Bar, Abant Göl Gazinosu, Abant Kır Gazinosu ise çevrede eğlence için gidilebilecek mekânlar arasındadır.

Abant Festivaller

Hamsi Festivali : Her yıl 13 Aralık’ta düzenlenen ve gelenek haline gelen Hamsi Festivali’nde Türkiye’nin pek çok üniversitesinden katılım olmaktadır. Her yaşa hitap eden festivalde Karadeniz’e özgü halk oyunlarını izleyebilirsiniz. Ücretsiz dağıtılan hamsiden de tatmayı unutmayın.

Abant İçin Faydalı Bilgiler

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: (0374) 421 34 47

Abant Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 3oC
    • Şub 5oC
    • Mar 8oC
    • Nis 12oC
    • May 16oC
    • Haz 20oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 14oC
    • Kas 10oC
    • Ara 6oC

Kısa Kısa

Nüfus: 144.964 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TL) / İklim: Karadeniz iklimi ve Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün