Abant Gölü, Bolu'nun Mudurnu ilçesinin 18 kilometre kuzeydoğusunda yer alan yaklaşık 1350 metre yüksekliğinde ve alanı 125 hektarı bulan bir heyelan set gölüdür.Abant Gölü'nün suları tatlıdır ve en derin yeri 18 metredir. Abant Gölü çevresindeki 1150 hektarlık kısım bitki örtüsü zenginliğinden dolayı Tabiat Parkı olarak 1988 yılında koruma altına alınmıştır. Gölü çevreleyen asfalt yol, gezinti amacıyla kullanılır. Dört adet günübirlik piknik alanı yer alır.
Abant Gölü, Batı Karadeniz bölümü dağlarının ikici sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alır. Abant Deresi’nin vadisinde bir heyelan gölü oluşmuştur. Bu gölün çevresinde 1400-1700 metreye varan tepeler vardır. Gölden taşan sular Abant Deresi ile Bolu Çayı’na dökülür.
Abant Gölü çevresindeki 1150 hektarlık kısım bitki örtüsü zenginliğinden dolayı Tabiat Parkı olarak 1988 yılında koruma altına alınmıştır. Sarı ve karaçam, meşe, kavak, dişbudak ve söğüt ağaçları ile ormangülü, ılgın, fındık, kuşburnu, muşmula, çilek, ısırgan ve çayır otları başlıca bitki türlerindendir. Ayrıca Abant Gölü’nün yüksek yamaçlarında bulunan Abant Çiğdemi ve gölde bulunan Abant Alabalığı endemik türlerdendir.
Gölü çevreleyen asfalt yol, gezinti amacıyla kullanılır. Dört adet günübirlik piknik alanı yer alır. Samat yaylası yakınlarında günde 330 çadırın kullanabileceği kamp alanı da bulunmaktadır.