Bali Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bali, Endonezya'nın en popüler ve turistik adasıdır. Batıda Java ve Lombok adaları, doğuda Sumbawa, Flores, Sumba ve Timor adaları ile komşudur. Jakarta'ya uçuş süresi yaklaşık 1,5 saattir. Başkent Denpasar, adanın güneyinde yer alır. Ada mercan kayalıkları ile çevrilidir. Adanın güney kumsalları beyaz kumlarla kaplıyken, kuzeydekiler ise siyah kumlarla kaplıdır.

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Bali (Denpasar) ile İlgili

Bali'ye Nasıl Gidilir?

Uluslararası havayolu şirketlerinin aktarmalı uçuşları vardır. Uçuş süresi yaklaşık 15 saattir.

Bali'de Nerede Kalınır?

Bali, ülkemizden kilometrelerce uzakta ve doğal güzellikleri ile bilinen, Endonezya’ya bağlı bir adadır. Tanrıların Adası olarak da bilinen Bali, Kuzey, Güney, Orta, Doğu ve Batı olmak üzere bölgelere ayrılmıştır. Adanın oldukça büyük olması sebebiyle Bali’de birçok şehir vardır. Ormanları ve pirinç tarlaları ile ziyaret edenleri büyüleyen Bali’de birbirinden farklı konaklama seçeneği bulabilirsiniz.

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Bali otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Bali'de Görülecek Yerler

  • Boutique Spa Sekar Jagat (Spa merkezi)
  • Mt. Batur (yanardağ)
  • Maymun Ormanı
  • Air Panans Banjar (doğal kaplıca)
  • Gitgit şelalesi
  • Waterbom (Su parkı)
  • Bali kuş parkı
  • Ubud Bodyworks Healing Centre (Spa merkezi)
  • Danau Batur (göl)
  • Pura Tanah Lot (tapınak)
  • Ulu Watu
  • Bali Orchid Garden (Orkide bahçesi)

Müzeleri:

  • Agung Rai Museum of Art (ARMA)
  • Museum Neka
  • Museum Le Mayeur

 

Bali Mutfağı

Geleneksel Endonezya mutfağında olduğu gibi Bali'de de pirinç, et, balık, deniz ürünleri ve sebze ön plandadır. Bali'nin her yerinde ufak yerel restoranlar görebilirsiniz. Burada hem gerçek yerel yemek yiyebilirsiniz hem de çok daha uygun fiyatlar ödeyebilirsiniz. "nasi goreng" (kızartılmış pirinç), "nasi campur" (sebzeli ve etli buharda pişmiş pirinç), "mie goreng" (kızartılmış noodles) yerel restoranlarda bulabileceğiniz yemeklerdendir. Kuta, Legian ve Seminyak bölgesinde kumsalda akşam üstü saatlerinde minik arabalarla yemek satan yerel satıcılardan "bakso" denilen köfte ve noodle çorbası alabilirsiniz. Çorbalar genellikle oldukça acılıdır.

Geleneksel Bali Yemekleri: Genel olarak Endonezya müslüman ağırlıklı olsa da Bali adası neredeyse %100 hindu'dur. Bu nedenle mutfakları da oldukça farklılık göstermektedir. Bali'de domuz eti çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bebek betutu (muz yaprakları üzerinde baharatlarla harmanlanmış bir çeşit ördek eti), aynı yemeğin tavuk eti ile yapılanına ayam betutu deniliyor. Lawar, et, hindistan cevizi, yeşillik ve baharatlarla yapılan bir çeşit salata. Geleneksel olarak Balililer bu salataya etin kanını da karıştırırlar. Ancak turistlere servis yapan yerlerde salataya kan eklemezler. Urutan, domuz etinden yapılan baharatlı sosis. Tüm restoranlarda ingilizce menu bulunmaktadır. Bunun yanında meksika mutfağından İtalyan restoranına, fast food zincirlerinden mongolia mutfağına kadar seçenek te mevcuttur.

 

Bali'de Alışveriş

Bali el sanatlarında çok gelişmiştir. Özellikle de ahşap oymacılıkta. Neredeyse herkes bir zanaatkardır. Bali'de en çok yapılan ahşap oyma modelleri Hindu dininde Tanrı olarak tasvir edilen Vishnu, Krisna, Parvati, Ganeşha, ve diğer tanrılarıdır. Buradan mutlaka bir ahşap oyma eşya alınız. Özellikle Abanoz ağacından yapılmış olanlar fiyatları daha yüksek olsa da çok kalitelidir. Diğer alınabilecekler ise, masaj yağları, tütsü ve aromalı mumlardır.

Bali'de Gece Hayatı

Bali'de gece hayatı çok renklidir. Gün batımına yakın legian ya da Seminyak beach'e giderek sörfçülerin yaptığı günün son performanslarını izleyebilirsiniz. Sahil boyunca sıralanmış restoran ve barlarda gecenize başlayabilirsiniz. Bali'deki en populer yerel bira markaları Bintang ve Bali Hai'dir. Özellikle Kuta bölgesi gece hayatı olarak çok hareketlidir. Sabaha kadar açık gece kulüpleri ve barlar mevcuttur. Bali'de izlenmesi gereken Bali dansları: Barong - "lion dance" — iyilik ile kötülüğün (şeytan) arasındaki savaşı anlatan ruhani bir dans. Kecak - "monkey dance" - Hergün Uluwatu Tapınağı'nda yapılmaktadır. Diğerleri ise, Legong Keraton ve Calonarang danslarıdır. Bu dansları bir çok restoranda akşam yemeğinizi yerken izleyebilirsiniz. Yolda yürürken yanınıza gelip "magic mushroom" diyerek size uyuşturucu satmaya çalışanlara karşı dikkatli olmalısınız. Her ne kadar ülke genelinde uyuşturucu yasak olsa da Bali adası'nda bu konu halen tam olarak çözümlenememiştir.

Bali Festivalleri

Bali’de yaklaşık 20.000 tane tapınak bulunmaktadır. Her bir tapınak yılda en az 2 büyük festival düzenlemektedir. Ada’da her daim bir festivale rastlama şansınız var. Bali’de cenaze törenleri de görülmesi gerekenler arasındadır. En önemli festivalleri her 210 günde bir kutlanan ve 10 gün süren “Galungan” festivali ve “Nyepi” adı verilen Hindu yeni yılı. Hindu yeni yılı genelde Mart ve Nisan aylarında kutlanmaktadır. Bu dönemde sokaklar karnaval alanına dönüşür.

Bali'de Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bali'nin ekonomisi turizme dayanmaktadır. Ancak tarım (pirinç, tahıl, meyva, sebze), ağaç ve ahşap işçiliği ve gümüş işçiliği de önemli bir paya sahiptir. Bali'de kullanılan dil, Endonezya genelinde kullanılan dilden farklı ve daha zor bir lehçedir. O nedenle yerel kişilere sadece onların dilinde 1-2 kelime etseniz bile çok mutlu olurlar. Bali yaşamı dinleri ile iç içedir. Her Bali evinin, her restoranın, her marketin önünde mutlaka ibadet edecekleri minik bir tapınak (canang sari) bulunur. Her gün bu tapınağa gidip ibadet eder, tanrılarına çiçekler, pirinç, tuz, kahve, kurabiye gibi bir takım hediyeler bırakırlar. Her magazanın, her evin önünde muz yaprakları içine benzeri ürünleri koyarak minnetlerini sunarlar. Günde en az 3 kez, genellikle her yemek öncesi minik tapınaklarının önünde tütsü yakarak ibadet ederler. Bali'nin Hinduizm'le tanışması 500 senelik. Hindistanda'ki Hinduizm'e göre farklılıkları bulunuyor. En büyük farklılık, Balililer'in Sanghyang Widi Wasa (Acintya) inançları. Yani "herşey tek Tanrı'da". Diğer Tanrılar Vishnu, Shiva, Krishna gibi esas Tanrı'ya giden yolda yer alıyorlar. Bali'de dans ve müzik çok önemli. Bali dans ve müzik gösterisine mutlaka katılmalısınız. Bu gösteri neredeyse tüm otellerde yapılıyor. "wayang kulit shadow puppet theatre" (kukla gölge tiyatrosu) da Bali ve Java adasına ait izlenmesi gereken geleneksel gösterilerden.

Bali'nin Nüfusu

3.150.000

Bali'nin İklimi ve Hava Durumu

Tropikal iklim hakimdir. Yılboyu sıcak ve nemlidir. Ekim-Mart arası bol yağış alır. Nisan-Eylül döneminde ise yağış az, nem düşüktür ve güneş kendini daha çok gösterir.

Bali'de Ne Yapılır?

Bali'de vakit ayırıp mutlaka Bali masajı yaptırmalısınız. Batur yanardağı bölgesine gidebilir burada kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Bali kumsallarında güneşlenip, Sörf yapanları izleyebilirsiniz. Bali'de gerçek Bali yaşamını anlamak için mutlaka Ubud bölgesine gitmeli yol üzerinde pirinç tarlalarına uğramalısınız. Tapınaklar adası Bali'de en meşhur tapınak olan Pura Tanah Lot tapınağına gidip, gün batımını izlemelisiniz. Gün içinde Maymun ormanına gidip, doğanın tadını çıkartabilir. Ormanın tepesindeki tapınağı dolaşabilirsiniz.

 

Bali (Denpasar) Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 28.6oC
    • Şub 28.8oC
    • Mar 28.8oC
    • Nis 29.6oC
    • May 28.6oC
    • Haz 27.4oC
    • Tem 26.7oC
    • Agu 26.1oC
    • Eyl 27.1oC
    • Eki 28.6oC
    • Kas 28.1oC
    • Ara 28.2oC

Kısa Kısa