Endonezya

Endonezya Hakkında Temel Bilgiler

Resmi adı Endonezya Cumhuriyeti olan ülke, nüfus yoğunluğu sıralamasında dünyada Çin, Hindistan ve ABD’den sonra dördüncü sırada yer alır. Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya 7 bin 508 adadan oluşmakta ve bu özelliğiyle dünyanın en büyük takımada devleti olarak bilinmektedir. Tropikal iklimin hâkim olduğu Endonezya, dünyanın en sıcak ve en nemli ülkelerinden biridir.

Devamını Oku

Endonezya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Endonezya Sumatra, Kalimantan, Java, Bali, Sulawesi, Nusa Tenggara, Maluku ve Papua adında 8 ana bölgeden oluşmaktadır. Bu bölgeler bir ana ada ve çevresindeki küçük adalar olarak gruplandırılır. Ülke 17.508 adet adadan oluşur. En önemli şehirleri Bali, Jakarta, Batam, Medan, Lombok, Surabaya, Bandung, Yogjakarta, Sumatra ve Sulawesi'dir. Ülkenin başkenti Cava adasındaki Cakarta şehridir.

Endonezya Nerededir?

Endonezya Güneydoğu Asya’da, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu arasında yer alan takımadalardan oluşan bir ülkedir. Ekvator çizgisi üzerinde bulunan ülke, 17 bin 508 adadan oluşur. Kuzeyinde Malezya, doğusunda Doğu Timor ve Papua Yeni Gine ile kara sınırı komşusu olan ülkenin güneyinde ada ülkesi olan Avustralya yer alır. Diğer komşu ülkeleri Singapur, Filipinler, Andaman ve Nikobar adalarıdır.

Endonezya’ya Nasıl Gidilir

Endonezya'ya birçok hava yolu firması tarafından direkt uçuşlar mevcuttur. Ülkenin başkenti Jakarta'ya seferleri vardır. Aktarmalı olarak gitmek de tercih edilebilir. Ülkeye en yaygın kullanılan aktarma uçak biletlerinin daha ucuca bulunabildiğinden Singapur üzerinden yapılan aktarmadır. Havaalanlarında toplu taşıma veya taksiyle şehir içine ulaşım sağlanır.

Endonezya’ya Ne Zaman Gidilir?

Ekvator kuşağında yer alan Endonezya'da kış mevsimi yaşanmaz ancak her mevsim yağmurlu bir ülkedir. Bu nedenle ülkenin en kuru ayları olan nisan-ekim ayları arasında gezilmesi önerilir.

Endonezya Kültürü

Endonezya'nın özellikle Bali adası turistler için doğa, alışveriş, tarihi merkezler ve gece hayatı bakımından oldukça fazla alternatif sunar. Hayatın gece de devam ettiği Endonezya'da 24 saat açık market bulmak mümkündür. Endonezyalıların İslam geleneğine göre duş almadan güne başlanmaz ve sabah altıda kalkılır. Ülkede sokak satıcıları oldukça fazladır.

Ülkede halkın yarısı köylerde yaşar. Kıyı bölgelerinde yaşayan halk ile iç kesimlerde yaşayanlar arasında hayat tarzı ve kültür bakımından büyük farklılıklar görülür. Endonezya halkı güzel evler yapmaya düşkünlükleriyle meşhurdur. El sanatları çok yaygındır. Özellikle kumaş dokuma ve işlemeyle uğraşılır. Batik adı verilen egzotik renk ve desenli kumaşlar en fazla işlenen el sanatı ürünleridir.

Endonezya Mutfağı

Endonezya mutfağının temelini pirinç oluşturur. Hemen hemen bütün yemeklerin yanında pilav servis edilir. Endonezya mutfağı ülke üzerinde yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden meydana gelir. Yemek pişirme tarzı ve stili bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Endonezya mutfağı Hindistan, Ortadoğu, Çin, ve Avrupa'dan etkilenmiştir. Baharat Adası adıyla anılan Maluku adası karanfil ve hint cevizi gibi doğal baharatları Endonezya ve dünya mutfağıyla tanıştırmıştır. Nasi goreng, gado-gado, sate ve sotoEndonezya'nın ulusal yemeklerindendir.

Endonezya'da çok çeşitli meyveler yetişir. Mangostan, rambutan, jackfruit, durian ve muz onlardan bazılarıdır. Bu meyveler Endonezya takımadalarına has, tropik meyvelerdir. Ülkede meyve suları da oldukça popülerdir. Endonezya mutfağının en bilinen ve yaygın içecekleri tehdenen çay ve kopi denen kahvedir. Ülke, dünyanın en büyük kahve, çay ve şeker üreticilerinden biridir.

 Endonezya'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Endonezya'dan çok sayıda egzotik hediyelik eşya alınabilir. Lüks alışveriş merkezlerinin yanı sıra kapalı pazarlar da mevcuttur. Pirinçten hediyelik eşyalar, tahtadan oyma biblolar, tekstil ürünleri, kuklalar, antik hediyelik eşyalar bulunabilir. Ayrıca ülke, en önemli kahve ve çay yetiştiricilerinden biri olduğundan çay çeşitleri ve kahve de alınabilecek seçeneklerdendir. Bir başka tercihiniz ise çeşitli tropik meyveler olabilir.

Endonezya’nın Festivalleri

Java'nın en önemli festivallerinden birisi Garebeg Java'dır. Ocak ve nisan ayının sonu ve kasım ayının başında düzenlenen festivalde rengarenk geleneksel kıyafetlerle yüzlerce Endonezyalı Gamelan müziği eşliğinde şarkı söyleyip dans eder. Çin yeni yılı her yıl şubat ayının ilk günü kutlanır. Renkli gösterilerin yanı sıra aileler birbirlerini ziyaret eder, hediyeler verilip özel yemekler hazırlanır. Kutlamalar havai fişekler, danslar, müzikler eşliğinde 15 gün boyunca devam eder.

Endonezya'nın en büyük festivali olarak gösterilen Pasola Nusa Tenggara'da at binicileri bir araya gelerek oyunlar oynarlar. Mart ayının başında düzenlenen Java Caz Festivali Jakarta'da Kültür Kongre Merkezi'nde yapılır. Festivale dünyanın her noktasından müzisyen katılır.

Nyepi Festivali, Bali'nin en büyük Hindu festivalidir. Mart ayının sonları veya nisan ayının başlarında gerçekleştirilen bu festivalde Hindular dini takvimlerine göre yeni yılın gelişini kutlarlar.

Buda'nın doğumu ve ölümünün anıldığı törenler mayıs ayında Candi Mensut'ta kutlanır. Hz. Muhammed'in Mirac'a yükselerek cennetin yedi katı boyunca yaptığı yolculuk anısına temmuz ayında dini kutlamalar yapılır.

Her yıl temmuz ayında Erau Festivali düzenlenir. Bu festivalde kabilelerarası yapılan etkinliklerde danslar ve geleneksel seremoniler yapılır. Endonezya'nın bağımsızlık günü her yıl 17 Haziran'da kutlanır. Geçit törenleri, danslar ve süslemelerle çeşitli etkinlikler düzenlenir.

Her yıl 16-17 Ağustos'ta düzenlenen Dragon Tekne Yarışları düzenlenir. Endonezya’da Baliem Vadi'si Festivali, Ubud Yazarlar ve Okuyucular Festivali, Asmat Kültür Festivali gibi etkinlikler de düzenlenir.

Endonezya’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Bağımsızlık Günü (17 Ağustos)

· Noel (25 Aralık)

· Kurban Bayramı (Her yıl değişiklik gösterir)

· Ramazan Bayramı (Her yıl değişiklik gösterir)

Endonezya’da İklim ve Hava Durumu

Güneydoğu Asya`da, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu arasında yer alan takımadalardan oluşan Endonezya'nın iklimi oldukça çeşitlidir. Tropikal, sıcak ve nemli bir hava hâkimdir. Genel olarak Ekvator iklimi olarak adlandırılsa da adaların büyük bir kısmının kendine has iklim özellikleri bulunur. Her mevsim yağış görülen ülkede yaz aylarında sıcaklık ortalama 26 derecedir. Sıcaklık diğer aylarda en fazla 18 dereceye kadar düşer. Endonezya, Ekvator kuşağında yer aldığından ülkede kış mevsimi yaşanmaz. Muson yağmurlarının etki alanında bulunan ülkede sel felaketine yol açabilecek miktarda yağmur yağışı görülür. Yıllık ortalama yağış miktarıysa 7000 milimetre civarındadır.

Endonezya’nın Kısa Tarihi

Tarih boyunca Çin, Hindistan, İran ve Bizans İmparatorluğu'nun deniz ticaret yolu üzerinde bulunan Endonezya, bu anlamda büyük bir öneme sahiptir. Önemli bir ticaret noktası olmasından dolayı zaman içinde dünyanın birçok yerinden insan buraya yerleşmiştir. “Vereenigde Oostindische Compagnie/Dutch East Indies” adındaki Hollanda firması Endonezya’yı oluşturan adalarda geniş bir ticaret ağı kurmuş; idari ve askeri sistem aracılığıyla Endonezya’yı yönetmiştir. 1798 yılında Endonezya’nın yönetimi doğrudan Hollanda Krallığı’na bağlanmıştır.

Devamını Oku

Endonezya’nın Ekonomisi

Ekonomisi birinci derecede petrol ve doğal gaza dayanan Endonezya, Güneydoğu Asya’nın birinci dünyanın en büyük 16. ekonomisini oluştur. G-20 üyesi olan ülke, 1.150 dolarlık kişi başına gelirle orta gelirli ülkeler sınıfına girmiştir. Ülkenin üçte ikisinin ormanlı olmasından dolayı orman ürünleri de önemli bir gelir kaynağıdır. Orman ürünlerinde dünya ülkeleri arasında ikinci sırayı almaktadır. Kına ağacı kabuklarından elde edilen kininin ülke ekonomisine büyük katkısı bulunur. Endonezy, dünya kinin ihtiyacının yüzde 90’ını karşılamaktadır. Kerestesi değerli olan abanoz, Hint meşesi ağaçları ve kauçuk ormanlarından elde edilen kauçuk diğer orman ürünleri arasında gösterilebilir.

Topraklarının yalnızca yüzde 7,5’i ekilebilir durumda olan ülkede en çok ekilen tarım ürünü pirinçtir. Ancak pirincin çok yetiştirilmesine rağmen halkın temel beslenme maddesi olduğu için ülke ihtiyacını dahi karşılayamamaktadır. Başta gelen tarım ürünleri arasında pirincin yanı sıra çay, kahve, şeker kamışı, soya fasülyesi, hindistan cevizi, tütün ve çeşitli meyve-sebzeler vardır. Ülkede hayvancılık fazla bir yer tutmasına rağmen az da olsa koyun, keçi ve kümes hayvanları beslenir. Petrol rafinerileri, demir-çelik sanayi, lastik, çimento, kâğıt, kinin, gübre, dokuma fabrikalarıyla sanayisi gelişmeye devam etmektedir. Ayrıca ülke, maden üretiminde ikinci sırayı teşkil eden kalay istihsalinde dünya devletleri arasında üçüncü sırayı almaktadır. Ülkenin adalardan oluşması sebebiyle balıkçılık da oldukça gelişmiştir.

Endonezya'da Din ve İnanç

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya'da farklı dinler bir araya gelmiştir. Ülke İslâm, Hıristiyanlık, Hinduizm ve farklı tabiat dinlerini resmi din olarak kabul etmiştir. Yüzde 87.18'ini Müslümanların oluşturduğu ülkede halk, Hristiyanlık, Hinduizm, Budizm ve Konfüçyanizm gibi inançlara sahiptir. Müslümanlar genellikle Sünni Hanefidir. Hıristiyanlarınsa üçte bire yakını Katolik, diğerleri protestandır.

Endonezya’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

CAKARTA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Jl. H.R Rasuna Said Kav.1 Kuningan Jakarta 12950 Indonesia

Telefon: +62 21 525 62 50 - +62 21 526 41 43

Faks: +62 21 522 60 56

[email protected]

http://cakarta.be.mfa.gov.tr/

Akredite Ülkeler: Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti

Endonezya’da Konuşulan Diller

Birçok adadan oluşan Endonezya farklı dil, din ve kültüre sahip etnik gruplardan oluştuğundan halk arasında 250'den fazla yerel lehçe kullanılır. Bağımsızlıktan sonra yapılan çalışmalarla bu lehçelerin ortak kısımlarını içeren Bahasia denilen lisan, resmi dil kabul edilmiştir. Ülkenin resmi diline Endonezyacadiğer adıyla Endonezcedenir. Bunun yanı sıra İngilizce yaygın olarak kullanılır. 

Endonezya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 26oC
    • Şub 26oC
    • Mar 27oC
    • Nis 27oC
    • May 27oC
    • Haz 27oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 27oC
    • Eki 28oC
    • Kas 27oC
    • Ara 27oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 255,993,674 Dili: Endonezce Para Birimi: Endonezya Rupiahı (IDR) İklim: Ekvator İklimi Big Mac Index: 2,19