Surabaya Genel Bilgiler / Rehber
Surabaya Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Surabaya, Endonezya’nın Doğu Cava bölgesinin başkentidir ve Cakarta’dan sonra ülkenin en büyük ikinci şehridir. Endonezya’nın doğusunda ticaret, sanayi, finans ve eğitim merkezi haline gelen liman şehri Surabaya’nın nüfusu yaklaşık 3,5 milyondur. Bir metropol olan şehirde kültürler, yaşam biçimleri ve insanlar çeşitlilik göstermektedir. Şehirde konuşulan dil, Cava dilinin bir lehçesi olan Suroboyoan olarak bilinen özel bir dildir. Fakat tabelalarda yaygın bir şekilde İngilizce kullanılmaktadır ve yabancı olarak en çok kullanılan dil gene İngilizcedir.
Surabaya ismi ise bir halk efsanesine dayanmaktadır. Suro ‘köpekbalığı’, boyo ise ‘timsah’ anlamına gelmektedir. Suro; denizden gelen Moğol istilacılarını, Boyo ise karadan gelen Raden Wijaya askerî birliklerini temsil etmektedir. Bu açıdan Surabaya, tehditlere ve tehlikelere karşı cesurca direnmeyi temsil etmektedir. Yabancı işgalcilere karşı mücadeleci ruhuyla tanınan halkı dolayısıyla Surabaya aynı zamanda ‘kahramanlar şehri’ olarak da bilinmektedir.
Surabaya’dan ilk olarak 1225 yılında bir kitapta bahsedilmiştir. 15. yüzyılın sonuna gelindiğindeyse şehirde İslam dini yayılmaya başlamıştır. 15 ve 16. yüzyılın sonlarına doğru Doğu Cava’da askerî ve siyasî alanlarda başrol üstlenen Surabaya, Branstas Nehri üzerindeki konumuyla Malakka ve Baharat adaları arasında ticaret yolu üzerine dâhil olarak aynı zamanda önemli bir ticaret limanı işlevi görmüştür. 1743 yılına gelindiğindeyse, genişlemiş olan Hollanda Doğu Hindistan Şirketi, kenti teslim almıştır. 18 ve 19. yüzyıllarda Surabaya, Hollanda Doğu Hindistan’ın en büyük şehri konumuna gelmiştir. Endonezya Devrimi’nin önemli bir ayağı olan Surabaya Savaşı ile birlikte ise 1945’te ülke Japon ve İngilizlerden bağımsız hale gelebilmiştir.
Surabaya günümüzde renkli kültürel varlıkları ile dikkat çekmektedir. Doğu Cava’nın gelişim merkezi olan şehirde renkli ve canlı bir hayat yaşanmaktadır.
Surabaya Nerededir?
Surabaya, Güneydoğu Asya’da yer alan Endonezya Cumhuriyeti’nin Doğu Cava bölgesinde, Mas Nehri’nin ağzında yer almaktadır. Şehrin Madura Boğazı’na kıyısı bulunmaktadır.
Surabaya’ya Nasıl Gidilir?
Şehre 18 kilometre mesafedeki Surabaya'nın Juanda Havaalanı (SUB), ülkenin en işlek ikinci havalimanıdır. Ülke içi büyük şehirlere uçuşların yanı sıra Singapur, Kuala Lumpur, Penang, Bangkok, Hong Kong, Taipei, Guangzhou ve Bandar Seri Begawan gibi yerlere de direkt uluslararası seferler bulunmaktadır. Havalimanından şehre, sabit fiyatlı kuponlarla taksi vasıtasıyla ulaşılabilmektedir. Ayrıca havalimanı servisleri de şehre ulaşım sağlamaktadır.
Surabaya Pasar Turi ve Surabaya Gubeng olmak üzere Surabaya’da iki adet tren istasyonu bulunmaktadır. Klimalı tren seçenekleri de mevcuttur ve bu yolla seyahat, manzara bakımından ilgi çekici bir deneyimdir.
Surabaya, Doğu Cava’nın her yerine sıkça otobüs seferlerine sahiptir. Ana otobüs terminali şehrin yaklaşık 10 kilometre güneyinde, Bungurasih'tedir.
Rezerve yapılarak kullanılabilecek minibüsler ise Cava’daki büyük noktalarla bağlantı sağlamaktadır. Halk otobüslerinden daha kullanışlı olan bu vasıta biraz daha pahalıdır.
Surabaya Gece Hayatı
Surabaya’daki en popüler eğlence mekânları arasında 15 Palms, Loveshack Skybar ve Colors sayılabilir.
15 Palms, bir spor barıdır. İngiliz Premier Ligi’nin canlı izlenebileceği barda birçok ziyaretçi patates, bira ve hamburgerin yanı sıra dart oynamanın ve havuzun tadını çıkarmak için bu barı ziyaret etmektedir.
Loveshack Skybar ise MaxOne Otel’in teras katında bulunan bir eğlence mekânıdır. Endonezya mutfağı ve soğuk içkilerin servis edildiği barda çoğu gece canlı müzik ve haliyle dans olmaktadır.
Colors ise yerel halkın gözdesi olan bir bardır. Kentin en büyük barı olarak bilinen Colors’ta dans pisti olmasa da canlı müzik ve güçlü bir içki yelpazesi bulunmaktadır.
Surabaya’da Görülecek Yerler
Sampoerna Evi şehrin başta gelen çekim merkezidir. Endonezya’nın en ünlü sigara üreticisinin evi olan Sampoerna, tütün endüstrisi hakkında bilgi edinmek için ziyaret edilebilecek eşsiz bir müze ve fabrikadır. Binanın kendisi de başlı başına görülmesi gereken, 19. yüzyıl Hollanda sömürge döneminden kalma bir yapıdır. Charlie Chaplin’in de büyüdüğü, aslında bir yetimhane olan yapı, sonradan tiyatroya çevrilmiştir. Önceden lobi olan kısım ise şu an müze olarak hizmet vermektedir ve Sampoerna İmparatorluğu için tapınak işlevi görmüştür. Başta Avrupa menşeli olmak üzere olağanüstü çakmak, kutu ve kılıf koleksiyonunun yanı sıra Ming hanedan porselenleri de sergilenmektedir. Üst kattan ise sigara yuvarlayan kadınların işlerine kuşbakışı bir perspektiften şahit olunabilmektedir.
Mescid Ampel ise Surabaya’daki en kutsal camidir. Gayrimüslimlerin girmesinin yasak olduğu cami geniş bir mermer zemin üzerinde ahşap kolonlardan oluşan bir mimariye sahiptir. Burası Cava’ya İslamiyeti getiren Sunan Ampel’in 1481’de yakıldığı yer olmasından dolayı büyük bir öneme sahiptir.