Bandung

Bandung Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bandung, Batı Java bölgesinin başkenti ve Endonezya’nın Jakarta ve Surabaya’dan sonra üçüncü en büyük şehridir. Sömürge döneminden kalma Avrupaî atmosferi sebebiyle kente Hollandalılar tarafından Java’nın Paris’i ismi de takılmıştır. Bandung’a kelime anlamı olarak Çiçek Kent manasına gelen Kota Kembang olarak da hitap edilmektedir. Bunun sebebi ise kentin pek çok çiçeğe sahip olmasıdır.



 

768 metre yükseklikte bulunan, yemyeşil ve güzel Parahyangan Dağları ile çevrili Bandung’un insana huzur veren bir doğa manzarası vardır. Aynı zamanda bir üniversite kenti olması sebebiyle hayli hareketli olan kentte pek çok gastronomi etkinliği de düzenlenmektedir. Günümüzde Bandung Jakartalıların resmi ve özel tatil günlerinde kaçış noktası olarak da oldukça popüler bir destinasyondur.

Bandung, subtropikal iklimi ve tropik muson ikliminin birbirine geçtiği bir iklim yapısına sahiptir. Şehir, rakım etkisinden ötürü diğer şehirlere nazaran daha serin olabilmektedir. Bilhassa akşamüstleri için tedbirli olmakta fayda vardır. Sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıkmadığı Bandung’da ölçülen en düşük hava sıcaklığı ise 11 derecedir. Yağışların en yoğun yaşandığı dönemler ise ekim ile haziran ayları arasındadır.

Bandung’un Mimarisi

Bandung namı diğer Jakarta’nın Paris’i bu isme yaraşır şekilde pek çok mimari güzelliğe sahiptir. 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başlarına dek Hollanda sömürgesinde kalan bölgede bu dönemden kalma pek çok yapı bulunmaktadır. 20. yüzyılla beraber Art Deco tarzı mimari eserlerin popüler hale geldiği Bandung’da şehir bu mimari küçük banliyö bölgelerinden merkeze yayılan mimari örnekleri hala muhafaza etmektedir. Kente modern bir görüntü de katan bu yapılardan mutlaka görmeniz gerekenlerden birkaçı şu şekilde:

Villa Isola: C.P.W. Schoemaker tarafından 1932 senesinde yapılan bu villa Bandung’un kuzey kesiminde bulunmakta ve Tangkuban Perahu Dağı’na bakmaktadır. İki bahçeli ve eşsiz manzaralı bu yapı Hint-Avrupa mimari izleri taşımaktadır. Geçmişte İtalyan bir milyoner olan D.W. Berret’e ait yapı artık Endonezya Eğitim Üniversitesi’nin müdürlük binası olarak hizmet vermektedir.

Gedung Merdeka: Van Gallen Last ve C. P. W. Schomaker’in mimarlığını üstlendiği bu yapının inşası 1895 yılına rastlar. Geçmişte zenginler için bir kulüp evi işlevi üstlenen bina 1955 yılı itibarıyla Asya-Afrika konferanslarının evine dönüşmüş olup artık müze olarak da hizmet vermektedir.

Grand Hotel Preanger: İki cepheye sahip bu yapı oldukça ilgi çekicidir. Çünkü cephelerinden birisi eski cephe olarak da adlandırılmakta ve daha geleneksel izler taşımaktayken modern yüz olarak adlandırılan ikinci cephe Art Deco tarzında tasarlanmıştır.

Bandung’da Sanat ve Teknoloji

Bandung’u ilginç kılan detaylardan birisi de yerel Sunda kültürünün geliştiği topraklar olmasıdır. Ayrıca sınırları içerisinde bulunan Bandung Teknoloji Kurumu sebebiyle de hem sanat hem de teknolojinin iç içe geçtiği kendine has bir yapıya sahiptir.



 

Saung Angklung Udjo: Bambu ile yapılan geleneksel bir Güneydoğu Asya müzik aleti olan Angklung Bandung’un kültüründe önemli yere sahiptir. Ünlü angklung sanatçısı Udjo Nalagena, bu müzik aletinin yapıldığı Saung Angklung Udjo köyünde doğmuş ve burada bir Angklung Evi inşa etmiştir. Bandung’a 7 kilometre uzaklıkta olan bu köyü ziyaret edip bambu tarlalarını dolaşabilir, hemen hemen yerli halkının tamamının çaldığı bu enstrümanı daha yakından tanımanın ve yepyeni bir kültürle tanışmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Jeoloji Müzesi: Üç ana odanın bulunduğu bu müzede 250 bin kaya çeşidi, zengin bir mineral koleksiyonunun yanı sıra 60 bine yakın fosil türü bulunmaktadır. Oldukça geniş bir koleksiyona sahip olan müze, Endonezya’nın jeolojik yapısının yanı sıra tarihi ve insan hayatının jeolojisine dair de bilgiler içermektedir. Müzenin binası 1928 yılında Hollandalı mimar Wnalda van Scholtwenburg tarafından Art Deco tarzında yapılmıştır. Girişin ücretsiz olduğu müze cuma hariç her gün ziyarete açıktır.

Sri Baduga Maharaja Müzesi: Şehir merkezinin güneyindeki Tegallege Meydanı’nın aşağısında bulunan müze Batı Java eyalet müzesidir. Batı Java’nın tarihini ve arkeolojik kalıntılarının bulunduğu müze 1980 senesinde açılmıştır. Ayrıca müzede Sunda dil ve kültürüne dair etnografik bilgiler içeren eserler de sergilenmektedir.

Bandung’da Ne Yenir?

Bandung, yeni deneyimler yaşamak isteyen yemek severler için adeta bir cennettir. Yerel mutfak kültürünün hayli güçlü olduğu kentte Bakso Tahu ya da diğer adıyla Siomay yer fıstığı ezmesi ve tatlı soya sosu ile servis edilen atıştırmalık bir et yemeği olup hemen her sokak başında karşınıza çıkacaktır. Basreng adı verilen baharatlı kızarmış köfteler ise bir diğer atıştırmalık alternatifidir. Bir çeşit pancake olan Martabak’ların ise tatlı ve tuzlu olmak üzere iki çeşidi vardır. Tatlı olanlar genellikle çikolata, peynir, muz ve şeker ile doldurulurken tuzlu olan versiyonu ise yumurta, çeşitli sebzeler, mantar, tavuk, dana eti, mısır ve peynirle hazırlanır. Soto Bandung dedikleri yerel çorbalarının yapımında ise sığır eti, soya fasulyesi ve çeşitli sebzeler kullanmaktadırlar. Nasi Timbel adını verdikleri ünlü Sunda usulü yemeklerini muz kabuğu içinde pişirmektedirler.  Genellikle lalapan yani çiğ sebze, kızarmış tofu, kızarmış tavuk ve biber salçası ile hazırladıkları yemeklerini bölgeye özgü bir çanakta servis ederler. Laksa Bandung ise bir diğer ünlü geleneksel yemekleri olup Hindistan cevizi sütü, muz yaprağında pişirilmiş pirinç, fasulye, tavuk ve fesleğen ile hazırladıkları iştah açıcı bir tariftir. 

Bandung ile İlgili

Bandung Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 23oC
    • Şub 22oC
    • Mar 23oC
    • Nis 23oC
    • May 22oC
    • Haz 22oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 23oC
    • Kas 22oC
    • Ara 23oC

Kısa Kısa