Doğu Timor Hakkında Temel Bilgiler
Doğu Timor resmî adıyla Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da Timor adasının doğusu, Atauro ve Jaco adaları ile Oecussi-Ambeno bölgesini kaplayan devlettir.
Doğu Timor resmî adıyla Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da Timor adasının doğusu, Atauro ve Jaco adaları ile Oecussi-Ambeno bölgesini kaplayan devlettir.
Ülkenin başkenti Dili’dir. Doğu Timor'da 13 bölge vardır:
1. Lautém
2. Baucau
3. Viqueque
4. Manatuto
5. Dili
6. Aileu
7. Manufahi
8. Liquiçá
9. Ermera
10. Ainaro
11. Bobonaro
12. Cova-Lima
13. Oecussi-Ambeno
Bu 13 bölge 65 altbölge, 443 sucos ve 2,336 kasaba, köy ve küçük köye ayrılır.
Türkiye’den Doğu Timor’a direkt uçuş bulunmamaktadır, Endonezya Bali’den aktarmalı olarak uçabilirsiniz.
Tipik bir tropikal iklim bölgesi olan Doğu Timor’a gitmek için en uygun dönem yağışların az olduğu Haziran- Ekim arasındaki altı aylık dönemdir.
Ülke, yerel halkı göçe ve dininin değiştirmeye mecbur bırakan Müslüman ülke Endonezya işgali ve zulmüne maruz kalmıştır. Ülke halkı, ülkelerinin Endonezya’ya bağlı olup olmadığı sorusundan bile bu sebeple rahatsız olmaktadır. Portekiz sömürge yönetimini bile bu döneme tercih etmektedirler. Dolayısıyla ülke halkıyla siyasi sohbetlere girmemenizde fayda var.
Doğu Timor mutfağı domuz, balık, fesleğen, bakliyat, mısır, pirinç, kök sebzeler ve tropik meyveler gibi yerel ürünlerin etrafında şekillenmiştir. Ülke mutfağı güneydoğu Asya ülkelerinin ve uzun süre sömürgesi olduğu Portekiz’in mutfağından da izler taşır. Yüzlerce yıllık Portekiz hakimiyetinin bir neticesi olarak, yerel mutfak üzerinde diğer Portekiz sömürgesi ülkelerin mutfaklarından da etkiler görülür.
Henüz çok genç ve yeni yapılanmakta olan bir ülke olarak Doğu Timor dini kutlamalar dışında bazı kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır; Mart ayında gerçekleşen Festival of Culture and Food of Timor-Leste (DoğuTimorYemekveKültürFestivali), Ekim ayında gerçekleşen RamelauKültürFestivali ve Haziran ayında gerçekleşen BarışFestivali (Festa ba Dame) gibi.
Yeni Yıl (1 Ocak)
Kurban Bayramı
Ramazan Bayramı
Kutsal Cuma
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
Bağımsız Yenilenme Günü (20 Mayıs)
Katolik Yortusu
Halka Danışma Günü (30 Ağustos)
Tüm Azizler Günü
Tüm Ruhlar Günü
Gençlik Günü (12 Kasım)
Bağımsızlık Günü (28 Kasım)
Ulusal Kahramanlar Günü (7 Aralık)
Noel (25 Aralık)
*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.
Ülkenin iklimi Tropikal İklim'dir. Ülke sıcak ve nemli'dir. Ülkede kurak ve yağmurlu geçen 2 mevsim vardır. Kasım Mayıs arası yağışlı dönemdir. Bu dönemde sıcaklıklar 30 derece ortalamasında seyreder. Yüksek yerlerde ise daha düşüktür. Yağışsız dönem Haziran- Ekim arasındaki altı aylık dönemdir.
Bu halk Timor'da mümkün olduğunca tarımıgeliştirmiştir. Son olarak gelişmiş, uygar Malay toplumu güney Çin ve kuzey Çinhindi'nden gelir.
Portekizliler, Avrupa'nın ilk kolonilerini 16. yüzyılda Güneydoğu Asya'da kurdu. Onlar başta Timor adasını ve etrafındaki adaları yönetmeye çalıştılar ama sonra bir tek Doğu Timor'da kolonilerini sürdürebilmişlerdir. Bu sırada Habsburg Hanedanı Portekiz'de hükmetmekteydi (1580-1640).
Uzun yıllar Portekiz idaresinde kaldıktan sonra 1975 yılında komşusu Endonezya tarafından işgal edilen Doğu Timor 1975 yılında kesin olarak Endonezya'nın 27. vilayeti oldu. 1999 yılını takiben BirleşmişMilletler'in araya girmesiyle özerkliğin verilmesinin ardından Endonezya bölgenin kontrolü üzerindeki iddialarından vazgeçti ve 1999 yılında yapılan referandumun ardından 20 Mayıs 2002'de bağımsızlığını kazandı. 1999 referandum sonrası ve 2006 yılında rakip siyasi partiler, çeteler ve kabileler arasındaki çatışmalar ve ayaklanmalar sırasında başkent Dili ve diğer Doğu Timor kasabaları yakılarak ağır hasar görmüştür. Nüfusun çoğu mülteci kamplarına kaçmıştır ve gerginlik hala devam etmektedir.
Kişi başına 800 dolar milli geliri ile Doğu Timor Gayri safi yurtiçi hâsıla ve satın alma gücü paritesi bakımındanAsya'nın ve Dünya'nın en fakirülkelerinden biridir. İnsani Gelişme Endeksine göre orta gelişmiş bir ülke olan Doğu Timor, dünya devletleri arasında gelişmişlik bakımından 142. sırada gelmektedir. Doğu Timor kahve, mermer, yağ ve sandal ağacı ihracatına dayalı bir pazar ekonomisine sahiptir.
Doğu Timor Filipinler ile birlikte Asya'da Katolik nüfusun en yoğun olduğu 2 ülkeden biridir. Halkın yüzde96,9'u Katolik, yüzde2,2' si Protestan, yüzde0.3'ü Müslüman ve geri kalanı Hinduizm, Budizm ile diğer yerel dinlere mensuptur.
Cakarta Büyükelçiliği'nin Görev Bölgesindedir.
Doğu Timor'da 2 resmî dil vardır. Bunlar; Portekizce ve Austronesian dillerinden biri olan Tetum'dur. Halk arasında Tetum daha çok kullanılır. Bu iki dilden sonra Endonezce ve yerli dilleri konuşulmaktadır. En önemli 15 yerli dil: Bekais, Bunak, Dawan, Fataluku, Galoli, Habun, Idalaka, Kawaimina, Kemak, Lovaia, Makalero, Makasai, Mambai, Tokodede ve Wetarese'dir.
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
Kısa Kısa
Nüfus: 1.167,242 Dili: Tetum, Portekizce Para Birimi: ABD doları (USD) İklim: Tropikal İklim Big Mac Index: --