Chiang Mai Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tayland’ın şehirlerinden biri olan Chiang Mai ülkenin en kalabalık şehri olarak bilinir. Chiang Mai eyaletinin merkezi olan şehir 1296-1768 yılları arasında Lan Na Krallığı’nın başkenti olmuştur, sonraki yıllarda Chiang Mai Krallığı’na geçmiştir. Şehir Bangkok’un 700 kilometre kuzeyinde yüksek dağlar arasında yer alır ve Chao Praya Nehri’nin önemli bir kolu olan Ping Nehri’nin üzerinde konumlanmıştır.

Chiang Mai ‘Yeni Şehir’ anlamına gelir ve bu ismi Lan Na Krallığı’nın yeni başkenti olduğunda almıştır. Şehrin amblemi Wat Phra That Doi Suthep’in merkezindeki stupayı gösterir. Bunun altında da Kuzey Tay Dağları’nın ılıman iklimini temsil eden bulutlar bulunmaktadır. Naga olarak adlandırılan simge, Pey Nehri’nin kaynağı olan efsane yılan ve araziyi temsil eden pirinç saplarından oluşur.

Devamını Oku

Chiang Mai ile İlgili

Editörün Kaleminden

Chiang Mai Nerededir?

Chiang Mai bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Tayland’ın kuzeyinde Ping Nehri’nin üzerinde yer alır.

Chiang Mai’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Chiang Mai’ye direkt uçuş bulunmasıyla birlikte alternatif yurt dışı firmalarının uçaklarıyla da Bangkok’tan aktarmalı olarak gidebilirsiniz.

Chiang Mai’a Ne Zaman Gidilir?

Öncelikle Chiang Mai’ye yılın hangi döneminde gidilmemesi gerektiğinden bahsedebiliriz. Şubat, mart ve nisan aylarında şehirde havanın kuru olması, pirinç anızlarının yakılması gibi sebeplerden ötürü aşırı hava kirlenmesi ön plana çıkar ve bu hava kirliliği şehrin atmosferinde hissedilir. Hükümet halktan kaynaklanan bu hava kirliliğiyle mücadele etmektedir, dumanı azaltacak çözümler aramaktadır fakat pek faydası olduğu söylenemez.

Ayrıca şubat, mart ve nisan ayları kuru havadan ötürü sıcağın en fazla hissedildiği dönemdir ve bu sıcak birazcık rahatsız edici nitelikte bir sıcaktır. Yine ağustos ve eylül aylarında şehir fazla yağmur alır, yağmurlu havada seyahat etmeyi sevmiyorsanız bu aylarda bir seyahat planlaması yapmak istemeyebilirsiniz. Bu aylar dışında tüm aylarda şehirde kuru ve ortalama 24-25 derece sıcaklığında bir hava vardır. Bu aylar dışında herhangi bir ayda sizi rahatsız etmeyecek bir iklim vardır ve seyahatinizi rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Kasım ve şubat arası açık hava etkinlikleri için en mükemmel aylardır ve şubat başında Chiang Mai’da olursanız Chiang Mai Çiçek Festivali’ne tanık olabilirsiniz. Bu çiçek festivali şehirdeki en önemli zamanlardan biridir ve oldukça renkli olmasıyla bilinen festivalde insanlar oldukça eğlenir. Sıcaklıkların düştüğü, havanın temizlendiği ve daha açık bir görünüme kavuştuğu kasım ayları güneşlenmek, gezmek ve Chiang Mai’ın tadını çıkarmak için en ideal aylardır. Seyahatinizdeki önceliğinize göre hava durumu veya festivalleri göz önünde bulundurarak sizin için en iyi tarihi seçebilirsiniz.

Chiang Mai’de Nerede Kalınır?

Kuzey Tayland’ın en büyük kenti olan Chiang Mai, Ping Nehri kıyısına kurulmuştur. Tarih boyunca ekonomik açıdan çok önemli bir şehir olan Chiang Mai, günümüzde de hem turistik hem de ekonomik açıdan Tayland için çok önemlidir. Chiang Mai; göz alıcı tapınakları, eşsiz mimarisi, sarayları ve müzeleri, doğal yaşam parkları ile size hem dolu dolu hem de huzurlu bir tatil sunar. Tatiliniz süresince en güzel şekilde dinlenebilmek için konforlu ve iyi bir otel seçmelisiniz. Şanslınız ki Chiang Mai’de yaklaşık 1.700 tane otel var. Hem bütçenize uygun hem de kriterlerinize uygun bir otel bulabilmeniz için bu rehberi hazırladık.

 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Chiang Mai otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Chiang Mai Otelleri

Adeta masallardan fırlamış gibi görünen Chiang Mai, Kuzey Tayland’ın en büyük kentidir. Tayland’ın en yüksek dağlarının bulunduğu şehirde, görülmesi gereken harika tapınaklar ve doğal güzellikler bulunur. Tarihi çok geriye uzanan şehir, gelişmiş mimarisi ve ayakta kalan surlarıyla tanınır. Tayland’ın en renkli ve eğlenceli şehirlerinden olan Chiang Mai, her yıl milyonlarca turist ağırlar. Zengin müzeleri, doğal yaşam parkları ve hayvanat bahçeleri, şelaleleri ve tarihî eserleriyle Chiang Mai’deki seyahatinizden pişman olmayacaksınız.

 

Chiang Mai’de 1.500’den fazla otel bulunur. Çok sayıda otel bulunduğu için bir seçim yapmakta zorlanabilirsiniz ancak her bütçeye uygun otel olması sizin için avantajlı olacaktır. Çok geniş yelpazede hizmet veren Chiang Mai otelleri arasından size en uygununu seçebilmeniz için bu rehberi hazırladık.

Devamını Oku

Chiang Mai Gezilecek Yerler

Chiang Mai denilince akla elbette ülkece ve dünyaca meşhur tapınakları gelmektedir. Birçok tapınağa ev sahipliği yapmasının yanında birçok doğal güzelliğe de sahip olan Chiang Mai’ın eşsiz dağları, ormanları yanında insanları da size coğrafyanın en güzel yönlerini yaşatacaktır. Yerel pazarları, müzeleri, tapınakları, şelaleleri ile Tayland’ın gözbebeği olan Chiang Mai’da elbette gezilecek yerleri saymak mümkün değil çünkü bir doğa kâşifinin bile hiç keşfetmediği yerleri bulmanız mümkün.

Chiang Mai Gezilecek Yerler

Chiang Mai tarihi ve kültürel açıdan görülmeye değer yerlere sahiptir. Wat Phra That Doi Suthep Tapınağı ve Ulusal Parkı, Chiang Mai Hayvanat Bahçesi ve Akvaryumu, Night Bazaar, Tribal Museum, Chiang Mai Ulusal Müzesi, Dünya Böcekleri ve Doğal Harikaları Müzesi, Bua Thang Şelaleleri, Wiang Kum Kam Yeraltı Şehri, Wat Phra Singh, Talat Warorot bunlardan sadece birkaçıdır.

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Chiang Mai Şehir İçi Ulaşım

Öncelikle Chiang Mai’de bir havaalanı bulunmaktadır ve birçok noktadan bu havaalanına uçuş bulunmaktadır. Havaalanı şehir merkezine 3 km uzaklıktadır ve araçla ortalama 10 dakika sürmektedir. Yerel havaalanı taksileri şehir merkezine 160 bahta 5 yolcu taşımaktadır. Otobüs’e binmek isterseniz 200 baht ödemeniz gerekir. Şehir merkezine 40 bahta götüren yerel servisler de bulunmaktadır.

Şehir içinde otobüs kullanmak isterseniz 2 ana otobüs hattı vardır: B1 ve B2. Beyaz renkte olan bu otobüsler Chiang Mai Merkez ve Arcade Otobüs İstayonu arasında gidip gelirler. B1 nolu otobüs Otogar, Chiang Mai Demiryolu, Tahphae Kapısı, Hayvanat Bahçesi rotasını izlerken B2 numaralı otobüs Otogar, Tahphae Kapısı, Havaalanı rotasını izler. Minimum ücret 15 bahttır.

Ülkede yaygın bir şekilde ‘songthaew’ adında bir şehir içi ulaşım aracı kullanılır. Bu araçlar taksi ya da otobüs yerini alırlar. Pick-up’lara benzeyen bu araçlar yol üzerinden yolcu alarak ilerlerler. Songthaew’lerin renkleri rota uzunluğunu belli eder. Kırmızı olanlar bir rotaya uymayan songthaewlerdir. 40-60 baht arası talep edilir fakat kırmızı songthaew yerine taksi kullanmanız daha ucuza gelecektir. Beyaz olanlar banliyö kenti olan Sankampeang’a, sarı olanlar kuzeyde yer alan Mae Rim’e, mavi olanlar güneyde yer alan Sarapee ve Lamphun’a, yeşil olanlar kuzeydoğuda yer alan Mae Jo’ya gitmektedir. Ortalama ücret 20 bahttır fakat sürücüler pazarlığa açıktır, turist olduğunu fark ettiklerinde yüksek fiyat belirteceklerdir, mutlaka indirimde ısrar etmelisiniz.

Asya ülkelerine has olan tuk-tuklar elbette Chiang Mai’da da vardır. 1-4 kişilik olan etrafı açık bu motorlu araçlar diğerlerine göre daha pahalıdır fakat günlük kiralamak isterseniz en uygun araç bu olacaktır. Samlor adındaki 3 tekerlekli bisikletle gezen insanlar da şehir içi ulaşım alternafidir. İkisinin de ortalama fiyatı 150 bahttır.

Güvenli bir yolculuk için tercih edebileceğiniz taksiler şehir içinde mevcuttur. Chiang Mai’da birçok taksi şirketi bulunur bu yüzden bulunduğunuz konumda mutlaka bir taksiyle karşılacaksınızdır.

Günlük 100-150 bahta motor ve ortalama 50 bahta bisiklet kiralayarak şehri keşfetmeyi tercih edebilirsiniz. Araçların günlük kira ücreti iste ortalama 600-800 bahttır.

Chiang Mai Mutfağı

Tayland mutfağı birçok Güneydoğu Asya mutfağının karışımından oluşan bir mutfağa sahiptir diyebiliriz. Tayland mutfağında güçlü aromalar bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden Türk damak tadına ağır gelebilecek yemekleri vardır ama baharat seven biriyseniz Tayland mutfağını keşfetmek sizin için oldukça güzel bir deneyim olacaktır. Bir Tayland sofrasında mutlaka acı, tatlı, ekşi ve tuzlu dörtlüsünün hepsini aynı anda bulursunuz. Tayland mutfağı Çin, Laos, Vietnam, Kamboçya ve Malezya mutfağının karışımından oluşur. Genelde tek bir yemek olur ya da yemekler yanında pirinçle servis edilir. Pirinç her Asya ülkesinde olduğu gibi Taylandlıların da vazgeçilmezidir. Yemeklerinde en fazla kullandıkları soslar; balık sosu, limon sosu, kıyılmış acı kırmızı biber ve sarımsaktır.

Nam phrik adında baharatlı acı sosları ve khao ka mu denilen pirinç ile sunulan soya soslu domuz parçası ikram olarak sunulan bazı aperatiflerdir. Yine sofralarında mutlaka şekerli sos bulunur. Pirinç ve erişte Tayland mutfağının ana malzemeleridir. Genelde bu malzemeleri yine fesleğen, limon, köri gibi soslarla kızartarak yemeyi tercih ederler. Tayland yemeklerinde bolca sebzeyle karşılaşabilirsiniz. Bunlardan bazıları: no mai (bambu sürgünü), thua ngok (fasülye filizi), thua fak yao (fasülye filizi), domates, kabak ve mısırdır.

Meyveler için Taylandlıların meyve sevdiğini söyleyebiliriz. Meyve servisi ise yemekten sonra yapılır. Kahvaltı alışkanlıklarını incelediğimizde Taylandlıların kahvaltıda pirinç lapası tükettiğini görürüz. Alternatif olarak domuz etiyle pişirilmiş pirinç çorbası (khao tom), acı biber sosu ve salatalıkla yenilen omlet (khao khai chiao) gibi pirinç bazlı yiyecekler tüketirler. Tayland mutfağının kendine özgü birçok yemeği vardır fakat temelinde bahsettiğimiz yiyecekler oluşur. Bunun yanında birçok Asya ülkesinde olduğu gibi çekirge, karınca, arı larvası, ipek böceği gibi böcek tüketme alışkanlıkları vardır. Fakat ülkenin damak zevkine ayak uyduramazsınız ülkenin her bölgesinde bilinen zincirler ve diğer ülkelerin mutfaklarına ait restoranlar bulunmaktadır. Tayland’da popülerleşen bir şekilde lezzet turları ve yemek kursları düzenlenmektedir. Genel olarak Tayland mutfağını tanımak istiyorsanız bu turlara katılabilirsiniz.

Chiang Mai’da Alışveriş

Chiang Mai’da bulabileceğiniz şeyler ülkenin diğer bölgelerinden biraz daha farklıdır. Örneğin Bangkok’taki lüks eşyaları burada bulamazsınız, daha yerel bir havası olan Chiang Mai’ye özgü şeylerden bahsedecek olursak buranın eşsiz bir el sanatları merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Zanaatkar atölyelerini ziyaret edebileceğiniz gibi bu atölyelerde kendiniz de bir şeyler deneyip eşsiz deneyimler kazanabilirsiniz. İpek ve ipekten yapılma eşarplar, gümüş takımlar, kabilelerden gelen kıyafetler ve takılar, kâğıt fenerler ve çay türleri Chiang Mai’den giderken götürülebilecek en güzel hatıralık eşyalardır. Chiang Mai’de alışveriş yapabileceğiniz şehrin en popüler birkaç mekânını derledik:

Walking Street: Chiang Mai’nin en popüler alışveriş alanlarından biri olan ve ‘Old City’de bulunan caddede Tayland ruhunu yansıtan en kaliteli el ürünlerini bulabilirsiniz. Özellikle kabilelerden gelen insanların bulunduğu pazarda insanlarla kibarca pazarlık yapabilirsiniz. Aynı zamanda etrafta bulunan canlı müzik yapan ve sokak yemeği satan insanların oluşturduğu ambiyans size çok keyifli bir alışveriş deneyimi sunacaktır. Bu caddede sadece Pazar günleri pazar kurulmaktadır, bölge trafiğe kapatılır ve birçok insan alışveriş için buraya gelir. Etnik ürünler almak istiyorsanız burayı tercih edebilirsiniz ya da sadece gezip keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Bor Sang Village: Şehrin 9 kilometre doğusunda bulunan zanaat köyü özellikle kâğıt şemsiyeleriyle ünlüdür. Dut ağacı kabuğundan üretilen boy boy ve renk renk şemsiyelerin bulunduğu köyden el yapımı ürünler alabilir ve köyün keyfini çıkarabilirsiniz. Ocak ayının 3. cuma gününe denk gelirseniz köydeki festivali yakalayabilir, yarışmalara katılabilir ve eğlenerek alışveriş yapabilirsiniz.

Night Bazaar: Daha önce de gezilecek yerlerde bahsettiğimiz Night Bazaar şehirde mutlaka görülmesi ve alışveriş zevkinin tadılması gereken bir yer. El yapımı ürünlerden yerel yiyeceklere, ucuz elektronik eşyalardan kıyafet ve takılara her türlü eşyayı bulabileceğiniz pazar alışveriş denilince akla ilk gelen yer olmalıdır.

Şehir içinde bulunan pazarlar dışında alışveriş merkezleri de bulunur. Central Plaza, Maya Lifestyle, Central Festival Chiang Mai, Promenada Resort Mall şehir merkezine yakın olan bazı alışveriş merkezleridir ve herhangi bir ihtiyacınız için buraları da ziyaret edebilirsiniz. Önceliği Tayland’ı yansıtan sokak pazarlarına vermenizi tavsiye edebiliriz.

Chiang Mai Gece Hayatı  

Chiang Mai’de özellikle turistik sezonda gece hayatının öğlen saat 16.00-17.00 gibi erken bir saatte başladığını söyleyebiliriz. Özellikle daha önce bahsettiğimiz ‘Night Bazaar’ bölgesi saat 11.00’den sonra sürekli canlı ve etrafında sürekli canlı müzik yapılmaktadır. Chiang Mai’de eğlence denilince akla gelen ilk yer Loi Kroh Yolu’dur. Bu yolun sağında ve solunda bulunan tüm sokaklar barlarla doludur. Bu bölge özellikle garsonlarıyla bilinir. Bütün çalışanlar kadındır ve müşterileriyle sürekli sıcak bir sohbet içerisindedirler. Chiang Mai’da barlar tür açısından epey çeşitlidir. Birinde lounge müzik dinlerken başka birinde R&B dinleyebilirsiniz. Pop, rock, metal, raggae ve birçok türde müzik konseptine uygun bar-pub bulunmaktadır. Bunun dışında Ping Nehri boyunca insanlar gece vaktinde sokaklarda müzik yaparlar. Her türden nağmeyi duyabileceğiniz nehir boyunca yürüyüp gecenizi burada geçirmek sizin için keyifli bir seçenek olabilir. Taylandlıların en sevdiği kabare şovlarını da gece planlarınızdan birine dâhil edebilirsiniz. Bölgedeki en çok ziyaret edilen barlardan bahsedebiliriz.

Devamını Oku

Chiang Mai Festivalleri

Chiang Mai’de en çok dikkat çeken festival şüphesiz Chiang Mai Çiçek Festivali’dir. Şubat ayları başına denk gelen seyahatiniz binbir renkli çiçekle süslenecektir.

Songkran Festivali: Tayland’ın birçok şehrinde olduğu gibi Chiang Mai’de de kutlanılan Tayland Yeni Yılı-Songkran boyunca insanlar birbirlerini ıslatır, her tarafta su savaşı vardır. Bu tarihlerde kuru kalmak pek mümkün değildir fakar Taylandlılar bu festivali çok sever. Nisan ortasında kutlanılan festival 3 gün sürer.

Nimmanhemin Sanat ve El İşleri Fuarı: Bir moda haftası olarak da görülebilecek fuar esnasında Chiang Mai her türlü kıyafet satan seyyar satıcılarla dolup taşar, halkın en renkli zamanlarından biridir. Fuar tarihi her sene değişir.

Bo Sang Şemsiye Festivali: Bo Sang el sanatları köyünde düzenlenen festivalde dout ağacı kabuğundan üretilen şemsiyelerle ilgili atölyeler, yarışmalar yapılır. Birçok rengin bir arada olduğu köyde geçit töreni gerçekleştirilir. Ocak ayının 3. haftasonunda kutlanılan festival oldukça eğlenceli bir alternatiftir.

Visakha Bucha Günü: Buda’nın doğum günü olarak görülen gün genelde Doi Suthep Tapınağı'nda kutlanır. İnsanlar birlikte 10 kilometrelik bir yürüyüşe çıkarlar ve şarkılar söyleyerek tapınağa varırlar. 10 Mayıs’ta kutlanılan gün Taylandlılar için oldukça önemlidir ve çok eğlenceli geçer.

Chiang Mai Çiçek Festivali: Ocak sonu şubat başı arasında kutlanan festivalde halk bereketi simgeleyen, tarımın canlandığı dönemi başlatan suların çekilişini kutlamak için binlerce renkte çiçekle birlikte bir festival düzenler. Nehir boyunca kutlanan festival şüphesiz Chiang Mai’nin en güzel ve renkli zamanıdır.

Chiang Mai Resmi Tatiller

2 Ocak: Yeni Yıl

13 Şubat: Maka Bucha Günü

6 Nisan: Çakri Günü

13-16 Nisan: Tay Yeni Yılı-Sangkran Festivali

1 Mayıs: İşçi Bayramı

5 Mayıs: Taç Giyme Günü

9 Mayıs: Kraliyet Çiftçilik Töreni

10 Mayıs: Visaka Bucha Günü

10 Temmuz: Asalha Bucha Günü

11 Temmuz: Budist Perhizi Günü

14 Ağustos: Kraliçe’nin Doğum Günü ve Anneler Günü

23 Ekim: Kral Chulalongkorn Günü

5 Aralık: Kral’ın Doğum Günü ve Babalar Günü

11 Aralık: Anayasa Günü

*Yukarıdaki tatiller 2017 takvimine ait olup yıllara göre değişmektedir.

Chiang Mai İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 191

Polis: 191

Ambulans: 191

Chiang Mai Dış Temsilcilikleri

Chiang Mai, Tayland-Bangkok Başkonsolosluğu’nun görev alanı içindedir.

TC Bangkok Başkonsolosluğu

Telefon: +66 2 355 54 86

Fax: +66 2 274 72 61

Eposta: [email protected]

İnternet sitesi: www.bangkok.emb.mfa.gov.tr

Uyarı: Türk Başkonsolosluğu’nun sitesindeki resmi tatiller listesinde bulunan bazı tatil günlerinin sadece Türkiye’ye ait olduğu ve o günlerde sadece Başkonsolosluk’un kapalı olacağı unutulmamalıdır.

Chiang Mai Para Birimi

Chiang Mai’nin para birimi Tayland bahtıdır. 1 Türk lirası 8,31 Tayland Baht’ına tekabül eder.

Chiang Mai’nin Resmi Dili

Chiang Mai’ın resmi dili Taycadır. Ülkede konuşulan diğer diller Kham Muang ve Lanna dilleridir. İngilizce bilen insanın ülkede az bulunmasıyla birlikte otellerde mutlaka İngilizce bilen insanlar bulundururlar.

Chiang Mai Saat Farkı

Chiang Mai, Türkiye’ye göre 4 saat ileridedir.

Chiang Mai Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 21oC
    • Şub 23oC
    • Mar 27oC
    • Nis 29oC
    • May 28oC
    • Haz 28oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 27oC
    • Eki 26oC
    • Kas 24oC
    • Ara 21oC

Kısa Kısa

Nüfus: 131.091 / Dil: Tayca, Kham Muangca, Lannaca / Para Birimi: Baht / İklim: Tropikal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün