Amasra Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Batı Karadeniz’in en güzel beldelerinden biri olan Amasra’nın bilinen tarihi neredeyse üç bin yıl öncesine dayanıyor. Daha önceki isimlerinin Sesamos, Amastris, Samastro olduğu bilinen belde tarihi boyunca birçok medeniyete başkentlik yapmıştır. Belde görüldüğü üzere oldukça küçük ve dar bir arazide kurulduğu için her yeni gelen medeniyet bir öncekine ait yapıları yıkarak veya üstüne inşa ederek var olmuştur. Milattan önce bu bölge Kraliçe Amastris tarafından 16 yıl boyunca yönetilmiş ve ilk ad Sesamos’u almıştır, aynı zamanda Symoikismos Siteler Birliği’nin de başkenti olmuştur. Kraliçe Amastris bağımsızlığını ilan ettiğinde şehre de adını vermiştir.

Kraliçenin egemenliğinde bu şehir oldukça görkemli bir hale gelmiş; tapınaklar, agoralar, akropol ve şehir surları ile bambaşka bir kente dönüşmüş.
MÖ 70 yılında bölge Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiş. Satraplıklarla yönetilmeye başlayan bölgede Amasra, eyaletin Pontus bölümümün başkenti olmuş. MS 98-117 yılları arasında, İmparator Traianus döneminde, Amasra’yı Roma yollarına bağlamak adına büyük imar çalışmaları yapılmış. Tiyatro, tapınaklar, eyalet sarayı yapılarak şehir dönemin modern kent görünümüne kavuşmuştur.

MS 395 yılında Roma İmparatorluğu Doğu-Batı (Roma-Bizans) olarak ikiye ayrıldığında Amasra Bizans sınırları içinde kalmıştır. Bizans egemenliğiyle birlikte en iyi dönemine girmiştir. Haçlı Savaşları’nda da arada kalan bu küçük belde en son tekrar Bizans hâkimiyetinde kalmıştır. Bizans İmparatorluğu’nun zayıflamaya başladığı dönemlerde kentteki Cenova etkisi görülmektedir. İmparator Cenovalılarla bir antlaşma yaparak güçlerinin kendisine katılması karşılığında Amasra’yı onlara bırakmıştır. Cenova hâkimiyetine girdikten sonra kent aynı zamanda bir liman ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Tam bir koloni haline gelen kentin stratejik konumu da oldukça iyi değerlendirilmiş, hem askerî üs, hem de esir ticaretinden kereste ihracatı için kullanılmıştır.
 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Amasra Nerededir?

Amasra, ülkemizde Batı Karadeniz’de yer alan Bartın şehrinin denize uzanan ucunda yer alan ilçesidir. Kendine bağlı adacıkları vardır.

Amasra’ya Nasıl Gidilir?

Amasra.jpg
 

Eğer kendi aracınızla yola çıkıyorsanız Amasra’ya ulaşmak daha kolay olacaktır. Amasra’ya geçebilmek için öncelikle Bartın il sınırına gelmeniz gerekmektedir. İstanbul-Amasra arası yaklaşık 6 buçuk saat, Ankara-Amasra arası yaklaşık 4 buçuk saat, Bursa-Amasra arası da yaklaşık 6 buçuk saat sürmektedir. Ayrıca Türkiye’nin bir çok yerinden hareket eden otobüs seferleriyle de Amasra’ya ulaşabilirsiniz.

Amasra’da Nerede Kalınır?


 

Amasra’nın oldukça küçük bir yer olduğunu hatırlamakta fayda var. Yani ne kadar uzaklaşırsanız uzaklaşın, muhtemelen kendinizi merkeze hep yakın hissedeceksiniz. Amasra farklı konaklama seçenekleriyle genel olarak bütçe dostu bir belde. Öğrenciler, sırt çantalı gezginler ve daha çok doğayla iç içe bir konaklama tercih edenler Amasra’da oldukça kolay kamp yapabilirler. Kendi çadırınızı kurmak için Amasra’da iki seçeneğiniz var. Bunlardan ilki Amasra Otogarı’nın hemen altında, deniz kenarıdır. Merkezde olacağınızdan ihtiyaçlarınızı karşılamanız da kolay olacaktır. İkinci seçenek ise Boztepe’dir. Merkezin biraz dışında kalan, yüksek bir noktadadır. Rüzgar aldığı için serin mevsimlerde kamp kurmak daha zor olacaktır. Amasra’dan biraz uzaklaştıkça kamp kurmak için seçenekleriniz de artacaktır. Bozköy, Akkonak, Çakraz, Çötlük Plajı ve Göçgün alanlarında da kamp kurabilirsiniz.

Kampın yanı sıra daha konforlu bir konaklama isteyenler için Amasra’da günlük kiralık evler, apartlar, pansiyonlar ve oteller de mevcut. Kiminle seyahat ettiğinize ve bütçenize göre size en uygun olanı seçebilirsiniz. Dilerseniz manzaralı odası, havuzu ve lüks kahvaltısıyla büyük otelleri, dilerseniz de ev sıcaklığında ve rahatlığında hissedeceğiniz apart ve pansiyonları tercih edebilirsiniz. Amasra Diamond Hotel ve Ceylin Otel Amasra bütçesi yüksek olanların tercih edebileceği otellerdir. Bunlar merkezden biraz uzak oteller olup, Amasra’yı araçla gezmeyi düşünenler için daha uygun olacak otellerdir.

Devamını Oku

Amasra Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz’in en özel beldelerinden biri olan Amasra, hem tarihî ve dinî yapılar görmek isteyenlere hem de burayı sokaklarında gezerek tanımak isteyenlere hitap ediyor. Amasra, Karadeniz kıyılarındaki saklı masallar diyarı gibidir. Denizi, kent merkezi, görmeye değer koyları ile Amasra’yı tanımak için 2-3 günün yeteceğine inanıyoruz. Herkesin görmesi gerektiğini düşündüğümüz turistik noktalar Amasra’nın merkezinde yer aldığından, birinden diğerine geçmeniz de oldukça kolay olacak.Yukarıda adı geçen yerlerle ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Amasra Gezilecek Yerler

Tarihi dokusu, temiz havası ve Karadeniz manzarasıyla ziyaretçileri kendine çeken Amasra, küçük ama etkileyici bir belde olarak aklınızda kalacak. Sokaklarını dolaşa dolaşa, her bir dükkanına gire çıka keşfedeceğiniz Tarihi Çekiciler Çarşısı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Amasra Kalesi ve sunduğu manzaraya hayran kalacağınız Ağlayan Ağaç bunlardan sadece birkaçı. 

Devamını Oku

Amasra Mutfağı


 

Amasra’da uzun uzadıya keyif yapabileceğiniz restoranlar genelde deniz manzarası, kendinden iskelesi olan veya tarihi kaleye bakan, bahçe içindeki aile işletmeleridir. Bir liman beldesi olarak elbette Amasra’da yenilmesi gereken ilk şey balık. Balığın en tazesini bulabileceğiniz bu Batı Karadeniz beldesinde mevsimine göre her cinsi bulabilirsiniz. Sezonunda en güzel hamsiyi, kalkanı, mezgit ve tekiri burada yiyebilirsiniz. Balığınıza eşlik etmesi için yöresel bir lezzet olan ama ünü sınırları aşmış Amasra salatasını da öneririz. 27 farklı malzemeyle; genelde altlarda marul, roka, maydanoz, soğan gibi yeşillikler üzerine de havuç rendesi, olabildiğince çok turşu çeşidi, süslemek için de en üste şekil verilmiş salatalıklar, havuçlar konuluyor. Malzemenin taze ve doğal olduğu tadından hissediliyor. Yine ilçenin adıyla özdeşleşmiş bir diğer lezzet Amasra pidesidir. Bu pide de ününü sebzelerin taze ve günlük olmasından alıyor ve genelde her çeşidinde peynir bulunuyor. Sıra tatlıya geldiğine göre Amasra’ya her uğrayanın denemesi gereken ballı yoğurt tatlısını tavsiye edelim. Manda yoğurdu üzerine fındık ve bal ile servis edilen tatlı, herkesin damak zevkine hitap edebilir. Bartın ve Amasra’ya özgü bir diğer lezzet de çöven ekmeğidir Yemek yerken sofranızda koymak üzere Amasra’dan çıkmadan hemen önce satın alıp yola koyulabilirsiniz. Galla Pazarı’nda bulabileceğiniz, köylülerin günlük meyvelerden yaptıkları organik reçeller de mutlaka tatmaya değer.

Amasra Festivalleri


 

Amasra Yağlı Direk Şenlikleri: Her sene temmuz ayının ilk haftası düzenlenen bu şenlikler oldukça ilginçtir. Denizcilik Bayramı’nın kutlandığı güne denk getirilmeye çalışılır. Hava şartlarına göre 1-5 gün ertelenebilmektedir. Şenlik kapsamında yağlı direk yarışı düzenlenir. Tekneye bağlanan yağlı direğin ucundaki Türk bayrağını alan yarışmanın kazananı olur.

Devamını Oku

Amasra İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Polis: 155

Ambulans: 112

Amasra Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 4oC
    • Şub 5oC
    • Mar 7oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 14oC
    • Kas 10oC
    • Ara 6oC

Kısa Kısa

Nüfus: 14.984 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası / İklim: Soğuk iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün