Kemer Gezilecek Yerler

Akdeniz’in tatil ve turizm cenneti olarak bilinen Kemer mavi bayraklı plajı, tertemiz havası, yemyeşil doğası ve sınırsız gece hayatı ile özellikle yaz döneminde binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Küçük bir tatil beldesi olan Kemer’in nüfusu yaz aylarında 100 bini aşmaktadır. Antik kentleri, milli parkları ve berrak denizi ile tatilden beklentinizi fazlasıyla karşılayan Kemer’e en az 2-3 gününüzü ayırarak bu şirin ilçeyi doyasıya keşfetmenizi tavsiye ederiz.

Kemer'de Gezilecek Yerler

Antalya’nın keyif veren tatil beldelerinden biri olan Kemer’de tertemiz deniz ve koyların tadını çıkarabileceğiniz gibi tarihî kentleri ziyaret ederek kültür turu da yapabilirsiniz. Phaselis Antik Kenti,Kemer’de gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Kemer’e 12 kilometre mesafede bulunan Phaselis Antik Kenti’ne özel aracınız ile 20 dakikada ulaşabileceğiniz gibi minibüsler ile de kolayca gidebilirsiniz. Tahtalı Dağı’na teleferik ile çıkabilir ve eşsiz Akdeniz manzarasında keyifli saatler geçirebilirsiniz. Doğa yürüyüşü yapmak için Beydağları Milli Parkı’nı tercih edebilir, Göynük Kanyonu’nda farklı aktivitelerde bulunabilirsiniz. Molla Deliği Mağarası, Yörük Parkı, Selçuklu Av Köşkü, Beldibi Mağarası, Üçoluk Yaylası ve Ayışığı Plajı da Kemer’de gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Adı geçen yerlerle ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Phaselis Antik Kenti

131-201608011624232.jpg

Eski bir Likya antik kenti olan Phalesis Kemer’e 12 kilometre mesafedeki Tekirova köyü yakınlarında bulunmaktadır. Phaselis Antik Kenti, tarihî ve doğal güzellikleriyle Kemer’de görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar dayanan Phaselis; Pers, Büyük İskender ve Rodos Krallığı gibi uygarlıkların egemenliği altında kalmıştır. MÖ 693 yılında Rodos Krallığı tarafından liman şehri olarak kurulan Phaselis, Bizans döneminde piskoposluk merkezi olmuştur. Phaselis Antik Kenti, Beydağları Milli Parkı sınırları içinde bulunmaktadır ve kent sınırlarında Kuzey, Güney ve Savaş Limanı olmak üzere 3 liman kurulmuştur. Kent içinde ayrıca Nekrepol, Hadrianus Agorası ve Kapısı, Su Kemeri, Domitian Agorası ve Phaselis Antik Tiyatrosu’na ait kalıntılar bulunmaktadır. Phaselis Antik Kenti yaz döneminde 08.00-19.00 saatleri arasında hizmet verirken kış döneminde 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Phaselis Antik Kenti giriş ücreti 20 TL’dir ve Müzekart geçerlidir. Phaselis Antik Kenti’ni ziyaret ettikten sonra yanı başındaki Phaselis Koyu’nda denize girebilir, yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Phaselis’e ulaşım için Phaselis-Tekirova minibüslerine binerek yaklaşık 30 dakikada antik kente varabilirsiniz.

Tahtalı Dağı

teknik-2.png

Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Tahtalı Dağı, Olimpos Dağı olarak da bilinmektedir. Bölgeye oldukça hâkim konumda olan Tahtalı Dağı 2.365 metre yüksekliğe sahiptir. Olimpos kentinden Tahtalı Dağı’na ulaşım imkânı sağlayan bir teleferik bulunmaktadır. Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise ikinci en uzun teleferiği olan Olimpos Teleferiği, ziyaretçilerini Akdeniz’in muhteşem manzarası eşliğinde Olimpos’tan Tahtalı Dağı’na ulaştırmaktadır. Tahtalı Dağı muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerine unutulmayacak görüntüler sunmaktadır. Tahtalı Dağı zirvesi amatör ve profesyonel yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, dağ bisikleti ve Enduro motosiklet tutkunlarının uğrak noktasıdır. Tahtalı Dağı zirvesinde keyifli zaman geçirebileceğiniz restoran ve kafeler bulunmaktadır. Olimpos teleferiği 01 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00 saatleri arasında hizmet verirken 01 Kasım-30 Nisan tarihleri arasında 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Tahtalı Dağı’na akşamüzeri giderseniz harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Göynük Kanyonu

131-201608101126532.jpg

Kemer’de görülmesi gereken yerlerin başında gelen Göynük Kanyonu, Kemer ilçesine bağlı Göynük tatil beldesine yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunmaktadır. Göynük Kanyonu, el değmemiş doğası arasında yükselen şelaleleri ve yürüyüş parkurlarıyla Kemer’in en gözde yerlerinden biridir. Ayrıca dünyaca üne sahip olan Likya Yolu’nun bir kısmı Göynük Kanyonu’nun içerisinden geçmektedir. Bu nedenle doğaseverlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Likya Yolu boyunca en iyi kamp alanları bu bölgede bulunmaktadır. Tesisin girişinde ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz büfe, restoran ve dükkânlar yer almaktadır. Günübirlik turlar aracılığıyla gidebileceğiniz kanyon boyunca şelalelerin oluşturduğu göletler ve doğal havuzlar ziyaretçilerinin serinlemesi için oldukça elverişlidir. Kanyonda doğaseverler ve adrenalin tutkunları için paintball, kanyon üzerinden iple geçiş ve doğa yürüyüşü etkinlikleri düzenlenmektedir.

Yörük Parkı

230038.jpg

Folklorik Yörük Parkı, Kemer ilçe merkezinde Ayışığı Koyu ve Kemer Marina’nın tam ortasında bulunan Küçükburun üzerine kurulmuştur. Yörük Parkı adından da anlaşılacağı gibi Akdeniz bölgesinde 700 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Yörük kültürünü gözler önüne sermektedir. Kemer geçmişte yaz aylarını Toroslarda geçiren Yörüklerin kış başlamadan önce yerleştikleri en önemli yerlerden biri olarak bilinmektedir. Kemer’e gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelen Yörük Parkı küçük bir orman içinde Yörük kültürünü gözler önüne seren açık hava müzesidir. Folklorik Yörük Parkı, Kemer Yörük Parkı ve Kemer Açık Hava Folklor Müzesi olarak da bilinmektedir. 1982 yılında projesine başlanan müze 1986 yılında hizmete açılmıştır. Parkta Yörük kültürünü yansıtan bir animasyon kurulmuştur. Animasyonda Yörük çadırları, çadırlar içinde sac böreği yapan ve dinlenen Yörük kıyafetleri giymiş kadın ve erkek figürleri bulunmaktadır. Yörük Parkı sergiledikleriyle adeta küçük bir etnografya müzesini anımsatmaktadır.

Beydağları Milli Parkı

Beydağları Milli Parkı sadece Kemer’in değil aynı zamanda ülkemizin en çok ziyaret edilen milli parklarından biridir. Akdeniz sahilleri boyunca uzanan Beydağları Milli Parkı, Sarısu’dan başlayıp Gelidonya Burnu’na kadar devam etmektedir. Beydağları Milli Parkı yeryüzünde bir cennet olarak anılmaktadır. 34 bin 452 hektarlık alana sahip olan milli park Olimpos Antik Kenti, Antik Likya Yolu, Yanartaş, Çıralı Sahili ve Adrasan Plajı gibi ünlü noktalara ev sahipliği yapmaktadır. Kemer ilçe sınırları içerisinde bulunan Beydağları Milli Parkı 1972 yılında doğal ve tarihî güzelliklerin korunması ve yaşatılması amacıyla sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Kızılçam ormanlarıyla kaplı olan milli park, doğal plajları, antik kentleri ve tertemiz havasıyla kamp ve doğa tutkunlarının ilgisini çekmektedir. Park aynı zamanda doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve piknik yapmak için oldukça elverişlidir. Beydağları Milli Parkı boyunca çadır kurabileceğiniz kamp alanları bulunmaktadır.

Molla Deliği Mağarası

230045.jpg

Kemer’in doğal güzelliklerinden biri de kuşkusuz Molla Deliği Mağarası’dır. Molla Deliği Mağarası doğal bir mağara olup 2.364 metre yüksekliğe sahip Tahtalı Dağı’nın 910 metre yüksekliğindeki doğu yamaçlarında bulunmaktadır. Doğanın mucizevi güzelliklerini gözler önüne seren Molla Deliği Mağarası Kemer’in en gözde yerlerinden biri olarak gösterilmektedir. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gören Molla Deliği Mağarası’na sadece yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır. Kuzdere ve Tekirova’dan yolculuk yaklaşık 4 saat sürmektedir. Yolculuk bölgeye has bitkiler arasında oluşan patika yol yardımıyla gerçekleşmektedir. Molla Deliği Mağarası’nda ilk bakışta sarkıtlar ve dikitler dikkat çekerken mağaranın sonunda bir gölet olduğu bilinmektedir. Mağara 549 metre uzunluğunda olup çok kolludur. Birçok giriş ve çıkışı olan mağaranın sonuna gitmek bu yüzden oldukça zordur.

Selçuklu Av Köşkü

131-201608101238101.jpg

Selçuklu Av Köşkü, Kemer’in ve Antalya’nın en önemli tarihî yapılarından biridir. Kemer’e oldukça yakın olan köşk Antalya-Kumluca kara yolunun Kemer girişindeki ormanlık alan içerisinde bulunmaktadır. Anadolu’daki 3 av köşkünden biri olduğu bilinen Selçuklu Av Köşkü’nün yapım tarihi kesin olarak bilinmekle birlikte 1230-1248 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Selçuklu Av Köşkü, bölgedeki tek Selçuklu yapısı olması ve Türk-İslam sanat geleneğinin tek örneği olma özelliğini taşımasıyla ayrıca bir öneme sahiptir. Köşkün çatısı, mührü ve altıgen yıldız kabartmalı taş merdiveni Selçuklu döneminden kalan en güzel örneklerdendir. Selçuklu Av Köşkü’nün giriş kapısı ve kapıya yakın duvarların bir kısmı yıkılmıştır. Köşkün duvarlarının büyük bir kısmı ve çatısı iyi durumdadır. Turizme kazandırma çalışmaları kapsamında Selçuklu Av Köşkü’nde çalışmalar devam etmektedir.

Beldibi Mağarası

galeri_1.jpg

Beldibi Mağarası, Kemer’de görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Kemer ilçe merkezine 19 kilometre mesafedeki Beldibi köyünde bulunan Beldibi Mağarası içerisinde tarih öncesi çağlara ait izler taşıdığı için ayrıca öneme sahiptir. Paleolitik, neolitik ve mezolitik çağlara ait izler taşıyan mağara sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Beldibi Mağarası’nda yapılan kazı çalışmaları sonucunda Mezolitik döneme ait olduğu düşünülen altı tabaka ve çakmaktaşı aletleri bulunmuştur. Mağara; Aşağı ve Yukarı Mağara olmak üzere iki bölüme ayrılmaktadır. Bölümler bir ailenin yaşayabileceği büyüklüğe sahiptir. Kaya altı sığınağı olarak adlandırılan mağara duvarlarında şematize edilmiş insan, geyik ve dağ keçisi gibi figürler bulunmaktadır. Sahile sadece 100 metre uzaklıkta bulunan Beldibi Mağarası deniz seviyesinden 25 metre yükseklikte bulunmaktadır. Tarihî kalıntılarının yanı sıra Beldibi Mağarası muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır.

Üçoluk Yaylası

sehriniTani_1feslikanyaylasi_20150803160843.jpg

Kemer ilçe merkezine 37 kilometre mesafede bulunan Üçoluk Yaylası, Kemer gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken yerlerin başında gelmektedir. Yaylaya, stabilize yolla kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Kemer’in doğasını gözler önüne seren Üçoluk Yaylası yemyeşil ağaçlar arasında adeta oksijen deposu niteliğindedir. 1.500 metre yükseklikte yer alan Üçoluk Yaylası zengin bir floraya ve faunaya ev sahipliği yapmaktadır. Yaylada başta çam ağaçları olmak üzere çok sayıda sedir ve çınar ağaçları bulunmaktadır. Üçoluk Yaylası’nda elektrik ve telefon gibi altyapılar yoktur. Yeşilin her tonuna sahip olan Üçoluk yaylası muhteşem doğasıyla, temiz havasıyla insanları kendine hayran bırakmaktadır. Üçoluk Yaylası’na Kemer ilçe merkezinden kamp ve doğa yürüyüşleri yapmak üzere etkinlikler düzenlenmektedir.

Ayışığı Plajı

Kemer, tarihî ve doğal güzelliklerinin yanı sıra dünyaca üne sahip çok sayıda muhteşem koya ve plaja ev sahipliği yapmaktadır. Ayışığı Plajı Kemer’in en güzel plajlarından biridir. Ayışığı Plajı, Kemer ilçe merkezinde Kemer Marina’nın arkasında bulunmaktadır. Plaj aynı zamanda Beydağları Milli Parkı sınırları içindedir. Oldukça büyük alana sahip olan Ayışığı Koyu’ndaki plaj Kemer’in mavi bayraklı plajları arasındadır. Altın sarısı kumsala, berrak denize sahip olan Ayışığı Plajı çam, okaliptus ve palmiye ağaçları arasında muhteşem bir doğaya sahiptir. Kemer’de denize girilebilecek en güzel plaj olarak gösterilen Ayışığı Plajı halka açık ve ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Plajda keyifli zaman geçirebileceğiniz ve yemek yiyebileceğiniz restoranlar ve kafeler bulunmaktadır. Ülkemizin en güzel plajları arasında gösterilen Ayışığ Plajı özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Size de Kemer tatilinizin bir gününü mutlaka Ayışığı Plajı’na ayırmanızı tavsiye ederiz.