Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Bursa’nın şirin ve sakin ilçesi Yenişehir’de doğdum. Üniversite eğitimime kadar burada eğitim aldım. Üniversitede İşletme eğitimi aldım. Şu an kendi sektöründe dünyada ilk 5’te yer alan ve uluslararası bir oyuncu olan bir yerel firmada bölüm şefi olarak görev yapmaktayım. İşim gereği artık Yenişehir yerine Eskişehir’de ikamet ediyorum. Naçizane, yeni ülkeler ve yeni kültürler tecrübe etmek büyük hobim. Amatör olarak voleybol oynadım; takriben 15 yıl kadar. Tüm okullarımda okul takımlarında bulundum. Arkadaşlarımla sosyalleşmekten ve fırsat buldukça dışarıya çıkmaktan keyif alıyorum.

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?  
Gezmek demek; özgür olmak demek, kendimi hür bir kuş gibi hissetmek demek. İlk olarak Work & Travel programı ile yurtdışı tecrübemi yaşadım. Ardından Erasmus programı eğitimi ile devamı geldi. Sonra fark ettim ki bende bu virüsü kapmışım. Artık iflah olmaz bir gezgin olma yolunda ilerliyorum. Her gördüğüm yeni ülke, her yeni şehir, tanıdığım her yeni arkadaş ve edindiğim yeni kültürlere dair bilgiler beni daha da zenginleştiriyor. Daha meraklı, daha fazla gezme sevdalısı hale geliyorum. Ömrüm yettikçe, imkânlarım dâhilinde seyyahlığa devam edeceğim.
 
Şimdiye kadar kaç ülke gezdiniz? 
Şimdilik 8 ülkede bulunma fırsatım oldu; ABD, Litvanya, Makedonya, Gürcistan, Rusya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan. Çalışmaya başladığımdan beri yıllık izinlerimi yurtdışına çıkma üzerine planlamaya çalışıyorum ya da bayram tatillerini planlıyorum. Öncelikli olarak Balkanlara ve Sovyet Bölgesi’ne gittim. Vizesiz ülkeler olmaları ve yakın mesafeler olması tercih sebebim oldu sürekli. Türkiye'den vize istemeyen ülkeler olması, vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor. En son kaç ülke, kaç şehir görür ve seyyahlıktan el çekerim onu bilemiyorum şu an.

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok neresi etkiledi?
Çok fazla ülke tecrübem yok, bu yüzden sınırlı seçenekten hatırımızda kalan Balkan coğrafyasının geneli… Türk olmanın gururunu ve keyfini sürüyorsunuz o topraklarda. Ne de olsa kardeşlerimiz canlarımız orada. Belki de benim kanımın % 25’inin Arnavut-Makedon olması sebebiyle bana daha farklı geliyor olabilir.

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Gezdiğiniz ülkeler arasında tekrar gitmek istediğiniz bir ülke var mı?
Karadağ’a iki kez gittim. Budva beni iki kez misafir etti. ABD’yi tekrar görmek güzel olur zira büyük bir ülke, gezilecek çok şehir var. Belki talebelik günlerini yâd etmek için Litvanya da olabilir ( :

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Bize biraz seyahat etme mantığınızı anlatır mısınız? Genelde tek mi yoksa grupla mı seyahat edersiniz?
Kardeşimle birlikte seyahat ettiğim de oldu. Çocukluk arkadaşlarımla seyahatlere de çıktım. Açıkçası tek olarak yollara döküldüğüm zaman kendimi daha rahat hissediyorum. Anlık kararlar verebiliyorum veya planlarımı esnetebiliyorum. Fakat zaman zaman en yakın arkadaşınızla dahi fikir ayrılıkları, öncelikler sıralaması gibi sorunları yaşayabiliyorsunuz. Tabii ki bunlar da güzel ve zaman zaman komik tecrübeler oluyor. Sırt çantam olduğu sürece kendimi yalnız olarak ifade etmemem gerekiyor galiba ( :

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Rotanızı nasıl belirliyorsunuz?
Rotamı genellikle vizesiz ülkeler içerisinden seçiyorum. Seyahat süresi de buna ekleniyor. Tabii ki uçuş biletlerini de görmezden gelemiyorum, anlık artan fiyatlara göre anlık olarak rotamı da değiştirebiliyorum planlama esnasında.

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Seyahat öncesi nasıl bir hazırlık yapıyorsunuz?
Seyahat öncesi, mevcut olan seçenekler için internetten bilgi toplamaya başlıyorum. Yerel insanlara ulaşıp, onlara soru sormak suretiyle kafamda belli bilgiler depoluyorum. Bunun yanında uçak bileti uçuş/tatil tarihlerini de dikkate alarak planlama aşamasına geçiyorum. Konaklama ve yeme-içme sorunlarına yönelik çalışmalar yapıyorum. Mevcut mevsime göre kıyafet malzeme ihtiyaçlarını belirliyorum.

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

En son nereye gittiniz?
Sırbistan ve Karadağ ziyaretinde bulundum.

Sırada neresi var?
Planlarım arasında Kıbrıs var. Buna ek olarak Balkanlarda kalan Arnavutluk ve Kosova var. (Vizesiz gidilen ülkeler güncel listesi için bu yazımızı  okuyabilirsiniz.) 

Seyahatleriniz sırasında sizin gibi gezginlerle tanışıyor musunuz? Hiç enteresan anınız var mı?
Nasıl ki ben yola düşmüş isem benim gibi bir sürü insan var dünyanın dört bir yanından seyahate çıkan… Yolda, restoranlarda, hostellerde, barlarda hep insanlarla iletişim kuruyor ve yeni arkadaşlar edinebiliyorsunuz. 3 adet farklı zamanda Belgrad’da Türkiye plakalı otobüsler görmek ilginç olmuştu. İlk yurtdışına çıktığım zaman, ABD’de kendi ilçemden birileri ile tanışmak büyük sürpriz olmuştu.

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Ülkelerin yeme-içme alışkanlıkları çok farklı olabiliyor. Siz gezilerinizde bu durumu nasıl belirliyorsunuz, yemek yemek için nasıl yerler tercih ediyorsunuz?
Mümkün mertebe yerel lezzetleri yerinde incelemek ve tatmak taraftarıyım. Planlama aşamasında bilgiler topluyorum yemekler ve içecekler ile ilgili. Çok yemek ayıran bir kişi de olmadığım için pek sorun yaşamıyorum.

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
Konaklama olarak bütçenize göre çeşitli seçenekler mevcuttur. Ben öncelikle couchsurfing websitesinden konaklama konumu çözmeye çalışıyorum. Diğer seçenek hosteller ve ev kiralama yöntemleridir. Ev kiralamak için de Airbnb’yi söyleyebiliriz. Bazı şehirlerde de insanlar sizlere gelip evlerini, odalarını kiralamayı önerirler. Naçizane tavsiyem ise bu planlama sürecinin mümkün mertebe erken başlatılması ve bitirilmesidir.

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Bugüne kadar gittikleriniz arasında sizi hayal kırıklığına uğratan bir yer oldu mu?
Beklediğinden daha azı, daha mütevazısı ile karşılaşmış olabiliriz belki fakat bu negatif bir anlam ile ilişkilendirilmez zihnimde. Her seyahat; yeni bir tecrübe, yeni bir zenginliktir. Keyif alarak geçer genelde seyahatlerim. Belki kişisel olarak büyük şehirleri ve kalabalık yerleri sevmemden ötürü küçük yerler yetmiyor denebilir.

Farklı bir ülkeye yerleşmeyi düşündünüz mü? Düşündüyseniz neresi ve neden?
Çalıştığım kurumun Sovyet coğrafyasında ve Balkanlarda tesisleri vardır. Zaman zaman buralarda görev almak suretiyle yerleşik yaşamda bulunmayı gönlümden geçiriyorum. Her gittiğim ülkeyi de yaşamak anlamında düşünüyorum fakat henüz bir kısım seyahat düşkünleri gibi işimi ve yaşamımı terk etme cesaretini gösteremiyorum. Belki ileride bu konuda somut ve çılgın adımlar atabilirim. Kim bilir ( :

Cüneyt Sağlık: “Vizesiz gezebilmek insana mutluluk veriyor”

Eğer imkânınız olsa 1 sene izin ve limitsiz para verseler, haydi gez deseler, neler yapar nerelere giderdiniz? 
Ne kadar ülkeyi, ne kadar şehri sığdırabiliriz diye kara kara düşünürüz bu sınırlı süre içerisine ve maksimum toprağa adım atmak için keyifle dünyayı dolaşırız.

Gezmeye yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nereden başlamalı, nelere dikkat etmeliler?
Artık günümüzde uçuş seçenekleri fazla, ulaşım ağları yeterince geniş. Geriye sadece vizyon ve misyonu geniş tutmak gerekiyor. Öğrenci iken belli projeler, organizasyonlar dâhilinde güzel fırsatlar yakalayabilirler. Güzide Antalya’mızı 26 kere ziyaret etmesinler, yakın bütçeler ile yeni kültürlerle tanışabilirler. Unutulmaz anılar yaşayabilir ve fevkalade fotoğraflar çekebilirler. Aileler desteklerini esirgemesinler, kişisel gelişime de çok büyük katkısı olan bu faaliyetlerin ulaşılmaz gibi görülmemesi gerekir. Ülke sınırlarını geçsinler, nereye giderlerse gitsinler. Hepsi güzel birer tecrübe oluyor. Biraz araştırma ile makul bütçelerle güzel günler geçirilebilir. Gerekli tüyolar için ben yardıma hazırım ( : “Seyahat eden sıhhat bulur” & “Çok okuyan bilmez, çok gezen bilir’’.