Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1970 Istanbul doğumluyum. Mimar Sinan Uni. mimarlık bölümü mezunuyum. 25 yıldır insanların sualtı dünyasıyla tanışmalarında aracılık yapıyorum. Keyif için de teknik dalış ve sualtı fotoğrafçılığı yapıyorum. 
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"
 
Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Gezmek ve yeni yerler görüp, farklı kültürleri yaşamak şu anda en yoğun yaptığım işim. İstanbul'da olduğum zamanlarda da yeni rotaları çıkarmakla vakit geçiriyorum. Gezeceğim yerlede özellikle dalış noktalarını keşfetmeye özen gösteriyorum. Hatta önce dalış noktasını belirleyip, daha sonra gezi programımı çıkarıyorum diyebilirim. 
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"

Şu ana kadar kaç ülke gezdiniz?
28 ülke gezdim ama zamanla bunu iki katına çıkarmayı hedefliyorum.
 
İlk gezinizi nereye yapmıştınız?
Yurtdışındaki ilk gezimi 2 yaşındayken Almanya'ya yapmışım. Ama elime sualtı kameramı aldıktan sonraki ilk gezim Mısır'a, Sharm El Sheikh'e oldu. Kafamı suya ilk soktuğum anda televizyonda belgesel izlediğimi sanmıştım ki, bizi ilk götürdükleri yar sanırım oranın en vasat noktasıydı.

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok neresi etkiledi?
Her yerin kendine has özellikleri ve güzellikleri var. Ama Tayland'dan çok etkilenmiştim. Küçük bir ada olan Koh Samui'ye geldiğimde, gerek doğası gerekse insanınını sıcaklığı çok farklıydı. O ufacık havaalanları bile bir başka görünmüştü gözüme. Dalış amacımın ön planda olmadığı ve ikinci kez gittiğim nadir yerlerdendir. 

Hangi tarz gezi sizi daha çok tatmin ediyor? Maceracı mısınız? yoksa sakinliği mi tercih ediyorsunuz?
Yapacağım gezilerde mutlaka aktivite olmalıdır. Ön plana dalışı almakla beraber, Amazonları keşfetmek yada Alpler'de snowboard yapmak da büyük keyif veriyor. yeni bir yere gitmeden önce mutlaka oranın aktivite listesine çalışır, kendime uygun bir şeyler bulurum. İşimde sakinliği yaşayıp, biriktirdiğim enerjimi gezdiğim yerlerde harcıyorum. Onun için sahilde kumların üzerinde güneşlenerek geçecek bir tatil benim için düşünülemez.
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"
 
Dalış amaçlı seyahat ettiğinizden bahsettiniz. Dalmak için yaptığınız en uzun rota hangisi?
Seyahatlerimin %90'ını dalış amaçlı planlamaktayım. Gittiğim yerlerde farklı şehir ve yerleri gezmeler hep kalan zamanlara sıkıştırılmış durumdadır. Sanırım Avustralya dalış için yaptığım en uzun rotaydı. Gerek ulaşım için katettiğim mesafe, gerekse orada iki ayrı dalış noktası için aldığım yol oldukça uzundu. Kıtanın doğusunda Büyük Bariyer Resifi'nde sportif  dalışlarımı, güneyinde ise Büyük Beyaz köpekbalığı ile kafes dalışlarımı yapmıştım. Orada geçirdiğim 45 günde sualtını olduğu kadar suüstünü de gezmeye vakit buldum.
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"
 
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"

Dalmaya giderken yalnız olmayı mı tercih ediyorsunuz yoksa birisiyle mi seyahat edersiniz?
Asıl tercihim, yanımda gördüklerimi ve yaşadıklarımı paylaşacak birinin olması ancak bazı ekstrem rotalarda yanıma bir "buddy" bulmakta zorlanıyorum. Yanlız başıma da seyahat edip, gittiğim yerlerde arkadaş edindiğim çok olmuştur.
 
Dalış sevenlere "buraya mutlaka dalmaya gidin" dediğiniz yer neresidir?
Mutlaka ve mutlaka her dalıcının Avustralya'da dalış yapmasını öneririm. Gerek kafes içinde gerekse serbest ortamda köpekbalıkları ile dalış muazzam keyifli. Onun dışında Büyük Bariyer Resif'in fauna ve florası her dalıcıyı etkileyebilecek özellikte. Tabii ki tecrübeli ve belli bir amaç için dalanlara farklı yerler önerebilirim. Örneğin batık dalışı sevenler için Kızıldeniz, mağara dalışı için Florida ve macro canlı meraklıları için Filipinler'i sayabilirim.

Dalış seyahatinizde başınıza tehlikeli bir durum geldi mi? Hiç dalarken korktunuz mu?
İyi bir eğitim alıp, kendi sınırlarınızı bildiğinizde dalıştan korkmuyorsunuz. Şu ana kadar yaptığım 7000'i aşkın dalışımın hiçbirinde tehlikeli bir durum başıma gelmedi. Özellikle daldığınızda, sualtı dünyasında bir misafir olduğunuzu ve orada yaşayan canlıların evsahibi olduklarını aklınızdan çıkarmadığınızda, onlara karşı saygılı davrandığınızda, onlarda size karşı asla düşmanca tavır sergilemiyorlar. Siz onların yaşam alanlarına tecavüz etmedikçe size saldırmıyorlar, hatta aksine siz bir sualtı fotoğrafçısıysanız, size modellik bile yapıyorlar.
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"
 
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"

Amatör dalışçılara yurtiçi ve yurtdışında dalış için vereceğiniz tavsiyeler nelerdir? 
Öncelikle yurtdışı dalışı düşünenlerin mutlaka dalış sigortası yaptırmalarını tavsiye ederim. Yanlız gidecekler ise, o ülkede anlaşabilecekleri bir yabancı dili bilmelerinde fayda var, çünkü dalış öncesi verilen brifingleri anlamaları çok önemlidir. Gerek yurtiçi gerekse yurt dışı dalışlarında kendi ekipmanlarını taşımaktan üşenmeyip, alıştıkları ve güvendikleri malzemeler ile dalış yapmalılar. Gidecekleri dalış merkezlerini iyi araştırıp, onlarla detayları görüşmelerinde ve o noktalardaki ideal dalış sezonlarını uymalarında fayda var. 

Bugüne kadar gittikleriniz arasında sizi hayal kırıklığına uğratan bir yer oldu mu?
Evet. Malezya, Langkawi adasına yaptığım dalış gezim tam bir hüsran ile sonuçlanmıştı. Gerek dalış noktaları gerekse sualtı görüş açısından tam bir kabustu. Özellikle bu dalıştan sonra seçtiğim rotalarda araştırmalarımı daha titizlikle yapıyorum. 

Farklı bir ülkeye yerleşmeyi düşündünüz mü? Düşündüyseniz neresi ve neden?
Bir süredir düşünmekteyim ancak İstanbul'a değişebileceğim bir yer henüz bulamadım. Araştırmalarım sürüyor...
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"
 
Eğer imkanınız olsa 1 sene izin ve limitsiz para verseler, haydi gez deseler, neler yapar nerelere giderdiniz?
Pasifik Okyanusu'ndaki Micronesia'ya bağlı adacıkları ve mercan atollerini gezmek isterim. Özellikle 2.Dünya Savaşı'nda nükleer testlerin yapılmış olduğu ve bu testlerde batırılmış olan Amerikan ve Japon savaş gemilerinin bulunduğu Bikini adasına dalış yapmak isterdim.
 
Gezmeye yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nereden başlamalılar? Tabii dalış amaçlı gezenlere de tavsiyeleriniz olacaktır mutlaka.
Yeni başlayanlara tavsiyem yakın bölgeler ve uygun fiyatlı seçenekleri tercih edip, olabildiğince fazla gezebilmeleri. Özellikle Türkiye'den vize istemeyen ülkeleri tercih etmek, vize beklemeyi sevmeyenler için bir seçenek. Dalış için yurtiçi rotalar ile başlamak çok ideal. Ülkemizin etrafı her seviyede ve her amaçta yapılacak dalışlar için çok ideal. Yurtdışını düşündüğümüzde ise, gerek yakınlığı ve maaliyeti gerekse sualtı zenginliği açısından Mısır - Kızıldeniz ilk düşünülmesi gereken yerlerden. Birkaç Kızıldeniz turundan sonra Uzakdoğu rotaları düşünülmelidir.
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"

Türkler seyahat etmek konusunda dünyanın biraz gerisinde. Bu durumu aşmak için önerileriniz var mı?
Genel olarak Türkiye'deki belirsizlikler, 6 ay öncesinden bir tatili planlamayı mümkün kılmamakta ve bunun sonrasında da gezi maaliyetleri yüksek çıkmakta. Bunun dışında bazı ülke ve kültürlerden çekince ve hatta korku, insanları yeni rota keşfetmek yerine, daha önce gördükleri ve bildikleri yerlere tekrar gitmeye sevkediyor. En azından tarihi belli olan bayram tatilerinde, her yıl en az yeni bir rota ile işe başlamak sanırım ileri bir adım olacaktır. Çok düşük bütçeler ile yapılacak olan tatiller, daha sık ve değişik yerleri keşfetmede önemli bir rol oynayacağı kanısındayım. Özellikle internetten yapılacak araştırmalar ile herkesin amacı ve bütçesi doğrultusunda yeni yerler keşfedeceklerine eminim.
 
Gençler seyahat etmeye nasıl yönlendirilebilir? Gençleri gezmeye teşvik etmek için neler yapmak lazım?
Aslında gençlerin imkanları daha fazla. Öğrenci olmalarının ve gezmek için zamanlarınn olması, onların bütçelerinin kısıtlı olması dezavantajını avantaja çeviriyor. Çok önceden tatil planı yapabilmeleri ve gençlere sunulan ucuz ulaşım imkanlarını kullanmaları, onların önlerini açmakta. Üniversitelerde sunulan hesaplı gezi programları veya kulüplerinin organize ettikleri, tecrübeli rehberler ile sundukları seçenekler, başlangıç için çok ideal. Önemli olan onlara sunulan fırsatları değerlendirmeleri. Avrupa'daki üniversiteler ile exchange öğrenci programına katılmalarıda önemli bir imkandır. İlk hareket verilip, yol gösterildiğinde gençlerin sonrasını getireceklerine şüphem yok.
Haluk İskora: "Aktivitesiz bir tatil düşünemiyorum"