Beypazarı Yaşayan Müze

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan Yaşayan Müze, 19. yy’da Beypazarı'nın ileri gelen tüccarlarından Büyük Abbas Ahmet'in oğlu Abbaszade Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yaşayan Müze, Osmanlı mimarisinin günümüze ulaşmış en güzel örneklerinden biridir. Bu yapı günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Dış mimarisinin güzelliği ile olduğu gibi iç dekorasyonuyla da ilgi çeken müze Osmanlı zamanını ziyaretçilerine yansıtıyor. Müzeyi gezerken istediğiniz kadar fotoğraf çekebilirsiniz.
Beypazarı Yaşayan Müze'ye giriş ücreti 7 TL’dir. Müzenin içinde ebru ve hat sanatı, ıhlamur baskı, Türk kültüründe kahve, Türk masalları anlatımı ve Hacivat ile Karagöz perde oyunu görebileceğiniz aktiviteler arasında yer alır. Bu aktiviteler sayesinde müze hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eder. Yaşayan Müze, Türk kültür değerlerinin korunması ve genç kuşaklara severek benimsetilmesi noktasında önemli bir görev üstlenmektedir.

Ankara’ya 100 kilometre mesafede bulunan Beypazarı, İç Anadolu Bölgesi’nin; geleneksel Türk mimarisi ve beraberinde tarihini günümüzde de taşıyan keyifli bir ilçesidir.

canli-yasayan-muze-beypazari-ankara-yoresel-kultur.jpg

Türk mimarisini yansıtan yarı kâgir yarı ahşap evleri, yerel ürünler alabileceğiniz el emeği stantları, her sene geleneksel olarak düzenlenen ilgi çekici festivalleri, bölgede hızla gelişen yamaç paraşütü etkinlikleri ile ön plana çıkmaktadır. Bölge halkının hafta sonu gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Beypazarı Yaşayan Müze gibi pek çok müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Geçmişi 1071 Malazgirt dönemine dayanan ilçenin, birbirinden ilgi çekici müzelerini gezerken, geçmişten geleceğe uzanan bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz.

Yaşayan Müze Nedir?

Beypazarı Yaşayan Müze yazımızın bu bölümünde Yaşayan Müze nedir sorusuna yanıt vererek bu müzenin konsept ve tarzını daha yakından tanıtmaya çalışalım.

Yurt dışında daha sık rastlanan açık hava müzeciliği kavramının, ülkemizdeki ilk ve küçük bir modelidir Yaşayan Müze. Bu sınıfta listelenen müzelerin diğer müzelerden ayrılma sebeplerinden ilki, müzede uygulanan teşhir ve sunum teknikleridir. Kurgu, canlandırma, yorumlama gibi çeşitli teknikler birlikte kullanılarak, ziyaretçilerin sergilenen dönem ve konunun içine girmesi sağlanır. Ziyaretçiler bu andan itibaren artık serginin bir parçası olup geçmişi yaşamak ve yaşatmak için etkileşimde bulunurlar. Müze binası bir sahne halinde hizmet verip, misafirler de dönem oyuncuları olarak ona eşlik ederler.

Beypazarı Yaşayan Müze sadece üretilmiş ve günümüze kalmış maddesel eserlerin değil, soyut kültürün de saklanıp korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini savunan prensibi ilke edinmektedir. Müze binasını sadece vitrinlere bakarak gezip çıkmanın ötesinde bir deneyim yaşatan Yaşayan Müze, öğrenmenin uygulamadan geçtiği prensibi ile bir anlamda ziyaretçilerini uygulamalı eğitimle de buluşturmaktadır.

Yaşayan Müze Hakkında Bilgi 

İstiklal Mahallesi’ndeki Çınar Sokak No.17 adresindeki iki katlı konak, Kültür Bilimci Dr. Sema Demir’in çalışmaları sonucu 2007 senesinde kurulmuştur.

Osmanlı mimarisinin bir örneği olan müze binası, Cumhuriyet döneminin ilçedeki ilk kadın öğretmenlerinden Fatma öğretmenin eşi olan Abbaszade Ali Bey tarafından yaptırılmıştır.

Konseptine uygun bir şekilde, ziyaretçileri ile iletişim halinde kalarak hayata geçirilen kurguya dayalı sergi ve çalışmaları ile Beypazarı Yaşayan Müze hayli değişik bir müze deneyimini ziyaretçilerine sunmaktadır.

Ülkemizde örneği olmayan uygulamalı kültür müzesi Beypazarı Yaşayan Müze hem tarihi deneyimlemek hem de keyifli bir gün geçirmek için Beypazarı’na gelenlerin ilk uğradıkları noktalardan biridir. Müzenin kurşun döktürebileceğinizebru yapabileceğiniz bölümleri de hayli ilgi çekicidir.

Beypazarı Yaşayan Köy 

Beypazarı Yaşayan Müze ilginizi çektiyse 2016 yılında açılan Beypazarı Yaşayan Köy de görmek isteyeceğiniz bir destinasyon olabilir. Tarihî Türk evleri arasında deneyimlenecek bir köy hayatına davet eden müze köy, Beypazarı Macun köy konumunda hizmet vermektedir.

Beypazarı Müze Giriş Ücretleri 

Pek çok müzeye ev sahipliği yapan ilçedeki müzelerin her biri tarih koridorlarında keyifli bir yolculuk yapmanızı sağlayıp, tarihe an be an eşlik etmenizi sağlayacak değerler ile donatılmış durumdadır. Tarihî Türk evlerinin ve eşsiz koleksiyonların ziyaret edilebildiği Beypazarı Müze giriş ücretleri de herkesin ziyaret edebilmesi için genelde minimumda tutulmuştur. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi ile Beypazarı Kent Tarihi Müzesi girişleri ücretsiz, Türk Hamam Müzesi ise 2 TL giriş ücreti ile ziyaret edilebilmektedir.

Beypazarı Yaşayan Müze Nerede ve Nasıl Gidilir 

Beypazarı ilçesi, Ankara merkeze yaklaşık 100 kilometre uzaklıktadır.

Otomobil: Ankara’dan D-140 yolunu kullanarak yaklaşık 100 kilometre olan Beypazarı’na ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan E-80 otoyolundan, Akyazı çıkışından D-140 yoluna girilir. Mudurnu, Nallıhan üzerinden Beypazarı’na ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Ankara şehir merkezinden otobüs ve minibüslerle Beypazarı’na ulaşım sağlanmaktadır.

Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşıp buradan toplu taşıma araçları ile Beypazarı’na gidebilirsiniz.

Beypazarı Yaşayan Müze Giriş Ücreti  

Beypazarı Yaşayan Müze giriş ücreti Öğrenci: 6 TL

Beypazarı Yaşayan Müze giriş ücreti Sivil: 8 TL

*Bir yıl boyunca Müzekart+ ile sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Beypazarı Yaşayan Müze Ziyarete Açık Gün ve Saatler  

Yaz Dönemi (15 Nisan – 2 Ekim): 09.00 – 20.30

Kış Dönemi (3 Ekim – 14 Nisan): 09.00 – 20.30