Beypazarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

hb_b_06192141_i-b.jpg

Fotoğraf: Barış Hasan Bedir

Tarihte Osmanlı Devleti'nin tımarlı sipahi merkezlerinden birisi olan kent, bu yöredeki ticari ve ekonomik hayatın da yoğunluğu ile beraber Bey-Pazarı adını almıştır. Tarih boyunca farklı birçok hâkimiyet altında kalarak çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Beypazarı, topraklarında farklı kültürlerin izlerini taşımaktadır. Beypazarı topraklarında, sırasıyla Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlıların egemen olduğu bilinmektedir. Selçuklular döneminde ise, İstanbul - Bağdat yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Günümüzde ise bir çok kültürü ve tarihi barındıran turistik bir kent olmasının yanında Türkiye'nin yüzde 60 havuç ihtiyacını karşılamaktadır.
Beypazarı'nı ünlü yapan ise Beypazarı evleri ve konaklarıdır. Meşhur Beypazarı’nın eski evleri, cumbalı veya kuşganalı ahşap yapılardır. Evlerde depo olarak kullanılan kuşganalar evlerin tavan arasındaki bölümünün çatıdan yükselerek çıkmasına verilen isimdir. Yapının duvarları taştan, bazı kısımları ahşaptan yapılan evler, dışarıdan sıvalı olup üstleri kiremit çatı ile örtülüdür.
En fazla üç kattan oluşan eski konakları ile meşhur olan Ankara’nın şirin kasabası Beypazarı, el sanatları da ünlüdür. Yerli halkın temel geçim kaynakları ise bakır, demir, gümüş, ipek ya da deriyi işlemeleri ve ortaya çıkan olağanüstü kaliteli ve ince bir işçiliğe sahip olan ürünlerdir. El sanatları ve mimarisi ile adından söz ettiren Beypazarı’nın lezzetli yöresel yemekleri de bulunmaktadır. Her geçen gün Beypazarı’nın ziyaretçi sayısı artmakta ve yöreye olan ilgi dikkat çekmektedir. Konumu itibari ile kolay bir ulaşıma sahip olan kent turistik açıdan gelişmeye devam ediyor. Beypazarı, başkentimiz Ankara ilinin bir ilçesi olmasından dolayı oldukça kolay bir ulaşıma sahiptir. Bu bölgeye dilerlerseniz kendi arabanız ile dilerlerseniz de bölge otobüslerini kullanarak gidebilirsiniz. Diğer bir seçenek de kendi planınızı daha rahat uygulamak için araba kiralamak olabilir.
Anadolu’nun eski yerleşim bölgelerinden biri olan Beypazarı; Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır. Beypazarı eski dönemlerde İstanbul ve Ankara'yı Bağdat'a bağlayan ticaret yolları üzerinde bulunmaktadır.
Eski adı “Laginia” olan Beypazarı, Türkmen boylarının sık sık göç ettiği bölge zamanla onlara yurt olmuştur. Bu boylardan en önemlisi “Kayı boyu”dur. Osmanlı Devleti'nin kurucu boyu olan Kayı Boyu ilk olarak Ankara civarına yerleşmiştir.
 
 Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=owFr6V2jKTI

Beypazarı ile İlgili

Beypazarı Nerededir?

istanbul-umraniye-ankara-beypazari-harita-km-uzaklik-mesafe.jpg

Beypazarı, İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara'ya bağlı bir ilçedir, Ankara'nın 100 Km kuzeybatısında, eski Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunmaktadır.

Beypazarı’na Nasıl Gidilir?

15010171.jpg

Beypazarı, Ankara’ya 100 kilometre, İstanbul'a 320 kilometre uzaklıktadır. Beypazarı’na arabayla gitmek isteyenler, Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımından devam ederek, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkarak Beypazarı’na ulaşabilirler. Eğer otobüs kullanmak isterseniz öncelikle Ankara’ya ulaşmanız gerekiyor. Ankara´da bulunan otobüs terminalinden Beypazarı’na otobüs ve minibüsler hareket etmekte.

Beypazarı'na Ne Zaman Gidilir?

Beypazarı’nda her mevsimin ayrı güzelliği olduğu söyleniyor. Ayrıca ne aman giderseniz lezzetli yöresel yemeklerinden yiyebilir, el sanatlarına yönelik dükkânları gezebilir keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ancak bunların yanında İnözü Vadisi gibi doğal güzelliklerinden de üşümeden ve ıslanmadan faydalanmak adına bahar ya da yaz aylarını tercih etmek yararlı olacaktır.

Beypazarı’nda Nerede Kalınır?

YPN.jpg

Beypazarı’nda 15’ten fazla otel, pansiyon ve konuk evi bulunuyor. Bölgede genelde ortalama fiyatlara bulabileceğiniz pansiyon ya da butik otele dönüştürülmüş eski konaklar var. Fiyatlar ortalama kişi başı 60-200 TL arası değişiyor. Başkentin termal sularından yararlanabileceğiniz Akropol Termal Otel, restoranı ile göz dolduran Lagania As Hotel, yemyeşil ağaçlar ile çevrili Çeşmeli Bağ Evi, manzaralı terası ile tercih edebileceğiniz Beypalas Hotel, ahşaptan yapılmış eski Osmanlı mimarisine sahip Beypazarı İpekyolu Konağı Beypazarı'nda konaklayabileceğiniz tesisler arasındadır. Beypazarı'nın ünlü konaklarında kalmak seyahatinizin en otantik kısmını oluşturacaktır. Bu konaklardan biri olan Konak Münsür Butik Hotel, mükemmel konuma ve kahvaltı servisine sahiptir. Çakır Hafızlar Konağı ise her köşesindeki el işlemeleri ile dikkat çeker. Nostaljik mobilyalar, perdeler ve iç dekor seyahatinizin zamanı değiştiren ayrıntıları olmaya aday. 161 yıllık bir yapı olan Paşa Konağı da yeni restore edilmiş ve konaklama hizmeti vermeye başlamıştır. Oldukça samimi bir ortama sahip olan konakta şömine karşısında romantik bir kış gecesi hayal edebilirsiniz. Üstelik bu tesisin kahvaltıları ve akşam yemekleri de şahane. 

Beypazarı Otelleri

Beypazarı, tarihi boyunca Hititler’den Romalılar’a, Anadolu Selçuklular’dan Osmanlılar’a kadar pek çok medeniyetin egemenliğe girmiş Ankara’nın kültürünü ve tarihini yansıtan bir ilçesidir. Cumbalı ve ahşap yapıya sahip eski konakları ile ünlü Beypazarı, kültürel değerinin dışında Türkiye’nin yüzde 60 oranında havuç ihtiyacını da karşılar. Şirin konakları ile dikkat çeken çeken kasabada Türk Hamam Müzesi, Beypazarı Yaşayan Müze, Alaaddin Cami gibi tarihi mekanları ziyaret edebilirsiniz. Doğal yaşamını gözlemlemek isterseniz 100’ün üzerinde kuş  ve 60’ın üzerinde kelebek türüne ev sahipliği yapan İnözü Vadisi’ne gidebilirsiniz. 2011 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilen Tekke Yaylası’nda ise yürüyüşe çıkabilir veya piknik yapabilirsiniz. Alaaddin Sokağı’nda ise ev hanımlarının yaptığı tarhana, makarna, takı, bindallı ve çeyizlik gibi ürünlerden alabilirsiniz. Şubat ayında gezi planlıyorsanız Beypazarı Kızak Şenliği’ne, eylül ayında gitmeyi düşünürseniz de Uluslararası Beypazarı ve Yöresi Festivali’ne katılabilirsiniz. Her mevsim ayrı güzelliğe bürünen kasabayı dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlar sunan Beypazarı otelleri misafirlerine konforlukonaklama sağlar. Tarihi konaklarda hizmet veren Beypazarı otelleri için aşağıda yer alan listeye bakabilirsiniz.

 
 

Beypazarı otelleri fiyatları 

Beypazarı’nda her bütçeye uygun, iyi hizmet veren bir otel bulmak mümkündür. Aradığınız kriterlere göre fiyatlar 60-600 TL arasında değişiklik gösterir. Hizmet olanağı geniş termal havuzlu otellerde konaklamak için gecelik 430-600 arası bir tutar ödemeniz gerekir. Butik oteller ise misafirlerini ortalama 140-240 TL gibi bir aralıkta ağırlar. Daha ekonomik bir tatil planlıyorsanız, tercihinizi gecelik ücretleri 60-150  TL arasında değişen pansiyonları tercih edebilirsiniz. 

Devamını Oku

Beypazarı Gezilecek Yerler

Beypazarı tarihi evleri ve Osmanlı döneminin nostaljisini barındıran mimari yapısıyla geçmişe açılan bir kapı gibi. Eski Osmanlı evleriyle, leziz yöresel yemekleriyle, tarihi müzeleri ve doğal güzellikleriyle tarihe gizemli bir yolculuk yapmak isterseniz Beypazarı’na yolunuzu düşürmelisiniz. Ankara’nın turizm merkezi ve cazibe noktası olan Beypazarı, Ankara’ya yakın olmasından ötürü özellikle hafta sonları kalabalık bir ziyaretçi akınına uğruyor.

Beypazarı Gezilecek Yerler

Alaaddin Sokak, İnözü Vadisi, Tekke Yaylası, Beypazarı Yaşayan Müze, Suluhan Kervansarayı gibi buranın kültürünü ve tarihini yakından tanımanıza imkân sağlayacak bir çok gezilecek yer var. Beypazarı'nda Hıdırlık Tepesi’ne çıktığınızda ise şehrin tüm doğal ve mimari güzelliklerini görebileceğiniz bir manzara sizleri bekliyor. Adını andığımız yerler ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Beypazarı İçi Ulaşım

beypazari-ilcesi-ankara.jpg

Her ne kadar Beypazarı’nın nostaljik yapısı ve temiz havasının keyfini çıkarmak adına sokakları yürüyerek gezmenizi tavsiye ediyor olsak ta, ulaşım için halk otobüsleri, minibüs ya da taksi kullanabilirsiniz. Ancak şimdiden belirtelim, Beypazarı’nda, İnözü Vadisi dışında her yer yürüme mesafesinde. Eğer arabanızla gidecekseniz ana caddelerin üstüne park yapılamıyor olduğunu bilmeniz gerekiyor, şehre ulaştıktan sonra arabanızı otoparka bırakmalısınız.

Beypazarı Mutfağı

Beypazarı’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması, aynı zamanda bu farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan birçok yöresel lezzete de ev sahipliği yapmasına vesile olmuş. Taş fırında toprak kaplarda pişirilen Beypazarı güveci, 80 kat ince yufkadan yapılan baklava, incecik üzüm yapraklarına sarılmış yaprak sarma, uruç kapaması, havuç dondurması, havuç lokumu, höşmerim, göce, yarımca, perçem gibi birbirinden farklı ve lezzetli yemeklerin tadabilirsiniz.

Popüler restoranlar

Tarihi Güveç Fırını: Beypazarı merkezde tarihi çarşı içinde sakin bir ara sokakta kalan bu tarihi fırın sade ortamın ve ilgili çalışanlarıyla hoş bir yemek tecrübesi yaşamanız için ideal. Bu tarihi fırında pişen güveçler sokaktaki masalarda servis ediliyor. Mutlaka buranın etli pilavlı güvecini ve yaprak sarmasını denemelisiniz. Ana yemek yanında ayran ve turşu ardından da tatlı olarak höşmerim ya da baklava yemenizi tavsiye ediyoruz.

Bağ Evi Anadolu Mutfaği: Beypazarı’ndaki neredeyse tek içkili restoran olan bu mekân oldukça hoş ve otantik havasıyla hem akşamları oturup yemek yiyebileceğiniz hem de gün içinde çay kahve içebileceğiniz bir yer. Kapalı bir bölümü de olan bu işletmede yaz ve bahar aylarında bahçesindeki çardakları tercih edebilirsiniz. Yazın düzenlenen canlı müzik ve eğlencelere ev sahipliği yapan bu mekânda hafta sonları açık büfe kahvaltı edebilirsiniz.

Taşmektep Restoran: Tarihi bir mekân olan Taşmektep Restoran’ın oldukça hoş bir atmosferi var. Eski bir konak olan bu restoranda oldukça iddialı oldukları Beypazarı güveci ve yaprak sarma denerken harika manzarasının da tadını çıkarabilirsiniz.

Zindancık Restoran İnözü Vadisi Tesisleri: Zindancık Restoran, İnözü Vadisi’nde ağaçlıklar içinde, ferah ve tertemiz havada çardaklarda ya da masalarda oturabileceğiniz hoş bir tesis. Fiyatları turistik yerlere göre uygun. Elma ağaçları arasında, harika manzarası ve çocuklar için oyun alanıyla havaların sıcak olduğu bahar ve yaz aylarında keyifli zaman geçirmeniz için ideal bir ortam sağlıyor.

Değirmencioğlu: Lezzetli Türk yemekleri ve muhteşem ev yapımı Beypazarı baklavasını tadabileceğiniz güzel bir mekân olan Değirmencioğlu’nda özellikle yaprak sarma, Beypazarı güveci, kiremit köfte, turşu, tatlı olarak da baklava ya da kabak tatlısını öneriyoruz. Burası şehir merkezinde geç saatlere kadar açık olan iki mekândan birisi.

Diğer restoranlar: Köroğlu Kebap, Meva'ların Konağı Restoran, Bey Konak Restoran, Müjgan Abla'nın Yeri, Hünkar Sofrası

Beypazarı’nda Alışveriş

Beypazarı Çarşısı’nda Telkari işletmeciliğinden bakırcılığa, kalaycılıktan dokumacılığa her türlü zanaat alanından bir şeyler bulabilmek mümkün. Özellikle Beypazarı´nın önemli simgelerinden birisi olan telkari gümüş işlemeciliğinin birbirinden güzel el işi takılarını Gümüşçüler Çarşısı’nın yanı sıra şehir merkezinde de bir çok gümüş mağazasında bulmak mümkün.  Bununla beraber buranın simgelerinden biri olan gümüş işçiliği ile yapılmış birbirinden güzel el işi takıları bir çok mağazada bulabilir, ya da İmaret Meydanı'nda size bu konuda destek olacak güler yüzlü zanaatkârlarla beraber hediyelik eşyaları kendiniz yapabilir ve sonrasında satın alabilirsiniz. Ayrıca çarşamba, cuma ve cumartesi günleri kurulan semt pazarında reçel, bazlama ekmeği, tarhana, havuç ve ürünleri, yörede yetişen taze veya kurutulmuş otlar, cevizli sucuk ya da tekstil ürünlerinin satıldığı tezgâhlardan çok çeşitli ev yapımı yöresel ürün bulabilirsiniz.

Beypazarı Gece Hayatı

8632913470_eeb18b48ce_b.jpg

Beypazarı merkezinde pek hareketli bir gece hayatı yok ancak merkezin batısına doğru 4 km uzaklıkta bir gazino bulunmakta.
Suluhan Cafe&Restaurant, Kahvezen Bistro & Cafe ise Beypazarı'nda akşam keyifli vakit geçirip eğlenebileceğiniz mekanlardır. Bunun dışında 3 dağ arasında kalmış tertemiz havasıyla baş döndürücü olan Doğanbey Tesisleri'nde mangal yapıp akşamüstü semaverinizi isteyerek keyif yapabilirsiniz. Eğer konaklamak isterseniz bu tesislerde pansiyon mevcut. Ailenizle birlikte ocakbaşı lezzetlerinin tadına bakmak ve bölgenin yöresel yemeklerinden tüketmek için Paşakonağı Restoran'ı tercih edebilirsiniz. Bağ Evi Beypazarı'nda ise haftanın belirli günleri sazlı sözlü canlı müzik yapılıyor. Yeşillikler içindeki Bağ Evi, Beypazarı'nın lokal yaşamını da yansıtıyor. Beypazarı'nda alternatif olarak Mangalcızade'de ocakbaşı keyfi yapabilir, Has Değirmencioğlu'nda arkadaşlarınız ile vakit geçirebilirsiniz.

Beypazarı Festivaller

Beypazarı Kızak Şenliği (Şubat): Geleneksel Kızak Şenliği; Beypazarı Belediyesi, Beypazarı Kaymakamlığı, Beypazarı Belediyesi Kayı Doğa Sporları Derneği, Karaşarlılar Derneği ve Karaşar Güç Birliği'nin katkılarıyla düzenleniyor. Şenlik, ilçeye 30 km mesafedeki 1600 rakımlı Karaşar Kirazyanı Yayla Mevkii'nde gerçekleşiyor. Kirazyanı mevkiinde gerçekleştirilecek şenliğe katılmak isteyenler sabah otobüslerle şenlik alanına ücretsiz götürülüyor.

Uluslararası Beypazarı ve Yöresi Festivali (Eylül): Festivalde Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden yöresel yemek ve sanat tanıtımlarının yapılıyor. Böylece kültürlerin kaynaştığı Uluslararası Beypazarı Festivali ata sporlarının tanıtılmasına da katkıda bulunuyor. Beypazarı'nda türbesi olan Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Ertuğrul Gazi'nin babası Gazi Gündüzalp'i anma etkinlikleri ile başlayan festivalde çeşitli yöresel ürünler, hediyelik eşya stantları, sergiler, Stant-Up gösterileri, halk oyunları, konserler, animasyon ekipleri yer alıyor.

Beypazarı Resmi Tatiller

Yılbaşı (1 Ocak)
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)
Emek ve Dayanışma günü (1 Mayıs)
Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)
Ramazan Bayramı Demokrasi ve Özgürlükler Günü (15 Temmuz)
Zafer Bayramı (30 Ağustos)
Kurban Bayramı
Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim (yarım gün) - 29 Ekim)

Beypazarı İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Beypazarı Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 47,582 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TL) / İklim: Sıcak ve ılıman iklim  / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1-2 gün