Beypazarı Gezilecek Yerler

Beypazarı tarihi evleri ve Osmanlı döneminin nostaljisini barındıran mimari yapısıyla geçmişe açılan bir kapı gibi. Eski Osmanlı evleriyle, leziz yöresel yemekleriyle, tarihi müzeleri ve doğal güzellikleriyle tarihe gizemli bir yolculuk yapmak isterseniz Beypazarı’na yolunuzu düşürmelisiniz. Ankara’nın turizm merkezi ve cazibe noktası olan Beypazarı, Ankara’ya yakın olmasından ötürü özellikle hafta sonları kalabalık bir ziyaretçi akınına uğruyor.

Beypazarı Gezilecek Yerler

Alaaddin Sokak, İnözü Vadisi, Tekke Yaylası, Beypazarı Yaşayan Müze, Suluhan Kervansarayı gibi buranın kültürünü ve tarihini yakından tanımanıza imkân sağlayacak bir çok gezilecek yer var. Beypazarı'nda Hıdırlık Tepesi’ne çıktığınızda ise şehrin tüm doğal ve mimari güzelliklerini görebileceğiniz bir manzara sizleri bekliyor. Adını andığımız yerler ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Beypazarı Yaşayan Müze

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan Yaşayan Müze, 19. yy’da Beypazarı'nın ileri gelen tüccarlarından Büyük Abbas Ahmet'in oğlu Abbaszade Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yaşayan Müze, Osmanlı mimarisinin günümüze ulaşmış en güzel örneklerinden biridir. Bu yapı günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Dış mimarisinin güzelliği ile olduğu gibi iç dekorasyonuyla da ilgi çeken müze Osmanlı zamanını ziyaretçilerine yansıtıyor. Müzeyi gezerken istediğiniz kadar fotoğraf çekebilirsiniz.
Beypazarı Yaşayan Müze'ye giriş ücreti 7 TL’dir. Müzenin içinde ebru ve hat sanatı, ıhlamur baskı, Türk kültüründe kahve, Türk masalları anlatımı ve Hacivat ile Karagöz perde oyunu görebileceğiniz aktiviteler arasında yer alır. Bu aktiviteler sayesinde müze hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eder. Yaşayan Müze, Türk kültür değerlerinin korunması ve genç kuşaklara severek benimsetilmesi noktasında önemli bir görev üstlenmektedir.

Ankara’ya 100 kilometre mesafede bulunan Beypazarı, İç Anadolu Bölgesi’nin; geleneksel Türk mimarisi ve beraberinde tarihini günümüzde de taşıyan keyifli bir ilçesidir.

Devamını Oku

Alaaddin Sokak

Beypazarı'nda yer alan yaklaşık 3500 Osmanlı mimarisi özelliği taşıyan evin büyük kısmı, aynı zamanda restorasyonu tamamlanmış ve hizmete açılmış birçok tarihi konak bu sokaktadır. Beypazarı Alaaddin Sokak’ta ev hanımları;  tarhana, makarna, el işleri, takı gibi ürünlerini sergiliyorlar. Sokakta yer alan bazı konaklar ise şimdilerde işletme olarak kullanılıyor. Beypazarı’nın gezilecek yerleri arasında bulunan 2 müze yine bu sokağın içerisinde bulunuyor.  Şehrin en kalabalık yeri olan Alaaddin Sokak'ta, her gün yerli halk tarafından stantlar kuruluyor ve bölgeye özgü ev yapımı yöresel ürünler satılıyor. Beypazarı kadınlarının emeği olan ürünler almadan geçilmeyecek nitelikte. Stantlarda tarhana, Beypazarı kurusu, erişte, ekmek, cevizli sucuk, cezerye, havuç gibi yöresel gıdalar ile dantel, bindallı gibi çeyizlik ürünler satılmaktadır.

İnözü Vadisi

Doğal bitki örtüsü ve kültürel kalıntıları ile turistik bir doğa yürüyüşü adına oldukça zengin bir bölge olan İnözü Vadisi, Beypazarı´nın kuzeyinde bulunmaktadır. İki tarafı dik ve balıksırtı yükselen bu dar vadi, İnözü Çayı´nın aşınmasıyla meydana gelmiş. Bu vadinin her iki tarafında kayalıklar içine oyulmuş birçok mağara bulunmakta, ancak bu mağaraların bir bölümü çok yükseklerde bulunduğundan ziyaretleri pek mümkün değil. Aynı zamanda Türkiye'nin 184 önemli doğal kuş alanından birisi olan bu vadi 100’ün üzerinde kuş ve 60’ın üzerinde kelebek türüne ev sahipliği yapmaktadır. İnözü Vadisi Beypazarı, doğal bir sit alanı olarak korunmaktadır ve içerisinde tesisler vardır. Doğanın içindeki bu tesislerde otururken bölgenin yöresel lezzetlerini de tadabilirsiniz.

Tekke Yaylası

92608537.jpg

Tertemiz havası ve suyuyla şehrin gürültüsünden uzak kalmak isteyen ziyaretçiler için harika bir fırsat olan Tekke Yaylası Beypazarı'na 10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Piknik alanı olarak kullanılması adına orman içi parkı olarak düzenlenmiş olan Tekke Yaylası Milli Parklar'a bağlı olup, özel sektöre kiraya verilerek işletilmekte. Ormanlık bir alan olan bu yaylada her yıl geleneksel olarak “Piknik ve Güveç” günü kutlanmakta. 2011 yılı itibari ile “Tabiat Parkı” olarak tescil edilen Beypazarı Tekke Dağı, 100 hektarlık bir alandan oluşur. Doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçılığı açısından ilgi çeken Tekke Yaylası, yerli halk tarafından piknik için de tercih ediliyor. Beypazarı Tekke Dağı içinde bulunan Orman İçi Dinlenme Tesisi, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır.