Erzincan Gezilecek Yerler

Çevresi dağ, ortası bağ olarak adlandırılan güzel şehir Erzincan bereketli toprakları ile her yıl yerli ve yabancı sayısız turist ağırlamaktadır. Ülkemizin en önemli nehirlerinden biri olan Fırat Nehri’ne ev sahipliği yapan Erzincan’a kara yolu, hava yolu ve demir yolu ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Tarihî yapılarının yanı sıra kanyonları, gölleri ve akarsularıyla görenleri büyüleyen doğal güzelliklere sahip olan Erzincan’ı doyasıya keşfetmek için en az 2-3 gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Erzincan Gezilecek Yerler

Kültürel ve tarihî zenginliklerinin yanı sıra kendisine hayran bırakan doğal güzellikleri ile de Doğu Anadolu’nun önde gelen şehirlerinden biri olan Erzincan son yıllarda turizm alanında da önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Erzincan gezilecek yerler listenizin ilk sırasında Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı’nı eklemenizi öneririz. Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu yapı ile birlikte Erzincan Kalesi şehrin simgesi durumundadır. Şehir dini yapılar yönünden de zengindir. Gülabibey Camii, Abrenk Kilisesi ve Hıdır Abdal Türbesi Erzincan’da görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Erzincan’ın tarihini merak edenlerin Erzincan Müzesi’ni mutlaka gezmelerini tavsiye ederiz. Erzincan’da sizleri eşsiz doğal güzelliklerin beklediğini de unutmayın. Karanlık Kanyon, Girlevik Şelalesi, Köroğlu Mağarası’nı ziyaret ederek Erzincan seyahatinizi unutulmaz kılabilirsiniz. Her yıl yüzlerce kişinin tedavi amaçlı geldiği Ekşisu Kaplıcalarına uğrayarak dinlenebilir, mesire yerlerinde piknik yapabilirsiniz. Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı

mamahatun-turbesi.jpg

Erzincan’a 100 kilometre uzaklıktaki Tercan ilçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı’nın yapım tarihi kesin olmamakla birlikte 1200’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Saltuklu Prensesi Mama Hatun’un adına yaptırılan yapı kompleksinde türbe, hamam ve kervansaray bulunmaktadır. Kervansaray ve hamam Mama Hatun Türbesi’nin hemen yanında yer alır. Türbenin kitabesi tam olarak okunamasa da mimarının Ahlatlı Ebu’n-Nema bin Mufaddal’ın olduğu bilinmektedir. Erzincan’ın en önemli tarihî değerlerinden olan Mama Hatun Türbesi Orta Çağ Türk mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Külliye zamanla geçirdiği onarımlardan orijinalliğini yitirmiştir. 4 köşesinde silindirik kuleler bulunan türbenin yapımında sarı kesme taş kullanılmıştır. Mama Hatun Türbesi tarihi yapısıyla Erzincan’da görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Erzincan (Kemah) Kalesi

kemah-kalesi.jpg

Erzincan’a 52 kilometre uzaklıktaki Kemah ilçesinde bulunan Erzincan Kalesi Kemah ilçesini çevreleyen kayaların üzerine kurulmuştur. Evliya Çelebi’nin de Seyahatname kitabında bahsettiği Kemah Kalesi Mengücekliler ve İlhanlılar döneminde kullanılmıştır. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Erzincan Kalesi savaşlarda önemli bir savunma alanı olmuş, Anadolu Selçuklular ve Osmanlılar döneminde onarımlardan geçirilmiştir. 1939 yılındaki büyük Erzincan depremi nedeniyle hasar gören kalenin çok az bir bölümü günümüze kadar gelebilmiştir. Terzibaba Mezarlığı’nın karşısında bulunan Erzincan Kalesi’ne yürüyerek gidilebileceği gibi Çağlayan beldesine giden minibüsler ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Abrenk Kilisesi

abrenk-kilisesi.jpg

Erzincan’a 95 kilometre uzaklıkta Tercan’ın Üçpınar köyü yakınlarında bulunan Abrenk Kilisesi Erzincan’ın önemli tarihî yapılarından biridir. Anadolu’nun en sağlam Ermeni manastırlarından biri olan Abrenk Kilisesi’nin tarihi kilisenin kitabesindeki bilgiye göre 1854 yıllarına dayanmaktadır. Vank Dağı üzerinde bulunan Abrenk Kilisesi’nin hemen yanında etrafı duvarlarla çevrili bir şapel ve iki dikili taş yer almaktadır. Dikili taşların tarihinin de 12. yüzyıla dayandığı bilinmektedir. Sarp Davit Ermeni Manastırı olarak da bilinen Abrenk Kilisesi mimarisiyle göz kamaştırsa da bakımsızlık nedeniyle korumaya alınması beklenmektedir.

Erzincan Müzesi

2761.jpg

1986 yılında Erzincan’da İl Halk Kütüphanesi’nde ziyarete açılan Erzincan Müzesi sonraki yıllarda 75. Yıl Kültür Merkezi’ne taşınmıştır. Bölgenin birçok yerinden elde edilmiş tarihî eserlere ev sahipliği yapan Erzincan Müzesi’nde madeni eserler, pişmiş toprak kaplar, sikkeler, koç ve koyun heykelleri, mermerler bulunurken yöresel giysiler, halı, kilim ve ateşli silahlar gibi etnografik eserler de sergilenmektedir. Erzincan Müzesi’nde özellikle Kemaliye bölgesindeki kazı çalışmalarından çıkarılan fosil ve bitki örnekleri de ziyaretçilere sunulmaktadır. Müze içerisinde sergilenen ürünlere ilişkin bilgilerin olduğu poster ve fotoğraflı sunumlar bulunmaktadır. Atatürk Mahallesi’nde bulunan müzeye Erzincan merkezden ulaşım oldukça kolaydır.

Hıdır Abdal Türbesi

2759.jpg

Erzincan’a 180 kilometre uzaklıkta Kemaliye ilçesinin Ocak köyünde bulunan Hıdır Abdal Türbesi Erzincan’ın tarihi atmosferini yansıtan en önemli eserlerin başında gelmektedir. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden örnekler sergileyen türbenin hangi yıl yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Hıdır Abdal Türbesi dönem dönem yapılan ek yapılarla orijinalliğinden biraz da olsa uzaklaşmıştır. Hacı Bektaş Veli’den etkilenen Hıdır Abdal Sultan Ocak köyünde tekke (Bektaşi Dergâhı) kurmuştur. Tekkenin 700 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir.

Köroğlu Mağarası

Erzincan’a 80 kilometre uzaklıktaki Refahiye ilçesinin Altköy mevkiinde bulunan Köroğlu Mağarası Erzincan’ın en merak edilen doğal güzelliklerinden biridir. Taş merdiven yardımıyla çıkılan Köroğlu Mağarası’nda kesilmiş taşlardan yapılmış oturma yerleri bulunmaktadır. Mağara içinde Köroğlu’nun atının ayak izleri olduğu düşünülmektedir. Mağaranın ismi de bu yüzden Köroğlu Mağarası olarak bilinmektedir. Köroğlu Mağarası ilginç oluşumuyla doğaseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir. Siz de sağlık probleminiz yoksa bu mağarayı mutlaka ziyaret edip doğal güzelliğine hayran kalabilirsiniz.

Gülabibey Camii

gulabibey-camii.jpg

Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan Gülabibey Camii şehrin en önemli tarihî yapıları arasında gösterilmektedir. 1454 yılında Emir Gülabibey tarafından inşa ettirilen Gülabibey Camii yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Üç adet kitabesi bulunan camide kitabelerin biri yapılış dönemine biri onarım dönemine aitken üçüncü kitabenin camiye başka bir yerden getirildiği düşünülmektedir. Mimarisi kare planlı olan caminin yapımında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. Aynı anda bin kişinin ibadet edebildiği camii 2009 yılından restore edilmiştir. Caminin en dikkat çeken özelliği güney duvarında yer alan barok süslemeli mihrabıdır. Siz de Gülabibey Camii’ni ziyaret etmek isterseniz Çarşı Mahallesi’ne giderek camiyi ziyaret edebilirsiniz.

Ekşisu Kaplıcası ve Ekşisu Mesire Alanı

eksisu.jpg

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kaplıcalarıyla da ünlü olan Erzincan’a geldiğinizde Ekşisu kaplıcasını mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Erzincan’a 11 kilometre uzaklıkta bulunan Ekşisu kaplıcasının suyu yaklaşık 33 derecedir ve magnezyum, karbondioksit ve sodyum yönünden oldukça zengindir. Kaplıcada 12 adet havuz bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği kaplıcanın özellikle solunum, romatizma, cilt ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıcada günübirlik misafir girişi için tesis bulunurken kabinler isteğe göre kadınlar, erkekler ve aileler için özel olarak ayrılabilmektedir. Ekşisu kaplıcasının 1 kilometre uzaklığında Ekşisu Mesire Alanı bulunmaktadır. Doğal maden suyunun çıktığı kaplıcada keyif yaptıktan sonra geniş park alanının bulunduğu mesire alanında huzur dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Karanlık Kanyon

erzincan-karanlik-kanyon-07780.jpg

Erzincan’a 150 kilometre uzaklıktaki Kemaliye ilçesinde yer alan Karanlık Kanyon Erzincan doğasının en etkileyici yerlerinin başında gelmektedir. Karanlık Kanyon’un adı pek duyulmamış olsa da sadece ülkemizin değil dünyanın en büyük kanyonları arasında yer almaktadır. Kanyonda base jumping, rafting ve kano gibi doğa sporları yapılabildiği gibi kanyona ulaşmak için bir buçuk saatlik bot yolculuğu yapmanız gerekmektedir. Dik kayalıklar arasındaki Karanlık Kanyon görenleri etkileyen manzaraya sahip olup fotoğraf ve macera tutkunlarının Erzincan’da vazgeçilmezleri arasındadır. Siz de adrenalin dolu anlar yaşamak istiyorsanız Karanlık Kanyon’a mutlaka uğramalısınız.

Girlevik Şelalesi

Erzincan’a 35kilometre uzaklıktaki Çağlayan beldesinde bulunan Girlevik Şelalesi Karanlık Kanyon’dan sonra Erzincan’ın en etkileyici doğa harikaları arasında gösterilmektedir. Girlevik Şelalesi doğal güzelliğinin yanı sıra Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biridir. Kışın şelale donarak ayrı bir güzelliğe bürünürken yazın bunaltıcı sıcaklarda serinlik vermektedir. Görsel şölene ev sahipliği yapan Girlevik Şelalesi Erzincanlılar için bölgenin cenneti olarak görülmekte, dinlenme ve piknik alanı olarak sıklıkla ziyaret edilmektedir. Erzincan’a yolunuz düşerse Girlevik Şelalesi’ne mutlaka uğramalısınız. Şelale çevresinde piknik yapabileceğiniz gibi doğa yürüyüşüne de çıkabilir, civardaki lokantalarda alabalık ziyafeti çekebilirsiniz.