Oylat Genel Bilgiler / Rehber

Oylat kaplıcaları,  şifalı suları ve yemyeşil dokusuyla bir huzur köşesidir. Huzurlu doğasıyla Bursa'nın, İnegöl İlçesine bağlı Oylat, çağlayanlar meydana getirerek Oylat Deresi’nin geçtiği vadi, çam, gürgen, meşe, kestane, ıhlamur, kavak, çınar ağaçları ile kuşburnu ve böğürtlen bitkilerinden meydana gelen ormanlarıyla bütünleşerek ziyaretçilerine doyumsuz doğa güzellikleri ile huzur vermektedir.
Oylat Kaplıcası, Bursa iline bağlı İnegöl ilçesinin Hilmiye Köyü sınırlarında yer almaktadır. Kaplıca Bursa'ya 70 kilometre, İnegöl'e ise 27 kilometre uzaklıktadır. Oylat tertemiz havası ve eşsiz manzarasıyla en çok rağbet edilen yerlerin başında gelmektedir.
Oylat'ın civar köylerinde bulunan para kalıntılarından kaplıcanın Romalılar zamanına kadar uzandığı anlaşılmaktadır. Kaplıcanın mimari tarzının Roma hamamlarına benzemesi ve günümüze kadar gelen sarnıç ve küpler, kaplıcanın Romalılar tarafından kullanıldığını gösteriyor. Kaplıcanın ağrılı sinir hastalıkları, romatizma,  nevralji, nefrit, siyatik ve çocuk felcinin yanı sıra birçok hastalığa da, banyo ve su içi masajlarla şifa bulunabiliyor.
Bizans İmparatorluğu döneminde, bölgeye hâkim olan tekfurun kızı çare bulunmaz bir hastalığa yakalanır.  Her taraftan bilginler gelir ama kızın acılarına çare bulamazlar. Kızının bu halini gördükçe çok üzülen babası çaresiz kalıp, bilginlere, kızını ıssız bir yere götürmelerini ve oraya bırakmalarını söyler. Bilginler kızı Oylata getirip " öl - yat " diye bırakırlar. Kız bulunduğu yerdeki sularda her gün yıkanarak zamanla eski sağlığına kavuşur ve babasının sarayına geri döner. O günden sonra Oylat Kaplıcaları şifa kaynağı olarak kullanılır. Nesilden nesle değişime uğrayarak "öl-yat" olan ismi Oylat olarak söylenmeye başlamıştır.
Küçük ama kalabalık bir yer olan Oylat köyü pazarında, envaı çeşit bal, erişte, bitki çayı, poğaça,  bölgenin meyvelerinden elma, armut, ıhlamur çiçeği, iç ceviz, kuşburnu, tarhana, Isparta'dan getirtilen güllerden yapılan leziz gül reçelleri ve ev yapımı ürünler bulunur. Neşeli, cıvıl cıvıl köyün kadınlarının açtığı tezgâhlarda ziyaretçilerini bekliyor.

Oylat’ta Görülmesi Gereken Yerler

Oylat Şelalesi: Marmara Bölgesi’nin en ünlü şelalelerinden birisidir. Şelaleye varmak için Oylat merkezden 400 metre kadar yürüyüp ulaşacağınız tahta köprüyü geçip patika yoldan devam etmeniz ve ikinci bir tahta köprüye ulaşmanız gerekiyor. Karşınıza çıkacak olan ikinci köprüden sonra yarım saatlik zorlu ama bir o kadarda zevk alacağınız bir yürüyüş sizi bekliyor. Mis gibi orman kokuları ve yeşillikler içinde bir patikadan geçerek şelaleye varıyorsunuz. Yaklaşık 10 - 15 metre yükseklikten akan şelalenin suyu çevreye güzel bir serinlik veriyor. Bu güzel cennete ulaşmak için yaptığınız zorlu yürüyüşün dönüşünde, kendinizi ödüllendirmek istiyorsanız dere kenarında kurulmuş küçük ve salaşçay ocağından, mis gibi demlenmiş sıcacık bir çay içerek serin sulara karşı yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Oylat Deresi üzerinde bir adet baraj bulunmaktadır. Bu baraj sayesinde Türkiye'de üretilen elektriğin bir kısmı karşılanmaktadır.
Oylat Mağarası: Hilmiye Köyü’nün bir kilometre güneyinde Oylat Kanyonu’nun sona erdiği noktada yer alır. Oylat Deresi kanyonun sağ tarafında yer alır. Kanyon bu bölgede 400 - 500 metre derinliğindedir. Mağara girişinin üst tarafında üç tane daha mağara girişi bulunmaktadır. Oylat Mağarası yatay olup fosil bir mağaradır. Kanyonun üst yamacındaki Devrent Tepe'nin güneyinde kalır. Mağaraya hem kanyonun içinden, hem de kaplıca tarafından gidilebilir. Kanyon tarafından tırmanış bir hayli zordur. Ama belki de bir daha hiç bir yerde göremeyeceğiniz bu doğa güzelliği için değer.
Kanyonun tabanından 150 metre yukarıda bulunan mağarada yoğun bir damla taş çökeltisi vardır. Yağışlı mevsimlerde tavandan damlayan sular dışında mağara tamamen kurudur. Mağara 665 metre uzunluğunda olup, yarasalar, bin ayaklılar ve kelebekler gibi zengin bir canlı topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır. Oylat'a gidip bu mağaraları görmezseniz Oylat'ın güzelliklerini eksik yaşamış olursunuz.
Oylat,  ilkbaharda yer gök kır çiçekleri ve menekşelerle kaplanırken, sonbaharda yeşilin, sarının, kırmızının tonlarına bürünen ağaçlarla yağlı boya bir tablo görünümüne bürünür. Kış mevsiminde ise bembeyaz örtünün altından, yemyeşil ağaçların görüntüsü ile size sunduğu doğanın her türlü güzelliğini anlatarak veya okuyarak değil  Oylat'a giderek görmelisiniz.
Başı dumanlı "Sivri Kaya Tepesi" ile kaplıcalar arasında bulunan kanyon görünümlü vadi, devamlı taze hava koridoru görevi yapıp, vadiye oksijen pompalıyor.  Yaprak kaplı yerler, ötücü kuşların verdiği konserler, hiç dinmeden gürül gürül akan suyun sesi sizi büyülü bir dünyaya davet ediyor.

Oylat’a Nasıl Gidilir?

Oylat'a kendi arabanızla gidecekseniz, Bursa'nın İnegöl İlçesine gidip. İnegöl'den 8 kilometre sonra Domaniç -Tavşanlı yol ayırımından saparak 11 kilometre sonra Oylat'a ulaşabilirsiniz. Otobüsle gelirseniz, Bursa'dan otobüsle İnegöl ilçesine gelerek, İnegöl'den minibüslerle Oylat'a ulaşabilirsiniz. Hava yolu ile gelişlerde, Bursa Yenişehir Havaalanı’ndan Oylat 50 Kilometredir. Havalimanından Bursa'ya gelerek veya VİP servislerle Oylat'a ulaşabilirsiniz.

Oylat’ta Ne Yenir?

Farklı kültürlerin ve Osmanlı saray kültürünün etkisi ile oluşan Oylat mutfağı oldukça zengindir. Kağıt kebabı, ünü Türkiye sınırlarını aşan İnegöl köftesi, haşhaşlı ekmeği, Oylat'a has bir tat olan incir dolması, Bursa yöresine has, küçük yeşil domatesi andıran boğum boğum yapılı acımtırak kavatanın kuzu etiyle yapılmış yemeğini,  Hünkar beğendisini, masaya geldiği anda nefis görüntüsüyle sizi çekecek olan pideli kebabını, ciğer sarmasını, meşhur hoşmerim tatlısını, cevizli lokumunu, fırında süt helvasını yemeden, yemek yelpazem çok geniştir demeyin.

Oylat’ta Nerede Kalınır?

Gözlerden uzak sakin bir yer arıyorsanız Oylat Köy Konağı tavsiye edilir. Sakin doğada bir tatil için çok güzel bir mekân adeta cennet, yalnız sırf kaplıcadan faydalanmak istiyorsanız. Köy Konağı kaplıcalara 3-5 kilometre mesafededir. Oylat Güven Otel’in odaları çok güzel manzaraya sahiptir ve bu termal otelde kapalı bir havuz ve fitness merkezi bulunmaktadır.
Çağlayan Otel’de 2 adet kapalı yüzme havuzu, spa, masa tenisi imkânları bulunmaktadır. Aşiyan Otel doğa ile iç içe yeşilin, oksijenin bol olduğu bir bölgede olan otelde 3 adet jakuzi ve 24 saat kaplıca suyu mevcuttur. Oylat Yeşil Vadi Otel çok güzel tatil imkânları sunan otelde termal tesis bulunmamaktadır. Bu zevkli ve güzel otelde konaklayarak kaplıcalara gidebilirsiniz. Oylat'ta size güzel tatiller sunan bu oteller sizi masal dünyasına davet ediyor.