- 1 view
Salvador’da bulunan hem kilise hem de manastır olan Sao Francisco Kilisesi, şehrin en tanınmış turistik yerlerindendir. İçindeki özel el yapımı yaldızlı oymalar ile kusursuz ve etkileyici bir görsel güzelliğe sahiptir.
Francis tarzında (adını da buradan almaktadır) manastır olarak düzenlenen bu yerin dekorasyonun tamamlanma süreci 18. yüzyılın ilk yarısına kadar devam etmiştir. Mevcut binalar olan kilise ve manastırın yapımları ise 17. yüzyılda tamamlanmıştır. Cephesi Barok tarzında dizayn edilmiş olan bina özenle hazırlanmış geniş ve uzun duvarları ile çok ağır bir havaya sahiptir.
Her köşesinde tarihin göze çarptığı bu kilisede, 1749 ve 1755 yılları arasında yapılmış sundurmalar, ahşaplar üzerine boyanmış paneller bulunmaktadır. Ünlü mimar Jose Joaquim da Rocha tarafından illüzyonist tarzda çizilen çok çarpıcı ve farklı bir görünüme sahip olan tavanla iç dekorasyona büyük bir ahenk katmaktadır. Kilisenin iç kısmından sonra ise büyük ve aydınlık avlu göze çarpmaktadır. Kilisenin karanlık yapısından sonra adeta ışığa kavuşulan bu avlu, ziyaretçilerini Rönesans döneminde hissettirebilecek kadar güçlü bir ambiyansa sahiptir.
Manastırın mimarisi de kiliseninki kadar güçlü ve çarpıcıdır. Manastırın iç duvarları, 17. yüzyıl döneminin ünlü Flaman sanatçısı olan Otto van Veen’in eserlerine dayanan azujelo adı verilen kiremitlerle süslenmiştir. Bu kiremitler üzerinde dini içerikli ve oldukça etkileyici resimler bulunmaktadır.
Brezilya’nın dünden bugüne sahip olduğu tüm dini etkilerin eserlerdeki yansıması oldukça net bir biçimde görünmektedir. Brezilya madenlerinden çıkarılan altınlarla işlenmiş tavanlar, duvarlar ve semboller nedeni ile Altın Kilise olarak da bilinmektedir. Diğer kiliselerden oldukça farklı tarzda olduğu için kesinlikle gidilip görülmesi gerekmektedir.