Hacıbayram Cami

Hacıbayram Camii ve Türbesi mimari niteliklerinin yanı sıra, Anadolu’da yayılmış Bayrami Tarikatı’nın gelişmesi ve tanınması ile ilişkili olarak da dikkat çekici bir özelliğe sahiptir.Ankara’da yer alan Hacıbayram Camii gerek tarihî önemi gerekse manevi yönü ile oldukça çok ziyaretçisi olan camilerimizdendir. Binanın dışında dolanıp incelediğinizde oldukça sade ve gösterişten uzak planlanmış Hacı Bayram Camii sizi yanıltabilir ancak içeri girdiğiniz zaman incelikle planlanmış pek çok detay ile aslında fazlasıyla dikkat çekici olduğuna şahitlik edebilirsiniz.

Hacıbayram Camii

Hacıbayram Cami Hakkında Bilgi

Hacı Bayram Veli Camii hakkında bilgi olarak ilk not düşmemiz gereken detay, Bayrami tarikatının kurucusu olan Hacı Bayram Veli’nin türbesinin de cami bahçesinde bulunduğudur.

Yapılış tarihi 1427 olan cami bugünkü haliyle 17. ve 18. asır camilerinin karakterlerini taşır. Mimar Mehmet Bey tarafından yapılmıştır. Taş ana gövde üstüne tuğla duvar örülerek inşa edilen yapının çatısı kubbesizdir. Binada kubbe yerine kiremit kaplı bir çatı yapılmıştır ve mevcut olan tek minaresinin iki şerefesi vardır.

1714 yılında Hacı Bayram Veli’nin torunu Mehmet Baba tarafından yenileme çalışmaları başlatılmış ve gerek tavanın gerekse mihrabın, minber işçiliği süslemesinin, müezzin mahfili altındaki çinilerin tamiratları yapılarak cami modernize edilmiştir.

Sonrasında 1940 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün gözetiminde yapılan çalışmalar neticesinde cami esas haline dönüştürülmüş ve kapasitesi arttırılmıştır. Dış kısmı bahsettiğimiz gibi son derece sade gözükse dahi Hacı Bayram-ı Veli Camii iç kısmında ahşap ve çini üzerine büyük bir ustalıkla işlenmiş süsleriyle, güney tarafındaki çıkıntı duvara yazılmış Kelime-i tehvid özellikle ilgi çekici detaylardır. Kelime-i tevhid yazısını süsleme olarak mihrap bordürlerinde de görebiliriz ayrıca kündekârî tekniği ile yapılmış boyalı minberin işçiliği görülmeye değerdir.

Caminin mihrak duvarına bitişik olan Hacı Bayram Veli Türbesi 1429 yılında, kendisinin vefatından sonra yapılmıştır. 15. yüzyılda Ankara’da yapılan en güzel türbelerdendir.

2013 senesinde Mescidi Aksa’da bir akşam namazı da kıldıran Ankara Hacı Bayram Camii imamı Yunus Koçan camide bugüne kadar görev yapan değerli imamlarımızdandır.

Hacıbayram Cami Ne Amaçla Yapılmıştır?

Hacı Bayram Cami Hacı Bayram-ı Veli’nin kurmuş olduğu Bayrami tarikatının külliyesi olarak kurulmuştur. Külliye’nin sahip olduğu vakıf ve demirbaşlar, padişah ve hanedan üyeleri tarafından sürekli desteklenmiş, Osmanlı Devleti dönemindeki en kapsamlı vakıflardan biri olması sağlanmıştır.

Hacıbayram Camii Ne Amaçla Yapılmıştır

Ankara Hacı Bayram Veli Türbesi

1352 tarihinde Ankara’da doğmuş olan şairin esas adı Numan-bin Koyunluca Ahmet’tir. Ankara ve Bursa’da aldığı eğitiminin ardından Mürşit olarak görev yapan şeyhi kendisini eğitime devam etmeye ikna etmiştir. Bu sırada etrafındaki insanlara aktardığı bilgilerin yayılması öğretilerine ilgi duyulmasını sağlamış, Şam bölgesinde geçirdiği birkaç yıldan sonra şeyhin isteği ile Ankara’ya dönmüştür.

Ankara’ya döndükten sonra etrafındaki topluluğun sayısı günden güne artmış ve bu ilgi Anadolu’ya yayılmıştır. Eserleri arasında birkaç gazel ve ilahi de bulunan mutasavvıf şairin 1429 yılında vefat etmesi ile birlikte Ankara Hacı Bayram Veli Türbesi inşa edilmiştir.

Hacı Bayram Veli Türbesi'nde Kimler Yatıyor?

Hacı Bayram Veli Türbesinde kimler yatıyor sorusuna yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi ilk olarak Numan-bin Koyunluca Ahmet yani Hacı Bayram Veli diye cevap verebiliriz. Camii bahçesinde mevcut sekizgen türbe planlı diğer türbenin ise Osman Fazıl Paşa’ya ait olduğunu söyleyebiliriz.

Hacıbayram Cami Nerede

Ankara’nın Ulus semtindedir. Altındağ mahallesindeki Ulus semtine ulaştıktan sonra Hacı Bayram Camii nerede diye sorduğunuz zaman herkesin kolaylıkla tarif edeceği Ankara Hacı Bayram Veli Türbesi ve Camii, Augustus Tapınağı’na da komşudur.

Hacıbayram Cami Ulaşım

Hacıbayram Camii’ne ulaşım yolu son derece kolaydır. Ulus Meydanı’ndan camiye 10-12 dakika içerisinde yürüyerek rahatlıkla gidilebilir. Kızılay Meydanı’ndan metro ya da minibüsleri kullanarak Ulus Meydanı’na gelebilirsiniz.

Otomobil: Ankara’ya bağlantı yollarından girip tabelalar takip edilerek, Ulus Meydanı’na gelinir, Etlik Caddesi üzerinden Bentderesi Caddesi takip edilerek Hacıbayram Veli Caddesi’nden sağa dönülerek Sarıbağ Sokak’a ulaşılır.

Otobüs: Ankara otogarı Hacıbayram Camii arası 10 kilometredir. Belediye otobüsleri ile yaklaşık 20 dakikada ulaşabilirsiniz.

Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı Hacıbayram Camii arası 20 kilometredir. Ankara Esenboğa Havaalanı Kızılay arası 30 kilometredir. Havaş ve belediye otobüsleri ile 45-60 dakikada ulaşılabilinir.

Hacıbayram Cami Giriş Ücreti

Hacıbayram Camii giriş ücreti: Ücretsiz

Hacıbayram Cami Ziyarete Açık Gün ve Saatler

Hacıbayram Camii Ziyarete açık gün ve saatler: Her gün 09.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edilebilir.

Hacıbayram Cami İletişim

Adres: Hacı Bayram Mahallesi Sarıbağ Sokak No:13 Altındağ / Ankara

Telefon: (0312) 309 25 65