Salvador Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Brezilya’nın Bahia eyaletinin başkenti olan Salvador, Sao Salvador olarak da bilinmektedir. Amerigo Vespucci 1 Kasım 1501’de Salvador’a ayak basmıştır. Azizler Körfezi’nin ismi de buradan gelmektedir. Daha sonra Azizler Körfezi tüm bölgenin tanınmasını sağlamıştır ve bölge körfezin adı ile anılmıştır. Yıllar içinde körfezin etkisini genişletmesi ile defne anlamına gelen Bahia, bir ülke haline gelmiştir. Bahia’nın ilk yerleşim yeri olan Barra, bugün şehrin en önemli plajı ve banliyösüdür. 1549 yılında kurulmuş bu büyük liman kenti, eskiden Bahia’nın ticaret merkeziydi. Yeni Dünya’nın en büyük yerleşim yerlerinden biri haline gelen Salvador, Avrupa kıtasının da oldukça dikkatini çekmiştir. Şeker ve tütün endüstrisinde devleşen Salvador’a o dönemlerde 3 milyon köle çalışmak için getirilmiştir. Kolonilerin olduğu bu yıllarda köle ticaretinin de merkezi olan Salvador’da, şehrin yerlileri kültür ve gelenekleri hala sürdürmektedir.
Brezilya’nın başkenti unvanını kaybettikten sonra Salvador’da hükümete karşı yerliler tarafından büyük bir direniş başlamıştır.1812’de başlayan bu büyük direniş ile 2 Temmuz 1823 Bahia bağımsızlık kazanmıştır. Ülkede siyah nüfusun en fazla olduğu şehir unvanına sahip olan Salvador, bu özellikleri ile diğer şehirlerden ayrılmaktadır. Özel evler, tarihi meydanlar hatta elle yontulmuş kaldırım taşlarıyla Brezilya’nın tarihi mirası olarak kabul edilmektedir. 20. yüzyılda Brezilya’nın sanayileşmesinden pek fazla pay alamasa da Salvador, tarihsel ve ekonomik açıdan da en önemli şehirlerden biri olarak kabul görmüştür.
Salvador, Brezilya’nın kuzeydoğusunda bir yarımada üzerine kurulmuştur. Brezilya’nın en büyük üçüncü şehri olan Salvador, yılın neredeyse her ayı yağış almaktadır. Otuz kilometre uzunluğunda bir sahil alanına sahip olan şehir, dalgalı ve güçlü suları nedeni ile yüzmeye pek fırsat vermemektedir. Nemli tropikal iklimi ile yıl boyu yağış altında olan kentte, yağmur ormanlarının etkisi de görülmektedir.
Brezilya’nın ilk başkenti olan Salvador; sömürge mimarisi, müzeleri, restoranları, içinde barındırdığı birçok kültür ile oldukça dikkat çekicidir. Salvador, samimi ve sıcak atmosferi, geleneklerini devam ettiren yerlileri ve eğlenceli ambiyansıyla turistleri cezbetmektedir. Geleneksel tarihi ile modern tarafını başarılı bir şekilde dengeleyen Salvador, Brezilya’daki en önemli sanat eserlerini bünyesinde barındırmaktadır. Şehir, birçok sanatçıya ilham kaynağı olup insanlara huzur veren bir havası olduğu için ‘mutluluk arazisi’ olarak da isimlendirilmiştir. Rio de Jenario’dan sonra Brezilya’da en çok ziyaret edilen ikinci şehir olan Salvador, eski ve yeni şehir olarak kendi içinde bölgelere ayrılmıştır.
Şehrin en sevilen ve tarihi kısmı olan Pelourinho’ya çok yoğun bir şekilde yatırım yapılmış ve bu sayede bölge genel hatlarıyla restore edilmiştir. Yerli halk tarafından Pelo olarak bilinen bölge, Barok mimarisi hakimdir. Kolonilerin etkisi net bir şekilde hissedilen Pelourinho bu nedenle UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır. Bölge, meşhur Barok kiliseleri ve restoran, bar, kulüp ve konser alanları ile ziyaretçiler ve yerli halk için cazibe merkezi haline gelmiştir. Ayrıca Afrika kültürü kendisini yemek ve din öğeleri dışında müzik, dans ve sanatta da göstermektedir.
Sokaklarda uyarı işaretlerinin bulunmaması, sokak adlandırmasının farklı olması nedeni ile şehre gittiğiniz ilk günlerde kaybolma ihtimali çok yüksektir. Bunu engellemek için ise Pelourinho’daki Bahiatursa Turist Ofisi’nden harita alınması iyi olacaktır.
Yerli halklar arasında oldukça uzun süren kölelik dönemi, sınıfsal ayrımı adeta uçurum haline getirmiştir. Afrika kültürü kentin her köşesinde, mimarisinde, yiyeceklerinde, müziğinde hissedilmektedir. Eğlenceyi çok seven halk aynı zamanda çok samimi ve sıcaktır. Yabancıları çok iyi karşılayan ve çok yardımsever davranan Salvador halkı için insanlarla tanışmak oldukça kolaydır. Konukseverlik ve aile bağları Brezilya halkı için çok önemli değerlerden biridir. Ancak bununla birlikte işsizliğin çok fazla olması sonucu ortaya çıkan hırsızlık olaylarına karşı da oldukça dikkat edilmelidir. Özellikle turistlere yönelik gerçekleşen bu durum, bazen oldukça tehlikeli bir hal alabilmektedir.
300’den fazla kilisenin bulunduğu Salvador’un en önemli kilisesi altınlarla döşenmiş
Sao Francisco Kilisesi’dir. Çok dinli yapısını her an hissedeceğiniz şehirde dini törenler hem Katolikler için hem de Afrika dinine mensuplar için yapılmaktadır. Bunlardan en önemlileri Jemania, Our Lady, Santa Barbara’dır.
Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=0WTvEOUvXgY