Şirince Hakkında Bilinmesi Gerekenler

“Şu yeryüzünde cennet diye bir yer varsa, bizim Kırkınca –Şirince’nin- cennetin bir parçası olması gerekir.” Çocukluğunun bir bölümünü Şirince’de geçirmiş olan Yunanlı yazar Dido Sotiroyo, “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” adlı kitabında böyle söz ediyor Şirince’den...

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, tepelerin arasına kurulmuş ve özgün tarihi mimarisini önemli ölçüde korumuş bir köydür. Zeytin ağaçlarının, mandalina ağaçlarıyla iç içe geçtiği bir yolun kıvrımlarıyla ulaşılan köy, konuklarını eski Rum evleri ve şarap yapılan üzümlerin nefis kokusuyla karşılar.

Kuruluşu M.Ö. 5. yüzyıla dayanan köyün asıl adı Kırkınca’dır. Bu adın, kurulduğu dönemde kendini dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği söyleniyor. Bir başka söylenti de derebeyler zamanında azat edilen 40 köle tarafından kurulduğu için “Kırkınca” adını aldığı yönünde. Daha sonra Kirkice ve Kirkince şeklinde telaffuz edilen köy, yine derebeyleri zamanında halkın yerleştikleri köyün güzelliğini saklamak için köylerine “Çirkince” demesiyle, uzun süre bu adla anılmıştır. Nihayet 1926’da dönemin İzmir valisi olan Kazım Dirik'in talimatıyla köyün adı “Şirince” olarak değiştirilip resmileştirilmiştir.


 

Devamını Oku

Şirince ile İlgili

Editörün Kaleminden

Şirince Nerededir?

Ege bölgesinde yer alan Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlıdır. Selçuk'a 8 kilometre, Efes Antik kentine 12 kilometre, Kuşadası'na ise 30 kilometre uzaklıkta bulunan köy, denizden 350 metre yüksekliktedir. Şirince’nin çevresi üzüm bağları ve zeytin ağaçlarıyla çevrilidir.

Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Şirince’ye ulaşım için birçok alternatif vardır. Uçağı tercih edenler, hemen her büyükşehirden İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’na kolayca ulaşabilirler. Havaalanı çıkışında, çok sayıda araç kiralama şirketi var. Buradan araç kiralayarak Şirince’ye ulaşabilirsiniz. Eğer araç kiralamayacaksanız, havaalanından kalkan servislerle Selçuk’a, oradan da minibüslerle Şirince’ye ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Şirince’ye Ne Zaman Gidilir?

Şirince’de Akdeniz iklimi hâkimdir. Kışın ılık ve yağışlı, yaz aylarında ise sıcak ve kuraktır. Ancak köyün büyük ölçüde korunmuş olması nedeniyle taş evler ve dar, taş sokaklarda gezerken, yazın en sıcak döneminde bile tatlı bir rüzgârla serinlersiniz.

Şirince’de Nerede Kalmalı?

Şirince’de büyük oteller bulamazsınız. Onun yerine küçük şirin butik oteller ve çok sayıda pansiyon mevcuttur. Ayrıca bir kısmı otele çevrilmiş eski konakları ya da meyve bahçelerinin ortasındaki ağaç evleri tercih edebilirsiniz. Arzu edenler, İzmir’de kalıp günübirlik, gidip dönebilirler. Köyde, dolar üzerinden çalışan oteller olduğu gibi, mütevazı fiyatlarda küçük otel ve pansiyonlar bulunuyor.

Şirince Otelleri - Şirince Otel Fiyatları

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, tepelerin ardında kurulmuş ve tarihi mimari yapısını bozmamış bir köydür. Sessizliği sevenler için Şirince ideal seçeneklerden biridir. Akşam saat 22.00’dan sonra köyde hayat adeta durur ve daha da sakinleşir. Şirince zeytin ağaçlarının ve meyve ağaçlarının bol olduğu bir kasabadır. Şirince üzüm bağlarından elde edilen şarapları ile ünlüdür. Köye adım attığınız an taş Rum evleri ve şarap yapılan üzüm kokuları ile karşılaşırsınız. MÖ 5. yüzyılda kurulan köyün adı eskiden Kırkınca olarak anılmasıyla ilgili bazı rivayetler vardır. Bunlardan biri köyün kurulduğu dönemde kendini dağlayan vuran kırk kişiye atfedilmiş olmasıdır. Diğeri ise derebeyler tarafından azad edilen  40 kölenin köyü inşa etmesidir. Nasıl ve kimler kurulmuş olduğu ile ilgili net bilgiler olmasa da küçücük bir kasaba olmasına karşın mimari yapısı oldukça etkileyicidir. Hodri Meydan Kulesi, St. John Kilisesi ve Şirince Kilisesi köyde gezebileceğiniz tarihi yerlerdir. Bunlar dışında köye çok yakın olan Efes Antik Kenti’ni, Meryem Ana Kilisesi, Hadrian Tapınağı ve Selçuk Kalesi’ni de gezip görebilirsiniz. Şirince’de Akdeniz iklimi hakim olmasından dolayı kışları ılık ve yağışlı, yazları ise kurak ve sıcak geçer. Bu nedenle kış aylarında da güzel Şirince’yi ziyaret edebilirsiniz. Selanik usulü sebzeli güveç, mürver şurubu, köydeki otlardan yapılan salata, dibek kahvesi ve doğal ürünlerden hazırlanan köy kahvaltısı burada denemeniz gereken lezzetlerden birkaçıdır. Hediyelik Eşyalar Çarşısı’dan köy kadınlarının yaptığı meyveli Şirince şarapları, zeytinyağı, zeytinyağlı sabunlar, kurutulmuş meyveler, damla sakızı macunu, danteller, yazmalar ve pek çok daha ürünü alabilirsiniz. Konaklamanız için Şirince otelleri daha çok butik tarzda hizmet vermektedir ve sabahları misafirlerine organik köy kahvaltısı sunmaktadır. Dilerseniz aşağıda yer alan Şirince butik oteller, balayı otelleri, pansiyonlar ve Şirince şömineli otelleri inceleyebilirsiniz.

 

Devamını Oku

Şirince’de Gezilecek Yerler

Şirince aslında küçücük bir kasabadır. Ancak eski dönemlerdeki güzelliğini korumuştur. Özellikle mimarisi çok etkileyicidir. Bu nedenle, bütün sokaklarını dolaşmalısınız. Fotoğraf çekmeyi sevenlere sonsuz malzeme sunuyor. Ara sokaklardan köyün tepesine doğru tırmanırsanız, sokak aralarından çıkarken bahçesi restorana çevrilmiş bir ev vardır. Evin manzarası, bütün köyün panoramasını gözler önüne seriyor. Şirince’de ayrıca Efes Antik Kenti, Meryemana Kilisesi ve Selçuk Kalesi’ne de uğrayabilirsiniz. Köye oldukça yakın bu tarihi merkezlere kısa sürede ulaşabilirsiniz. Hadrian Tapınağı’na da gitmeyi de unutmayın. Şirince’de serinlemek isteyenler içinse, yine oldukça yakındaki Pamucak Plajı’na gidebilirsiniz. Burada günü birlik tekne turlarına da katılmak mümkündür.

Devamını Oku

Şirince Şehir İçi Ulaşım

Sezonda Selçuk Otogarı’ndan on dakikada bir Şirince Köyü’ne minibüs kalkıyor. Şirince’den de akşam 20.00’a kadar dönüş vardır, fakat siz yine de gitmeden teyit edin.

Şirince Mutfağı

Şirince’nin lezzet kapısı daha köye gelmeden, Selçuk’ta başlıyor. Sazlara dizili çöp şişlerin tadına doyum olmuyor. Çöp şişin yanı sıra, Selanik usulü sebzeli güveç, köyün otlarından yapılan organik salata, gözleme, mürver şurubu ve dibek kahvesi bunlardan birkaçı sadece. En önemli lezzeti, köy kahvaltısıdır. Saati fark etmeksizin Ege zeytinyağı ile başlayan kahvaltı, nefis köy ekmeği, köy reçelleri, doğal peynirler, Ege’nin zeytinleri ve çeşit çeşit kahvaltılıkla sürüyor. Çevresi üzüm bağlarıyla çevrili köyün hemen her evde yapılan şarabını da unutmamak gerekiyor.

Popüler restoranlar

Artemis Restoran-Şarap Evi: Tarihi bir atmosferde lezzetli yemekler sunan bu mekân bir zamanlar Rum Okulu olarak hizmet vermekteydi. 150 yıllık taş binada, başta mezeler olmak üzere, kabak çiçeği dolması, keşkek ve köy şarabı içmeyi ihmal etmeyin.

Nişanyan Evleri Restoran: Restoranda televizyon yerine klasik müzik olması, burada huzurlu bir yemek yeneceğinin habercisidir. Özenle hazırlanan sofraları, siparişe göre o anda hazırlanan lezzetli yemekleri ve ortam keyif veriyor. Topuk ve Gürcü mantısı mutlaka tadılması gereken lezzetler. Şarap seçenekleri de çok başarılıdır.

Kırkınca Restoran: Özellikle ot kavurması ve keşkek bu restoranı unutulmaz kılıyor. Ana yemek olarak sunulan Kırkınca kebap da, mutlaka tadılması gereken bir lezzettir. Özenli ve güler yüzlü servisiyle, gidenin bir daha gitmek istediği bir mekândır.

Mercan Restoran: Kahvaltı için gidenlerin, öğle yemeğine ve akşam yemeğine de dönüp geldikleri bir lezzet merkezidir. Kahvaltı menüsü hem çok zengindir, hem de menüdeki her şey ev yapımıdır. Özellikle akşam menüsündeki sac kavurma ve şevketi bostan, güler yüzlü hizmetle birlikte bu mekânı eşsiz kılıyor.

Ege Sofrası: Yılın her dönemi açık olan restoran, yol üstündeki ilginç tabelasıyla dikkati çekiyor. Merdivenlerle çıkılan restoran kısmında huzur ve lezzet bir aradadır. Lahana dolması, kabak çiçeği dolması, içi peynirli biber dolması, mantı, ot kavurması, sacda kuru fasulye ve sıcak ekmektir. Mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri Ege Sofrasıdır.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Şirince’de Alışveriş

Şirince’den ilk alacağınız şey, meyveli Şirince şaraplarıdır. Ayrıca zeytinyağı, zeytinyağı sabunları, kurutulmuş meyveler, çeşit çeşit reçeller, damla sakızı macunu ve kırlent ve örtü gibi ev tekstili ürünleriyle, el işi örnekleri diğer seçenekler. Köy kadınlarının el emeği göz nuru dantelleri, sehpa örtülerini, yazma, yün eldiven, çorap gibi elişlerini hem evlerinde, hem de köy meydanında “Hediyelik Eşyalar Çarşısı”nda bulabilirsiniz. Meraklısı için, bolca aksesuar çeşidi olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Şirince’de Gece Hayatı

Şirince, güneş tepeden inip karanlık çökmeye başladığında, daha gizemli bir havaya bürünmektedir. Köyde saat 22:00′dan sonra hayat adeta durur. Küçük pazarlar tek tek kapanır. İşi ilginç yanı evlerin ışıkları da söner. Bu nedenle Şirince, tam anlamıyla sakin bir tatil arayanların gideceği adrestir. Burada adrenalin arayanlara hitap eden herhangi bir etkinlik bulunmuyor.

Şirince İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112
Yangın: 110
Polis: 155

Şirince Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 8oC
    • Şub 9oC
    • Mar 11oC
    • Nis 14oC
    • May 18oC
    • Haz 22oC
    • Tem 24oC
    • Agu 24oC
    • Eyl 21oC
    • Eki 17oC
    • Kas 13oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 530 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün