Odense Gezilecek Yerler

Odense küçük bir şehir olabilir ama bu sizi yanıltmasın. Çünkü görecek çok şey var! Turistik ve tarihi noktaların en önemli 10 tanesini yazımızda detaylarıyla okuyabilecek ve böylece Odense seyahatinizden önce hazırlıklı olabileceksiniz. Bu noktaları ziyaret ederken Odense’nin dokusunu ve geçmişini hissedeceksiniz.

Odense Gezilecek Yerler

Odense’de gezilecek yerler yazımızda Andersen’in doğduğu evi, Odense Katedrali’ni, Funen kasabasını, Funen Sanat Müzesi’ni, Carl Nielsen Müzesi’ni, Egeskov Kalesi’ni, Danimarka Demiryolları Müzesi’ni, Montergarden Müzesi’ni, Odense Sarayı’nı ve St. Alban Kilisesi’ni okuyabileceksiniz. Her birinin şehrin geçmişi ve kültürü hakkında ne kadar fikir verdiğini göreceksiniz.

Andersen’in Doğduğu Ev

149047_hca-barndomshjem-streetview.jpg

1805 yılında dünyaya gelen dünyaca ünlü masalcı Hans Andersen’in doğduğu ev günümüzde müze olarak pazartesi hariç her gün ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 1908 yılında müzeye dönüştürülen evde maddi zorluklar içinde büyüyüp başkent Kopenhag’a giderek bir çizer ve yazar olma hayalini kuran Andersen’in hayatına şahit olacaksınız. Andersen’in 1875 yılındaki vefatına dek tüm üretimini, arkadaş çevresini, seyahat anılarını, özel hayatını bizzat gözlemleyebileceksiniz. Andersen’in dünyasını bu müzeyi gezince anlayacaksınız. Kişi başı giriş ücreti 110 Danimarka kronu’dur. 18 yaş altı herkese giriş ücretsizdir. Yetişkinlerden oluşan 10 kişilik grup halinde gelindiği takdirde kişi başı 105 DKK ücret ödenmektedir. Haftanın 6 günü 10.00-16.00 saatleri arasında ve yıl boyu açıktır.

Odense Katedrali

170677_domkirke-med-sne.jpg

St. Canute Katedrali olarak da bilinen ve 1300’lü yılların başında inşa edilen bu ibadethaneye 1086 yılında isyancı köylüler tarafından katledilen Kral IV. Canute’nin adı verilir. IV. Canute Danimarkalılar için “Vikinglerin son kralı”dır. Bu olay sebebiyle ibadethane Odense’nin sembollerinden biri olmuştur. Nitekim Canute merkeziyetçi bir kraldı ve hem kilisenin hem de feodal yapının gücünü kendinde toplamak istiyordu. Katedral Odense’nin ilk Gotik yapısıdır. Tahtta hak iddia eden krallar arasındaki savaş sonucu şehirde 1247’de yangın çıkar ve kilise yanar. 1300’lerin başında yeniden inşa edilir. Pazar günleri ayin olduğu için öğleden sonra kilise ziyaret edilebilir. Diğer günler 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Funen Kasabası

Funen kasabası Andersen masallarından çıkmış bir kasabada hayal gücünün gerçek hayatla buluştuğu bir yerdir. 19. yüzyılda yaşasanız ve Danimarka’da bir kasaba ziyaret etseniz görecekleriniz her detayıyla bu kasabada mevcut. Özellikle çocuklarının ufkunu açmak, farklı bir dünya görmesini sağlamak isteyen ebeveynlerin ailece gitmesi gereken bir yer. Her sene ekim ayının sonundan mart ayının sonuna kadar kapalıdır. 29 marttan 21 ekime kadar ise her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 18 yaş altı herkese giriş ücretsizdir ancak 29 mart- 30 haziran arası ve eylül ile ekim aylarında yetişkinler için giriş ücreti 75 DKK iken temmuz ve ağustos aylarında 100 DKK’dır. Nitekim yaz mevsiminde yoğun rağbet söz konusudur.

Funen Sanat Müzesi

170268_brandts_1.jpg

1885 yılında kapılarını açan Funen Sanat Müzesi Odense’nin en önemli müzesidir. Brandts adıyla da anılır. Müzede Danimarka sanatını ve kültürünü yansıtan klasik parçalar olduğu kadar modern sanat eserleri de ziyaret edilebilmektedir. Fotoğraf müzesi ile sanat müzesi 2013 yılında birleştirilip tek müze halini almıştır. Pazartesi ve salı günleri haricinde 10.00-17.00 saatleri arasında açıktır. Perşembe günleri 12.00-21.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Yetişkinler için giriş ücreti 45 DKK iken 18 yaş altı herkese ücretsizdir. Ayrıca perşembe günleri 17-21 yaş arasındaki herkes müzeye ücretsiz girebilir. Müzede ayrıca görsel sanat dallarında “workshop”lar düzenlenmektedir. Odense’nin merkezindeki Jernbanegade Caddesi üzerinde yer alır. Dini günlerde müze kapalıdır.

Carl Nielsen’in Doğduğu Ev

423_309252.jpg

Dünyaca ünlü Danimarkalı müzisyen Carl Nielsen Odense’ye bağlı bir kasabada dünyaya gelir. Müzik tutkunları ve Nielsen hayranları Odense’ye gelince bu evi görmeden dönmeyeceklerdir. Carl Nielsen’in doğduğu yer olan Nørre Lyndelse Odense’nin sadece 15 kilometre güneyindedir. Bunun için araç kiralamanız pratik olacaktır. Giriş ücreti 18 yaş üstü herkese 30 DKK’dır. Odense’nin şehir merkezindeki Carl Nielsen Müzesi ise tüm kış boyunca haziran ayının ortalarına kadar kapalı kalır. 18 yaş altı herkese giriş ücretsizdir. Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Nielsen kariyeri boyunca 6 senfoni, 3 konçerto, 2 opera eseri ve sayısız besteye imza atmış bir müzik dehasıdır. Heykeltıraş olan eşi Anne Marie Nielsen ile Danimarka’da yaşamıştır.

Egeskov Kalesi

423_309774.jpg

Danimarka’nın Funen Adası’na gelmişken Odense’den başka görmeniz gereken bir yer varsa o da şüphesiz Egeskov Kalesi’dir. Odense’den arabayla sadece yarım saat uzaklıkta bulunan bu kalenin bulunduğu yeri görünce cennete düşmüş gibi hissedeceksiniz. Dilerseniz 160 DKK ücret karşılığında taksi ile de gelebilirsiniz. 1554 yılında inşa edilen kalenin zemin katında “Av odası” ve “Sarı oda”, ilk katında ise balo salonları ve odalar bulunmaktadır. Kale her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücreti bahar ve sonbahar aylarında yetişkinler için190 DKK, çocuklar için 110 DKK’dır. Yaz mevsiminde ise yetişkinler için 220 DKK, çocuklar için 130 DKK’dır. Mayıs ayı sonunda ve Noel vaktinde Egeskov Kalesi’nde özel etkinlikler düzenlenmektedir.

Odense Sarayı

148344_odense-slot-03.jpg

Odense Sarayı’nın bulunduğu bina aslında 15. yüzyıldan kalma bir binadır ve uzun süre St. John şövalyeleri tarikatının üyeleri tarafından Katolik manastırı olarak kullanılmıştır. Protestan reform hareketiyle binanın yönetimi tahta devredilir ve o zamandan beri idari işler için kullanılır. Saray şimdiki görünümünü IV. Frederick’in emriyle 1723 yılında almıştır. İnşaat tamamlandıktan sonra Kral; sarayı görmeye gelir ve ilk gecesinde burada vefat eder. Danimarka İsveç ile savaştayken bir süre İsveç birlikleri bu sarayı işgal etmiştir. Barış zamanında ise Kral hizmetindeki tüm bürokratlarla Odense’ye geldiğinde bu sarayda rahatça konaklayabilirlerdi. Masal yazarı Andersen’in annesinin bir süre bu sarayda hizmetli olarak çalıştığı bilinmektedir. Günümüzde saray Odense Belediyesi için kullanılmaktadır.

St. Alban Kilisesi

40482_sct._albani_Kirke_02.jpg

St. Alban Kilisesi Odense’de Protestan mezhebi güç kazandıktan ve bu Reform hareketinin üstünden yüzyıllar geçtikten sonra 1867’de kurulan ilk Katolik ibadethanesidir. 54 metre uzunluktaki yapı Odense’nin en ilgi çekici kiliselerinden biridir. Neo-gotik mimari ile inşa edilmiş olup son zamanlarda yoğun olarak Vietnamlı Katolik mültecilere kol kanat germiş durumdadır. İnşa edilmesini takip eden ilk yıllarda kilise kız çocuklarının eğitimine yoğunlaşmıştı ve çok zor maddi koşullarda idi. Daha sonra Avusturya’dan gelen Katolik din adamları bu kiliseye maddi destek verdiler. 1908’de kilise tamamlanabildi. Bu ibadethaneyi gezdiğinizde Odense’nin zaman tüneline girmiş gibi hissedeceksiniz. Avrupa seyahatlerinizde göreceğiniz her kilise bir zaman sonra size benzer görünebilir ancak her biri bulunduğu şehrin tarihi hakkında çok bilgi verdiği için biriciktir.

Montergarden Sanat Müzesi

denmark-odense-montergarden.jpg

1646 yılından kalma binadaki bu müze bir tarih ve sanat müzesidir. Funen Adası’nın en eski çağlardan Orta Çağ’a, Rönesans’a Modern Çağ’a ve nihayetinde günümüze kadarki hikâyesi görülebilir. Kişi başı giriş ücreti ocak ayı boyunca 75 Danimarka kronudur. Yetişkinlerden oluşan 10 kişilik grup halinde gelindiği takdirde kişi başı 70 DKK ücret ödenmektedir. Şubattan haziran ve eylül-aralık ayları arasında giriş ücreti 110, yaz mevsimi boyunca 125 DKK’dır. Müze pazartesi hariç her gün 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlar. 18 yaş altı herkese giriş ücretsizdir. Müze yıl boyunca açıktır. Otobüsle gelecek olanlar Frederiksgade durağında inmelidir. Ancak şehir merkezinde bulunan müzeye yaya olarak da ulaşabilirsiniz. En fazla 25 kişi ile yapılan ve 45 dakika süren İngilizce rehber turu ücreti (giriş ücreti hariç) 550 DKK’dır.

Danimarka Demiryolları Müzesi (Danish Railway Museum)

168342_djm-vue-oppefra-over-udstilling.jpg

Danimarka’nın Funen Adası için en büyük gurur kaynaklarından biri 19. yüzyıl bitmeden demir yoluyla adadaki tüm yerleşim birimlerinin bağlanmasıdır. Ulaşım altyapısının güçlenmesi Odense’yi de daha güçlü bir şehir yapmıştır. Bu yüzdendir ki günümüzde Danimarka Demir Yolları Müzesi Odense’de bulunur. Üstelik 1975 yılında açılan müze İskandinavya’daki tüm demir yolları müzelerinin en büyüğü, en kapsamlısıdır. 10 bin metrekarelik alanda onlarca tarihî tren ziyaret edilebilir. Bunlardan biri de Danimarka Kralı IX. Frederick’in na’şını taşıyan trendir. Müze her gün 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 18 yaş altı herkese giriş ücretsizdir. Yetişkin ziyaretçiler için ücret 80 DKK’dır. Başta çocuklar olmak üzere bu müzede herkesin en çok ilgi gösterdiği aktivite “vintage” yani eski trenlere binmektir.