Selimiye Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yeşillikler içinde, temiz ve durgun bir deniz suyu ile Selimiye, Marmaris’in bir köyüdür. Oldukça sakin ve dingin bir atmosfere sahip olması dolayısıyla Selimiye’de huzur bulmak ve rahatlamak için ideal bir ortam mevcuttur. Kıyıdaki küçük ve kaliteli lokantaları ile misafirlerini ağırlayan köy, kalabalıktan biraz uzak kalıp sessizliği tadını çıkarmak isteyenleri davet etmektedir. Selimiye’de plajın çarpıcı özellikleri bulunmasa da yakınında 2 kilometre mesafede yer alan Sığliman, oldukça güzel kumlu bir plaja sahiptir. Ayrıca köyün çevresinde rastlanan tarihi kalıntılar da geçmişten gelen görülmeye değer izlerdir.
Selimiye’nin antik dönemdeki ismi Hydas’tır. Güneydoğu yönünde yer alan tepelerde Helenistik Dönem’e tarihlene sur kalıntıları bulunmaktadır. Tarihte stratejik açıdan önemli bir konumda bulunmuş olan Selimiye, kötü hava şartlarında sığınılacak bir liman olma işlevi görmüştür. Korsanlar içeri kesimlerde üç adet gözetleme kulesi kurarak limana sığınan gemileri hedef almışlardır. Tatil beldesindeki diğer tarihî miraslar arasında deniz feneri, manastır ve tiyatro da yer almaktadır. Bölgede yapılan çalışmalar sonucu batıklardan ortaya çıkarılan kalıntılar ise Bodrum Sualtı Müzesi’nde sergilenmektedir.
Badem, çam, zeytin ağaçlarının donattığı Selimiye, lokantalarındaki Ege mutfağı lezzetleri, turkuaz rengi deniz suyu, bakir doğası, bol oksijenli havasını değerlendirip turizm alanında kendini geliştirmiştir. Yaz tatilinde dinlenmek ve sakin bir şekilde keyif çıkarmak için Selimiye birebirdir.
Selimiye Nerededir?
Selimiye, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ege Bölgesi’nde, Muğla ilinin Marmaris ilçesinde yer alan bir köydür. Köy, ilçe merkezine yaklaşık 45 kilometre mesafededir.
Selimiye’ye Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin birçok noktasından Marmaris’e şehirlerarası otobüsler vasıtası ile kolayca ulaşmak mümkündür. Özellikle yaz aylarında otobüslerin sefer sayıları artmaktadır. Marmaris ilçe merkezinden Selimiye’ye ulaşmak için ise taksi veya dolmuşlar kullanılabilir.
Bölgeye en yakın havalimanı ise Muğla Dalaman Havalimanı’dır. 150 kilometre uzaklıktaki havalimanından Selimiye’ye ulaşmak içinse servis veya şehir içi toplu taşıma olanakları kullanılabilir.
Özel araç ile ulaşılmak istendiği takdirde, Marmaris’e ulaştıktan sonra İçmeler üzerinden Selimiye’ye varılabilmektedir. İzmir’den Selimiye’ye 4, İstanbul’dan 12, Bursa’dan 8 saat 20 dakika ve Ankara’dan 9 buçuk saatte ulaşmak mümkündür.
Selimiye’de Kalınacak Yerler
Selimiye’de birçok konaklama seçeneği mevcuttur. Oteller, deniz manzaralı ve doğanın içinde yer almaktadır. Sessiz, huzurlu ve sıcak atmosfere sahip, havuzlu, özel plajlı, estetik mimarili, geniş bahçeli, teknelerin bağlanabileceği iskeleye sahip, odaları konforlu, teraslı ve daha birçok özellik Selimiye’deki otellerde bulunabilir. Otellerin yanı sıra bahçesi ağaçlarla bezeli pansiyon tarzında işletmeler de bulmak mümkündür.
Selimiye’de Gezilecek Yerler
Selimiye’nin en yüksek tepesi olan Aşarkaya ve Sarıkaya’da Antik Dönem’e tarihlenen kale kalıntıları bulunmaktadır. Helenistik Dönem’de inşa edilmiş olan surlar, gözetleme kuleleri ve deniz feneri günümüze kadar kalmış görülmeye değer tarihî miraslardır.
Selimiye’de çevredeki koy ve adalara günübirlik tekne turları düzenlenmektedir. Bu vesileyle çevredeki doğal ve kültürel mirasları keşfetme şansı doğmaktadır. 45 dakikalık tekne yolculuğu sonucunda ulaşılan KamelyaAdası, sahip olduğu manastırı ile dikkat çekmektedir. Siyah, beyaz ve gri deniz taşlarından yapılmış mozaikle zemini kaplanmış olan manastır görülmeye değerdir.
Sahile 100 metre mesafede yer alan fener, kilise ve antik tiyatro ise Selimiye’de görülebilecek diğer tarihî değerler arasında sayılabilir.