Masmavi Tanımının En Çok Yakıştığı Yer: Selimiye

Stresten uzak, yeşil ve mavinin en güzel tonlarının bir arada bulacağınız, huzurun deniz kokusuna karışıp rüzgârla yüzüne çarpacağı, dalgaların şarkısını dinleyebileceğiniz bir tatil mi istiyorsunuz? Hadi o zaman gelin Selimiye’ye.

Marmaris’e bağlı bir tatil beldesi olan Selimiye son dönemin parlayan yıldızlarından. Burası bir gelenin bir daha unutamadığı, müptelası olduğu bir yer.

Selimiye’ye en yakın havaalanı Dalaman’da. Dalaman’a ulaştıktan sonra bir araç kiralayabilir, müthiş manzaralara sahip o kıvrak yollardan geçerek Selimiye Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Tıpkı güzel olan her şeyin bir bedeli olması gibi Selimiye’ye ulaşmanız için de dağların arasından geçen o kıvrımlı yollarını arşınlamanız gerekiyor.  Ancak merak etmeyin, katettiğiniz yola değiyor. Ayrıca yol boyu eşsiz manzara da size eşlik ediyor.

Biraz Akdeniz, biraz da Ege’yle harmanlanmış güzel havası, masmavi tanımını sonuna kadar hak eden denizi ile Türkiye’de güzelliğinden ödün vermeden bakir kalmayı başarabilmiş bir tatil cenneti Selimiye. İki-üç katlı evleri, sahil boyunca devam eden daracık taşlık yolları, Ege’de olduğunuzu hissettiren mavili-beyazlı restoranları, kafeleri ve köy kahveleriyle kafa dinlemek isteyenler için biçilmiş kaftan. Köyde bulamayacağınız tek şey ise her şey dahil, 5 yıldızlı, ultra lüks oteller. Zira doğayı hissetmek isteyenlerin yeri burası. Ayrıca Selimiye’nin sığ bir denize sahip olması, burayı çocuklu tatilciler için de uygun bir yer haline getiriyor.

Ne Yenir, Ne İçilir? Selimiye’de Ege mutfağının en güzel örneklerini bulabilirsiniz. Taze deniz ürünlerini, Ege’nin zengin otlarından yapılmış mezelerini çarşıda yan yana dizilmiş konsept restoranlarda ya da denizin yanı başına kurulmuş masalarda oturarak keyifli bir akşam yemeğinde yiyebilirsiniz.

Yemekten sonra tatlı isterseniz Paprika Cafe’ye uğramalısınız. Burası bembeyaz dekorasyonuyla içinizi açan, içeri girer girmez güler yüzüyle sizi karşılayan bir aile işletmesi. İster mekânın içinde serin serin oturun; isterseniz deniz kenarına konulmuş masalara geçip teknelerin arasından dingin denizi seyrederek tatlınızı yiyin, limonatanızı yudumlayın. Kafenin spesiyali olan haşhaşlı, irmikli kekini ise mutlaka deneyin.

Burası aynı zamanda balıyla meşhur bir yer. Buralara kadar gelmişken köylünün yapıp sattığı baldan almayı unutmayın. Ot cenneti Ege’den kekik, adaçayı, biberiye, ebegümeci ve deniz börülcesinin tadına bakmadan; çaylarından içip detoks yapmadan dönmek de olmaz tabii.

Ne Yapılır?
Köyün tüm sokaklarını gezin. İnsanları o kadar cana yakın ki her an bir evin bahçesine konuk olabilir, bir kahvelerini içebilirsiniz.
Selimiye tertemiz denize sahip bir tatil köyü. Metrelerce derine gittiğinizde dahi suyun dibini görebilirsiniz. Girintili çıkıntılı dağların arasında saklanmış koylarını keşfetmek için ise mutlaka tekne turu yapmalısınız. Turlar genelde sabah 10.00’da başlayıp akşam 17.00’ye kadar sürüyor. Aşk Adası, Tavşan Adası, Kamelya Adası’na uğrayan tekne, Selimiye’nin tüm güzelliklerini size sunuyor. Gidilen mesafeler kısa olduğundan biraz soluklanıp tam kurumadan tekrar denize atlıyorsunuz.
Kamelya Adası diğer adıyla Manastır Koyu, buranın en ilginç yerlerinden biri. Adanın tepesinde eski bir manastır ve çevresinde birkaç dilek ağacı bulunuyor. Buraları gezerken etrafta dolaşan keçilere rastlayabilirsiniz.

Selimiye yakınındaki Bayır Köyü, Hanım Köylü dizininin çekildiği yer. Dizide Saklıköy olarak söylenen köy aslında Marmaris’teki Bayır Köyü. Burayı gezerken aynı zamanda bir dizi setini de gezmiş oluyorsunuz. Köyün sokaklarını gezerken dizinin meşhur Beşiktaş-Sarıyer minibüsünü görebilir ya da bir sahnenin çekimine şahit olabilirsiniz.

Köyün meydanında yaklaşık 2300 yıllık bir çınar ağacı bulunuyor ve ağaç köylülerce uzun ve mutlu bir ömrün sembolü olarak kabul ediliyor. Çınar ağacının etrafında bir tur atıldığında ise ömrün uzadığına inanılıyor. O zaman birkaç tur atalım, değil mi?
Çınar ağacının yanında Eski Yağhane ya da Mengene adı verilen bir yağ fabrikası bulunuyor. Yağhanede, Bayır Köyü ve civar köylerden getirilen zeytinler eski yöntemlerle sıkılıyor. Zeytin dışında dağlardan toplanan kekik, adaçayı ve defne gibi bitkiler de toplanıp yağ, sabun ve balmumu üretiliyor. Dedesinin geleneğini sürdüren işletme sahibi rica ederseniz size yağhaneyi gezdirip yapılan işlemlerle birlikte buranın hikâyesini anlatabiliyor.

Nerede Konaklanır? Küçük, şirin bir balıkçı köyü olan Selimiye’de lüksten uzak, ama tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz, konforlu, manzaralı birçok pansiyon bulunuyor. Bunlardan biri de köyün en güzel manzarasına sahip olan Kapri Otel. Otel köyün biraz dışında yer alıyor. Bu da yaz döneminde gidecekler için gürültüden uzak olması adına büyük bir avantaj sağlıyor. Normal ve kütük ev şeklinde dizayn edilmiş odaları doğanın içinde gizlenmiş izlenimi veriyor. Bu odalarda dünya ile bağınızı tamamen koparıp sadece huzuru arayabilirsiniz.

Otelin bir güzel özelliği de bahçesindeki meyve ağaçlarından istediğiniz kadar meyve toplayıp, dalından meyve yiyebilmeniz. Güne organik bir köy kahvaltısıyla başlayabilir, Selimiye’nin en güzel koylarında tekne turu yapabilir, Kamil Abi’nin hoş sohbetiyle çayınızı yudumlayabilir ya da harika manzarasına karşı gün batımını izleyerek ruhunuzu arındırabilirsiniz. İskelenin ucuna oturup tan kızıllığını seyretmek ise ömrünüze ömür katacak.