Ölüler Günü, Latin Amerikalılar tarafından kutlanan, amacı ölüleri anmak olan bir festival. 31 Ekim-2 Kasım arasında kutlanan festivalin en renkli görüntüleri Meksika’da gerçekleşir. Başlangıcının 14-15. yüzyılda Meksika’da yaşayan köklü bir kültüre sahip olan Azteklere dayalı olduğuna inanılır.
Aztek mitolojisine göre Mictlantecuhtli ölülerin ruhunu koruyan, onlara nöbetçilik yapan bir ölüm tanrıçasıdır. O dönemde yaşayan Aztek halkı tanrıçayı ziyaret ederek ölen yakınlarına baktığı için ona teşekkürlerini sunar. Tanrıça sembolünü ziyaret ederek gül ve çeşitli çiçekler bırakır.
Hristiyanlığın topraklara gelmesiyle Katolik inancının “All Saints Day” ve “All Souls Day” adını verdiği kutlamalar halen pagan inancının esaslarını taşıyor. İnanışa göre ölen kişi bu günlerde yakınlarının yanına geliyor.
Pagan inanışından kalma geleneklerin izlerinin görüldüğü Meksikalılarda ölüm korkulması gereken bir son değil, hayatın bir döngüsü. Bu sebeple ölülerini hüzün ve gözyaşıyla değil şenlikli bir kutlamayla anıyorlar. İnsanların ölen sevdikleriyle bir arada olabildiklerine inandıkları bu günü sunaklarla, çiçeklerle karşılıyorlar. Ölen yakınları için hazırladıkları sunaklara bol miktarda yiyecek ve içki bırakılır, sunağın etrafı kadife çiçeklerle süslenir.
Evde başlayan hazırlık mezarlıkta devam eder. Ölen kişinin mezarlığı da aynı şekilde sunak ve çiçeklerle süslenir, mumlarla aydınlatılır. Ölülerinin sevdikleri yiyeceklerle mezarı başında piknik yapılır, müzik eşliğinde ruhu şad edilir.
Uzun süre bu şekilde devam eden gelenek, günümüzde bir şenlik havasında geçmeye başlamıştır. 19. yüzyılın sonlarında doğan Meksikalı sanatçı José Guadalupe Posada'nın çizimlerinden Calavera de la Catrina, Meksika halkının hayali bir figürü olmuş ve Ölüler Günü Festivali ile özdeşleşmiştir. Bugün insanların yüzlerini ve vücutlarını boyayarak kutladığı bir festival haline gelmiştir.
Ölüler Günü, Cadılar Bayramı’ndan farklı olarak korkutma amaçlı değil hatırlama amaçlı kutlanır ve festival günü ülkede resmi tatil uygulanır.
Yorumlar
In reply to (Konusuz) by albasel