Tokat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tokat, bir Karadeniz ili olsa da ilçelerinden bazıları İç Anadolu Bölgesi sınırlarındadır. 118.738 kişilik nüfusa sahip Tokat'ın güneyinde Sivas, kuzeydoğusunda Ordu, batısında Amasya, kuzeyinde Sams​un ilçeleri vardır. Tokat, Karadeniz Bölgesi’nde olduğundan şehre Karadeniz iklimi hâkimdir.

Köklü bir tarihi olan Tokat’ın Komana, Kacun ve Sobaro isimleriyle anılan Toygarcılar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Hititler, Asurlar, Kimmerlinler, Persler ve Makedonyalıların zamanında hâkim olduğu bir coğrafi konumdadır. Türkiye'nin en çok türbesine sahip olan şehirlerden biridir. Aynı zamanda Türkiye'nin önemli akarsularından biri olan Yeşilırmak da Tokat'ın içinden geçmektedir.

Sarma dolma için kullanılan yeşil yaprağıyla ünlü olan Tokat’ta ayrıca soğan, karpuz, kavun, şeker pancarı, tütün, patates, fasulye, domates ve mısır yetiştirilir. Ovalarda hayvan yetiştiriciliği ön plandadır. Tokat’ın içinde birçok fabrika yer almamaktadır. Bunlardan bazıları; Tokat Sigara Fabrikası, Dimes Meyve Suyu Fabrikası, Samaş Bentonit Fabrikası, Kereste Fabrikası ve Yem Fabrikası’dır. Bir de şeker fabrikası bulunur.

Tokat köklü tarihi, pek çok medeniyetin ev sahibi olması ve insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri kabul edilmesinden dolayı turistik yerlerce zengin kentin merkezindeki Tokat Kalesi ile ilçelerinden yer alan Zile, Niksar ve Turhal Kaleleri yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olup, Mustafa Kemal Atatürk'ün geçici olarak ulusal mücadele yıllarında konakladığı Latifoğlu Konağı Müze Evi, II. Abdulhamid'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine yaptırılan tarihi Tokat Saat Kulesi, tarihi Gök Medrese kent merkezinde bulunur. İlçesi Niksar'da bulunan Anadolu'da yapılan ilk medrese olarak bilinen Yağıbasan Medresesi, ilk onarımı 1678 yılında yapılan Tokat Ulu Camii aynı adla Niksar ilçesinde bulunan diğer camii, Pazar ilçesinde bulunan tarihi Pazar Kervansarayı ve Ballıca Mağarası bulunur.

Editörün Kaleminden

Tokat Nerededir?

Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. Kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güney ve güney doğusunda Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında Amasya ile çevrili olan şehir, Yeşilırmak vadisinin üzerine kurulmuştur.

Tokat’a Nasıl Gidilir?

Tokat’a Türkiye'nin hemen hemen her ilinden kara ulaşımı mümkündür. İstanbul,Ankara ve İzmir’den direkt uçuşlar da mevcuttur. Bazı şehirlerden demir yoluyla da ulaşım sağlanmaktadır. Otomobil ile seyahat edecekler için mesafe Amasya - Tokat arası 115 kilometre, Sivas - Tokat arası 107 kilometre, Çorum - Tokat arası 182 kilometre, Ordu - Tokat arası 218 kilometre, Samsun - Tokat arası 241 kilometre Ankara - Tokat arası 385 kilometre, İstanbul - Tokat arası 796 kilometre, İzmir - Tokat arası 980 kilometredir.

Tokat’a Ne Zaman Gidilir?

İç ve Doğu Anadolu’yu birbirine bağlayan Tokat, vadi ve yamaçlara kurulmuştur. Bu yüzden İç Anadolu iklimi ve Doğu Anadolu iklimleri arasında geçiş iklimine sahiptir. Sıcaklığın en fazla olduğu aylar haziran, temmuz, ağustos ayları; en soğuk ayları ise aralık, ocak ve şubat aylarıdır. Turistik amaçlı gitmek için en uygun zaman yaz aylarıdır.

Tokat’ta Nerede Kalınır?

Tokat merkezde 2, 3 ve ya 4 yıldızlı oteller mevcuttur. Otel fiyatları, sunulan imkânlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir. Tokat’ta  havuz ve ücretsiz WI-FI imkanı sunan Çavuşoğlu Tower Hotel, Green Erek Hotel, Grand Ballica Hotel​ ile RMS Atlas Otel, Dedeman Tokat, Grand Alin Hotel, Tokat Royal Hotel, Nuri Park Hotel, Tokat Büyük Otel, Yeni Cinar Oteli, Yücel Otel Tokat'ta konaklayabileceğiniz otellerdir. Tokat Niksar'da ise Ayvaz Park Hotel ve Erbaa ilçesinde bulunan Familya Hotel ile Önder Hotel de konaklamak için tercih edebileceğiniz tesislerdir. Tokat'ta en çok tercih edilen Çavuşoğlu Tower Hotel'de sauna, hamam, restoran, spor salonu, kapalı havuz, toplantı salonu ve masaj salonuna sahiptir. Bu otelde, Osmanlı mimarisi ile yapılmış olan Türk hamamında profesyonel masör ekibi ve otantik atmosfere sahip özel yemek salonunda vakit geçirebilirsiniz. Tokat otellerinde konaklamanızı ekonomik fiyatlara getirebilirsiniz. Tokat otel fiyatları, otelin ne kadar merkezi bir noktada olmasına ve hizmet kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Tokat otel fiyatları yılın her zamanı 50 TL ile 350 TL arasında değişmektedir. Tokat otelleri, aile ve arkadaş grupları için oldukça ideal ve güvenli. Tokat otelleri genelde Tokat Merkez'de ve Niksar, Erbaa gibi merkezi ilçelerde bulunuyor. Kırsal ve köy kesimlerinde pek fazla konaklama alternatifi bulunmamaktadır.

Tokat’ta Gezilecek Yerler

Tokat'ın Antik Bizans Dönemi'ndeki en eski adı Komano'dur. Daha sonra Evdoksia ve Dokia adlarıyla anılan şehir Arapların idaresine geçince Dokat adıyla bilinir olmuş ve İran, Selçuk, Moğol ve Yıldırım Bayezid'ın hâkimiyeti altına girdikçe Kah-Cun, Dâr'ün-Nusret, Somaru, Dâr'ün-Nasr adlarını almış ve en son Osmanlı idaresinde Tokat adını almıştır. Birçok medeniyeti bünyesinde bulunduran Tokat tarihî zenginlikleriyle dikkat çekmektedir.

Tokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat'ta doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Ballıca Mağarası, Kaz Gölü, Sulusaray Kaplıcaları, Almus Baraj Gölü Tufan Tepe ile tarihi zenginlikleri arasında bulunan Sulusaray Antik Kenti, Zile Kalesi, Mahperi Hatun Kervansarayı ve Sulusokak Çarşısı gezilecek en önemli yerlerdir.

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. 
 

 

Devamını Oku

Tokat Şehir İçi Ulaşım

Tokat merkezde yaya olarak gezilebileceği gibi, toplu taşıma aracı olarak belediye otobüsleri ve taksiler hizmet vermektedir. Tokat şehir içi ulaşımı sağlayan otobüsler hakkında bilgi edinmek için Tokat Ulaşım Rehberi'ni indirebilirsiniz. Bu rehber Tokat halk otobüslerinin hareket saatlerine, güzergâhlarına, duraklarına, duraklara varış dakikalarına erişebileceğiniz bir uygulamadır. Ayrıca Tokat ilçe otobüslerinin hareket saatlerine erişebilir ve Tokat'ta bulunan taksi duraklarını da kolaylıkla bulabilirsiniz. "Tokat'ta bir yerden bir yere nasıl gidilir" sorusuna cevap bulabileceğiniz tek uygulamadır. Yakın zamanda otobüslerin içerisinde bulunan takip sistemi bu uygulamaya entegre edilerek, hangi güzergah otobüsünün nerede olduğunu anlık olarak görülebilecektir. Tokat ulaşım rehberine linkteki siteden ulaşabilirsiniz.

Tokat Mutfağı

Hem Karadeniz hem de karasal iklimin görüldüğü şehrin mutfak kültürü de bundan fazlasıyla etkilenmiştir. Sebze yemeklerinin yanı sıra et yemekleri de fazlasıyla mevcuttur: Tokat kebabı, etli dolma, bakla dolması, gendüme çorbası, cevizli çörek, bezli sucuk, mahlep şarabı, kabak kavurması, madımak, yavan dolması, Tokat mantısı, erikli yavan sarma, Tokat böreği. Tokat Kebabı, Tokat'ın bağ evlerinde ve iş yerlerinde özel kebap fırınlarında pişirilen bölgeye özgü bir kebap çeşididir. Bu kebap çeşidinin özelliği kullanılan etin ve kuyruk yağının özel olmasıdır. Kebap yapmak için kullanılan et Karayaka koyunlarının 9 aylık erkek kuzularından elde edilir. Etin pişirildiği kebap ocağı da 6 kısımdan oluşan özel bir ocaktır. Tokat'a özgü diğer bir yemek olan bat; mercimek, düğü, salça, soğan, maydanoz, dereotu ve reyhan ile yapılır. Yapılan sulu yemek, köy ekmeği batırılarak yenir.

Nohudun bir gece önceden sıcak su ile ıslatılarak sonraki gün etle birlikte pişirilmesi ile yapılan keşkek yemeği ise oldukça meşhurdur. Tokat'ta yapılan keşkek yemeğinin farkı ise içerisine az miktarda çemen konmasıdır.

Tokat'a özgü yemekleri yiyebileceğiniz şehir merkezindeki restoranlardan biri olan Fermanlı Ata Ocağı'ndagenellikle yaz aylarında servis edilen Tokat kebabını afiyetle yiyebilirsiniz. Eğer 3-4 kişi gittiyseniz, karışık kebabı da tavsiye ediliyor. Pirhan ise eski bir mekânda kurulu güzel bir lokanta. Burada en çok Tokat kebabı tavsiye ediliyor. Cadde Cafe ve Restaurant ise daha çok Tokat'ta yaşayan üniversitelilerin ziyaret ettiği ve canlı müziğin oldukça başarılı olduğu bir kafe-restorandır. Konum olarak şehrin tam merkezindedir.
 

Tokat’ta Alışveriş

Tokat’a seyahatinizde almadan gitmeyeceğiniz en önemli şey beyaz Zile pekmezi ve sarma yaprağı olmalıdır. Hediyelik eşya için ise Yazmacılar Çarşısı’ndan tahta boya ile boyanan yazmalardan alabilirsiniz. Yazmacılar Çarşısı'ndan yazma ve ipek dokuma ürünler alınabilir. Tokat'ın ünlü yazmalarının en önemli özelliği elvan baskı denilen oldukça renkli ve özel baskı yöntemidir. Desenler ıhlamur ağacından kalıplara oyulur ve doğal boyalarla bezlere baskı yapılır. Böylece kumaş yıpransa bile desenlerde bir yıpranma olmaz. 1300'lü yıllardan beri sürdürülen yazmacılık zanaatının merkezi Tokat haline gelmiştir. Elvan yazmalarındaki siyah yaldız, motiflerin dış çizgilerinde de kullanılır. 

Tokat Taşhan'da ise bakırcılar, antikacılar, ahşap oymacılar ve seramikçilerden Tokat yöresine ait eşyalar ve folklorik ürünler alabilirsiniz. Taşhan dikdörtgen planlı, açık avlulu ve iki katlı bir Osmanlı hanı olup 400 yılı aşkın bir süredir esnaf ve zanaatkarlara ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'deki en büyük hanlardan biri olan Taşhan, sadece alışveriş değil, tarihi ve mimari açıdan da ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Şehirdeki yöresel dükkanlardan Tokat'a özgü, köme, pestil, pekmez, marmelat, çemen, bez sucuk, pastırma, Tokat yaprağı satın alınabilir. Tokat çemeni, baharat, tuz, sarımsak ve suyun belli bir oranda karıştırılarak yapılan yöreye özgü iştah açıcı bir doğal üründür. 

Tokat Gece Hayatı

Tokat’ta hareketli bir gece hayatı bulunmasa da vaktinizi değerlendirebileceğiniz ve Tokat’ın şehir hayatını hissedeceğiniz sokak kafeleri öneriliyor. Kum&Bar, Binbir Gece Club&Bar, Vitamin Bar, Felicita, Cadde Cafe&Restaurant, Sky Cafe Sky Club, Yeşil Park, Destan Cafe Tokat merkezde canlı müzik yapılan keyifli ve eğlenceli vakit geçirebileceğiniz mekanlardır. Park Sineması, Tokat Asberk Sineması, Tokat Erbaa Sineması, Tokat Karizma Sineması, Tokat Turhal Klass Sineması Tokat'ta film izleyebileceğiniz eğlence mekanlarıdır. Yıldıztepe Hasbahçe Çay Bahçesi, Dudayev Çay Bahçesi, Taşhan Divan Aile Çay Bahçesi ve Seyirhan Aile Çay Bahçesi akşam saatlerinde ailenizle vakit geçirebileceğiniz doğa ve tarih ile iç içe mekanlar  bulunmaktadır. Bunların haricinde şehirde bulunan Çavuşoğlu Tower Hotel, RMS Atlas Otel, Dedeman Tokat, Grand Alin Hotel, Grand Ballica Hotel, Tokat Royal Hotel gibi otellerin bar ve kafelerinde Tokat'ta gece hayatını yaşayabilirsiniz. 

Tokat Festivaller

· Zile Kiraz Festivali (Zile / Haziran): Kirazı ile meşhur Zile’nin, Zile kirazını ülkemize tanıtmak amacıyla düzenlediği geleneksel festivaldir.

· Kültürel Etkinlikler ve Çilek Festivali (Erbaa / Haziran)

· Niksarın Fidanları Kültür ve Sanat Şenliği (Niksar / Haziran)

· Geleneksel Emirseyit Beldesi Bağ Yaprağı Kültür ve Dayanışma Festivali (Merkez / Haziran)

· Uluslararası Geleneksel ve Kültürel Erbaa Etkinlikleri (Erbaa / Haziran)

Devamını Oku

Tokat İçin Faydalı Bilgiler

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0356 214 22 20

Tokat Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1oC
    • Şub 3oC
    • Mar 7oC
    • Nis 12oC
    • May 16oC
    • Haz 19oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 13oC
    • Kas 8oC
    • Ara 4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 118.738 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası / İklim: Karadeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün