Tokat'ın Antik Bizans Dönemi'ndeki en eski adı Komano'dur. Daha sonra Evdoksia ve Dokia adlarıyla anılan şehir Arapların idaresine geçince Dokat adıyla bilinir olmuş ve İran, Selçuk, Moğol ve Yıldırım Bayezid'ın hâkimiyeti altına girdikçe Kah-Cun, Dâr'ün-Nusret, Somaru, Dâr'ün-Nasr adlarını almış ve en son Osmanlı idaresinde Tokat adını almıştır. Birçok medeniyeti bünyesinde bulunduran Tokat tarihî zenginlikleriyle dikkat çekmektedir.
Tokat'ta Gezilecek Yerler
Tokat'ta doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Ballıca Mağarası, Kaz Gölü, Sulusaray Kaplıcaları, Almus Baraj Gölü Tufan Tepe ile tarihi zenginlikleri arasında bulunan Sulusaray Antik Kenti, Zile Kalesi, Mahperi Hatun Kervansarayı ve Sulusokak Çarşısı gezilecek en önemli yerlerdir.
Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Ballıca Mağarası
Oluşması yaklaşık olarak 3,5 milyon yıl süren Ballıca Mağarası, dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilmiştir. Tokat’a 28 kilometre uzaklıkta Ballıca köyünde bulunan mağara, Türkiye’de eşi olmayan sarkıtları ve dikitleri içerir. Mağara yerli turistlerin uğrak noktasıdır. Mağara, Pazar ilçesine yaklaşık 5 km uzaklıktaki Ballıca Köyü İndere Vadisi yamacında 1.180 m rakımda bulunur. Mağara, içerisinde çöküntü sonucu oluşmuş büyük salonlardan ve bunları birbirine bağlayan geçitlerden oluşur. Yarasalı Salon ve devamındaki salonlarda çöküntü bloklarını kaplayan Guano sonucu taban belirgin değildir. Bu salonlara ulaşmak için mağaracılık konusunda tekniklere hakim olmak gereklidir. Mağara içindeki ilginç yapılar; 10 metreyi aşan sütunlar, travertenler, büyük kolonlar ve 30 cm ile 7 metre arasındaki boyutları ile soğan oluşumlardır. Ayrıca, mağaranın içerisinde çok fazla sayıda yarasa bulunmaktadır.
- 1 view
Sulusaray Antik Kenti (Sebastopolis)
Tokat il merkezine 69 kilometre uzaklıkta olan ve Sulusaray ilçesinde bulunan bu kent, Roma Dönemi'ne aittir. Şehrin tarihine ilişkin kitabe, şehrin ileri gelenleri ve halk tarafından şehir merkezine dikilmiştir. Geçmişte Prens Charles'ın da ziyaret ettiği bu mekan, açık hava müzesi olarak kullanılmakta ve birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmektedir. Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti’nin, bazı kaynaklarda, milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor. Roma İmparatoru Trajan döneminde Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia eyaletine dahil edilen antik kentin, 2 bin yıl kadar önce termal kaynaklar sayesinde Karadeniz’in en büyük 5 şehrinden biri olduğu düşünülmektedir.
Sulusokak Çarşısı
Sulusokak, Tokat’ın en eski yerleşim merkezidir. Bunun yanında, her bir noktasında bir tarihî eser barındırmaktadır. Ali Paşa Camii, Ulu Camii, Sultan Hamamı, Sık Dişini Helâsı, Tokat Müzesi, Takyeciler Camii, Paşa Hamamı gibi önemli tarihî yapılar burada bulunmaktadır. Tokat eski kent merkezi ile aynı zamanda kentin tarihî ticaret merkezini oluşturan Sulusokak ve onunla bütünleşmiş konut yerleşimi Halit Sokak günümüze kadar Tokat’ta kurulmuş bütün medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Sulusokak Çarşısı, Tokat Valiliği'ne yürüme mesafesindedir. Şehir içi Çarşı otobüsleriyle ulaşım sağlanmadır.
- 1 view
Kaz Gölü
Pazar ilçesine bağlı Üzümören Kasabası Çiftlik köyü yakınlarında bulunan Kaz Gölü, sazlarla kaplı olup birçok kuş türünü içinde barındırmaktadır. Kuş cenneti olarak nitelendirilen Kaz Gölü’nde ziyaretçiler için yapılan gözetleme kulelerini kullanabilirsiniz. Kaz Gölü, göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunan ve kuş türlerine konaklama imkânı sağlayan önemli bir sulak alandır. Mart ve mayıs ayları arasında göçmen kuşlar, kuluçka dönemini geçirdikleri bu alanda nisan sonu ve mayıs ayının ortalarında ilk yavrularını çıkarırlar. Haziran ayının sonunda ise yavrular uçmaya hazır hale gelir. Temmuz ayı başlarında da ilk göçler başlar ve devam eder. Bu şekilde kışı gölde geçiren göçmen kuşlar havalar ısındığında göçlerine devam ederler.
- 1 view
Mahperi Hatun Kervansarayı
Tokat’ın Pazar ilçesinin merkezinde bulunan bu kervansaray Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın annesi Mahperi Hatun adına yaptırılmıştır. Sivas, Tokat, Samsun güzergâhından geçen tarihî İpek Yolu'nun üzerinde bulunmaktadır. Son yıllarda restore edilerek düğün, toplantı ve ziyaretçilere açılmış olup özellikle yaz aylarında çok ilgi görmektedir. Kervansaray, yazlık ve kışlık olmak üzere 2 bölümden oluşur ve kesme taştan dikdörtgen planlıdır. Yapımı ile ilgili bilgiye giriş kapısının üzerindeki yapım kitabesinden ulaşılabilir. Bu kapı, oldukça gösterişli olup sivri kemerli niş içerisindedir. İki renkli taşlardan oluşmuş olan yuvarlak kemerli kapı, Anadolu Selçuklu mimari yapısındadır. Kervansaray günümüze kadar portal ve dış duvarları iyi korunarak gelebilmiştir ancak üst yapı tamamıyla yıkılmıştır. Kervansaray, yakın zamanda restorasyon geçirmiştir.
Sulusaray Kaplıcaları
Tokat’a 68 kilometre uzakta bulunan Sulusaray ilçesi yakınlarındaki kaplıca birçok hastalığa şifa olarak bilinmektedir.Özellikle kış aylarında pek çok ziyaretçi bu kaplıcalara şifa aramak için gelmektedir. Sulusaray Kaplıca alanı, Tokat ilinin güneybatısında bulunan Sulusaray ilçe merkezine 3 kilometre mesafedeki Ilıca köyünde yer almaktadır. Doğusunda Yeşilyurt ilçesi, batısında Yozgat'ın Kadışehri ilçesi, güneyinde Sivas'ın Yıldızeli ilçesi, kuzeyinde ise Artova ilçesi bulunur. Kaplıca suyunun romatizma, nevralji ve cilt hastalıklarına iyi geldiği görülmüştür. Tarihî Nicepolis Harabeleri arasındaki Sulusaray Kaplıcaları, iki oteli, 1. sınıf villaları ve 20 adet motelle hizmet vermektedir.
- 1 view
Almus Baraj Gölü Tufantepe
Almus Baraj Gölü, Tokat’a 34 kilometre mesafedeki Almus ilçesindeki Yeşilırmak üzerine kurulmuştur. Barajın yanındaki Tufan Tepe, hafta sonları Tokatlıların mesire yeridir. Tokat'taki en ünlü mesire yerlerimizin başında Orman Evleri, Tufan Tepe, Harami Yaylası, Kösepınarı gelmektedir. Almus Baraj Gölü, Yeşilırmak'ın hafif bir dirsek çevirerek Omala Ovası boğazına girdiği yerde zonlu toprak dolgu tipinde yapılmıştır. Baraj çevresi ormanla kaplıdır. Kıyıda çok sayıda koy bulunmaktadır. Baraj Gölü, su sporları için idealdir. Türkiye’nin en genç valilerinden biri olan Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu tarafından yaptırılan Tufan Tepe'deki villa, belediye başkanının o dönem önemli konuklarını ağırladığı bir mekândı. Günümüzde restorasyondan sonra ise halkın hafta sonları için tercih ettiği mesire yerlerinden biridir.
- 1 view
Zile Kalesi
MÖ 48 yılındaki savaşı kazanan Jül Sezar'ın“Geldim, Gördüm, Yendim” sözünü bu kaleyi fetih edince söylediği bilinir. Latince yazılı Roma sütunu aslı olan “Veni, Vidi, Vici” kalenin içinde sütunlarda yazılı olarak durmaktadır. Tokat’ın Zile ilçe merkezinde yer alan Zile Kalesi, Antik Çağlarda kurulmuştur. Bu kale bir höyüğün üzerine inşa edilmiş akropol özelliğine sahip, Roma Kalesi'dir. İlçe merkezinin tam ortasında bulunmasından dolayı şehrin her yerinden görülebilmektedir. Kale içerisinde işlevini yitirmiş Saat Kulesi ile diğer kalıntıları görebilmek mümkündür. Ayrıca Kale'nin su sarnıcı belediye tarafından açılarak ilk haline getirilmiştir. Kalenin kuzey-doğusundaki kayalıklara oyulmuş Roma Dönemi'ne ait küçük bir tiyatro da yer almaktadır.
- 1 view