Tokat, Orta Karadeniz bölgesinde 828.000 nüfuslu kültürel ve tarihsel özelliklerini günümüze kadar korumuş bir şehrimiz.
Tokat’ta ilk durağımız Tokat Müzesi. Burası aynı zamanda Gök Medrese olarak da bilinmekte. Çünkü, medreseden müzeye dönüştürülmüş. Müzede Tunç çağı takıları, Helenistik ve Roma dönemlerine ait çanak-çömlekler, takılar, lahitler, ikonalar, Osmanlı Dönemine ait altın sikkeler sergileniyor.
Buradan ayrıldığımızda dağın tepesinde Tokat Kalesi’ni görüyoruz. Tokat Kalesi, şehrin tam ortasında bulunan dik ve sarp kayalıklar üzerine yapılmış. Şehir ile bağlantısı 362 basamaklı ve Ceylan Yolu ismi ile biliniyor. M.S 5.yy’da yapıldığı sanılıyor.
Daha sonra Tokat çarşısına geliyoruz. Burası eski kervansaraydan çarşıya dönüştürülmüş. Tokat’ın meşhur yazmaları, çeşitli hediyelik eşyalarını burada bulabilirsiniz.
Daha sonra Mevlevihane’ye geliyoruz. Buradaki Osmanlı döneminden kalma tombaklar, el yazması kuranlar, halılar ve kalem işi süslemeler ilginçti. Mevlevihane’nin bahçesinden 1902’de Abdülhamit döneminde yapılan saat kulesini görüyoruz. Evliya Çelebi de bu Mevlevihane’yi ziyaret etmiş ve yazılarında buraya oldukça geniş yer vermiş. O nedenle mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Daha sonra Taşhan önümüze çıkıyor. Taşhan, 1631 senesinde yapılmış. Kesme taş ve ateş tuğladan yapılmış dikdörtgen biçiminde, 112 odası olan ve ortasında büyük bir avlusu bulunan bir yapı. Günümüzde ise bu kervansaray otel olarak restore edilmekteymiş.
Taşhan’dan çıkışta artık iyice acıktık. Elbette Tokat’a gelip de Tokat kebabı yenir. Közlenmiş bol sebze yanında özel fırınlarda pişirilmiş kuzu eti ve yanında yine özel pişirilmiş Tokat pidesi. Gerçekten nefis bir lezzet, mutlaka denemelisiniz. Yanında ise “Bat” denilen yeşil mercimek ve bol sebzeli, biraz sulu ve soğuk yenilen bir yemek servis ediliyor. Tam bir besin deposu. Bakla dolması, keşkek, gündürme çorbası ve cevizli çörek ise Tokat’a özgü diğer yöresel lezzetler.
Ayrıca dünyada sadece Tokat’ta yapılan Mahlep şarabı da denemeniz gerekenler arasında. Dünyaca ünlü Niksar Ayvaz suyunu da içmeden dönmemelisiniz.
Biz gidemedik ancak size şehrin doğal güzelliklerinden de bahsetmek isterim. Ballıca MağarasıTokat’ın 26 kilometre dışında Pazar ilçesinde bulunuyor. Burası 680 metre boyunda ve 94 metre yüksekliğinde çok etkileyici bir mağara. Günümüzden 4 milyon yıl önce oluşmaya başladığı tahmin ediliyor. Yaz kış sıcaklığı 18 – 19 derece olan bu mağara zengin sarkıt dikitleri, mağara gülleri, damlataş havuzları ile dünyanın en güzel mağaraları arasında yer alıyor.
Ayrıca Tokat kaplıcaları (Sulu Saray, Reşadiye), yaylaları (Topçam, Selemen, Batmantaş, Dumanlı), gölleri (Kaz gölü, Reşadiye Zinav gölü, Almus baraj gölü), camileri ve külliyeleri de görülmeli.
6 bin yıllık çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan Tokat, çok zengin bir kültüre sahip illerimizden biridir.Tokat'ta geziniz sırasında ücretsiz ulaşım servisi imkanıyla Tokat otellerinden Niksar Nuri Park B&B 'i tercih edebilirsiniz.