Üç Darüşşafakalı Bir Sergi

Etkinlik Başlangıç Tarihi
Etkinlik Bitiş Tarihi

Darüşşafaka Cemiyeti, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda "eğitimde fırsat eşitliği" sunduğu üç öğrencisini resim ve fotoğraf sergisinde buluşturuyor. İstanbul Beyoğlu'ndaki Galeri Bu'da 19 -26 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek sergide; Darüşşafaka Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Defne Hadiş serbest teknik resim çalışmalarıyla, Darüşşafaka Lisesi 2012 yılı mezunu Çağdaş Torbacıoğlu objektifinden yansıyan fotoğraf kareleriyle yer alacak. Serginin görsel tasarımı ise yine 2012 yılı Darüşşafaka Lisesi mezunu Tuğba Eke'nin imzasını taşıyacak.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda 152 yıldır babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, başarılı öğrencileri geleceğe hazırlayan Darüşşafaka'nın yetiştirdiği üç öğrenci sanatta buluşuyor.

Darüşşafaka'nın hayatına dokunduğu üç ismi bir araya getiren sergide, 20 eseriyle yer alacak olan 13 yaşındaki Defne Hadiş, yeteneğiyle herkesi büyülüyor. Darüşşafaka'da 5. yılını geride bırakan ve geçtiğimiz yıl ilk kişisel resim sergisini açan Hadiş, gelecek hayalini şöyle anlatıyor: "Ressam olmak, bir karavan alıp dünyayı dolaşmak ve insanlara yardım etmek istiyorum. Herkes, “doktor, mühendis ol” diyor. Ama ben hayalini kurduğum mesleği seçeceğim. Büyüdüğümde şu anki hayallerini gerçekleştirmiş Defne olmak benim için en büyük mutluluk olacak." Darüşşafaka'nın hayatının akışını değiştirdiğini vurgulayan Defne, "Daha çok hayal kuruyorum ve hayallerimi büyük tutuyorum. Buraya geldiğimden beri ressam olmak istediğimi söylüyorum. Ban ayardım eden okulum olmasaydı, bu imkânsız bir hayaldi. Daçkalı olmak zaten imkânsızı başarmaktır. Eski arkadaşlarım “Defne, sen bir yerlere geleceksin, bizi unutma” diyor. Onlara kendilerini geliştirmelerini, bunun okulla alakasının olmadığını söylesem de aslında var. Onlar da bunu gördükleri için çoğu bu yaşta pes etti. Çünkü gerçeklerle yüzleştiğin zaman sadece hayal kurmak yeterli olmuyor" diyor.

Darüşşafaka'daki hayatı anlatan "Se Fossi Fuoco -Ateş Olsam" isimli kitabında da yer alan fotoğraf kareleriyle sanatseverlerle buluşacak olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Çağdaş Torbacıoğlu, fotoğraf sanatıyla Darüşşafaka'da tanıştığını belirtiyor. Torbacıoğlu, "İnsanlar, içinde bulundukları ortamı en iyi biçimde ifade ederler. Ben de bu fotoğraflarla 10 yıl boyunca içinde bulunduğum ortamı anlatmaya çalıştım. Daçka'nın herkes için farklı bir anlamı var, ben de bu karelerle kendi farkındalığımı anlatmaya çabaladım, sonuçta bu kitap meydana geldi. Bu projeyle buradaki yaşamı bilenlerin anılarını tekrardan canlandırmaya çalıştım, ayrıca bilgi sahibi olmayan insanların bu yaşamın belki de daha duymadıkları ve görmedikleri kadar samimi ve doğal olduğunu fark etmelerini istedim. Okul, 152 yıllık geçmişi içinde fiziki anlamda bazı değişikliklere uğramıştır ve uğramaya da devam edecektir ama şunun çok iyi farkına vardım ki duygular, anılar ve alınan tat hep aynı kalmakta... Galiba insanları çeken de bu kuvvetli bağ" diyor.

Serginin görsel tasarımını üstlenen İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi 3. sınıf öğrencisi Tuğba Eke, Darüşşafaka'nın yeşil-siyah kapısının ardındaki hayatı dekorasyona da taşıyacağını ifade ediyor.

Sergi, 19-26 Nisan tarihleri arasında İstanbul Beyoğlu'ndaki Galeri Bu'da sanatseverleri bekliyor.