İlahi Çılgın Adam Drukpa Kunley ve Bhutan'ın Fallusları
Trongsa çıkışı Punakha’ya kadar yaklaşık 5 saat yol yaptık. Yolun kötü olduğu yetmezmiş gibi bir de genişletme çalışmaları nedeniyle kapatılan yolda bir yarım saat kadar kaybettik ama elden ne gelir ki?
Akşamüzeri Punakha’ya vardık ve doğrudan Chimi Lhakhang’a geçtik (Lhakhang; Tanrı Evi, tapınak anlamına geliyor). Burası Bhutan’ın nevi şahsına münhasır şahsiyeti Divine Madman yani “İlahi Çılgın Adam” Drukpa Kunley’in Manastırı…
Şüphesiz Drukpa Kunley; Bhutan tarihindeki en ilginç ve kesinlikle en popüler dini karakter. Tibetli bir Lama olan Drukpa Kunley 1455-1529 yılları arasında yaşamış ve Tibet’in geleneksel Çılgın Bilgeliği’nin bir temsilcisi. Ruhban sınıfın ve katı geleneklerin yarattığı samimiyetsizliğin insanları Buda’nın gerçek öğretilerini anlamaktan uzaklaştırdığını düşünüyormuş. Tüm Bhutan’ı gezmiş ve karşılaştığı sıradan kişilere kendi öğretisini aktarabilmek için beklenmedik davranışlar, şarkılar ve mizah içeren farklı yöntemler kullanmış.
Bu “farklı yöntemler” i biraz açmak gerekirse sanırım Drukpa Kunley üzerine bir kitap yazmış olan Keith Dowman adlı araştırmacının aşağıdaki sözleri fikir verecektir;
“Drukpa Kunley karşılaştığı insanlarda geleneksel ahlak normları ve kişisellikten bağımsız yüksek bir farkındalık yaratarak onları uyandırmak adına çirkin olarak kabul edilebilecek davranışlar ve müstehcen mizah kullandı. Özellikle kadın arkadaşlarının ve müritlerinin aldatıcı "gerçek" dünya ile olan bağlantılarını koparmak ve içlerindeki Buda’yı uyandırabilmek için cinsel arzu ve ilişki yolunu seçti…”
Tüm Bhutan’da özellikle kırsal kesimlerde hemen her yerde karşınıza çıkan, genellikle evlerin duvarlarına çizilmiş fallus resimlerinin ya da tavanlardan sarkan fallus heykellerinin kökeni de yine Drukpa Kunley. Söylencelerde anlatıldığına göre; kötü İblislere karşı savaşırken penisini silah gibi kullanan bu şarap ve kadın düşkünü İlahi Çılgın Adam, şans getirsin ve kötü ruh ve iblisleri uzak tutsun diye fallus sembollerinin kullanılması geleneğini de başlatmış.
Drukpa Kunley’in, Dochu La yakınlarındaki Dişi İblisi dize getirtmesinin onuruna, kuzeni tarafından 1499 yılında inşa edilen Chimi Lhakhang’ı görmek için Sopokha isimli bir köye gittik. Aracımızdan indikten sonra bir bölümü köyün içinden bir bölümü de pirinç tarlaları arasından yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşün ardından küçük bir tepe üzerine inşa edilmiş tapınağa ulaştık. Gün batımına yakın, köy evleri ve pirinç tarlaları arasındaki yürüyüş inanılmaz keyifliydi bu arada…
Tapınağın kendisi ne benim ne de grubun ilgisini pek çekmedi açıkçası. Gördüğümüz onca tapınaktan sonra artık hepsi birbirine benziyor... Daha çok ilgimizi çekense etrafta oyun oynayan ya da gündelik işlerini yapan acemi keşişlerdi. Her ne kadar saçları sıfıra vurulmuş ve üzerlerinde kırmızı keşiş giysileri olsa da bildiğiniz çocuklar. Onları izleyip bir sürü de fotoğraf çektik.
Tapınak ile ilgili küçük bir not; Drukpa Kunley, fallus takıntısından olsa gerek bir nevi bereket, doğurganlık azizi gibi kabul edilmiş. Bugün sadece Bhutan’dan değil dünyanın pek çok yerinden çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar bu tapınağı ziyaret ediyorlarmış. Tapınaktaki bir tür doğurganlık ritüelinde keşişler çocuk sahibi olmak isteyen kadınların başlarında ahşap bir fallus heykeli ile hafifçe vuruyorlarmış. Ahşap fallus biz ziyaret ederken orada duruyordu ama çocuk sahibi olmak isteyen birileri yoktu, maalesef bu ritüeli görme şansımız olmadı. Ancak tapınakta dünyanın pek çok yerinden gelip de burayı ziyaret ettikten sonra çocuk sahibi olanların gönderdikleri, çocukları ile çektirdikleri fotoğraflar ve teşekkür mektuplarından oluşan albümü gördük...
Chimi Lhakhang sonrası Bence Bhutan’da kaldığımız en güzel otel olan Dragon's Nest Hotel’e geçtik. Puna Tsang Chhu (Chhu; Nehir demek…) boyunda kurulmuş, nehir ve karşı taraftaki Punakha şehri manzaralı sevimli bir hotel. Çok da güzel bir barı vardı…
Ertesi sabah Bhutan’daki son günümüz ve gelmeden önce bu ülkede görmeyi en çok istediğim Tiger’s Nest’den sonraki ikinci yere gidiyoruz; Punakha Dzong…
Sürecek…