Erdem Genç: “Küba ritim, Küba müzik, Küba filmler, Küba sanat, Küba Che, Küba Fidel Castro”

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Bendeniz, YTÜ Makine Mühendisliği’ni “gezip tozacağım ve iş kuracağım” diye 9 yılda bitirmiş, üstüne çokça okuyup Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler, Anadolu Üniversitesi İşletme ve Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Yüksek Lisans diplomaları toplamış bir kardeşinizim. M3 Works adlı kurumsal organizasyon şirketinde şirket çalışanlarına yönelik takım çalışması ve motivasyon oyunları tasarımı ve uygulaması yapıyorum. Bundan önce iki kitabım yayımlandı; biri “Debut” öykü kitabı, diğeri “20 Yaşında Patron Olmak” girişimcilik üzerine bir kitap. Fotoğraf sergilerim oldu. Müzik gruplarında vokal yaptım, Ritmbox’ta perküsyon çaldım. Yakında albümüm çıkacak.

Erdem Genç: “Küba ritim, Küba müzik, Küba filmler, Küba sanat, Küba Che, Küba Fidel Castro”

Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
En sevdiğim şey, dünyayı gezmek. Aynı zamanda yaşam tarzım. İşim gereği sürekli yurtiçinde, bazen yurtdışında seyahat halindeyiz ve bu beni yormanın aksine keyif veriyor. Türkiye’nin dört bir yanında şirket çalışanlarıyla takım çalışması oyunları oynuyoruz, motivasyon çalışmaları yapıyoruz. Bazen üniversitelerde veya avm, otel gibi yerlerde art arda il il dolaştığımız “roadshow”lar oluyor. Bunların her biri ayrı bir macera. Buradan kazandığım paralarla yine dünyayı geziyorum : ) Bugüne kadar 45 ülke olduğu gezdiğim. Dünya turu da yaptım; 40’tan fazla ülke devirdim. En çok da Küba’yı sevdim : )

“KÜBA RİTMİ” isimli kitabınız nasıl ortaya çıktı, içeriğini paylaşır mısınız?
O kadar ülke gezdim ana karada ama hiç okyanus aşmak kısmet olmamıştı o güne kadar. Kıta Avrupası, İngiltere, Dubai, Çin, Japonya, Tayland, Rusya… Çoğu Avrupa dolayları olan seyahatlerimde hep müziğe, perküsyona dair bulgular aradım ve ulaştığım en güzel noktalar bana hep Küba’yı işaret ediyordu. Müzisyenim, perküsyon çalıyorum. Hatta Ritmbox diye Küba müzikleri çaldığımız bir müzik grubumuz da var. Küba’nın o harika müziğinin temelini ise perküsyon oluşturuyor. Küba şarkılarında hiçbir başka müzikte olmayan ezgiler ve sözler bulunuyor. Bu sebeplerle Küba en çok görmeyi istediğim ülkeydi. Görünce aşık oldum. Küçük bir ada ülkesi başta müziğiyle, sonra tütünüyle, içecekleriyle tüm dünyayı etkileyebiliyor. Her ülkede, her turistik şehirde mutlaka Küba, Havana adlarını taşıyan mekânlar görebilirsiniz. Küba puroları en iyisidir ve her havaalanında vardır. Yönetim biçimi tüm dünyanın ilgi odağıdır. Dünya süper gücüne kafa tutabilen tek ülkedir aynı zamanda. Aslında her gezdiğim yerde notlar alırım, fotoğraflar ve videolar çekerim. Küba’da da böyle oldu. Her gezimde yaptığım gibi not tuttuğum küçük defterimle yola koyuldum. Ama o kadar çok olay oldu, o kadar çok etkileyici hadise meydana geldi ki defter doldu, taştı yetmedi. İşte tam o anda defter satan bir yer aradım. Havana’da kırtasiye yoktu. Sebebini sorduğumda devletin yılbaşında zaten tüm okullara ve iş yerlerine ihtiyaçlarını karşılayacakları kadar kitap, defter, kalem ve diğer kırtasiye masraflarını ücretsiz sağladığını öğrendim ve beni büyüleyen Küba anılarıma bir yenisi daha eklenmiş olarak bulduğum boş kâğıtların arkasında maceralarım sürmeye devam etti.

Erdem Genç: “Küba ritim, Küba müzik, Küba filmler, Küba sanat, Küba Che, Küba Fidel Castro”

Dünya turunuzdan biraz bahseder misiniz? Hangi ülkeleri gördünüz, toplamda ne kadar sürdü?
Çocukluğumdan beri planladığım emeklilik hayalimdi dünya turu. Aslında öyle aylar, yıllar süren bir tur değil dünya etrafında döndüğüm sıkıştırılmış 1,5 aylık bir turdu. İstanbul’dan Kahire’ye (Mısır), oradan Bangkok’a, Pattaya’ya (Tayland), ardından Hong Kong, Pekin ve Şangay’ı takiben Seul’e (Kore) gittiğim Hawaii, Seattle ve New York ile (ABD) Yeni Dünya’yı keşfettiğim bir tur oldu. Moskova (Rusya) ardından yurda döndüm. Birbirinden farklı birçok kültürü seri halde keşfetmek çok keyifliydi. Aynı zamanda biyolojik saatim takla atıp durdu : )

Bugüne kadar gittiğiniz ülkeler arasında sizi en çok etkileyen hangisi oldu?
Elbette Küba! Tamamı sürprizlerle dolu bir ülke. Zaten bu yüzden bu kitabı yazdım. Şehirleri, ülkeleri birbiri ile kıyaslayabilirsin. “Londra harikadır ama yağmurlar bezdirir, İstanbul’un havası güzeldir. Paris tarih kokar, New York’taki kadar fazla yoğunluk yoktur” gibi... Ama Havana bambaşkadır. Hiçbir yerle kıyaslayamazsın. Küba, devrimden sonra zamanı durdurmuş ve tüm coşkulu büyüsüyle seni beklemektedir. Elbette yıllar geçmekte ve Küba değişmektedir. Yine de o kadim ruh seni sarar ve bir daha asla bırakmaz. Küba ritim, Küba müzik, Küba filmler, Küba sanat, Küba Che, Küba Fidel Castro... Daha neler neler!

Erdem Genç: “Küba ritim, Küba müzik, Küba filmler, Küba sanat, Küba Che, Küba Fidel Castro”

Sırada yeni bir seyahat planınız var mı?
Bu yaz Amerika’daydım; San Francisco, Los Angeles (California), Las Vegas (Nevada) ve New York’u dolaştım. San Francisco’da dil okuluna, New York’ta da New York Üniversitesi Fiziksel Oyun Tasarımı eğitimlerine katıldım. Haftaya Tayland’a uçacağım. Aslında daha önce iki kere gittim. Ama şirketimizde başlattığımız bir uygulama var; her 12 ayda bir çalışanlarla tatile gidiyoruz. Hem de istedikleri herhangi bir yere! Bu yıl ofisten iki arkadaşım da Tayland isteyince şu an onlarla gitmek durumunda kaldım. Eminim yine çok eğleneceğiz. Geçen ay da yine ofisten bir arkadaşımla, yine aynı uygulama kapsamında Amsterdam’a (Hollanda) bir seyahatimiz oldu.

Gördüğünüz yerlerden tekrar gitmek ve daha fazla vakit geçirmek istediğiniz bir ülke ya da şehir var mı?
Aslında iş yoğunluğu sebebiyle hep dar zamanlara çok yer sığdırmaya çalışıyorum. Bu yüzden birçok yerde “bir sonraki sefere daha çok tadını çıkaracağım” diyerek veda ediyorum. Eminim çoğumuzun başına geliyordur. Barcelona’yı çok kısa gezmiştim. Gaudi’nin nefis eserlerini tekrar görmek isterim. Mısır’ı da hızlı geçtim o dönemki olaylardan dolayı. Hong Kong’un turistik yerlerini gezmiş olsam da şehir yaşamında daha aktif olmak isterdim. Yine Seul de böyle. Küba… Kitap sayesinde bir turizm firması Ocak ve sonrası turlarında rehber olmamı teklif etti. Sanırım bundan sonra sık sık o rotada olacağım : )

Dünya turuna çıkmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler olur? Günümüzde birçok kişi böyle planlar yapıyor.
Hafif olun, planlı olun. Az iyidir. Çok sık yer değiştireceğiniz için o bavul size işkence olmasın. Ben dünya turumu sırt çantasıyla yaptım sayılır. Tabi yukarıda bahsettiğim iş arkadaşlarımla seyahatlerimle birleştirdiğim için alışverişle biriken bavullarımı yolladım Türkiye’ye. Her yerden tişört, iç çamaşır vb. bulabilirsiniz. Koca tur için taşımaya gerek yok. Bazen kuru temizleme masrafı, giysinin kendisinden pahalı olabiliyor. Yeni alsanız daha iyi. Kısıtlı zaman için her gün nereleri yapacağınızı belirlemekte fayda var. Saat saat plan çok çalışmayabilir tamam ama bir ülkede 3 gününüz varsa öncelikli görmek istediklerinize yönelik plan iş görecektir.

Gezi deneyimlerinizi okuyucularla paylaşmak için blog yazmayı planlıyor musunuz?
www.erdemgenc.com adresinde bir blogum var aslında. Dediğiniz gibi her şeyi toparlayıp yazmak istiyorum ama farklı yoğunluklar buna engel oluyor. Umarım kendimi ayarlarım da 3-5 yazım Gezimanya’da yayınlanır : )