Kuzey Arnavutluk’un en büyük şehri olan İşkodra, köklü bir kültüre ve tarihsel geçmişe sahiptir. Ülkenin kuzeyinin sanayi ve kültür merkezi olan şehirde yaklaşık 90 bin kişi yaşamaktadır. İşkodra, Balkanların en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Şehirle aynı adı taşıyan göl ise Balkan Yarımadası’nın en büyük gölü olma özelliği taşımaktadır. Tarihte birçok dönem boyunca İşkodra, önemli bir şehir olma özelliğini korumuştur. Adriyatik Denizi ve İtalya’nın liman şehirlerine yakın konumda bulunması ve diğer şehir ve kasabalarla karayolu bağlantısına sahip olması, İşkodra’yı tarih boyunca gözde bir yerleşim konumunda tutmuştur.
İşkodra’daki ilk insan izleri Tunç Çağı’na dayanmaktadır. Bölgenin verimli ovalara sahip olması, antik çağdan itibaren toplulukların dikkatini çekmiştir. MÖ 168’de Romalılar tarafından işgal edilen bölge, 14. yüzyılda Osmanlıların eline geçmiştir. 1392 yılında Osmanlı İmparatorluğu, bölgeye hâkim prensin Yıldırım Beyazıt’a bağlılığını bildirmesiyle, İşkodra’da kısa süreli bir hâkimiyet kurmuştur. Macaristan Krallığı’nın eline geçen İşkodra, 1396’daki Niğbolu Savaşı’ndan sonra tekrar Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine girmiştir. Birçok kez el değiştiren şehir en nihayetinde 1467 yılında, Fatih Sultan Mehmet döneminde, Rumeli Beylerbeyi Mahmud Paşa tarafından kesin bir şekilde imparatorluk topraklarına katılmıştır. 1468’de Kuzey Arnavutluk’ta Türk egemenliğinin hâkim olmasıyla Rumeli Beylerbeyliği’ne bağlı bir sancak haline gelen İşkodra, 1913 yılında Balkan Savaşları ile Arnavutluk’a katılmıştır.
Arnavutluk’un dördüncü büyük şehri olan İşkodra, yenilenmiş binaları ve sokakları, lezzetli mutfağı, mesireleri, tarihsel ve kültürel geçmişi ile ziyaretçileri kendine çekmektedir.
İşkodra Nerededir?
İşkodra, Güneydoğu Avrupa ülkesi olan Arnavutluk Cumhuriyeti’nin kuzeyinde konumlanmaktadır. Hayvan ve bitki çeşitliliği için önemli bir yer olan İşkodra Gölü, kentin batısında yer almakta ve Arnavutluk ile Karadağ’ın sınırını oluşturmaktadır.
İşkodra’ya Nasıl Gidilir?
Arnavutluk’un başkenti Tiran’dan yaklaşık her saat otobüsler hareket etmektedir. 95 kilometre olan yol yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. İşkodra’ya, Karadağ’ın turistik ve tarihi kasabası olan Ülgün’den de günde birkaç kez otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Tiran’a ulaşmak için ise hava yolu tercih edilebilir. Havalimanı, şehir merkezine 15 dakika mesafededir. İstanbul ile doğrudan bağlantıya sahip Tiran’a hava yolu ile yolculuk yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmektedir. Tiran’a Türkiye’den ulaşmanın bir diğer yolu ise şehirler arası otobüslerdir. İstanbul ile 1010 kilometre uzaklığa sahip Tiran’a otobüs ile ulaşım yaklaşık 15 saat 30 dakika sürmektedir.
İşkodra’da Görülecek Yerler
Rozafa Kalesi, 130 metre yükseklikteki kayalık bir tepe üzerinde yer almakta ve Bojana ile Drin nehirleri tarafından çevrilmektedir. Stratejik konumu sebebiyle kalenin bulunduğu çevre, antik zamanlardan itibaren yerleşim görmüştür. 167 yılında Romalılar tarafından ele geçirilene kadar İrilyalıların olan Rozafa Kalesi, Arnavutluk’un en tarihi kentlerinden biri olan İşkodra’nın önemli bir tarihi mirasıdır. Arnavutluk Arkeoloji Parkı’nın bir parçası olan Rozafa Kalesi, 1478’de Osmanlıların ve 1912’de de Karadağlıların İşkodra kuşatmasına sahne olmuştur.
Arnavutluk’un ilk fotoğraf müzesi olan Marubi Ulusal Fotoğraf Müzesi, İşkodra’da yer alan önemli kurumlardan biridir. 2016 yılının mayıs ayında açılmış olan müze, 19. yüzyılın ikinci yarısından 20. yüzyıla kadar olan fotoğraf koleksiyonunu korumakta ve sergilemektedir. 1856 yılında, İtalyan fotoğrafçı Pietro Marubbi’nin İşkodra’ya taşınması ile Arnavut fotoğrafçılığının tarihi başlamıştır. Marubi koleksiyonunu sergileyen Marubi Ulusal Fotoğraf Müzesi’nde, insan, manzara, mimari, gelenekler, çeşitli kamusal etkinlikler, kent yaşamı ve kostümleri konu edinmiş büyüleyici fotoğraflar görülebilir.
Balkan Yarımadası’nın en büyük su birikintisi olan İşkodra Gölü, Arnavutluk ile Karadağ’ın sınırını oluşturmaktadır. Başka Avrupa dillerinde de “Skadar” veya “Scaturi” gibi adlara sahip olan göl, ismini bulunduğu şehirden almıştır. Bojana Nehri vasıtası ile Adriyatik Denizi’ne dökülen İşkodra Gölü, Moraça Nehri’nden beslenmektedir. Göl, Avrupa’nın en önemli doğal alanlarından biridir. Kıtanın son pelikanlarının da içinde yer aldığı 270’ten fazla kuş türüne ev sahipliği yapan İşkodra Gölü, başta sazan, sardalya ve yılan balığının bolca yer aldığı birçok balık türüne de yaşam alanı sunmaktadır.
İşkodra Katedrali, bir diğer adı ile St. Stephen’s Katolik Katedrali, şehrin ilk koruyucu azizi olan Aziz Stephen’e adanmış bir Roma Katolik katedralidir. Karadağ’ın 1912-1913 yıllarında gerçekleştirdiği İşkodra Kuşatması esnasında zarar görmüş olan yapı, 1967 yılında kapatılmış ve daha sonra 1990 yılında tekrar açılmıştır. 1993 yılında Papa II. John Paul tarafından ziyaret edilmiş katedral, yapıldığı tarih olan 1858 yılında Balkanlarda döneminin en büyük katedrali olma özelliği taşımıştır.