Bombay Gezilecek Yerler

Yaklaşık 4 gün içinde keşfedip gezebileceğiniz Bombay’da görülmesi gereken en önemli yerleri sizin için derledik. Lüks restoranları, gökdelenleri, müze, katedral ve galerileri ile ünlü bu şehirde tarihi dokuyu derinden hissedebileceksiniz. Şehrin büyülü atmosferi sizleri farklı deneyimler yaşamaya davet etmektedir.

Bombay Gezilecek Yerler

Bombay’da turist olarak yapabileceğiniz birçok aktivite mevcuttur. Şehrin tarihi geçmişi ile ilgilenenler kültürel gezilerle şehri yakından tanıyabilir, spor tutkunları Girgaum Chowpaty’de su sporları etkinliklerine ya da Bombay’ın renkli festivallerine katılabilir. Her kesimden insan tanıyabileceğiniz Bombay, kültürel zenginliklerin sunulduğu şehirlerden birisidir. Bombay’a gittiğiniz zaman özellikle görmeniz gereken yerler arasında Gateway of India, Gandhi Müzesi, Viktorya Terminali, Churchgate, Chowpatty Plajı, Hacı Ali Camii, Fil Mağaraları, Flora Çeşmesi ve Asma Bahçeleri yer almaktadır.

Yukarıda adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Gateway of India (Hindistan Kapısı)

gate-of-india-2397838_960_720.jpg

Hindistan’a sadece gemi ile ulaşmanın mümkün olduğu dönemde ilk gelinecek yer Bombay Limanı idi. Bu sebepten dolayı da buraya Hindistan’ın Giriş Kapısı adı verilmiştir. Buradaki anıt İngiltere Kralı V. George’un anısına 1924 yılında inşa edilmiştir. Mimari olarak 16. yüzyılın Gujarat İslam sanatı örnekleri kullanılarak inşa edilmiştir.

Bu anıtın yer aldığı Apollo Bunder Meydanı yerli yabancı birçok kişinin buluşma noktasıdır diyebiliriz. Çevredeki yapıların da bu mimari bütünlüğe uyum sağlıyor olması oldukça dikkat çekmektedir. Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasıyla bu kapıdan giden İngiliz birlikleri Bombay’ın özgürlüğe kavuştuğunu gösterir. Bugün ise bu kapı, Bombay’ın özgürlük sembollerinden birisi olma özelliğini taşımaktadır.

Maha Laxmi Tapınağı

Mahalaxmi-Temple-Mumbai.jpg

Malabar Tepeleri’nin aşağısında sahil şeridini takip ederek direk önüne çıkabileceğiniz Maha Laxmi Tapınağı, Bombay’ın önemli simgelerinden birisidir. Kelime anlamı ile Laxmi, adını zenginlik tanrıçasından almıştır. Tapınağın hem içini hem de dışını gezmelisiniz. İçi zaten çok etkileyici olan tapınağın dış kısmında da duvara para yapıştırılma gibi bir inancın olduğunu göreceksiniz. Duvara para yapıştırmanız için size bunu sunan birçok kişi tapınak çevresinde beklemektedir. Bu inanca göre koyduğunuz para duvara yapışırsa size uğur ve şans getirecektir.

Tapınağın içerisinde fotoğraf çekmenin kesinlikle yasak olduğunu gitmeden önce aklınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bu konuda oldukça hassas olan Bombay halkı, bir nevi hane sayılan ibadethanelerinin içerisinde olup biteni dışarı yansıtmaktan pek hoşlanmadığı için böyle bir yasağın olduğu görülmektedir.

Viktorya Terminali

victoria-station-390633_960_720.jpg

Viktorya Terminali olarak bilinen tren istasyonu, Hindistan’ın en önemli mimari yapılarından birisidir. Gotik Viktoryen mimari de yapılan bu eser, 2004 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış ve Dünya Miras Listesi’ne dâhil edilmiştir. Yapıda ahşap oymacılığı, çini, demir ve pirinç süslemeler dikkat çekmektedir. Hindistan’ın tren istasyonlarının başlangıç noktasıdır ve günümüzde 3 milyon kişi tarafından kullanılmaktadır.

1887 yılında Kraliçe Victoria Golden tarafından açılışı yapılan Victoria Terminali, Kraliçe Victoria’nın tahta çıkışının anısına yapılmıştır. Mimar İngiliz Frederick William Stevens tarafından yapılan bu yapının yapım süresi yaklaşık 10 yıl sürmüştür. Genel olarak yapının planı ise Hint saray mimarisine oldukça yakındır. Chhatrapati Shivaji Terminus bölgesinde bulunan terminali istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Elephanta Caves (Fil Mağaraları)

shiva-234216_960_720.jpg

Hindistan’a giriş kapısına 1 saat uzaklıkta bulunan Fil Mağaraları’nın MS 450 – 750 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. Mekânın içerisinde bulunan heykeller oldukça ilginç bir yapıdadır. Ada üzerine yapılmış olan bu heykeller, Portekizlilerin eline geçince Fil Mağarası olarak adlandırılmıştır. Bugün mekâna ait birçok parça Victoria Gardens Müzesi’nde sergilenmektedir.

Adaya hâkim olan Portekizliler, birçok heykeli parçalamışlardır fakat Shiva heykelini fark edemeyen Portekizliler buna dokunmamışlardır. Bu durum da halk tarafından Shiva heykelinin kutsanmasına sebep olmuştur. Bu efsane adayı ziyaret etmek isteyenler 100 rupi karşılığında teknelerle buraya ulaşabilirler. Tekneden indikten sonra mağaraların bulunduğu yere ulaşmak için uzunca bir yol kat etmeniz gerekir. Fakat yaşlı turistler için taht hizmeti verilmektedir.

Chowpatty Beach

Bombay’ın tam merkezinde bulunan ve bir dönem yoğun turist alan Chowpatty Plajı, günümüzde kirlilik sebebi ile denize girmek açısından pek tercih edilmemektedir fakat bu deniz kıyısında yapılan etkinlikler oldukça dikkat çekmektedir. Hint yaşam tarzını burada görebileceğiniz bu kıyı şeridi, çocukların katılımı ile daha da şenlenmektedir.

Chowpatty Plajı’nda yapılan cambaz gösterileri, Hint dansları, yerel dondurma satıcıları bu plajda oldukça renkli görüntüler oluşturmaktadır. Her zaman canlılığını koruyan ve çok renkli görüntülere sahne olan bu plajda her yıl temmuz ayında Ganesh Chaturti Festivali gerçekleştirilmektedir. Bu festivalde fil kafalı Tanrı Ganesh’in maketleri denize indirilerek bir takım gösteriler düzenlenmektedir. Ayrıca kumsalda birçok çocuğun Hint kültürünü tanıtıcı etkinlikler düzenlediğini de görebilir ve Hint kültürünü bu sayede daha yakından tanıma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Hacı Ali Camii

https://gezimanya.com/sites/default/files/gezi-notu/resimler/resim_14.jp...

Müslüman bir derviş olan Hacı Ali’nin mezarının bulunduğu Hacı Ali Camii, her yıl binlerce kişinin gelip dua ettiği ibadethanelerden birisidir. Günümüzde ise Bombay’ın sembollerinden birisidir. Ada şeklinde inşa edilmiş olan cami, oldukça etkileyici bir yapıya sahiptir. Cami’nin adını aldığı Hacı Ali denize düşerek hayatını kaybetmiştir.

Birçok kişi tarafından ermiş olduğuna inanılan Hacı Ali’nin, ölümünden sonra Mekke’de görüldüğü ile ilgili rivayetler vardır. Cami’ye girmek isteyenlerin uzunca kuyruk oluşturmuş dilencileri aşmaları gerekmektedir. Ayrıca türbenin bahçesinde Qavvali müzikleri çalan bir müzik grubu da bulunmaktadır. Her gün saat 06.00 – 22.00 saatleri arasında bu ibadethaneyi ziyaret edebilir, İslam sanatına dair farklı dokuları yine bu camide keşfedebilirsiniz.

Asma Bahçeleri

greater-coucal-2983876_960_720.jpg

1881 yılında yapılan Asma Bahçeleri, Malabar Tepelerinin üstünde bulunmaktadır. Asıl ismi ise Firuz Şah Mehta Bahçeleri’dir. Bu bahçeler adını Bombay’ın sulama sistemini kuran ve bu bahçelerin yapımında büyük katkısı olan kişiden almaktadır. Bu bahçeler tepeden şehri kuşbakışı izleyebileceğiniz en özel ve güzel yerlerden birisidir. Daha önceden bahsettiğimiz Bombay şehir merkezini ve Chowpatty Plajı’nı da buradan görebilirsiniz.

Asma Bahçeleri’nde, botanik park içerisinde birçok bitki çeşidine rastlayabilirsiniz. İngilizce ve Latince isimlerin yazıldığı ve en incelikli detayların düşünüldüğü bu bahçede dinlenebilir ve kitap okuyabilirsiniz. Tam bir doğa harikası olan Asma Bahçeleri, sizi şehrin gürültüsünden uzaklaştırmakta ve sakinliği sizlere sunmaktadır. Şehir merkezine yakın olması da buraya ulaşım açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Churchgate

7.jpg

Şehrin merkezinde bulunan Churchgate, Maharshi Karve Caddesi’nde bulunmaktadır. Churchgate, Bombay’ın en merkez ve işlek finans merkezlerinden birisidir. Ticaret ve finans işlerinin yoğunlaştığı Chuchgate, adını eski tren istasyonundan almaktadır. 18. ve 19. yüzyılda inşa edilmiş olan Bombay, üç kapı ile çevrilmiş bir şehirdir. Bu kapılardan birisi de Churchgate’dir. Kapı adını Thomas Cathedral Mumbai’den almaktadır.

Birçok önemli yapıyı içerisinde barındıran Churchgate, önemli finans merkezi olan Nariman Point’e de oldukça yakındır. Bunun yanında Marine Drive ve Mumbai Üniversitesi de yine bu bölge üzerinde konumlanan önemli yerler arasındadır. Her yıl birçok turiste ev sahipliği yapan Churchgate, birçok filmin çekildiği ünlü mekânların da başında gelmektedir.

Flora Fountain (Flora Çeşmesi)

Fashion Caddesi üzerinde konumlanan ve güney Bombay’a yakın olan Flora Fountain, Bombay’daki en güzel yerlerin başında gelmektedir. Çevresinde çok ucuz kıyafet ve hediyelik eşya dükkânları bulunan Flora Fountain yakınlarında ikinci el eşyalar da satılmaktadır. Keyifle hem alışveriş yapabileceğiniz hem de dinlenip serinleyebileceğiniz çeşme, Bombay’da güzel bir gün geçireceğiniz yerler arasındadır.

1864 yılında inşa edilen Çeşme’nin tarihi Roma mitolojisine dayanmaktadır. Roma mitolojisindeki Çiçek ve Bahar Tanrıçası Flora, bu çeşmenin adının konulmasında ilham kaynağı olmuştur. Çok farklı bir mimariye sahip olan bu çeşme, Neo Klasik ve Gotik mimarinin izlerini taşımaktadır. Görenleri kendine hayran bırakan bu tarihi kalıntı Bombay’a geldiğinizde uğramadan ayrılmamanız gereken yerlerin başında gelmektedir.

Gandhi Müzesi

Dünyadaki en önemli liderlerden birisi olan Mahatma Gandhi’nin evi olan Gandhi Müzesi Bombay’daki en önemli müzelerden birisidir.1917 – 1934 yılları arasında Gandhi’nin yaşamış olduğu olduğu bu ev, önemli bir lider olan Gandhi hakkında birçok bilinmedik bilgiyi sizlere sunuyor.

Laburnum Caddesi üzerinde bulunan müze, önemli belgelerin, eşyaların ve fotoğrafların sergilendiği tarihî bir dokuya sahiptir. Her gün saat 10.00 – 17.00 arasında dileyenler müzeyi ziyaret edebilir. Bu efsane liderin nasıl yaşadığını merak edenler bu küçük, sade ve dopdolu bilgiler içeren müzeyi mutlaka ziyaret etmelidir. Fakat şunu da belirtmeliyiz ki resmi günlerde müze ziyaretçilere kapalıdır ve bu sebeple bu müzeyi ziyaret etmeden önce rotanızı buna göre organize etmenizi tavsiye ederiz. Gitmeden önce resmi günler içinde bulunup bulunmadığınızı mutlaka kontrol etmenizi öneririz.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı