Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından kamu personellerinin yıllık izinlerinin iptali nedeniyle iade taleplerine ilişkin bir duyuru yapıldı.
Duyuruda yurtdışı çıkışlarının yasaklanmadığı ve çıkışların belirli belgelerin sunulması halinde gerçekleştirildiği belirtildi. Bununla birlikte Başbakanlık’ın 18.07.2016 ve 2016/16 sayılı genelgesi nedeniyle kamu personellerinin yıllık izinlerinin iptal edilmesinin üzerine gelen iade taleplerine ilişkin detaylı bir açıklama yapıldı.
TÜRSAB, konuyla ilgili atılan adımları şu şekilde sıraladı:
1) TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu)’na gönderilen yazı ile kamu personellerinin izinlerinin kaldırılması nedeniyle tüketicilerin ve acentaların mağduriyetinin önlenmesine yönelik olarak otellerin konaklama bedellerini iadesinin sağlanması istenmiştir.
TÜROFED tarafından TÜRSAB’a iletilen yazıda ise:
- Mevcut konaklayan veya tatilini erken kesip dönmek isteyen kamu personeline, konaklama yapmadığı gün sayısı bedelinin hiçbir kesintiye uğramadan iadesi,
- İleriye dönük rezervasyon yaptırmış kamu personelinin önceden ödemiş oldukları tatil bedellerinin hiçbir kesintiye uğramadan ve herhangi bir no-show bedeli uygulamadan iadesi,
- Münferit seyahat edenlerin yaptırmış olduğu münferit veya bir acente üzerinden paket tur alarak yaptırmış oldukları rezervasyonlar için de aynı uygulamanın geçerli olması,
- Misafirlerin tatillerini ertelemek istemeleri durumunda, yine herhangi bir bedel ve kesinti talep edilmeden ertelemelerin yapılmasına karar verildiği bildirilmiştir.
2) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru üzerine, izinleri iptal olan kamu çalışanlarının havayolu bilet iptal, iade, değişiklik işlemlerinin herhangi bir ücret veya ceza yansıtılmadan gerçekleştirilmesi hususunda tüm havayolu şirketlerine bir duyuru göndermiş olup havayolu şirketlerince iadeler yapılmaya başlanmıştır.
3) Paket turlara ilişkin bedel iadesi taleplerinde ise T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kamuya yapmış olduğu bildirimde de belirtildiği üzere:
“Konaklama,ulaştırma ve başka turizm hizmetlerinden en az ikisinin birlikte, herşeyin dahil odluğu fiyatla satıldığı veya satımının vaat edildiği ve hizmetin yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsadığı veya gecelik konaklamayı içerdiği sözleşmeler” olarak tanımlanmıştır.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a dayalı düzenlenen Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin Sözleşmenin Feshi” başlıklı 16. Maddesi ile katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedelin kendisine iade edileceği düzenlenmiştir.
Ayrıca, paket turun başlamasından en az otuz gün önce fesih bildirimlerinde ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.
Yukarıda belirtilen hususlar birlikte değerlendirildiğinde, gelişen süreçte, acenta, tüketiciye satılan hizmetin bedelini tedarikçiye (havayolu, konaklama) ödediğini belgelendirmekle yükümlü olup kendisine kusur atfedilmemesi için gereken hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.
TÜRSAB yaptığı açıklamada şöyle bir çağrıda da bulundu:
"Genelge kapsamında yıllık izinleri kaldırılan kamu personelinden ileri tarihte paket tura katılma hakkını kullanan tüketici hariç olmak üzere, bedel iadesi talebinde bulunanların mağdur edilmemesi için yukarıda açıklanan mevzuat ve uygulamaya yönelik alınan tedbirler dikkate alınarak tedarikçiler ile derhal irtibat kurulmak suretiyle ödemelerin yapılması hususunda gerekli özenin gösterilmesini rica ederiz."
ve şöyle ekledi:
"Bununla birlikte, tüketici paket turunu ileri tarihte kullanma yönünde acenta ile mutabık kaldı ise bu beyanı geçerli olup acenta nezdinde bu hakkı saklıdır.
Diğer yandan, Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 14. maddesinin cevaz verdiği ölçüde, kamu personellerinin paket turlarını iptal etmesi üzerine, kamu personelinin katılacağı paket turu oluşturan tüketici sayısının azalması sebebiyle, seyahat acentasının tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği durum olan 15-16 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen olaylar ile OHAL ilanı nedeniyle paket turların diğer paket turlar ile birleştirilmesi imkanı bulunmaktadır."